Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Opinie o serwisie » indeksacja
indeksacja [wiadomość #5467] Tue, 07 December 2010 09:05 Przejdź do następnej wiadomości
arletaso1 jest aktualnie niedostępny  arletaso1
Member
Witam,

p roku temu wysaam indeksy lubw parafii Wysin z lat 1831-1844, a w marcu tego roku indeksy lubw parafii Gorczyno
z lat 1851-1863. Nie ma ich w bazie....Czyby nie nadaway si do uytku? Nie wiem czy jest sens mojej pracy skoro nie jest ona wykorzystywana dla dobra genealogicznej braci. Jeli robi co le bardzo chciaabym wiedzie co.

pozdrawiam
Arletta
Odp: indeksacja [wiadomość #5477 jest odpowiedzią na wiadomość #5467] Tue, 07 December 2010 16:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
KrystynaDrozdz jest aktualnie niedostępny  KrystynaDrozdz
Junior Member
Na pewno sie nadaj jak inne Twoje indeksy, Arletto.
Uka si wkrtce. Krystyna Drod
Odp: indeksacja [wiadomość #5478 jest odpowiedzią na wiadomość #5477] Tue, 07 December 2010 17:11 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Milksurfer jest aktualnie niedostępny  Milksurfer
Miejsce: Niemcy
Senior Member
Witam
i ja chcial bym rowniez przypomniec Very Happy
Chrzty Wielkiego Komorska nie zostaly do dzisiaj wpisane
A sa przeciesz cale juz przeslane i to juz dawno

pozdrawiam

Marcin
Odp: indeksacja [wiadomość #5480 jest odpowiedzią na wiadomość #5478] Tue, 07 December 2010 18:20 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
bez adnego wytumaczenia?????

Staszek

[Uaktualnione dnia: Mon, 01 August 2011 17:51]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: indeksacja [wiadomość #5497 jest odpowiedzią na wiadomość #5480] Wed, 08 December 2010 22:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
undaanna jest aktualnie niedostępny  undaanna
Member
UPS......???

Pozdrowienia
Anna
Odp: indeksacja [wiadomość #5779 jest odpowiedzią na wiadomość #5497] Wed, 05 January 2011 17:19 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Kolerzanki i Koledzy

Mam taka prozbe i proponowal bym tak prowadzic spisy

Proponuje spisywac wszystkie dane ktore sa zapisane w zapisach metrykalnych czyli spisywac wszystko co stoji(no jest to istotnie wiecej roboty bedzie w przyszlosci nam cenione)

Stwierdzilem po dlugo letnim spisywaniu ze daty sa zbyt wartosciowe zeby je nie spisywac

forma Dat w bazie jest Prawidlowa tylko forma spisywania dat moim zdaniem jest nie Ok

bo w koncu chcemy daty zachowac dla przyszlych pokolen

pozatym stoja niekiedy bardzo istotne daty historyczne zwiazane z niekturymi osobami wystepujacymi w ksiegach jak i ich Funkcjami publicznymi

niemysle tutaj tylko onas ale o historykach i innych osobach

Marcin

[Uaktualnione dnia: Wed, 05 January 2011 17:20]

Odp: indeksacja [wiadomość #5781 jest odpowiedzią na wiadomość #5467] Wed, 05 January 2011 18:59 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zatoka jest aktualnie niedostępny  Zatoka
Senior Member
Marcienie

Nie raz podkrelaem jak sobie ceni Twoje zaangaowanie i wkad pracy ale tym razem musz Ciebie totalnie skrytykowa. Genealogia-amatorska ma by wietn zabaw. Nie zabieraj ludziom tej przyjemnoci poprzez pomysy spisywania wszystkiego. Niech sami dochodz prawdy o swoich przodkach. Bazy indeksw maj (z zaoenia) pomc tym, ktrych przodkowie zmieniali miejsce zamieszkania, a w tamtych czasach nie notowano takich informacji.

Natomiast (przykadowo) ja jestem w sytuacji gdzie moi przodkowie zawsze mieszkali w tej samej wsi. Dla wyprowadzenia gwnej linii nie potrzebowaem bazy indeksw. Wystarczya analiza ksig metrykalnych jednej parafii. Podobnie z czci linii bocznych. Natomiast im bliej czasw nam wspczesnych tym mam wicej problemw z ustaleniem wsystkich potomkw. Niby paradoks ale wanie w odniesieniu do czasw wspczesnych przepisy GIODO stay si najwikszym utrudnieniem gdy nie pozwalaj na realizacj w/w celu baz indeksw.

Gdyby i Twoim tokiem mylenia to mona zrobi krok dalej. Po co bazy indeksw? Najlepiej kaza wszystkim indeksujcym przystpienie do robienia drzew dla wszystkich osb jakie wystpuj w ksiegach danej parafii. Potem wystarczy poszuka tylko osoby wsplne i dokona stosownych powiza, a na kocu wszystko opublikowa w necie. Nie mielibymy obecnych problemw technicznych z baz. Pytanie tylko czy wszyscy byliby z takiego rozwizania zadowoleni?

W jednym tylko si zgadzam z Tob. Wspomniae o koniecznoci gromadzenia informacji o charakterze historycznym. Tu masz racj. Tyle tylko e ja ju to robi w ramach Genepedii. Wyranie wskazuj miejsca gdzie takie zapiski mona znale. Cel jest oczywisty. Oszczdzi trudu osobom poszukujcym takich informacji. Upora si Adam z problemami naprawy naszej bazy to dokoczy linkowanie z poziomu parafii w PomGenBazie do odpowiednich stron Genepedii. Wtedy ta wiedza stanie si atwo dostpna.

Pomys spisywania wszystkiego z ksig metrykalnych co jaki czas przewija si na ktrym z for. Tyle tylko, e taki temat jest inicjowany najczciej przez osoby o bardzo maym stau i dowiadczeniu. Tego nie mona powiedzie o Tobie. Ty winiene by na bieco z ca tematyk genealogicznych poszukiwa.

Na koniec najwaniejszy argument. Aktualnie w bazie mamy ponad 1,6 mln indeksw. Okoo 1,5 miesica temu zastanawialimy si ile indeksw moe by docelowo. Przeprowadzone szacunki wskazuj na ok. 3,5 mln tylko w odniesieniu do ksig Diecezji Pepliskiej, a co z indeksami obecnie dygitalizowanych zasobw AP Gdask? Na tej podstawie mona szacowa, i w skali kraju jest do zrobienia ok 100 mln. indeksw z ksig metrykalnych, a wszystkie bazy maj ich ok. 4 mln czyli 4% zaawansowania.

Pozdrawiam

Janusz Wegner

Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
Odp: indeksacja [wiadomość #5784 jest odpowiedzią na wiadomość #5467] Wed, 05 January 2011 19:43 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
hesch jest aktualnie niedostępny  hesch
Miejsce: Koszalin
Senior Member
Januszu, przesta totalnie krytykowa, a zacznij dyskutowa, przekonywa do swoich racji, czy do swojego punktu widzenia, bo t swoj totaln krytyk zraasz do siebie ludzi.

Pozdrawiam
Heniek
Odp: indeksacja [wiadomość #5785 jest odpowiedzią na wiadomość #5779] Wed, 05 January 2011 20:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zbychu49 jest aktualnie niedostępny  Zbychu49
Miejsce: Bydgoszcz
Member
Witaj Marcinie jestem w trakcie indeksowania i moim zdaniem robimy to po to aby mona przejrz bazy indeksw i na tej podstawie uda si do Pelplina i poprosi o skany ksig ktre s potrzebne. Nie zapominaj e wacicielem tych ksig jest Ar.Archidiecezjalne w Pelplinie. A jeli bdziemy robi tak jak ty sugerujesz to bdziemy po prostu przepisywa ksigi. Pozdrawiam Zbigniew.W.
Odp: indeksacja [wiadomość #5786 jest odpowiedzią na wiadomość #5781] Wed, 05 January 2011 20:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Przeczytaj jeszcze raz

1. nie pisalem ze maja te daty byc dostepne w naszych bazach
2. Co jest gromadzone w Genepedii? Odpowiedz
3. Sprawa techniczna to sprawa finansowa jak i wspulny interes towarzystwa

Genepediia nie jest niezalezna
Ty milisz istotne dla mnie zeczy chodzi mi o jakosc pracy nie o ilosc

Na dobrym fundamecie mozna cos budowac nie trzeba go uzupelniac

Wesmy temat diecezji co zostalo zrobione?(przez Ciebie zwlaszcza)

jak chodzi o daty to jestem bardzo ciekawy jak to funkcjonuje morze podasz na Genepedii link do platwormy to wyprubuje

ja moze niewiele spisuje ale staram sie wyciagnac mozliwie duzo informacji

mozliwe ze niektore osoby nie chca sie rozwijac. chcemy Byc raciej Profi Amator niz Szybki Bill pozatym zrobienie dokladniejszych spisow i wiekszych zasobow to droga naprzod
Trzeba sie mierzyc z najleprzymi nie z srodkowymi.

moim zdaniem powinnismy spisac najpierw to co jest czyli parafie
jak i zebrac mozliwie wiele informacji z nimi zwiazane

Ale niekiedy jest tak ze powstaje szansa na wiecej jak z AD w Gdansku( i dobrze ze zostala wykorzystana)

Podaj mi jeden projekt na Genepedii o tematyce zwiazanej z Pomorzem-pomorskim z kturego jestes zadowolony
Jezeli mnie przekona to bedziesz mial pelne moje wsparcie jak nie to wykonam kastruktywna krytake i punkty o kture powinno
sie wszystko rozszezyc przekarze rownierz matreialy do tematu jezeli posiadam

Marcin

Odp: indeksacja [wiadomość #5787 jest odpowiedzią na wiadomość #5785] Wed, 05 January 2011 20:17 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
tak ale to nie ma byc widoczne i dostepne jak pisalem
pozatym mozna wrzwstko przekazac parafia lub Archiwum Diecezjalnemu

ja tu mysle nie o gen. ale o Historykach i innych

Odp: indeksacja [wiadomość #5790 jest odpowiedzią na wiadomość #5467] Wed, 05 January 2011 20:37 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Henryku

Gdyby temat podniesiony przez Marcina podnis kto pokroju Ciebie, Staszka, Krzyka, Janusza czy Mariusza spotkaby si z moj rwnie ostr krytyk. Co innego gdyby napisa to kto, kto dopiero zaczyna swoj przygod z genealogi. Wtedy byaby to odpowied o charakterze wyjaniajcym. Marcin nie jest "wierzynk" w naszym gronie, a w zwizku z tym mam prawo oczekiwa, e na bieco czyta informacje z innych znaczcych for.

Popatrz na spraw oczyma osoby bdcej na pocztku swoich bada. Jak ona odniesie si do pomysu kogo o takim stau bytnoci na forum? Nie ma co powtarza argumentw, ktre byy podnoszone w tej materii na Forgenie czy Genealogach.pl. Powiniene zna je doskonale.

Nie raz publicznie wypowiadaem si jak sobie ceni Marcina za to co robi. Osobicie chciabym bymy na forum mieli samych takich Marcinw, ktrzy tyle daj z siebie dla dobra ogu. Wiem, e go nie przekonam do swoich racji ale zawsze bd go szanowa i ceni za to co robi. To, e od samego pocztku toczymy midzy sob spr o sposb zagospodarowania jego pracy, by nie posza na marne, to zupenie inna kwestia.

Kwestie tego e w mojej wypowiedzi nie dostrzege argumentw merytorycznych pozostawiam bez komentarza.

Pozdrawiam

Janusz Wegner

Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
Odp: indeksacja [wiadomość #5792 jest odpowiedzią na wiadomość #5467] Wed, 05 January 2011 21:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
hesch jest aktualnie niedostępny  hesch
Miejsce: Koszalin
Senior Member
Janusz,
kwestii merytorycznych poprostu nie poruszaem z prostej przyczyny, kady ma swoje przemylenia i spojrzenie na t spraw. Ja rwnie, ktre jest blisze Twojemu. Indeksacja ma wskaza drog do przyjemnoci "grzebania" w konkretnych ksigach.
Jeeli si ma inne widzenie - to moim zdaniem - naley toczy nawet ostry spr, ale nie krytykowa. Krytykowanie - z reguy - prowadzi do nieprzyjemnych zgrzytw, a to chyba nikomu jest nie potrzebne.
I tyle miaem do napisania w tej krytycznej materii.

Pozdrawiam
Heniek
Odp: indeksacja [wiadomość #5794 jest odpowiedzią na wiadomość #5790] Wed, 05 January 2011 21:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
katnal jest aktualnie niedostępny  katnal
Miejsce: Bydgoszcz
Senior Member
Drogi Marcinie, czego chyba nie rozumiem. W jednym poscie piszesz:
"Proponuje spisywac wszystkie dane ktore sa zapisane w zapisach metrykalnych czyli spisywac wszystko co stoji(no jest to istotnie wiecej roboty bedzie w przyszlosci nam cenione"

a w nastepnym: "1. nie pisalem ze maja te daty byc dostepne w naszych bazach".

To pytam - po co? Faktycznie nie jest to duzo pracy, ale za chwil bdziesz chcia ebymy wpisywali rodzicw chrzestnych i wiadkw, bo to te jest BARDZO wane w poszukiwaniach. Ale chyba zaonia indeksowania pki co s troszk inne. Robimy indeksy po to eby jadc do Pelplina wiedzia czego szuka a nie marnowa czas na zbdne przeszukiwanie ksig.

Katarzyna Zakryś-Nalazek

Poszukiwane nazwiska: Zakryś, Wegner, Rekowscy, Czajkowscy, Warmke, Jabłońscy, Walas
Odp: indeksacja [wiadomość #5796 jest odpowiedzią na wiadomość #5790] Wed, 05 January 2011 22:33 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
W peni podzielam Twoje zdanie o dobrej robocie, ktr wykonuje Marcin.
Mnstwo linkw i informacji, sporo cennych uwag i propozycji nad , ktrymi Zarzd i my sami powinnimy si zastanowi.
Kiedy sam daem propozycj aby "uporzdkowa linki Marcina" - taki by temat mojego postu.
I co z tego wyniko ???
Nic.
Wikszo z nas jest starszym pokoleniem, ktre uczyo si w szkole tylko jzyka rosyjskiego. Jzyk Niemiecki i Angielski by tylko w wybranych szkoach dla nielicznych.
Znajomo jzyka Niemieckiego czy Angielskiego w naszym rodowisku wystpuje sporadycznie.
Uczymy sie tylko tego co jest nam potrzebne do genealogii.
Modsi-owszem i chtnie pomagaj
Jest tylko jeden dylemat!!!
Doskonale rozumiem aman Polszczyzn Marcina ale tylko troch dobrych jego chci aby swoje posty i linki stara si przetumaczy.
Co z tego, e przysya tytu linku jak po jego otwarciu i tak nie wiadomo co on zawiera. A dla niego to nie powinien by najmniejszy problem aby napisa go nawet t aman polszczyzn.
Nie mam na myli tego aby tumaczy caej treci, gdy jest to nie realne.
Ale dajc informacje po Polsku wiemy co on zawiera i czego mamy szuka i na czym si skupi.
MARCINIE- siedzc w internecie odwalasz kup dobrej roboty - tylko dla kogo?
dla nielicznych.
Do tego jeszcze wiecznie pouczasz i instruujesz nie znajc naszej rzeczywistoci i realiw.
A wiedz o tym, e realia niemieckie s cakiem inne ni Polskie.
Kilkakrotnie od czasu powstania naszej strony, bye w Polsce w rejonach, ktre Ciebie interesuj.
Nie raczye si z nami spotka a uwierz mi, e wikszo z nas, poza wtorkami i wyznaczonymi terminami spotka chtnie by si z Tob spotkaa we wskazanym przez Ciebie terminie.
Byaby to doskonaa okazja aby wszystko sobie wyjani i udoskonali nasz wspprac.
pozdrawiam
Krzysiek

Odp: indeksacja [wiadomość #5797 jest odpowiedzią na wiadomość #5796] Wed, 05 January 2011 22:45 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
dobrze

w sobote jest spotkanie proponuje rozmowe przez Skype

Juz od lat staram sie przybyc na spotkanie ale czas mi nie pozwala ale przyzekam ze sie postaram wpasc w tym roku
dam znac jak bedzie tak daleko

tak ze mozecie przygotowac moje papierki i legitymacje

Marcin

[Uaktualnione dnia: Wed, 05 January 2011 22:48]

Odp: indeksacja [wiadomość #5799 jest odpowiedzią na wiadomość #5797] Wed, 05 January 2011 23:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Dobry pomys.
Tylko oby organizatorzy stanli na wysokoci zadania.
Swego czasu byem uczestnikiem spotkania przedstawicieli Regionalnych Towarzystw Genealogicznych w odzi.
W tym czasie Tomek Nitsch by w USA na spotkaniu Genealogw Polonii Amerykaskiej. Mielimy bezporedni czno z nimi.
Rewelacja.
Pozdrawiam
Krzysiek
Odp: indeksacja [wiadomość #5803 jest odpowiedzią na wiadomość #5467] Thu, 06 January 2011 01:06 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Marcinie

Wywoae mnie do odpowiedzi w kwestii tego co zrobiem lub robi dla Pomorza i genealogii wic Ci odpowiadam.
- w 2003 r., a wic na dugo przed powstaniem PomTG, dygitalizowaem ksigi metrykalne parafii Raci, Chojnice i inne, ktre mnie interesoway, a jednoczenie byy dostpne w AD Pelplin.
- potem nastpi okres tworzenia wasnego drzewa i bada historii parafii Raci. Szybko uwiadomiem sobie potrzeb stworzenia bazy indeksw i zrobiem j czciowo wanie dla Racia. Poniewa istniay zasadnicze rnice midzy zaoeniami przyjtymi w PomTG, a moimi, indeksy te nie nadaway si do publikacji. Przekazaem je dopiero Kasi jako materia pomocniczy do wykonywanej reindeksacji.
- pierwszego kwietnia min dwa lata istnienia Genepedii. W pierwszym okresie gromadzone byy linki do rnych stron, w tym wykorzystaem ok. 85% tych ktre Ty podae na forum PTG. Dlaczego tylko tyle? Na to pytanie odpowiedzia w swoim pocie Krzysztof. Aktualnie linki te dostpne s tylko w ukadzie tematycznym. Po stworzeniu struktury podziau administracyjnego Polski bd dostpne take poprzez wybr miejscowoci.
- kolejny etap to opracowanie szablonw do samodzielnego tumaczenia aktw metrykalnych z j. aciskiego oraz wsppracujcych z nimi 17-stu sownikw tematycznych. Sowniki te zawieraj wycigi z innych sownikw dostpnych w necie oraz swka jakie pojawiay si w tumaczonych aktach metrykalnych. Tak wic byy najbardziej aktualnymi zbiorami na poow ubiegego roku.
- nastpnie przyszed czas zbudowania struktury kocioa katolickiego w Polsce, jako istotnego elementu poredniego sucego wdroeniu mojego projektu "Parafia - Kompedium wiedzy"
- od kilku tygodni wdraam ten projekt w odniesieniu do terenw Pomorza. Szczegy opisaem na forum w temacie "Genepedia - centralna baza linkw".
- przez wiele miesicy ubiegego roku toczya si w towarzystwie dyskusja w kwestii wyboru drogi samodzielnego stworzenia bazy pogbionych informacji o parafii czy podlinkowania stosownych stron z Genepedii. Jak ju informowaem wczeniej, na ubiegorocznym spotkaniu opatkowym zapada decyzja o linkowaniu stron z Genepedii.

Duo to czy mao pozostawiam Twojej ocenie.

Tak naprawd mamy wsplny cel. Dostarczy czonkom towarzystwa (i nie tylko) jak najwicej informacji pomocnych w badaniach. Rnimy si tylko co do miejsca ich prezentacji. Ty stoisz na stanowisku, e powinna to by strona towarzystwa. Powtrz gono to co kiedy napisaem Ci na PW. W sensie merytorycznym zgadzam si z Tob cakowicie gdy jest to najlepsze wiadectwo aktywnoci i dorobku caego towarzystwa lecz pozostaje strona techniczna tego przedsiwzicia. W tym miejscu przywoam dopiero co napisane sowa Krzysztofa. Nie znasz naszej rzeczywistosci i realiw. Czy mylisz, e realizowabym projekt „Parafia – kompedium wiedzy” na Genepedii widzc realne szanse jego realizacji na stronie PomTG? Zamiast dalszych argumentw odsyam Ci do „kuchni” Genepedii. W bloku nawigacji jest polecenie „Ostatnie zmiany”. Wykonaj je, a nastpnie wywietl 500 ostatnich zmian. Zobaczysz wtedy ile jest wersji dla jednej parafii. Wyobra sobie, e miabym je przekazywa na bieaco do Adama celem wprowadzania. Przecie on nic innego by nie robi tylko pracowa nad nimi. Tymczasem ja przesaem mu ju wykaz linkw do odpowiednich stron Genepedii. Ich wprowadzenie zajmnie mu max. 3 dni i zapomina o problemie.

Nie tak dawno Staszek skrytykowa Ciebie za zamiecanie forum. Paradoksalnie mia i nie mia racji. Mia j z racji na form prezentacji wynikw Twoich poszukiwa i nie mia gdy dziki Twojej pracy ja za kilka miesicy dodam te informacje do Genepedii. Twj wkad pracy jest zbyt cenny by

MONA BYO POZWOLI SOBIE NA JEGO ZMARNOWANIE

Uff. Dawno tyle nie napisaem ale jeeli to Ci nie przekona to ju naprawd nie wiem jak do Ciebie trafi.

Pozdrawiam

Janusz Wegner

[Uaktualnione dnia: Thu, 06 January 2011 01:10]

Odp: indeksacja [wiadomość #5883 jest odpowiedzią na wiadomość #5803] Fri, 14 January 2011 12:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kaphis jest aktualnie niedostępny  kaphis
Miejsce: Leverkusen
Senior Member
Witam

Dzieki indeksa na stronie Pomorskiego Towarzystwa Genealogicznego moge wysunac jakies teorie co do moich przodkow i ich rodzin.W miare kompletne indeksy pozwalaja ustalic mi miejsca i rok zdarzen ktore sa w kregu moich zainteresowan.Niewyobrazam sobie jechac ponad 1000 km i w ciemno przeszukiwac ksiegi. Dzieki indeksacji w takim obrazie jak jest w chwili obecnej mozna ustalic pochodzenie wiekszej ilosci przodkow i jechac do archiwum jednorazowo po np. 30 aktow. Przez kilka miesiecy pomagala mi osoba w jakis sposob powiazana z PTG i z mojej strony wielkie DZIEKUJE dla tej osoby.Dzieki tej osobie zrozumialem strukture Waszej pracy i chyle czolo gdyz wykonujecie naprawde duzo dobrej roboty.Mysle ze nie jestem jedyna osoba , ktroa ma takie zdanie.Naprawde dla wielu ludzi (amatorow) to jest wielka roznica jechac 50 km raz na jakis czas po jeden akt kiedy inni maja droge 20 razy dluzsza.

Na koniec chcialbym udzielic poparcia dla pracy Marcina jak rowniez innym osoba , ktore nalegaja na to by mialo to jakis pozadek.Racja jest po obu stronach.

pozdrawiam Marek Zajac

Marek Zając
Odp: indeksacja [wiadomość #12197 jest odpowiedzią na wiadomość #5467] Mon, 30 September 2013 22:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
gandalf jest aktualnie niedostępny  gandalf
Junior Member
Witam
Poszukuje wszelkich wiadomoci na temat rodzinny Sowik.
Paul Sowik zosta ochrzczony 26.01.1837 w parafii Wysinie
Rodzice Chrzestni Matheus Jurczyk i Catharina Gadziejewska.
Akt urodzenia to akt nr 7/1837.
Rodzice to Thomas i Marianna (Jurczyk) Sowik.
Poszukuje daty i miejsce urodzenia Tomasza i Marianny Sowik
Pozdrawiam
Krzysztof
Odp: indeksacja [wiadomość #12199 jest odpowiedzią na wiadomość #12197] Mon, 30 September 2013 23:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam!
Po pierwsze nie w tym temacie, gdy opinie o serwisie nie mog da informacjo o poszukiwaniach a po drugie informacje te moesz uzyska w AD Pelplin
Pozdrawiam i zycz sukcesw w poszukiwaniach
Krzysiek
Odp: indeksacja [wiadomość #12200 jest odpowiedzią na wiadomość #5467] Tue, 01 October 2013 05:00 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Wieros jest aktualnie niedostępny  Wieros
Junior Member
Przeka licik Kasi Nalazek, ktra decyduje o umieszczeniu na stronie.
Dzisiaj do niej napisz. Pozdrawiam. Krystyna Drod
Poprzedni wątek: Szkoły - Zakładka
Następny wątek: Powiadomienia
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sun Jul 26 09:21:02 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund