Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Ogólnie o genealogii » Jak to od Mieszka pochodzic mozna
Jak to od Mieszka pochodzic mozna [wiadomość #7085] Thu, 14 April 2011 13:52 Przejdź do następnej wiadomości
Milksurfer jest aktualnie niedostępny  Milksurfer
Miejsce: Niemcy
Senior Member
Jak tgo mozna w dzisiejszych czasach udowodnic ?
Poprzez Hymn polski ?
Dokumety ? jakie wtedy ?
Legendy ?
Czy poprostu uwizyc dziadkowi ?

wstawilem ten artykul bo zawsze mnie to interesowalo ze ktos tam jakos doszedl

nigdy sie ale nie spodkalem z podaniem spisu Zrudel
Ja to naprawde mam problem ulozyc nawet moje skromne drzewko
jak juz brakuje dokumetow Koscielnych

a tu jeden do jakich wladcow albo 30 generacji uklada WOOOW Very Happy powiem Laughing

http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110402/H ISTORIA/279983576

[Uaktualnione dnia: Thu, 14 April 2011 14:02]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Jak to od Mieszka pochodzic mozna [wiadomość #7088 jest odpowiedzią na wiadomość #7085] Thu, 14 April 2011 19:24 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Janusz jest aktualnie niedostępny  Janusz
Senior Member
Witam!

W niektrych odpisach sdowych ksiag metrykalnych kocioa katolickiego z terenu zaboru pruskiego dla ksiag maestw z okresu ok 1826-1874 s podawane imiona ojcw Pana modego i Pani modej.

pzdr.Janusz
Odp: Jak to od Mieszka pochodzic mozna [wiadomość #7090 jest odpowiedzią na wiadomość #7088] Thu, 14 April 2011 19:47 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Nie bardzo rozumiem do czego to przypisa. Moesz troch szerzej w konkretnym odniesieniu do artykuu.
Krzysiek
Odp: Jak to od Mieszka pochodzic mozna [wiadomość #7091 jest odpowiedzią na wiadomość #7090] Thu, 14 April 2011 20:40 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witaj!
Mj wpis dotyczy tego akapitu:

Zasady trydenckie

"W zaborze pruskim akta stanu cywilnego prowadzono wedug dawnych zasad trydenckich (Sobr Trydencki w latach 1545-1563).

I tak, w aktach lubw nie ma imion rodzicw modej pary, nie ma miejsc urodzenia lubujcych"

pzdr.Janusz
Odp: Jak to od Mieszka pochodzic mozna [wiadomość #7092 jest odpowiedzią na wiadomość #7091] Thu, 14 April 2011 22:38 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Odnosisz si do swojego przypadku i przykadu. Spjrz na to szerzej. A swoj drog jak to si ma do artykuu i Twoich uwag.
Krzysiek
PS
Opisz problem
Odp: Jak to od Mieszka pochodzic mozna [wiadomość #7095 jest odpowiedzią na wiadomość #7092] Fri, 15 April 2011 10:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Teerose jest aktualnie niedostępny  Teerose
Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
Senior Member
Odbiegacie od tematu, chopaki Rolling Eyes
Mnie te (podobnie jak Marcina) zaintrygowa ten artyku, spodziewaam si wskazwek, opisw metody, a tu podane do wiadomoci, e pan Gsiorowski (swoj drog bardzo miy, prowadziam z nim kiedy korespondencj na temat cmentarzy) ma koneksje z ksitami pomorskimi i ani sowa na temat, jak do tego mona doj... szkoda...
pozdr.
Iza
Odp: Jak to od Mieszka pochodzic mozna [wiadomość #7096 jest odpowiedzią na wiadomość #7095] Fri, 15 April 2011 11:17 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member

Jak do tego doszed? Nieatwo. To praca w archiwum. Kada data, nazwisko, miejscowo musz by ustalone. Pan Pawe szuka od najdawniejszych pokole ku naszym czasom. Wtedy rodzina si powiksza. Gsiorowscy maja 9 szerokich gazi, a do tego jeszcze wiele rodzin powizanych po kdzieli.

