Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Ogólnie o genealogii » Johann czy Jan?
Johann czy Jan? [wiadomość #4514] Wed, 01 September 2010 21:22 Przejdź do następnej wiadomości
jankontek jest aktualnie niedostępny  jankontek
Member
Rzadko zabieram gos na forum, bo skupiam si gwnie na indeksowaniu. Z niepokojem obserwuj jak nasi przodkowie z atwoci otrzymuj imiona Johann, Paul, Catharina czy Thomas. Czy takie imiona mieli naprawd?
Mj ojciec urodzony w roku 1911 w akcie chrztu ma wpisane imi Johann. Nigdy nie syszaem o tym, eby kto go tak nazywa. Dziadek mia wpisane Leo, a przecie woano na niego Leon, pradziadek Michael, a mwiono Micha. Dlaczego tak wiele osb uywa w stosunku do swoich przodkw imion narzuconych przez okupanta? Czyby ich przodkowie nie byli Polakami?
Podobna sutuacja jest z imionami wpisanymi po acinie. Nie Joannes tylko Jan, nie Adalbetus tylko Wojciech,nie Agnes tylko Agnieszka, nie Hedvigis tylko Jadwiga itp.

Pozdrawiam
nie Johann tylko Jan Kontek
Odp: Johann czy Jan? [wiadomość #4515 jest odpowiedzią na wiadomość #4514] Wed, 01 September 2010 21:59 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
aisaa jest aktualnie niedostępny  aisaa
Member
Z niepokojem obserwuj jak nasi przodkowie z atwoci otrzymuj imiona Johann, Paul, Catharina czy Thomas. Czy takie imiona mieli naprawd?

Witaj,
Na pocztku jak zaczam robi indeksy to zapisywaam wszystko tak jak w ksidze. Teraz imiona wypisuj po polsku, nazwiska zostawiam w takiej formie jak zapisano nawet jeli wiem, e to nazwisko zostao znieksztacone.
Wtpi aby moi przodkowie mieli w XVIII wieku wiadomo narodow. Jeli braliby udzia w powstaniach w XIX wieku i opowiedzieliby si po stronie Polski, mogabym twierdzi, e byli Polakami. Problem w tym, e nie walczyli, byli chopami i najpierw ich imiona zapisywano po acinie, bo w tym jzyku prowadzono ksigi, a pniej po niemiecku.
Ja mam Macieja zamiast Mathiasa, a Ty c, zapisuj tak jak Ci serce podpowiada Wink

Pozdrawiam
Joanna

Pozdrawiam
Joanna
Odp: Johann czy Jan? [wiadomość #4516 jest odpowiedzią na wiadomość #4514] Wed, 01 September 2010 22:17 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
IrenaSopot jest aktualnie niedostępny  IrenaSopot
Senior Member
Witam.
Widz jak wiele osb indeksujcych ma kopot z prawidowym tumaczeniem imion z niemieckiego czy aciny na polski.Nie jestemy tumaczami. Dla mnie mj pradziadek zawsze bdzie Jzefem.I tak bdzie figurowa w moim drzewku, ale w ksidze jest wpisany jako Joseph i tak powinno by wpisane w indeksach,tym bardziej e z naszych indeksw korzystaj te genealodzy z zagranicy. Dla takiej osoby nie bdzie to takie oczywiste , e Jzef to to samo co Joseph.A w swoich poszukiwaniach moe opiera si na starych metrykach, gdzie Jzef to Joseph lub Josephus albo Jadwiga to Hedvig.

Pozdrawiam
Irena
Odp: Johann czy Jan? [wiadomość #4517 jest odpowiedzią na wiadomość #4514] Wed, 01 September 2010 22:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zatoka jest aktualnie niedostępny  Zatoka
Senior Member
Witaj Janku

Zupenie nie rozumiem Twojego postu. Tym bardziej e piszesz i skupiasz si na indeksowaniu wic problematyka jak podnosisz winna by dla Ciebie wpeni zrozumiaa. Do rozbiorw jzykiem urzdowym na ziemiach polskich bya acina std aciskie formy aktw metrykalnych. Natomiast zaborcy wprowadzali swj jzyk urzdowy (niemiecki, rosyjski). Wyjtek stanowi pisanie aktw metrykalnych w zaborze rosyjskim po polsku lecz i to si w pewnym momencie koczy, w ramach rusyfikacji naszego narodu. Skd te Twoje wtpliwoci?

Do Joanny

W PomTG obowizuje zasada wiernego indeksowania imion i nazwisk z ksig metrykalnych. W tym stanie rzeczy uwaam, i powinna zaprzesta swoich odstpst a przesane indeksy poprawi. Ostateczn decyzj w tej sprawie winien podj Zarzd Towarzystwa.

Pozdrawiam

Janusz Wegner

Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
Odp: Johann czy Jan? [wiadomość #4518 jest odpowiedzią na wiadomość #4514] Wed, 01 September 2010 22:59 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Janusz jest aktualnie niedostępny  Janusz
Senior Member
Witam!

Temat, ktry poruszasz jest szalenie trudny.Tak naprawd powinienem powiedzie ebymy spolszczali imiona i nazwiska w indeksach.Jest jednak podstawowy problem, bardzo delikatny.Pytanie brzmi czy imiona dzieci , ktrych ojcowie nosili niemiecko-brzmice nazwiska te bdziemy spolszczali?Zdarzao sie te niestety, e niektrzy mieszkacy Pomorza o polsko-brziacych nazwiskach nadawali swoim dzieciom typowo niemieckie imiona jak Bertha,Wilhelm,Adolph,Bruno.
Co zrobi z Johannami o polsko-brzmiacych nazwiskach , ktrzy wyjechali do Niemiec?.

Mj Pradziadek Augustyn Pawelczyk w Sdzie Najwyszym w Gdasku wygra spraw o czysto pisowni imienia i nazwiska swojego syna Jana Pawelczyka ,ktrego niemiecki urzdnik USC zniemczy jako Johanna Paweltschika( Augustyn nie podpisa aktu urodzenia swego syna ze zniemczonym imieniem i nazwiskiem).
W Parafii Sierakowice , ktr indeksowaem byo dwch ksiy(Dionizy Knast i Bernard osiski) , ktrzy w ksigach parafialnych zapisywali imiona w ksigach parafialnych aktw metrykalnych z miejscowoci w zaborze pruskim, po polsku.

Indeksujcy maj jednak niewdzieczn rol kopistw,czy im si to podoba czy nie i powinni dba o wierno zapisu w ksigach.
Zmiany w pisowni wprowadzane przez indeksujcego mogyby doprowadzi do sytuacji zwanej "guchym telefonem".
Do naszych osobistych drzew genealogicznych moemy wprowadza imiona Jan zamiast Johann czy Joannes- jest to nasza osobista sprawa, ale indeksy niestety nie-korzystaj z nich z tego co wiemy nie tylko Polacy ich rodziny na emigracji, ale i obywatele innych pastw.
W PTG przyjlimy zasad , e nie bdziemy spolszcza ani imion ani nazwisk i jest to moim zdaniem suszna zasada wiernoci zapisu indeksu i oryginau.

I ostatnia sprawa nie twierdzibym tak pochopnie ,e nasi przodkowie otrzymywali imie Johann.Po odzyskaniu niepodlegoci w 1918 r, ci ktrzy chcieli zosta Johannem nim zostawali ale z tego co wiem byo ich bardzo niewielu, chyba e byli to Niemcy wyznania rzymskokatolickiego

Pozdrawiam Janusz Pawelczyk
Odp: Johann czy Jan? [wiadomość #4521 jest odpowiedzią na wiadomość #4514] Wed, 01 September 2010 23:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Widz, e zostaem le zrozumiany, ale to moja wina, bo nie wyraziem si zbyt jasno. Jeli chodzi o indeksy, nie mam adnych wtpliwoci. Zawsze przepisuj imi i nazwisko identycznie jak jest w ksidze, nawet jeli jest napisane bdnie. Dziwi mnie natomiast i niestety rwnie denerwuje fakt, e wiele osb piszc na forum posuguje si w stosunku do swoich przodkw imionami niemieckimi. Cigle kto poszukuje Johana czy Paula Kowalskiego, albo Catharin czy Sophi.
Oczywicie wikszo ksig bya pisana w jzyku niemieckim i acinie, ale trafiaj si te ksigi w jzyku polskim. Widziaem takie z XVIII i XIX wieku. Uywa si tam polskich imion. Mona przeczyta: "Da ksidz proboszcz lub Macieyowi ...." albo ochrzciem Bartomieya...." itp. I takie s moim zdaniem prawdziwe imiona naszych przodkw.
Odp: Johann czy Jan? [wiadomość #4522 jest odpowiedzią na wiadomość #4514] Thu, 02 September 2010 01:56 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Faktycznie. Teraz Twj pierwszy post nabiera wyrazu i staje si zrozumiay. Nie masz co sie dziwi temu zjawisku i szkoda na to Twoich nerww. Wrcz przeciwnie. Ja uwaam, i takie osoby bardzo dobrze postpuj. Tak te imiona byy zapisywane historycznie w aktach i tak je naley przywoywa w postach celem uzyskiwania dalszych informacji. Ideaem byaby forma postu: Catharina (Katarzyna)....

Jzyk polski jest jzykiem ywym, cigle si rozwijajcym. Nie zapominaj e do lat pidziesitych ub. wieku zamiast litery "i" stosowano "y". Tak sie uczyli i pisali jeszcze nasi rodzice. Przykadowo zamiast Marianny bya Maryanna. Czy w tym sensie mona mwi o prawdziwoci imion naszych przodkw?

Pozdrawiam

Janusz Wegner

Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
Odp: Johann czy Jan? [wiadomość #4527 jest odpowiedzią na wiadomość #4517] Thu, 02 September 2010 10:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
[quote title=W PomTG obowizuje zasada wiernego indeksowania imion i nazwisk z ksig metrykalnych. W tym stanie rzeczy uwaam, i powinna zaprzesta swoich odstpst a przesane indeksy poprawi. Ostateczn decyzj w tej sprawie winien podj Zarzd Towarzystwa.Pozdrawiam[/quote]

Witaj,
Nie widz celowoci poprawiania imion jak i tak wikszo indeksujcych imiona i nazwiska wpisuje w dopeniaczu. Co innego gdyby faktycznie zostaa podjta decyzja co do zapisu imion. Jednake powinna ona mie rwnie na uwadze prawidow form imienia Smile

Pozdrawiam
Joanna

Pozdrawiam
Joanna
Odp: Johann czy Jan? [wiadomość #4531 jest odpowiedzią na wiadomość #4514] Thu, 02 September 2010 14:29 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Wybacz ale nie zgadzam si z Twoim stanowiskiem. "Instrukcja indeksowania ksig" wyranie mwi:

Imiona i nazwiska wpisujemy w postaci takiej jak s w ksidze. Nie tumaczymy imion na ich wersje wspczesne. Nazwiska piszemy dokadnie tak jak s w ksidze.

Tak wic zasanianie si tym co robi inni jest niesmaczne. Rb swoje dobrze, a nikt nie bdzie mia pretensji.

Pozdrawiam

Janusz Wegner

Odp: Johann czy Jan? [wiadomość #4532 jest odpowiedzią na wiadomość #4531] Thu, 02 September 2010 15:59 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Czyli Twoim zdaniem mam wpisywa w tumaczeniu na polski np. Jana Nowaczyk, a nie Jan Nowaczyk? A co ze skrtami imion?
Wydaje mi si, e czas skoczy z robieniem indeksw "aby". Naley jeszcze raz przedyskutowa na ktrym z sobotnich spotka zasady.

Joanna

Pozdrawiam
Joanna
Odp: Johann czy Jan? [wiadomość #4534 jest odpowiedzią na wiadomość #4532] Thu, 02 September 2010 18:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
alfut jest aktualnie niedostępny  alfut
Senior Member
Wydaje mi sie, e zasady s jasne dla kadego indexujcego!Jeli tak nie byo do dzisiaj to wspczuj!A co do zmiany imienia i nazwiska- prosty przykad na moim wasnym!Czy ja dla niemca,czy anglika np bed Peter Alfuth,czy Piotr Alfut?Pozostawiam bez dalszych komentarzy!Mysl ,e dla tak zasuonych indexujcych nie powinno by po tak dugim okresie indexowania tak prostych pyta i problemw!Ale moemy to sobie tumaczy np. jesiennym przesileniem i kocem wakacji!Myl ,ze czas zakoczy ten temat!Pozdrawiam wszystkich indexujcych!Piotr Alfut
Odp: Johann czy Jan? [wiadomość #4538 jest odpowiedzią na wiadomość #4514] Thu, 02 September 2010 19:04 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Joanno

Z tym postulatem zgadzam si cakowicie. Nie raz ju mwiem i pisaem o potrzebie takich spotka. Zaoenia przyjte przez autorw poszczeglnych baz indeksw, na etapie ich zakadania, nie wytrzymuj "prby czasu". Dzi mamy ju wiedz o tym co i jak byo faktycznie zapisywane w ksigach. Pora spotka si, wymieni dowiadczenia i na tej podstawie okreli nowe zasady, a nastpnie wprowadzi je do instrukcji i rygorystycznie przestrzega.

Co na to powie Zarzd Towarzystwa?

Pozdrawiam

Janusz Wegner

Odp: Johann czy Jan? [wiadomość #4543 jest odpowiedzią na wiadomość #4527] Thu, 02 September 2010 20:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Janusz jest aktualnie niedostępny  Janusz
Senior Member
Witaj!

Jest niestety jeszce jeden aspekt tej sprawy.Dla historykw , ktrzy by moe chc wysnu pewne wnioski na podstawie naszych indeksw bardzo wana staje sie oryginalno zapisu( dopuszczalna jest oczywicie w j.aciskim zmiana przypadku dopenianiacza na mianownik- nigdy nie byo imienia Joannem tylko Joannes).Zamy jednak e jacy historycy , albo nawet czonkowie PTG bd chcieli napisa artyku n/t pisania przez ksiy w ksigach parafialnych imion po polsku nawet przed 1874 i po 1832 roku(Trzeba byo mie w tych latach bardzo du odwag aby pisa imiona w j.polskim) to nie bd mogli korzysta z naszych indeksw aby napisa taki artyku.

pzdr.Janusz Pawelczyk
Odp: Johann czy Jan? [wiadomość #4547 jest odpowiedzią na wiadomość #4514] Thu, 02 September 2010 22:30 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Widz, e, jak to zwykle bywa, dyskusja odesza zupenie od tematu. Uwaam, e na temat indeksw nie ma co dyskutowa. Nie jestemy od tego by tumaczy imiona, tylko by je wiernie przepisa z ksigi (oczywicie w mianowniku)i nigdy nie wtpiem w suszno tego ustalenia.
Natomiast nie wyobraam sobie, eby pisa o swoich bliskich posugujc si imionami zapisanymi w ksigach (mog je jedynie cytowa), bo jak to si mwi pewnie "przewracaliby si w grobie". Nie do, e za ycia wpisano im "obce" imiona, to jeszcze uywa si ich po ich mierci.
Pozdrawiam
Janek
Odp: Johann czy Jan? [wiadomość #4548 jest odpowiedzią na wiadomość #4547] Thu, 02 September 2010 23:45 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
lidia74 jest aktualnie niedostępny  lidia74
Member
jankontek napisa(a) dnia czw, 02 wrzesie 2010 10:30

Widz, e, jak to zwykle bywa, dyskusja odesza zupenie od tematu. Uwaam, e na temat indeksw nie ma co dyskutowa. Nie jestemy od tego by tumaczy imiona, tylko by je wiernie przepisa z ksigi (oczywicie w mianowniku)i nigdy nie wtpiem w suszno tego ustalenia.
Natomiast nie wyobraam sobie, eby pisa o swoich bliskich posugujc si imionami zapisanymi w ksigach (mog je jedynie cytowa), bo jak to si mwi pewnie "przewracaliby si w grobie". Nie do, e za ycia wpisano im "obce" imiona, to jeszcze uywa si ich po ich mierci.
Pozdrawiam
Janek

prawie sie zgadzam ,
- imiona indeksowane powinny byc w orginale
- lecz gdy pisze prosbe o odzytanie lub znalezienie jakiegos aktu to dla osob ktore mi pomagaja chyba tez lepiej gdy pisze orginalne imiona- moge zapisac imie potoczne w nawiasie
Nawet robiac drzewo urzywam tego sposobu - najpierw orginalne imie potem potoczne

wybaczcie ze wtracilam sie do dyskusji chociaz nie indeksuje ksiag, lecz wydaje mi sie iz indeksy spisywane w orginale maja wieksza wartosc niz przetlumaczone .

dziekuje wszystkim indeksujacym za zaangazowanie poninieiewaz duzo dowiedzialam sie o swojej rodz
pozdrawiam Lidia
Jan czy Johann [wiadomość #4549 jest odpowiedzią na wiadomość #4514] Fri, 03 September 2010 00:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Dodajmy do tego jeszcze Dona John Jan.
Od lat siedzc w tej zabawie nauczyem si jednego naley zapisywa tak jak jest w oryginaach ksig i innych dokumentach.
Natomiast dalej moemy sobie tumaczy tak jak to wynika z ksztatw naszych wywodw rodziny.
Najwaniejsze aby umie przetumaczy te imiona gdy w rnych okresach rnie byy pisane i w tym momencie o bd nie trudno, moemy trafi na inn rodzin.
A skd si wzi u mnie Don???
Od wielu lat poszukiwaem czonkw rodziny mojej prababci Konstancji Borowskiej zd. Komiskiej /pradziadka doskonale pamitam/. W rodzinie Borowskich mwio si, e wszyscy Komiscy w czasie wojny lub blisko jej zakoczenia wyjechali do Niemiec i zostaa w Polsce tylko moja prababcia Konstancja. I z tym przekazem si pogodziem.
Zabawiem si kiedy na jednym z portali i wpisaem podstawowe dane Borowskich do mojego pradziadka wstecz. "drzewa" zostay poczone przez jaki inny dziwny program ze wskazaniem na /jak si pniej okazao kuzyna/siostra mojego dziadka bya jego babci.Kontakt by utracony w czasie mojego dziecistwa. Dziki spotkaniu z nim i z jego mam otrzymaem mnstwo cennych informacji nt. rodziny. Od nich otrzymaem szereg kontaktw na pozostaych czonkw rodziny. Dziki nim uzyskaem namiary i nawizaem kontakt z 7 - sownie siedmioma - nowymi ciociami.
w tym w Tczewie, Grudzidzu, Leeds w Anglii i Frankrurcie w Niemczech.
I teraz tak:
ciotki w Polsce pamitaj mojego dziadka jako Jana.
w Anglii w tej chwili tj John Don
w Niemczech Johann
W akcie ur jest Johann, w dalszych dokumentach Jan od 1939 Johann.Od 1945 Jan. I nie straci swojej Polskoci wrcz przeciwnie.
Ciotka z Frankfurtu - ur jako Zofia losy rzuciy j do Niemiec i jest Sofii czy jako tak.
W wolnym miecie w Gdasku bya jeszcze jedna moja ciotka, wikszo rodziny mwi ucja a cz Luccy. W ksidze adresowej jest zapisana jako Lucy. Dzisiaj rozmawiaem z Angli i mamy ucj a dwie minuty pniej z Niemcami i mamy Luccy.

Po tych rewelacjach, spotkaniach i rozmowach z "nowymi" Ciociami czuj si jak sztubak, ktry zaczyna dopiero t nasz zabaw.
I najwaniejsze e ze wszystkich stron spotakem si z niesamowit yczliwoci, zainteresowaniem i chci pomocy.
Ciocie z Tczewa i Grudzidza biegaj po cmentarzach i spisuj dane z grobw. Dostaj skany zdj rodzinnych i dokumentw z Bytowa do Tczewa jechaa Ciocia ze zdjciami rodzinnymi aby mi je przekaza, Ciocia z Anglii daa kontakt na Ciotk w Niemczech, wybiera si do Polski po to aby pozna histori rodziny, pozna nas i zobaczy moje drzewo. Ciotka z Niemiec stara si zebra wiedz tak jak si tylko w jej wieku da 86 lat.
Wszystko to co napisaem nadaje si na osobny artyku o historii mojej rodziny i bada nad ni.

Jan czy Johann, Jzef czy Josef, Mathias Mateusz Adalbertus-Wojciech.
Jakie ma znaczenie czy optowa za Polsk czy.....??? by naszym przodkiem.
Naley te imiona zapisa tak jak stoi w dokumentach.

Jeszcze jedno, ycz wszystkim aby trafili na co takiego jak ja w tej chwili. Otrzymaem odpowiedzi na mnstwo pyta na ktre odpowiedzi szukaem od lat.
Pozdrawiam Krzysiek

Odp: Jan czy Johann [wiadomość #4554 jest odpowiedzią na wiadomość #4549] Sat, 04 September 2010 07:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Krzysiu.
Gratulacje za odkrycie nowych (starszych) czonkw rodziny.
Twoje poszukiwania i efekty potwierdzaj zasad, e w genealogii naley wytrwale szuka przodkw. Kady najmniejszy wtek powinno si rozwija i dry do efektu. Na tym wanie polega genealogia.
Na pewno nie na spisaniu z indeksw nazwisk i dopasowanie ich jak puzzle.
Co do imion jestem za tym by wpisywa je w oryginale. Na Pomorzu wpywy obcych pastw czsto decydoway o rnorodnym zapisie imion i nazwisk. Wyranie wida to w XX wieku.
Do 1918 roku - Johann
Po odrodzeniu Polski - Jan
Od dojcia do wadzy Hitlera 1933 znowu Johann
A po wyzwoleniu i do dzisiaj Jan
Dodajmy do tego, e w XVIII i na pocztku XIX wieku Jan by zapisywany jako Joannes (acina)
Nazwiska natomiastjeli mam pewno co do prawidowego brzmienia powinnimy zapisywa poprawnie \z adnotacj w uwagach jak stoi w ksidze metrykalnej. Jeli nie mamy pewnoci (szczeglnie te starsze gdzie nazwiska panienek zapisywano np. Kowalszczonka) wpisujmy tak jak byy w metryce. W samym indywidualnym drzewie genealogicznym wybr zapisu nazwisk pozostawmy zainteresowanym.
A wszystkim ycz takich efektw poszukiwa do ktrych doszed Krzysiek.
Staszek Pieniek, Czarna Woda

Staszek
Odp: Jan czy Johann [wiadomość #4555 jest odpowiedzią na wiadomość #4549] Sat, 04 September 2010 08:17 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Staszku
NIe rbmy wyomu w przyjtych zasadach. Nazwiska take naley zapisywa w oryginalnej pisowni, natomiast w uwagach moe by ich korekta.

Pozdrawiam

Janusz Wegner

Odp: Jan czy Johann [wiadomość #4556 jest odpowiedzią na wiadomość #4555] Sat, 04 September 2010 17:43 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
le chyba mnie zrozumiae. Ja nie mam na myli genepedii ani indeksacji z ktr od pewnego momentu nie mam nic wsplnego. Pisaem o swojej genealogii tworzonej na uytek wasny i rodziny.
Tworzc tabelk z indeksem w excelu podczas sortowania mam wszystkie nazwiska koo siebie. Natomiast w uwadze mam takie brzmienie jakie zapisa wczesny skryba.
Staszek

Staszek
Odp: Jan czy Johann [wiadomość #4557 jest odpowiedzią na wiadomość #4549] Sat, 04 September 2010 18:36 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
To co innego. Na swj uytek masz prawo robi co i jak chcesz.

Pozdrawiam

Janusz Wegner

Odp: Johann czy Jan? [wiadomość #4586 jest odpowiedzią na wiadomość #4514] Thu, 09 September 2010 23:46 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Milksurfer jest aktualnie niedostępny  Milksurfer
Miejsce: Niemcy
Senior Member
sluchajcie niekiedy to lacina niekiedy to po niemiecku

niewiem cz czasem nie musieli to rownie z ksiegami z USC pisac
bo prusacy chyba to katrolowali i mieli rowniez wskazowki kontroli tych dat

pozatym nie zapomnijmy ze polski dosyc dlugo nie bylo

i pomorski jezyk nadal jest dosyc bogaty w niemieckie nazwy i definicje

wiec dlaczego nie Nazwiska i Imiona
Poprzedni wątek: Trzecia Rzeczpospolita Sarmacka
Następny wątek: Związek Zachodni
Idź do forum: