| Jeńcy wojenni [wiadomość #7277] |
Wed, 11 May 2011 20:56  |
jarsten
|
Member |
|
|
Witam
Mam kilka pyta. Co oznacza,e jeniec stalagu zosta zwolniony jako robotnik cywilny? Czy to oznacza, e zostawa robotnikiem przymusowym? Czy Niemcy zwalniali jecw tylko ze stalagw czy take oflagw?
Ot mj dziadek podobno przesiedzia w stalagu ca wojn, dokumenty obozowe ktre posiada dziadek zniszczya babcia. Pisaem do Bad Arolsen, ale odpisali , e nie maj takich dokumentw. W stratach.pl te nie jest ujty. Podobno dziadek by czonkiem Zwizku Zachodniego i babcia ca wojn si trzsa, e Niemcy do tego dojd i skocz z dziadkiem. Takie mam zasyszane informacje, ale im wicej czasu upywa nikt nie potrafi powiedzie wicej na ten temat
Pozdrawiam i zachcam do dyskusji.
Jarek
|
|
|
|
|
|
| Odp: Jeńcy wojenni [wiadomość #7414 jest odpowiedzią na wiadomość #7279] |
Mon, 30 May 2011 14:17   |
zkob1971
|
Member |
|
|
Sytuacje byy rne mieszkacy Kaszub w wikszoci zostali robotnikami przymusowymi(w dokumentach obozowych przeniesiony na status robotnika cywilnego ) w pierwszym etapie ( do koca 1940 roku) a nastpnie byli zwalniani do domu nie zawsze musieli podpisywa folkslist(mojego dziadka zwolniono z powodu zego stanu zdrowia). Niektrzy uciekali z robt co byo stosunkowo proste, posiadali ubrania cywilne, przewanie umieli po niemiecku i Kaszuby byy wcielone do Rzeszy wic nie byo granicy, czasem wystarczyo wsi do pocigu , tak wrci drugi dziadek. Brat dziadka zosta zwolniony po podpisaniu listy narodowej i powoany po kilku miesicach do Wehrmachtu. Trzy osoby z tego samego Stallagu IID a wszyscy na wita 1940 byli w domu. Cz jecw pozostaa w obozach do koca wojny.
Zdzichu
[Uaktualnione dnia: Mon, 30 May 2011 14:24] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: Jeńcy wojenni [wiadomość #9439 jest odpowiedzią na wiadomość #7279] |
Tue, 07 February 2012 23:58  |
darwer
|
Member |
|
|
Zajmuj si zbieraniem informacji o Stalag IIA Neubrandenburg http://www.rodzina.kaszuby.pl/viewpage.php?page_id=50, w tym obozie przetrzymywanych byo czterech czonkw mojej rodziny, aden nie podpisa listy narodowociowej niemieckiej, dwoje do koca wojny byli w obozie, dwch zostao zwolnionych z niewoli i skierowanych do pracy u gospodarza. Dziadek nie ucieka do domu gdy na terenie Kaszub grozio mu aresztowanie(by przedwojennym nauczycielem) gestapo cay czas go poszukiwao. Na mojej stronie s opublikowane wspomnienia Wadysawa urowskiego jeca tego obozu nic nie wspomina o podpisywaniu listy. Posiadam rwnie wspomnienia winia Stalagu IID, ktre przygotowuj do druku (pisane po Kaszubsku) rwnie nie wspomina o zwalnianiu z obozu po podpisaniu listy.
Przy okazji szukam informacji na temat Kaszubw, ktrzy dostali si do niewoli rosyjskiej i zostali przekazani Niemcom na podstawie Paktu Ribbentrop-Mootow i trafiali do obozw Niemieckich.
Piotr Kkol
Genealogia Kąkolewskich, Zwarów, Węsierskich, Bargańskich, Jążdżewskich, Derdowski.
Szarlota, Rybaki, Wiele, Kościerzyna, Pierszczewo, Sikorzyno.
|
|
|
|