Pan Pawe wykaza te, e innym jego przodkiem by kasztelan bydgoski Mikoaj z Pakoci, herbu Leszczyc (zm. 1400). Potomkami kasztelana Janusza z Wyszogrodu s m.in. ksita pomorsko-gdascy, by wymieni yjcych w XIII stuleciu Mciwoja I i Sambora II. Wczeniejsze powizania wymykaj si z akt, ale niekiedy daje si je ustali poprzez lakoniczne wzmianki.

zo to znaczy ?
Odp: Jak to od Mieszka pochodzic mozna [wiadomość #7097 jest odpowiedzią na wiadomość #7096] Fri, 15 April 2011 11:29 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Narazie z tego co juz przerobilem sa to tylko tezy malo faktow bo ich narazie nie znaleziono

ciekawe z kat to jest z tymi Ksiezetami

http://ssh.apsl.edu.pl/baza/wydawn/ssh015/szybkowski.pdf
Odp: Jak to od Mieszka pochodzic mozna [wiadomość #7109 jest odpowiedzią na wiadomość #7097] Sat, 16 April 2011 22:44 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
MikiGrabis jest aktualnie niedostępny  MikiGrabis
Member
Ja znam takie przykady (nie mog wymieni nazwisk): pewna panna suya u hrabiego. Hrabia mia syna mniej wicej w wieku sucej. Suca odesza ze suby z "brzuchem" i posagiem. Po urodzeniu dziecka wysza za m za pewnego gospodarza. Jakby nie byo istnieje podejrzenie, e dziecko "hrabiowskie" urodzia.
Reszt sami sobie dopowiedzie moecie.(historia autentyczna u powinowatych)

W swoim drzewku mogabym co najmniej 7 herbw wpisa. Ale "szlachectwo" koczy si na mieczu, wic jakie 3-4 pokolenia wstecz. O szlacheckich korzeniach, to mwiono zawsze w tonie artobliwym, jakby co gorszcego miao to znaczy. Bardziej wartociowym wydawa si czowiek pracowity, yjcy z pracy wasnych rk ni szlachetnie urodzony. Miaabym teraz to zmienia i wmawia moim dzieciom, e to co wanego. Myl, e trzeba do tych spraw z dystansem podchodzi. Szczeglnie, e opieranie si jedynie na metrykach, wzmiankach historycznych i dedukcji moe by mylce.

Dla tych co szukaj szlacheckich korzeni - dokumenty szlachty kresowej nadal s przechowywane w AP w Petersburgu. Mona napisa do nich po rosyjsku. Naprawd warto.
M Grabis

Pozdrawia Mikusia

[Uaktualnione dnia: Sat, 16 April 2011 22:45]

Odp: Jak to od Mieszka pochodzic mozna [wiadomość #7110 jest odpowiedzią na wiadomość #7109] Sun, 17 April 2011 08:26 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Laughing
Szlachecka rodzina czy nie jaka to gra role
moze niekture elemety mozna latwiej odnalesc jezeli prawda stoji
Ja jestem raczej za Prawda i wyjasnieniem mozliwie dokladnym
znalezieniem wykopaniem dat z archiwow opracowaniem Biografi mozliwie dokladnej Ustalenie czlonkow rodziny no i zbudowanie ladnego Drzewka.
a wzmianka szlachectwa i Herb jest taka dla mnie wazna jak naklejka na drzwiach Very Happy

Odp: Jak to od Mieszka pochodzic mozna [wiadomość #7111 jest odpowiedzią na wiadomość #7110] Sun, 17 April 2011 09:29 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witajcie!

Te borykam sie z tym problememem( ustaleniem co jest prawd a co tylko legend) ju par adnych dobrych lat. Na razie wiem tylko tyle,e nadawanie chopom szlachectwa za udzia w wojnie pod Chocimiem lub Wiedniem musiao by odnotowane w "uchwaach" wczesnego sejmu.Ani Krl, ani aden jego urzdnik nie mg sam nada szlachectwa, bez zgody sejmu( tak byo juz od pocztku XVII wieku).Niemniej jednak stale wybieram sie do Archiwum Akt Dawnych w Warszawie aby tam poszpera.Podobno mona dotrze do bardzo wielu ciekawych dokumentw, ale niestety wymaga to powicenia tej benedyktyskiej pracy wiele wiele czasu i nie tylko czasu.Jak tylko uda mi sie zrealizowa ten plan to niezwocznie podzil si ze zdobytymi informacjami.

pozdrawiam Janusz

[Uaktualnione dnia: Sun, 17 April 2011 09:32]

Odp: Jak to od Mieszka pochodzic mozna [wiadomość #7112 jest odpowiedzią na wiadomość #7111] Sun, 17 April 2011 10:21 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
tadeusz jest aktualnie niedostępny  tadeusz
Member
Zastanawiaem si kilka dni czytajc ten wtek czy zabra w tej sprawie gos. Ot tydzie temu napisa do mnie Pan Wodzimierz Bratkowski, e jestemy spokrewnieni i wie o moich poszukiwaniach przodkw. Okazao si, e chodzi gwnie o moj synow, ktrej gazek rwnie poszukuj. Majc udokumentowane powizania z rodzinami Umiastowskich, Puzynw i Judyckich otrzymaem od Pana Wodzimierza wywd przodkw, w ktrym jest midzy innymi Mieszko I. Synowa jeszcze nie wie jakie znamienite osoby znajduj si wrd jej przodkw, a ja od tygodnia siedz i analizuj kad osob, dat i miejscowo znajdujc si w przesanym wywodzie. Tak oto mam wnuki, ktre moe wywodz si od Mieszka I Rolling Eyes .

tadeusz
Odp: Jak to od Mieszka pochodzic mozna [wiadomość #7113 jest odpowiedzią na wiadomość #7085] Sun, 17 April 2011 12:23 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zatoka jest aktualnie niedostępny  Zatoka
Senior Member
Tadeuszu

Wypada Ci tylko pogratulowa.
Mnie w tej sprawie zainteresowao co innego. Fakt, e komu udao si ustali tak gbokie powizania.
Mam tak propozycj. Czy mgby opublikowa to drzewo powiedzmy w zakresie do poowy XIXw., a daty urodzin, lubw i zgonw poszczeglnych osb opatrzy komentarzem o miejscach przechowywania aktw wiadczcych o prawdziwoci tych powiza. Nigdy jeszcze nie spotkaem tego typu materiau szkoleniowego opartego na konkretnym przykadzie, w ktrym wykorzystano rda poza metrykalne.

Pozdrawiam

Janusz Wegner

Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych

[Uaktualnione dnia: Sun, 17 April 2011 15:15]

Odp: Jak to od Mieszka pochodzic mozna [wiadomość #7114 jest odpowiedzią na wiadomość #7113] Sun, 17 April 2011 16:59 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member

Janusz drzewo jest opublikowane na portalu www.myheritage.pl w witrynie "Polska witryna rodzinna". Odnonie innych danych to musisz zwrci si do Pana Wodzimierza Bratkowskiego. Otrzymaem tylko wywd przodkw i prbuj sam doj do prawdy sprawdzajc dane w drzewie.
Dlatego siedz od tygodnia i szukam wszelkich danych historycznych dotyczcych poszczeglnych osb.
Dostaj ju oczoplsu od patrzenia w monitor.
pozdrawiam

tadeusz
Odp: Jak to od Mieszka pochodzic mozna [wiadomość #7129 jest odpowiedzią na wiadomość #7114] Wed, 20 April 2011 19:37 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Szukaem na Myheritage. Nie znalazem.
Cosik mi si wydaje, e ta jego genealogia od Mieszka to taka sama jak moja od Adama i Ewy.
Staszek

Staszek
Odp: Jak to od Mieszka pochodzic mozna [wiadomość #7134 jest odpowiedzią na wiadomość #7129] Wed, 20 April 2011 21:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member

