| Ostenwald(e) parafia Borzyszkowy [wiadomość #11485] |
Sun, 07 April 2013 17:27  |
suljac
|
Junior Member |
|
|
Witam,
W aktach parafii Borzyszkowy, przy aktach z 1820 r i 1840 natrafiem na miejscowo Ostenwald(e).
Czy kto mgby pomc ja zlokalizowa ?
Przejrzaem Internet oraz mapy polskie i pruskie, ale nie udao mi si znale takiej miejscowoci.
pozdrawiam
Jacek
|
|
|
|
| Odp: Ostenwald(e) parafia Borzyszkowy [wiadomość #11490 jest odpowiedzią na wiadomość #11485] |
Sun, 07 April 2013 21:16   |
 |
piesta
|
Senior Member |
|
|
Co mi si wydaje, e le odczytae. W parafii Borzyszkowy jest Ostrowite. Za czasw Pruskich nazywane Ostrowick.
Podejrzewam, e o to chodzi.
Jeli masz inne zdanie to podaj w jakiej metryce odczytae Osterwald
Staszek
Staszek
|
|
|
|
|
|
| Odp: Ostenwald(e) parafia Borzyszkowy [wiadomość #11492 jest odpowiedzią na wiadomość #11491] |
Mon, 08 April 2013 08:45   |
 |
piesta
|
Senior Member |
|
|
Zabie mi klina. Mam w swoich zasobach rne spisy miejscowoci i mapy Pomorza. Nie znalazem w okolicy Borzyszkowy adnej zblionej nazwy wsi. W tumaczeniu dosownym tj Wschodni las.
Moe wic bya to jaka nazwa regionalna nie ujta w spisach urzdowych.
Pozdrawiam.
Staszek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Ostenwald(e) parafia Borzyszkowy [wiadomość #11531 jest odpowiedzią na wiadomość #11485] |
Wed, 17 April 2013 09:33  |
Lesmil
|
Junior Member |
|
|
W 1824 obowizywaa ju oficjalnie niemiecka pisownia miejscowoci. Starzyscy byli zwizani z Ostrowite. Podejrzewam, e Ostenwald to nazwa jakiego miejsca w okolicy Ostrowite. Moliwe, e to jakie pustkowie, ktre szybko ulego zapomnieniu.
Podobnie w rejestrze mona znale zapisy o Budach, Kuligwce - miejscach, ktre byy wybudowaniami i nie byy oficjalnymi miejscowociami.
Pozdrawiam
Leszek
Leszek Mila
|
|
|
|