| Johann czy Jan? [wiadomość #4514] |
Wed, 01 September 2010 21:22  |
 |
jankontek
|
Member |
|
|
Rzadko zabieram gos na forum, bo skupiam si gwnie na indeksowaniu. Z niepokojem obserwuj jak nasi przodkowie z atwoci otrzymuj imiona Johann, Paul, Catharina czy Thomas. Czy takie imiona mieli naprawd?
Mj ojciec urodzony w roku 1911 w akcie chrztu ma wpisane imi Johann. Nigdy nie syszaem o tym, eby kto go tak nazywa. Dziadek mia wpisane Leo, a przecie woano na niego Leon, pradziadek Michael, a mwiono Micha. Dlaczego tak wiele osb uywa w stosunku do swoich przodkw imion narzuconych przez okupanta? Czyby ich przodkowie nie byli Polakami?
Podobna sutuacja jest z imionami wpisanymi po acinie. Nie Joannes tylko Jan, nie Adalbetus tylko Wojciech,nie Agnes tylko Agnieszka, nie Hedvigis tylko Jadwiga itp.
Pozdrawiam
nie Johann tylko Jan Kontek
|
|
|
|
| Odp: Johann czy Jan? [wiadomość #4515 jest odpowiedzią na wiadomość #4514] |
Wed, 01 September 2010 21:59   |
 |
aisaa
|
Member |
|
|
Z niepokojem obserwuj jak nasi przodkowie z atwoci otrzymuj imiona Johann, Paul, Catharina czy Thomas. Czy takie imiona mieli naprawd?
Witaj,
Na pocztku jak zaczam robi indeksy to zapisywaam wszystko tak jak w ksidze. Teraz imiona wypisuj po polsku, nazwiska zostawiam w takiej formie jak zapisano nawet jeli wiem, e to nazwisko zostao znieksztacone.
Wtpi aby moi przodkowie mieli w XVIII wieku wiadomo narodow. Jeli braliby udzia w powstaniach w XIX wieku i opowiedzieliby si po stronie Polski, mogabym twierdzi, e byli Polakami. Problem w tym, e nie walczyli, byli chopami i najpierw ich imiona zapisywano po acinie, bo w tym jzyku prowadzono ksigi, a pniej po niemiecku.
Ja mam Macieja zamiast Mathiasa, a Ty c, zapisuj tak jak Ci serce podpowiada 
Pozdrawiam
Joanna
Pozdrawiam
Joanna
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Johann czy Jan? [wiadomość #4518 jest odpowiedzią na wiadomość #4514] |
Wed, 01 September 2010 22:59   |
Janusz
|
Senior Member |
|
|
Witam!
Temat, ktry poruszasz jest szalenie trudny.Tak naprawd powinienem powiedzie ebymy spolszczali imiona i nazwiska w indeksach.Jest jednak podstawowy problem, bardzo delikatny.Pytanie brzmi czy imiona dzieci , ktrych ojcowie nosili niemiecko-brzmice nazwiska te bdziemy spolszczali?Zdarzao sie te niestety, e niektrzy mieszkacy Pomorza o polsko-brziacych nazwiskach nadawali swoim dzieciom typowo niemieckie imiona jak Bertha,Wilhelm,Adolph,Bruno.
Co zrobi z Johannami o polsko-brzmiacych nazwiskach , ktrzy wyjechali do Niemiec?.
Mj Pradziadek Augustyn Pawelczyk w Sdzie Najwyszym w Gdasku wygra spraw o czysto pisowni imienia i nazwiska swojego syna Jana Pawelczyka ,ktrego niemiecki urzdnik USC zniemczy jako Johanna Paweltschika( Augustyn nie podpisa aktu urodzenia swego syna ze zniemczonym imieniem i nazwiskiem).
W Parafii Sierakowice , ktr indeksowaem byo dwch ksiy(Dionizy Knast i Bernard osiski) , ktrzy w ksigach parafialnych zapisywali imiona w ksigach parafialnych aktw metrykalnych z miejscowoci w zaborze pruskim, po polsku.
Indeksujcy maj jednak niewdzieczn rol kopistw,czy im si to podoba czy nie i powinni dba o wierno zapisu w ksigach.
Zmiany w pisowni wprowadzane przez indeksujcego mogyby doprowadzi do sytuacji zwanej "guchym telefonem".
Do naszych osobistych drzew genealogicznych moemy wprowadza imiona Jan zamiast Johann czy Joannes- jest to nasza osobista sprawa, ale indeksy niestety nie-korzystaj z nich z tego co wiemy nie tylko Polacy ich rodziny na emigracji, ale i obywatele innych pastw.
W PTG przyjlimy zasad , e nie bdziemy spolszcza ani imion ani nazwisk i jest to moim zdaniem suszna zasada wiernoci zapisu indeksu i oryginau.
I ostatnia sprawa nie twierdzibym tak pochopnie ,e nasi przodkowie otrzymywali imie Johann.Po odzyskaniu niepodlegoci w 1918 r, ci ktrzy chcieli zosta Johannem nim zostawali ale z tego co wiem byo ich bardzo niewielu, chyba e byli to Niemcy wyznania rzymskokatolickiego
Pozdrawiam Janusz Pawelczyk
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Johann czy Jan? [wiadomość #4547 jest odpowiedzią na wiadomość #4514] |
Thu, 02 September 2010 22:30   |
 |
jankontek
|
Member |
|
|
Widz, e, jak to zwykle bywa, dyskusja odesza zupenie od tematu. Uwaam, e na temat indeksw nie ma co dyskutowa. Nie jestemy od tego by tumaczy imiona, tylko by je wiernie przepisa z ksigi (oczywicie w mianowniku)i nigdy nie wtpiem w suszno tego ustalenia.
Natomiast nie wyobraam sobie, eby pisa o swoich bliskich posugujc si imionami zapisanymi w ksigach (mog je jedynie cytowa), bo jak to si mwi pewnie "przewracaliby si w grobie". Nie do, e za ycia wpisano im "obce" imiona, to jeszcze uywa si ich po ich mierci.
Pozdrawiam
Janek
|
|
|
|
| Odp: Johann czy Jan? [wiadomość #4548 jest odpowiedzią na wiadomość #4547] |
Thu, 02 September 2010 23:45   |
lidia74
|
Member |
|
|
| jankontek napisa(a) dnia czw, 02 wrzesie 2010 10:30 | Widz, e, jak to zwykle bywa, dyskusja odesza zupenie od tematu. Uwaam, e na temat indeksw nie ma co dyskutowa. Nie jestemy od tego by tumaczy imiona, tylko by je wiernie przepisa z ksigi (oczywicie w mianowniku)i nigdy nie wtpiem w suszno tego ustalenia.
Natomiast nie wyobraam sobie, eby pisa o swoich bliskich posugujc si imionami zapisanymi w ksigach (mog je jedynie cytowa), bo jak to si mwi pewnie "przewracaliby si w grobie". Nie do, e za ycia wpisano im "obce" imiona, to jeszcze uywa si ich po ich mierci.
Pozdrawiam
Janek
|
prawie sie zgadzam ,
- imiona indeksowane powinny byc w orginale
- lecz gdy pisze prosbe o odzytanie lub znalezienie jakiegos aktu to dla osob ktore mi pomagaja chyba tez lepiej gdy pisze orginalne imiona- moge zapisac imie potoczne w nawiasie
Nawet robiac drzewo urzywam tego sposobu - najpierw orginalne imie potem potoczne
wybaczcie ze wtracilam sie do dyskusji chociaz nie indeksuje ksiag, lecz wydaje mi sie iz indeksy spisywane w orginale maja wieksza wartosc niz przetlumaczone .
dziekuje wszystkim indeksujacym za zaangazowanie poninieiewaz duzo dowiedzialam sie o swojej rodz
pozdrawiam Lidia
|
|
|
|
| Jan czy Johann [wiadomość #4549 jest odpowiedzią na wiadomość #4514] |
Fri, 03 September 2010 00:02   |
egopol
|
Senior Member |
|
|
Dodajmy do tego jeszcze Dona John Jan.
Od lat siedzc w tej zabawie nauczyem si jednego naley zapisywa tak jak jest w oryginaach ksig i innych dokumentach.
Natomiast dalej moemy sobie tumaczy tak jak to wynika z ksztatw naszych wywodw rodziny.
Najwaniejsze aby umie przetumaczy te imiona gdy w rnych okresach rnie byy pisane i w tym momencie o bd nie trudno, moemy trafi na inn rodzin.
A skd si wzi u mnie Don???
Od wielu lat poszukiwaem czonkw rodziny mojej prababci Konstancji Borowskiej zd. Komiskiej /pradziadka doskonale pamitam/. W rodzinie Borowskich mwio si, e wszyscy Komiscy w czasie wojny lub blisko jej zakoczenia wyjechali do Niemiec i zostaa w Polsce tylko moja prababcia Konstancja. I z tym przekazem si pogodziem.
Zabawiem si kiedy na jednym z portali i wpisaem podstawowe dane Borowskich do mojego pradziadka wstecz. "drzewa" zostay poczone przez jaki inny dziwny program ze wskazaniem na /jak si pniej okazao kuzyna/siostra mojego dziadka bya jego babci.Kontakt by utracony w czasie mojego dziecistwa. Dziki spotkaniu z nim i z jego mam otrzymaem mnstwo cennych informacji nt. rodziny. Od nich otrzymaem szereg kontaktw na pozostaych czonkw rodziny. Dziki nim uzyskaem namiary i nawizaem kontakt z 7 - sownie siedmioma - nowymi ciociami.
w tym w Tczewie, Grudzidzu, Leeds w Anglii i Frankrurcie w Niemczech.
I teraz tak:
ciotki w Polsce pamitaj mojego dziadka jako Jana.
w Anglii w tej chwili tj John Don
w Niemczech Johann
W akcie ur jest Johann, w dalszych dokumentach Jan od 1939 Johann.Od 1945 Jan. I nie straci swojej Polskoci wrcz przeciwnie.
Ciotka z Frankfurtu - ur jako Zofia losy rzuciy j do Niemiec i jest Sofii czy jako tak.
W wolnym miecie w Gdasku bya jeszcze jedna moja ciotka, wikszo rodziny mwi ucja a cz Luccy. W ksidze adresowej jest zapisana jako Lucy. Dzisiaj rozmawiaem z Angli i mamy ucj a dwie minuty pniej z Niemcami i mamy Luccy.
Po tych rewelacjach, spotkaniach i rozmowach z "nowymi" Ciociami czuj si jak sztubak, ktry zaczyna dopiero t nasz zabaw.
I najwaniejsze e ze wszystkich stron spotakem si z niesamowit yczliwoci, zainteresowaniem i chci pomocy.
Ciocie z Tczewa i Grudzidza biegaj po cmentarzach i spisuj dane z grobw. Dostaj skany zdj rodzinnych i dokumentw z Bytowa do Tczewa jechaa Ciocia ze zdjciami rodzinnymi aby mi je przekaza, Ciocia z Anglii daa kontakt na Ciotk w Niemczech, wybiera si do Polski po to aby pozna histori rodziny, pozna nas i zobaczy moje drzewo. Ciotka z Niemiec stara si zebra wiedz tak jak si tylko w jej wieku da 86 lat.
Wszystko to co napisaem nadaje si na osobny artyku o historii mojej rodziny i bada nad ni.
Jan czy Johann, Jzef czy Josef, Mathias Mateusz Adalbertus-Wojciech.
Jakie ma znaczenie czy optowa za Polsk czy.....??? by naszym przodkiem.
Naley te imiona zapisa tak jak stoi w dokumentach.
Jeszcze jedno, ycz wszystkim aby trafili na co takiego jak ja w tej chwili. Otrzymaem odpowiedzi na mnstwo pyta na ktre odpowiedzi szukaem od lat.
Pozdrawiam Krzysiek
|
|
|
|
| Odp: Jan czy Johann [wiadomość #4554 jest odpowiedzią na wiadomość #4549] |
Sat, 04 September 2010 07:14   |
 |
piesta
|
Senior Member |
|
|
Krzysiu.
Gratulacje za odkrycie nowych (starszych) czonkw rodziny.
Twoje poszukiwania i efekty potwierdzaj zasad, e w genealogii naley wytrwale szuka przodkw. Kady najmniejszy wtek powinno si rozwija i dry do efektu. Na tym wanie polega genealogia.
Na pewno nie na spisaniu z indeksw nazwisk i dopasowanie ich jak puzzle.
Co do imion jestem za tym by wpisywa je w oryginale. Na Pomorzu wpywy obcych pastw czsto decydoway o rnorodnym zapisie imion i nazwisk. Wyranie wida to w XX wieku.
Do 1918 roku - Johann
Po odrodzeniu Polski - Jan
Od dojcia do wadzy Hitlera 1933 znowu Johann
A po wyzwoleniu i do dzisiaj Jan
Dodajmy do tego, e w XVIII i na pocztku XIX wieku Jan by zapisywany jako Joannes (acina)
Nazwiska natomiastjeli mam pewno co do prawidowego brzmienia powinnimy zapisywa poprawnie \z adnotacj w uwagach jak stoi w ksidze metrykalnej. Jeli nie mamy pewnoci (szczeglnie te starsze gdzie nazwiska panienek zapisywano np. Kowalszczonka) wpisujmy tak jak byy w metryce. W samym indywidualnym drzewie genealogicznym wybr zapisu nazwisk pozostawmy zainteresowanym.
A wszystkim ycz takich efektw poszukiwa do ktrych doszed Krzysiek.
Staszek Pieniek, Czarna Woda
Staszek
|
|
|
|
|
|
| Odp: Jan czy Johann [wiadomość #4556 jest odpowiedzią na wiadomość #4555] |
Sat, 04 September 2010 17:43   |
 |
piesta
|
Senior Member |
|
|
le chyba mnie zrozumiae. Ja nie mam na myli genepedii ani indeksacji z ktr od pewnego momentu nie mam nic wsplnego. Pisaem o swojej genealogii tworzonej na uytek wasny i rodziny.
Tworzc tabelk z indeksem w excelu podczas sortowania mam wszystkie nazwiska koo siebie. Natomiast w uwadze mam takie brzmienie jakie zapisa wczesny skryba.
Staszek
Staszek
|
|
|
|
|
|
|
|