Witam.
Panie Staszku oprcz tego drzewa jest tam jeszcze kilka innych, ktrych rodziny maj wywd przodkw poprzez rodziny magnackie (udokumentowane wzmiankami historycznymi)czcy rne dynastie panujce w Eropie (rwnie Piastw).
Pozdrawiam
tadeusz
Odp: Jak to od Mieszka pochodzic mozna [wiadomość #7135 jest odpowiedzią na wiadomość #7134] Wed, 20 April 2011 21:31 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
W k

Staszek

[Uaktualnione dnia: Mon, 01 August 2011 17:45]

Odp: Jak to od Mieszka pochodzic mozna [wiadomość #7138 jest odpowiedzią na wiadomość #7135] Wed, 20 April 2011 22:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Jolab jest aktualnie niedostępny  Jolab
Junior Member
Witam!
Pracuj nad genealogi moich przodkw, rodu Czapiewskich z Czapiewic parafia Brusy.
Najstarszym zapisem jaki znalazam jest lub Jakuba Czapiewskiego i Marianny Nieurawskiej oo 08.02.1750.r.
Pomimo tego, e 3 osoby z naszego grona, kilkakrotnie studioway ksigi parafii Brusy nie odnalelimy zapisu o jego ur.
Rozpatrywalimy kilka hipotez w tym i te najbardziej niewiarygodne.Nic nie pasowao.
Nagle na jednym z powanym portali znalazam drzewo genealogiczne Czapiewskich, ktre zawierao dane wspomnianego wyej Jakuba / bez daty jego urodzenia/tylko ~ 1718. Same drzewo zawiera ok 5 tys osb.
Wskazani byli jego rodzice a najstarszy przodek ur. mia by w 1590 roku. Shocked
Niezwocznie napisaam do autora drzewa Czapiewskich z podstawowym zapytaniem: na jakiej podstawie wywodzi on przodkw od 1590 roku i twierdzi, e rodzicami Jakuba Czapiewskiego z urochw s......
a oto fragment odpowiedzi gdzie na wstpie zarzeka si, e nie on to opracowywa
"ustalenie e, rodzicami Jakuba byli Szymon i Marianna zrobi mj krewny xxxxxxxxx przed ok 15 laty. By tego bardzo pewny.Nie pamitam na jakich faktach si opiera.
Moe e,swiadkiem przy slubie Jakuba i przy chrzcie jego dziecka by Pawe Zuroch (brat?).
W ten sposb rzeczywicie mona wywodzi swoje rodowody od Adama i Ewy jak napisa Stasiu a w najgorszym przypadku od Ksit Pomorskich. A moe prochy moich przodkw znajduj si gdzie po rodku w jednych z krgw kamiennych ktrych na Pomorzu jest wiele.
Jedno moe by prawdopodobne/ podkrelam prawdopodobne/ e mj rd w prostej linii wywodzi si moe od rycerskiego rodu. ktrym nadane zostay woci w Czapiewicach.
Ale do pki nie bd miaa potwierdzenia w dokumentach a nie w domysach i hipotezach. W moim drzewie domniemani przodkowie Jakuba z urochw Czapiewskiego nie bd umieszczeni.
Pozdrawiam Jola

Odp: Jak to od Mieszka pochodzic mozna [wiadomość #7142 jest odpowiedzią na wiadomość #7138] Thu, 21 April 2011 09:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member

Myl e wszystkim przywieca ten sam cel - zdoby wiarygodne dokumenty potwierdzajace suszno ich dokona w zakresie genealogii swojej rodziny. Prosz zwrcie uwag na mj pirwszy post w tej sprawie i wstawion buk. Od pocztku mam wtpliwoci co do caoci otrzymanego wywodu, ale kategorycznie go nie neguj lecz prbuj znale potwierdzenia na suszno tych hipotez.
tadeusz
Odp: Jak to od Mieszka pochodzic mozna [wiadomość #7144 jest odpowiedzią na wiadomość #7135] Thu, 21 April 2011 10:08 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
MikiGrabis jest aktualnie niedostępny  MikiGrabis
Member
piesta napisa(a) dnia ro, 20 kwiecie 2011 09:31

...Co herbarz to kto inny by mem/on danej osoby. Imiona dzieci rne. Miejsca pochodzenia rnice si. W datach totalny baagan. Nie ma fizycznej moliwoci zrobienia powanej genealogii na podstawie takowych "rde historycznych". Takie genealogie "tworz" ludzie ktrzy maj kompleks niszoci i chcieli by tym sposobem podnie swj status spoeczny.
Nie mona zrobi genealogii bez autentycznych zapisw metrykalnych czy innych wiarygodnych dokumentw. Genealogia robiona na podstawie herbarzy i powieci historycznych pisanych w XIX/XX wieku jest tak sam jak stworzona po przestudiowaniu ksiek telefonicznych.

Staszek Pieniek

Racja p. Stanisawie.

M Grabis

Pozdrawia Mikusia
Odp: Jak to od Mieszka pochodzic mozna [wiadomość #7152 jest odpowiedzią na wiadomość #7144] Thu, 21 April 2011 16:04 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Cool
Jak chodzi o ksiazki telefoniczne sa to chyba bardziej wiarygodne zrudla nisz jakies inne prosto dostepne zrudla
no alez rowniez tam wystepuja bledy w pisowni lub w zapisie

tak jak zawsze muwilismy najpierw to co jest dostepne
Ksiegi Koscielne i spisy USC
a puzniej wszystko inne jezeli nie sa puzniej dostepne

ale widze u Tych "szlechcicow" ze nie wykonuja nawet tych fundametalnych badan i reszerszy

i to jest juz wjakiejs formie patologia bo mozna by to oszustwem nazwac

a potszywanie sie pod inne rodziny jest raczej glupie bo nastepne generacje zyja z klamstwem

lepiej wpisac ze nie jestem pewny albo mozliwe ze maja cos wspulnego niz klamac bo mieszko lepiej sie robi w drzewie niz pracowity chlop

to juz lepiej opracowac rod jakis nam opcy i drzewo i zrudla przedstawic niz klamac nie tylko sobie ale i wlasnej rodzinie w oczy

wkoncu same drzewo i biografie maja nas polaczyc i byc ladna pamiotka dla przyszlych generacji.

wiec jakas generacja stwierdzi ze to i to to nieprawda i co zacznie z drzewa wykreslac galezie tak.
I jake wspomnienia i co po mnie i takej pracy zostanie nic tylko wstyt fantasty klamczucha.

powinismy jako towarzystwo wiele zapisow sprostowac jak chodzi o jakas "szlachte" z naszego regionu czyli jak stoji cos na ten temat o tych nazwiskach powinismy to spisywac i ukladac w drzewka wtedy mozna by wskazac bledy. Jak i klamczuchow i fantastow ujawnic jak i niektorych madralow.

jest to tylko od nas zalezne czy bedziemy zwracali w spisywaniu na to uwage czy nie
a jest to napewno bardzo wartosciowe dla histori naszego kraju i rodzin polskich i nie mowie tylko tutaj o Szlachcie tylko rowniez o Rodach wybitnych osob z naszego terenu kture zasluzyly sobie na ich zapisanie i spisanie aby o nich juz nikt nie zapomnial

marcin

Odp: Jak to od Mieszka pochodzic mozna [wiadomość #7156 jest odpowiedzią na wiadomość #7152] Thu, 21 April 2011 22:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kaphis jest aktualnie niedostępny  kaphis
Miejsce: Leverkusen
Senior Member
Witam

Czytam ten watek od jego zalozenia.Zaraz po pojawieniu sie wpisu o witrynie w My Heritage stwierdzilem ze pojde ja tam obejrzec - niestety witryna juz byla zablokowana przez webmastera. Jesli chodzi o dokumentacje pisana o moich przodkach - o mojej ojcowskiej lini pojawila sie ona ostatnio u mormonow. Dwie parafie ktore sa podstawa moich poszukiwan maja opublikowana u mormonow chrzty w pierwszej od 1656 a w drugiej od 1599 roku. staram sie powoli obie te parafie opracowywac. Mam nadzieje ze w samych parafiach lub diecezjach bedzie tej dokumentacji troche wiecej. Musze dodac ze rozchodzi sie o 2 parafie Gornego Slaska ktore byly pod Pruskim panowaniem. Jesli chodzi o sama szlachte juz wiele razy na roznych forach bylo pisane ze ludzie sie chca dowartosciowac tytulem. Podobno ojcowska linia mojej mamy wywodzi sie od szlachty. Istnieje nawet herb przypisany do nazwiska tej rodziny ale czy to znaczy ze rodzina ta rzeczywiscie byla szlachecka? Moim zdaniem nie. Najdziwniejsze jest ze ta sama historie opowiadaja wszystkie pokolenia w tej rodzinie- moze cos w tym jest. Ja osobiscie zdaje sobie ze nawet jesli rzeczywiscie bylo tak jak rodzina mowi to mnie tytul hrabiego sie juz nie nalezy bo to dziedziczy sie po ojcu a nie po matce. Na koniec chialbym zapytac co w rzeczywistosci oznacza przjecie obok imienia i nazwiska przydomku jakiegos swietego? Mam w drzewie przypadek kiedy to jeden z moich przodkow po kadzieli mial przydomek Nepomucen.Czy ktos juz sie spotkal z czyms takim? Czy moze Nepomucen to cos jak drugie imie?

Pozdrawiam Marek

Marek Zając
Odp: Jak to od Mieszka pochodzic mozna [wiadomość #7159 jest odpowiedzią na wiadomość #7156] Thu, 21 April 2011 22:45 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witaj!
Sprbuj zerkn w nasze indeksy:szukaj imienia dziecka np.*nepom* dla lat 1760-1790.Poka Ci sie indeksy gdzie najczsciej bdzie wystpowa "zbitka 2-ch imion Jan Nepomucen.By to wiety z XIV wieku. Poczytasz o nim w linku:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Jan_Nepomucen_(duchowny)

pzdr.Janusz

[Uaktualnione dnia: Thu, 21 April 2011 22:48]

Odp: Jak to od Mieszka pochodzic mozna [wiadomość #7160 jest odpowiedzią na wiadomość #7156] Thu, 21 April 2011 22:46 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Przedstaw ten akt a bdziemy si nad nim gowi i zastanawia.
Krzysiek
ps
Jana Nepomucen zosta beatyfikowany w 1720 roku, przez Innocentego XII, a kanonizowany 19 marca 1729 przez Benedykta XIII. Ju wczeniej uchodzi za nieformalnego patrona Czech, a jego kult silnie promieniowa na ssiednie ziemie, zwaszcza lsk.

Wedug tradycji ludowej by witym, ktry chroni pola i zasiewy przed powodzi, ale rwnie i susz. Dlatego figury Jana Nepomucena (nepomuki) mona spotka jeszcze dzisiaj przy drogach w ssiedztwie mostw, rzek, ale rwnie na placach publicznych i kocielnych oraz na skrzyowaniach drg.
Pomniki[edytuj]

Swego czasu podrujc po Kotlinie Kodzkiej i rejonach okolicznych zwrciem uwag na jego przydrone fig€ry.
Zagbiajc si w temat doszedem, gdzie jeszcze, e jest te patronem wdrowcw, jedno jest pewne, jest bardzo popularnym witym na lsku. i std dodanie jego jako patrona.
Figurki w. Nepomucena mona spotka rwnie u nas na Pomorzu na krzywkach lenych i wiejskich drg.
Krzysiek
Odp: Jak to od Mieszka pochodzic mozna [wiadomość #7162 jest odpowiedzią na wiadomość #7160] Thu, 21 April 2011 23:06 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Rzeczywiscie istnieje bardzo duzo indeksow pokrewnych do Nepomucen w roznych odmianach i nawet zenskich.Zauwazyc mozna tez ze najczesciej wystepuje w polaczeniu z imieniem Jan. Rowniez moim przodkiem po kadzieli byl Jan Nepmucen M. ale on zamieszkiwal w Wielkopolsce. Widzialem tylko indeksy do tej pory dotyczace urodzin pokolenia pradziadka mojej mamy i wlasnie w tych indeksach jako matka jest wpisana ta sama kobieta a jako ojciec raz Jan raz Nepomucen a innym razem polaczone. Zeby zdobyc te metryki najpierw musze zamowic mikrofilmy od mormonow albo wybrac sie do archiwum bodajrze w Gnieznie.Tak czy tak dostalem odpowiedz na swoje pytanie. Nepomucen bylo nadawane jak zwykle imie.

Marek Zając
Odp: Jak to od Mieszka pochodzic mozna [wiadomość #7166 jest odpowiedzią na wiadomość #7156] Fri, 22 April 2011 08:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witryna nie jest zablokowana tylko chroniona. Trzeba poprosi webmastera o udostepnienie. Zabezpieczenia s potrzebne ze wzgldu na dane wraliwe.
tadeusz
Odp: Jak to od Mieszka pochodzic mozna [wiadomość #7168 jest odpowiedzią na wiadomość #7162] Fri, 22 April 2011 08:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Teerose jest aktualnie niedostępny  Teerose
Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
Senior Member
Nie wiem, czy uczestniczylicie kiedy w tzw. "pustej nocy" na Kaszubach - to noc przed pogrzebem, kiedy w domu zmarego piewane s pieni i odmawiane modlitwy w jego intencji. Kiedy pusta noc trwaa do rana, dzi ten zwyczaj zanika i w mojej wiosce praktykowana jest wersja "do pnocy". Dlaczego o tym pisz w tym wtku? Poniewa jedna z najpopularniejszych pieni piewanych na pustej nocy jest powicona Janowi Nepomucenowi i jego historii. By to duchowny czeski (std pewnie jego popularno na lsku), by spowiednikiem krlowej, za odmow ujawnienia tajemnicy spowiedzi zosta zrzucony do Wetawy. Nie wiem, czy to historycznie tak byo, ale taki jest tekst tej pieni. Na Pomorzu sdzc po iloci figur przydronych to bardzo popularny wity. A jego podwjne imi chyba trzeba tak traktowa jak np. Mari Magdalen.
pozdrawiam
Iza
Odp: Jak to od Mieszka pochodzic mozna [wiadomość #7264 jest odpowiedzią na wiadomość #7085] Mon, 09 May 2011 13:58 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam

http://polskalokalna.pl/wiadomosci/slaskie/news/ksiaze-willi am-jest-potomkiem-piastow-cieszynskich,1635410,225

Marek

Marek Zając
Odp: Jak to od Mieszka pochodzic mozna [wiadomość #7265 jest odpowiedzią na wiadomość #7264] Mon, 09 May 2011 17:23 Przejdź do poprzedniej wiadomości
piesta
Senior Member
Kilka dni temu jeden z artykuw w naszej prasie sugerowa, e jego przodkowie pochodzili z Mazur.
Najbardziej prawdopodobn wersj, ktr syszaem jest ta , e przodkowie Wiliama byli spokrewnieni z pradziadkiem ojca rewolucji Lenina. Pomagali mu w Rewolucji Padziernikowej i potem po jego mierci wyemigrowali do Angli.
Z caym szacunkiem dla wszystkich przodkw ksicia Wiliama.
Staszek Pieniek

Staszek

[Uaktualnione dnia: Mon, 09 May 2011 19:23]

Poprzedni wątek: Juszki - historia szkoły
Następny wątek: Nasze Y-DNA ujawniają początek Kaszubian/Pomorzan
Idź do forum:

Aktualny Czas: Mon Jul 27 00:48:54 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund