| indeksacja [wiadomość #5467] |
Tue, 07 December 2010 09:05  |
arletaso1
|
Member |
|
|
Witam,
p roku temu wysaam indeksy lubw parafii Wysin z lat 1831-1844, a w marcu tego roku indeksy lubw parafii Gorczyno
z lat 1851-1863. Nie ma ich w bazie....Czyby nie nadaway si do uytku? Nie wiem czy jest sens mojej pracy skoro nie jest ona wykorzystywana dla dobra genealogicznej braci. Jeli robi co le bardzo chciaabym wiedzie co.
pozdrawiam
Arletta
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: indeksacja [wiadomość #5779 jest odpowiedzią na wiadomość #5497] |
Wed, 05 January 2011 17:19   |
 |
Milksurfer
|
Senior Member |
|
|
Kolerzanki i Koledzy
Mam taka prozbe i proponowal bym tak prowadzic spisy
Proponuje spisywac wszystkie dane ktore sa zapisane w zapisach metrykalnych czyli spisywac wszystko co stoji(no jest to istotnie wiecej roboty bedzie w przyszlosci nam cenione)
Stwierdzilem po dlugo letnim spisywaniu ze daty sa zbyt wartosciowe zeby je nie spisywac
forma Dat w bazie jest Prawidlowa tylko forma spisywania dat moim zdaniem jest nie Ok
bo w koncu chcemy daty zachowac dla przyszlych pokolen
pozatym stoja niekiedy bardzo istotne daty historyczne zwiazane z niekturymi osobami wystepujacymi w ksiegach jak i ich Funkcjami publicznymi
niemysle tutaj tylko onas ale o historykach i innych osobach
Marcin
[Uaktualnione dnia: Wed, 05 January 2011 17:20] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: indeksacja [wiadomość #5781 jest odpowiedzią na wiadomość #5467] |
Wed, 05 January 2011 18:59   |
 |
Zatoka
|
Senior Member |
|
|
Marcienie
Nie raz podkrelaem jak sobie ceni Twoje zaangaowanie i wkad pracy ale tym razem musz Ciebie totalnie skrytykowa. Genealogia-amatorska ma by wietn zabaw. Nie zabieraj ludziom tej przyjemnoci poprzez pomysy spisywania wszystkiego. Niech sami dochodz prawdy o swoich przodkach. Bazy indeksw maj (z zaoenia) pomc tym, ktrych przodkowie zmieniali miejsce zamieszkania, a w tamtych czasach nie notowano takich informacji.
Natomiast (przykadowo) ja jestem w sytuacji gdzie moi przodkowie zawsze mieszkali w tej samej wsi. Dla wyprowadzenia gwnej linii nie potrzebowaem bazy indeksw. Wystarczya analiza ksig metrykalnych jednej parafii. Podobnie z czci linii bocznych. Natomiast im bliej czasw nam wspczesnych tym mam wicej problemw z ustaleniem wsystkich potomkw. Niby paradoks ale wanie w odniesieniu do czasw wspczesnych przepisy GIODO stay si najwikszym utrudnieniem gdy nie pozwalaj na realizacj w/w celu baz indeksw.
Gdyby i Twoim tokiem mylenia to mona zrobi krok dalej. Po co bazy indeksw? Najlepiej kaza wszystkim indeksujcym przystpienie do robienia drzew dla wszystkich osb jakie wystpuj w ksiegach danej parafii. Potem wystarczy poszuka tylko osoby wsplne i dokona stosownych powiza, a na kocu wszystko opublikowa w necie. Nie mielibymy obecnych problemw technicznych z baz. Pytanie tylko czy wszyscy byliby z takiego rozwizania zadowoleni?
W jednym tylko si zgadzam z Tob. Wspomniae o koniecznoci gromadzenia informacji o charakterze historycznym. Tu masz racj. Tyle tylko e ja ju to robi w ramach Genepedii. Wyranie wskazuj miejsca gdzie takie zapiski mona znale. Cel jest oczywisty. Oszczdzi trudu osobom poszukujcym takich informacji. Upora si Adam z problemami naprawy naszej bazy to dokoczy linkowanie z poziomu parafii w PomGenBazie do odpowiednich stron Genepedii. Wtedy ta wiedza stanie si atwo dostpna.
Pomys spisywania wszystkiego z ksig metrykalnych co jaki czas przewija si na ktrym z for. Tyle tylko, e taki temat jest inicjowany najczciej przez osoby o bardzo maym stau i dowiadczeniu. Tego nie mona powiedzie o Tobie. Ty winiene by na bieco z ca tematyk genealogicznych poszukiwa.
Na koniec najwaniejszy argument. Aktualnie w bazie mamy ponad 1,6 mln indeksw. Okoo 1,5 miesica temu zastanawialimy si ile indeksw moe by docelowo. Przeprowadzone szacunki wskazuj na ok. 3,5 mln tylko w odniesieniu do ksig Diecezji Pepliskiej, a co z indeksami obecnie dygitalizowanych zasobw AP Gdask? Na tej podstawie mona szacowa, i w skali kraju jest do zrobienia ok 100 mln. indeksw z ksig metrykalnych, a wszystkie bazy maj ich ok. 4 mln czyli 4% zaawansowania.
Pozdrawiam
Janusz Wegner
Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
|
|
|
|
| Odp: indeksacja [wiadomość #5784 jest odpowiedzią na wiadomość #5467] |
Wed, 05 January 2011 19:43   |
hesch
|
Senior Member |
|
|
Januszu, przesta totalnie krytykowa, a zacznij dyskutowa, przekonywa do swoich racji, czy do swojego punktu widzenia, bo t swoj totaln krytyk zraasz do siebie ludzi.
Pozdrawiam
Heniek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: indeksacja [wiadomość #5790 jest odpowiedzią na wiadomość #5467] |
Wed, 05 January 2011 20:37   |
 |
Zatoka
|
Senior Member |
|
|
Henryku
Gdyby temat podniesiony przez Marcina podnis kto pokroju Ciebie, Staszka, Krzyka, Janusza czy Mariusza spotkaby si z moj rwnie ostr krytyk. Co innego gdyby napisa to kto, kto dopiero zaczyna swoj przygod z genealogi. Wtedy byaby to odpowied o charakterze wyjaniajcym. Marcin nie jest "wierzynk" w naszym gronie, a w zwizku z tym mam prawo oczekiwa, e na bieco czyta informacje z innych znaczcych for.
Popatrz na spraw oczyma osoby bdcej na pocztku swoich bada. Jak ona odniesie si do pomysu kogo o takim stau bytnoci na forum? Nie ma co powtarza argumentw, ktre byy podnoszone w tej materii na Forgenie czy Genealogach.pl. Powiniene zna je doskonale.
Nie raz publicznie wypowiadaem si jak sobie ceni Marcina za to co robi. Osobicie chciabym bymy na forum mieli samych takich Marcinw, ktrzy tyle daj z siebie dla dobra ogu. Wiem, e go nie przekonam do swoich racji ale zawsze bd go szanowa i ceni za to co robi. To, e od samego pocztku toczymy midzy sob spr o sposb zagospodarowania jego pracy, by nie posza na marne, to zupenie inna kwestia.
Kwestie tego e w mojej wypowiedzi nie dostrzege argumentw merytorycznych pozostawiam bez komentarza.
Pozdrawiam
Janusz Wegner
Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
|
|
|
|
| Odp: indeksacja [wiadomość #5792 jest odpowiedzią na wiadomość #5467] |
Wed, 05 January 2011 21:13   |
hesch
|
Senior Member |
|
|
Janusz,
kwestii merytorycznych poprostu nie poruszaem z prostej przyczyny, kady ma swoje przemylenia i spojrzenie na t spraw. Ja rwnie, ktre jest blisze Twojemu. Indeksacja ma wskaza drog do przyjemnoci "grzebania" w konkretnych ksigach.
Jeeli si ma inne widzenie - to moim zdaniem - naley toczy nawet ostry spr, ale nie krytykowa. Krytykowanie - z reguy - prowadzi do nieprzyjemnych zgrzytw, a to chyba nikomu jest nie potrzebne.
I tyle miaem do napisania w tej krytycznej materii.
Pozdrawiam
Heniek
|
|
|
|
| Odp: indeksacja [wiadomość #5794 jest odpowiedzią na wiadomość #5790] |
Wed, 05 January 2011 21:27   |
 |
katnal
|
Senior Member |
|
|
Drogi Marcinie, czego chyba nie rozumiem. W jednym poscie piszesz:
"Proponuje spisywac wszystkie dane ktore sa zapisane w zapisach metrykalnych czyli spisywac wszystko co stoji(no jest to istotnie wiecej roboty bedzie w przyszlosci nam cenione"
a w nastepnym: "1. nie pisalem ze maja te daty byc dostepne w naszych bazach".
To pytam - po co? Faktycznie nie jest to duzo pracy, ale za chwil bdziesz chcia ebymy wpisywali rodzicw chrzestnych i wiadkw, bo to te jest BARDZO wane w poszukiwaniach. Ale chyba zaonia indeksowania pki co s troszk inne. Robimy indeksy po to eby jadc do Pelplina wiedzia czego szuka a nie marnowa czas na zbdne przeszukiwanie ksig.
Katarzyna Zakryś-Nalazek
Poszukiwane nazwiska: Zakryś, Wegner, Rekowscy, Czajkowscy, Warmke, Jabłońscy, Walas
|
|
|
|
| Odp: indeksacja [wiadomość #5796 jest odpowiedzią na wiadomość #5790] |
Wed, 05 January 2011 22:33   |
egopol
|
Senior Member |
|
|
W peni podzielam Twoje zdanie o dobrej robocie, ktr wykonuje Marcin.
Mnstwo linkw i informacji, sporo cennych uwag i propozycji nad , ktrymi Zarzd i my sami powinnimy si zastanowi.
Kiedy sam daem propozycj aby "uporzdkowa linki Marcina" - taki by temat mojego postu.
I co z tego wyniko ???
Nic.
Wikszo z nas jest starszym pokoleniem, ktre uczyo si w szkole tylko jzyka rosyjskiego. Jzyk Niemiecki i Angielski by tylko w wybranych szkoach dla nielicznych.
Znajomo jzyka Niemieckiego czy Angielskiego w naszym rodowisku wystpuje sporadycznie.
Uczymy sie tylko tego co jest nam potrzebne do genealogii.
Modsi-owszem i chtnie pomagaj
Jest tylko jeden dylemat!!!
Doskonale rozumiem aman Polszczyzn Marcina ale tylko troch dobrych jego chci aby swoje posty i linki stara si przetumaczy.
Co z tego, e przysya tytu linku jak po jego otwarciu i tak nie wiadomo co on zawiera. A dla niego to nie powinien by najmniejszy problem aby napisa go nawet t aman polszczyzn.
Nie mam na myli tego aby tumaczy caej treci, gdy jest to nie realne.
Ale dajc informacje po Polsku wiemy co on zawiera i czego mamy szuka i na czym si skupi.
MARCINIE- siedzc w internecie odwalasz kup dobrej roboty - tylko dla kogo?
dla nielicznych.
Do tego jeszcze wiecznie pouczasz i instruujesz nie znajc naszej rzeczywistoci i realiw.
A wiedz o tym, e realia niemieckie s cakiem inne ni Polskie.
Kilkakrotnie od czasu powstania naszej strony, bye w Polsce w rejonach, ktre Ciebie interesuj.
Nie raczye si z nami spotka a uwierz mi, e wikszo z nas, poza wtorkami i wyznaczonymi terminami spotka chtnie by si z Tob spotkaa we wskazanym przez Ciebie terminie.
Byaby to doskonaa okazja aby wszystko sobie wyjani i udoskonali nasz wspprac.
pozdrawiam
Krzysiek
|
|
|
|
| Odp: indeksacja [wiadomość #5797 jest odpowiedzią na wiadomość #5796] |
Wed, 05 January 2011 22:45   |
 |
Milksurfer
|
Senior Member |
|
|
dobrze
w sobote jest spotkanie proponuje rozmowe przez Skype
Juz od lat staram sie przybyc na spotkanie ale czas mi nie pozwala ale przyzekam ze sie postaram wpasc w tym roku
dam znac jak bedzie tak daleko
tak ze mozecie przygotowac moje papierki i legitymacje
Marcin
[Uaktualnione dnia: Wed, 05 January 2011 22:48] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
| Odp: indeksacja [wiadomość #5803 jest odpowiedzią na wiadomość #5467] |
Thu, 06 January 2011 01:06   |
 |
Zatoka
|
Senior Member |
|
|
Marcinie
Wywoae mnie do odpowiedzi w kwestii tego co zrobiem lub robi dla Pomorza i genealogii wic Ci odpowiadam.
- w 2003 r., a wic na dugo przed powstaniem PomTG, dygitalizowaem ksigi metrykalne parafii Raci, Chojnice i inne, ktre mnie interesoway, a jednoczenie byy dostpne w AD Pelplin.
- potem nastpi okres tworzenia wasnego drzewa i bada historii parafii Raci. Szybko uwiadomiem sobie potrzeb stworzenia bazy indeksw i zrobiem j czciowo wanie dla Racia. Poniewa istniay zasadnicze rnice midzy zaoeniami przyjtymi w PomTG, a moimi, indeksy te nie nadaway si do publikacji. Przekazaem je dopiero Kasi jako materia pomocniczy do wykonywanej reindeksacji.
- pierwszego kwietnia min dwa lata istnienia Genepedii. W pierwszym okresie gromadzone byy linki do rnych stron, w tym wykorzystaem ok. 85% tych ktre Ty podae na forum PTG. Dlaczego tylko tyle? Na to pytanie odpowiedzia w swoim pocie Krzysztof. Aktualnie linki te dostpne s tylko w ukadzie tematycznym. Po stworzeniu struktury podziau administracyjnego Polski bd dostpne take poprzez wybr miejscowoci.
- kolejny etap to opracowanie szablonw do samodzielnego tumaczenia aktw metrykalnych z j. aciskiego oraz wsppracujcych z nimi 17-stu sownikw tematycznych. Sowniki te zawieraj wycigi z innych sownikw dostpnych w necie oraz swka jakie pojawiay si w tumaczonych aktach metrykalnych. Tak wic byy najbardziej aktualnymi zbiorami na poow ubiegego roku.
- nastpnie przyszed czas zbudowania struktury kocioa katolickiego w Polsce, jako istotnego elementu poredniego sucego wdroeniu mojego projektu "Parafia - Kompedium wiedzy"
- od kilku tygodni wdraam ten projekt w odniesieniu do terenw Pomorza. Szczegy opisaem na forum w temacie "Genepedia - centralna baza linkw".
- przez wiele miesicy ubiegego roku toczya si w towarzystwie dyskusja w kwestii wyboru drogi samodzielnego stworzenia bazy pogbionych informacji o parafii czy podlinkowania stosownych stron z Genepedii. Jak ju informowaem wczeniej, na ubiegorocznym spotkaniu opatkowym zapada decyzja o linkowaniu stron z Genepedii.
Duo to czy mao pozostawiam Twojej ocenie.
Tak naprawd mamy wsplny cel. Dostarczy czonkom towarzystwa (i nie tylko) jak najwicej informacji pomocnych w badaniach. Rnimy si tylko co do miejsca ich prezentacji. Ty stoisz na stanowisku, e powinna to by strona towarzystwa. Powtrz gono to co kiedy napisaem Ci na PW. W sensie merytorycznym zgadzam si z Tob cakowicie gdy jest to najlepsze wiadectwo aktywnoci i dorobku caego towarzystwa lecz pozostaje strona techniczna tego przedsiwzicia. W tym miejscu przywoam dopiero co napisane sowa Krzysztofa. Nie znasz naszej rzeczywistosci i realiw. Czy mylisz, e realizowabym projekt „Parafia – kompedium wiedzy” na Genepedii widzc realne szanse jego realizacji na stronie PomTG? Zamiast dalszych argumentw odsyam Ci do „kuchni” Genepedii. W bloku nawigacji jest polecenie „Ostatnie zmiany”. Wykonaj je, a nastpnie wywietl 500 ostatnich zmian. Zobaczysz wtedy ile jest wersji dla jednej parafii. Wyobra sobie, e miabym je przekazywa na bieaco do Adama celem wprowadzania. Przecie on nic innego by nie robi tylko pracowa nad nimi. Tymczasem ja przesaem mu ju wykaz linkw do odpowiednich stron Genepedii. Ich wprowadzenie zajmnie mu max. 3 dni i zapomina o problemie.
Nie tak dawno Staszek skrytykowa Ciebie za zamiecanie forum. Paradoksalnie mia i nie mia racji. Mia j z racji na form prezentacji wynikw Twoich poszukiwa i nie mia gdy dziki Twojej pracy ja za kilka miesicy dodam te informacje do Genepedii. Twj wkad pracy jest zbyt cenny by
MONA BYO POZWOLI SOBIE NA JEGO ZMARNOWANIE
Uff. Dawno tyle nie napisaem ale jeeli to Ci nie przekona to ju naprawd nie wiem jak do Ciebie trafi.
Pozdrawiam
Janusz Wegner
[Uaktualnione dnia: Thu, 06 January 2011 01:10] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: indeksacja [wiadomość #12200 jest odpowiedzią na wiadomość #5467] |
Tue, 01 October 2013 05:00  |
Wieros
|
Junior Member |
|
|
Przeka licik Kasi Nalazek, ktra decyduje o umieszczeniu na stronie.
Dzisiaj do niej napisz. Pozdrawiam. Krystyna Drod
|
|
|
|