Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Paczkowski, Deuter, Robalewski, Groszewska - Grudziądz i okolice
Paczkowski, Deuter, Robalewski, Groszewska - Grudziądz i okolice [wiadomość #5539] Wed, 15 December 2010 11:12 Przejdź do następnej wiadomości
milunia00 jest aktualnie niedostępny  milunia00
Junior Member
Witam,
Poszukuj moich pradziadkw.Niestety mam bardzo niewiele danych, jestem pocztkujca w poszukiwaniach i nie wiem gdzie dalej szuka.
Mam takie dane z akt urodzenia mojego dziadka : Franciszek Paczkowski ur. 28.01.1917 w Grudzidzu rodzice Franz Paczkowski i Josefine Paczkowski z domu Deuter. Niestety nie posiadam wicej o nich danych. Przegldaam rne bazy i niestety nigdzie nie znalazam Josefiny. W ksikach adresowych Grudzidza mieszkao 2 Frankw Paczkowskich, pojawiaj si te Deuter.
Moe kto gdzie przy spisywaniu swoich bliskich natrafi na moich.
Take poszukuj rodzicw mojej babci (ony Franciszka Paczkowskiego) Janiny Paczkowskiej ur. 23.10.1924r. w Wielkim Tarpnie - rodzice to Teodor Robalewski i Anna Groszewska.

Za wszelk pomoc (take jak i gdzie mog szuka) bardzo dzikuj.

Pozdrawiam,
Ania
Odp: Paczkowski, Deuter, Robalewski, Groszewska - Grudziądz i okolice [wiadomość #5547 jest odpowiedzią na wiadomość #5539] Wed, 15 December 2010 22:44 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Janusz jest aktualnie niedostępny  Janusz
Senior Member
Witam!

Zaczbym poszukiwania od wizyty w USC Grudzidz i poszukiwabym aktu lubu Franza Paczkowskiego i Josefine Deuter.Jesli by go tam nie byo poszukiwabym tego aktu w dwch kocioach parafialnych (katolickich) Grudzidza w Mikoaja i Podwyszenia Krzya

pzdr.Janusz
Odp: Paczkowski, Deuter, Robalewski, Groszewska - Grudziądz i okolice [wiadomość #5548 jest odpowiedzią na wiadomość #5539] Thu, 16 December 2010 02:38 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Milksurfer jest aktualnie niedostępny  Milksurfer
Miejsce: Niemcy
Senior Member
Witam

Tarpno ma swoja parafie
jest rowniez Cmetarz

Jakie ksiegi adresowe juz ogladnelas?
i Jake spisy?

Jeszcze ciagle w opracowaniu
http://www.ptg.gda.pl/forum/index.php?t=tree&goto=5024&a mp;a mp;S=876ccaff78727ed2fe62e260560a9760#msg_5024

[Uaktualnione dnia: Thu, 16 December 2010 02:45]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Paczkowski, Deuter, Robalewski, Groszewska - Grudziądz i okolice [wiadomość #5551 jest odpowiedzią na wiadomość #5539] Thu, 16 December 2010 09:32 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Witam,
Dzikuj za pomoc Smile
Niestety wizyty w USC w Grudzidzu s niemoliwe, mieszkam na drugim kocu Polski (we Wrocawiu). Moim rdem jest pki co tylko internet.
Napisz jeszcze do tych kociow w Grudzidzu moe mi co znajd.

Przeszukiwaam ksiki adresowe z lat 1889, 1895, 1896, 1898, 1899, 1901-1909, 1911, 1913 i 1927. Niewiele mi to dao, bo ulice zmieniay nazwy, w Grudzidzu byo 2 Franzw Paczkowskich mieszkajcych na 2 rnych ulicach:-( Josefiny Deuter czy Paczkowskiej nie znalazam. Przeszukaam te rne bazy dostpne w necie (PomGen jeszcze nie bo nie jest dostpne), ale jak znalzam Franza (Franka, Franciszka) Paczkowskiego to si nic nie dao z tego scali (albo data ur byo zbyt wczesna, albo ona inna i dzieci inne)Sad. A o Josefinie (Josephine) Deuter czy Paczkowski nic nie znalazam. Chocia wczoraj znalazam ciekawe info :
https://www.familysearch.org/s/recordDetails/show?uri=http%3 A%2F%2Fpilot.familysearch.org%2Frecords%2Ftrk%3A%2Ffsrs%2Frr _297225018%2Fp_380296782&hash=HloWXpZgU9zB10k5M56iYku8TU c%253D

Ale nie wiem czy to jest moja rodzina, data urodzania moliwa, dziecko Frank ur 1917 r (to mgby by mj dziadek) niestety nie ma tam ma:-( Moe wiecie gdzie jeszcze w necie mog poszuka.

Dziwne jest to, e nawet ich nie ma na http://www.westpreussen.de/

Dziki za pomoc

Pozdrawiam,
Ania

Odp: Paczkowski, Deuter, Robalewski, Groszewska - Grudziądz i okolice [wiadomość #5552 jest odpowiedzią na wiadomość #5539] Thu, 16 December 2010 11:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Witaj!
Napisz do USC w Grudzidzu prob o odszukanie i przesanie kserokopii aktw lubw przed 1917 rokiem Franciszka i Jzefiny oraz przed 1924 r. Teodora i Anny, podeprzyj pismo kserokopiami metryk, ktre posiadasz aby udokumentowa, e jeste ich potomkiem.
ycz sukcesw
Krzysiek
Odp: Paczkowski, Deuter, Robalewski, Groszewska - Grudziądz i okolice [wiadomość #5554 jest odpowiedzią na wiadomość #5552] Thu, 16 December 2010 11:54 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Dziki.
Ale chyba musz napisa do archiwum - chyba w Toruniu? Czy z archiwum te otrzymam ksero aktw.
Wanie udao mi si namierzy moich pradziadkw na ancestry.com :

1920 United States Federal Census
Census & Voter Lists

View Image
Preview
Name: Frank Paczkowski
Estimated birth year: abt 1875
Name: Frank Paczkowski
Spouse: Josephine Paczkowski
Birth: abt 1875 - location
Arrival: year
Residence: 1920 - city, Franklin, Massachusetts

To chyba oni. Ale jak mona uzyska dostp do danych z ancestry.com? Moe tam bym co wicej si dowiedziaa?

Pozdrawiam,
Ania
Odp: Paczkowski, Deuter, Robalewski, Groszewska - Grudziądz i okolice [wiadomość #5555 jest odpowiedzią na wiadomość #5539] Thu, 16 December 2010 12:07 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zatoka jest aktualnie niedostępny  Zatoka
Senior Member
USC przekazuj akta do AP po upywie 100 lat od momentu ich wytworzenia. Std postpuj tak jak pisze Krzysztof. Dopiero odpowied negatywna z USC sugeruje dwie moliwoci:
- lub zosta zawarty przed 1910 r. i naley szukac w AP
- lub nie zosta zawarty w Grudzidzu i wtedy.... ???? dlatego tak istotne bdzie sprawdzenie ksig kocielnych o czym pisa Janusz.

Pozdrawiam

Janusz Wegner

Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
Odp: Paczkowski, Deuter, Robalewski, Groszewska - Grudziądz i okolice [wiadomość #5556 jest odpowiedzią na wiadomość #5554] Thu, 16 December 2010 12:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Moja Droga, najpierw do USC w Grudzidzu w AP bdziesz miaa ksigi do 1910 roku a za szukanie musisz paci. Do AP trafiaj dopiero po 100 latach. W przyszym roku do AP trafia ksigi z 1911 roku itd.
W ich aktach lubu bdziesz miaa dane, ktre pozwol Tobie sprecyzowa dalsze kierunki poszukiwa.
Proponuje aby poczytaa sobie troch poradnikw dla pocztkujcych. Np na naszej wejd w artykuy.
Polecam rwnierz:
http://www.genpol.com/Poradnik-GenPol-main.html
Krzysiek
Odp: Paczkowski, Deuter, Robalewski, Groszewska - Grudziądz i okolice [wiadomość #5567 jest odpowiedzią na wiadomość #5556] Thu, 16 December 2010 20:25 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Milksurfer jest aktualnie niedostępny  Milksurfer
Miejsce: Niemcy
Senior Member
Oto gdzie szukac i co jest z grudziadza i okolic

Koscioly
http://www.westpreussen.de/kirchenbuch/kirchenbuch.php?landk reis=Graudenz

USC
http://www.westpreussen.de/standesamt/standesamt.php?landkre is=Graudenz

pozdrawiam

Marcin
Poprzedni wątek: Herby z kościoła we wsi Tuja
Następny wątek: Kreis Karthaus und Kreis Tuchel