Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Geografia Pomorza » Walddorf kreis Konitz
Walddorf kreis Konitz [wiadomość #9284] Sat, 14 January 2012 19:25 Przejdź do następnej wiadomości
Patryk jest aktualnie niedostępny  Patryk
Senior Member
Mam prob do Szanownych Pastwa moe kto ma wiedz jak obecnie nazywa si miejscowo Walddorf. Jeden z zapisw to w ksidze zgonw parafi Brusy rok 1941 osoba zmara bya siostr mojego dziadka w miejscowoci Walddorf pochowana zostaa na cmentarzu w Lenie osoba ta jeszcze w 1939r.mieszkaa w Wysokiej Zaborskiej,i drugi zapis dotyczy mojego ojca w karcie meldunkowej m Gdyni wymeldowany w 1944r do msc.Walddorf kreis Konitz.Sdz e musiaa to by ta sama miejscowo a nazwa moga dotyczy maej osady na terenie parafi Brusy,Leno,lub ktrej z ssiednich.Pozdrawiam Eugeniusz Wirkus
Odp: Walddorf kreis Konitz [wiadomość #9285 jest odpowiedzią na wiadomość #9284] Sat, 14 January 2012 19:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
S to obecnie Smolniki w parafii Czarnylas
Staszek

Staszek
Odp: Walddorf kreis Konitz [wiadomość #9287 jest odpowiedzią na wiadomość #9285] Sat, 14 January 2012 20:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
alfut jest aktualnie niedostępny  alfut
Senior Member
Maa poprawka Smolniki w Parafi Wda.Pozdrawiam Piotr Alfut
Odp: Walddorf kreis Konitz [wiadomość #9288 jest odpowiedzią na wiadomość #9285] Sat, 14 January 2012 20:45 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam! Serdeczne Dziki Panie Stanisawie moe ma Pan racj ja do tej pory braem midzy innymi i t miejscowoc pod uwag lecz dopiero gdy niedawno znalazem zapis w zgonach z Brus prbuj i tym tropem.
1) Smolniki to powiat Starogard
2) zapis w karcie meldunkowej z okresu wojny z Gdyni informuje e ojciec wymeldowa si do Walddorf kreis Konitz wic musiao to by w powiecie Chojnickim,chyba e urzdnik ktry to zapisywa by nie solidny co by byo sprzeczne z niemieck skrupulatnoci
No i jeszcze to e w tamtym rejonie zamieszkiwaa rodzina od Brus przez Leno,wysok Zaborsk,Kaszub,Przymuszewo,Wielkie Chemy, Swornegacie,ale powiadam moe si myl a moja ciekawo nakazuje mi szuka gdzie go ponioso w tamtym czasie.
Jeszcze raz serdeczne dziki Pozdrawiam Gienek
Odp: Walddorf kreis Konitz [wiadomość #9295 jest odpowiedzią na wiadomość #9288] Sun, 15 January 2012 21:21 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
rysiu jest aktualnie niedostępny  rysiu
Senior Member
Witam
Nie wiem ,ale wydaje mi si e moe by to Przymuszewo gmina Brusy nie daleko Lena i Wysokiej Zaborskiej .Rysiu .
Odp: Walddorf kreis Konitz [wiadomość #9296 jest odpowiedzią na wiadomość #9295] Mon, 16 January 2012 06:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Przymuszewo to za czasw Pruskich Zwangsof a nie Walddorf.
Patryk wyranie pyta o Walddorf. Miejscowo o tej nazwie bya tylko jedna na tych terenach. Wniosek, e albo Patryku si mylisz i le odczytae nazw miejscowoci albo nastpia pomyka zapisu spowodowana podaniem ksidzu zych danych osoby.

Staszek

[Uaktualnione dnia: Mon, 16 January 2012 08:39]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Walddorf kreis Konitz [wiadomość #9298 jest odpowiedzią na wiadomość #9296] Mon, 16 January 2012 19:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam mam nadziej e udao mi si przesa zacznik z zapisem Walddorf.Moe Pan Stanisaw ma racj e to s Smolniki lecz w takim razie musz dalej szuka z jakich powodw niektore osoby z mojej rodziny tam si znalazy Pozdrawia Gienek
  • Załącznik: 1940-07.JPG
    (Rozmiar: 32.59KB, Pobrano 203 razy)
Odp: Walddorf kreis Konitz [wiadomość #9300 jest odpowiedzią na wiadomość #9284] Mon, 16 January 2012 21:08 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Witaj!
Jeeli osoba zmara w Smolnikach mao prawdopodobne jest, e bya transportowana w tamtych czasach do parafii Brusy lub Lena.
Staszek dobrze przetumaczy nazw miejscowoci.
Lecz prawdopodobnie nie o t miejscowo Tobie chodzi.
Ty natomiast ze swej strony wprowadzie nas w bd.
W 1941 roku, tak napisae, w ksidze zgonw parafii Brusy ani jedna osoba nie zmara w Walddorf-ie.
Teraz przesae fragment skanu z lipca 1940 roku. Gdzie w Walddorf-ie zmary dwie osoby: Leokadia Meger i Franz Jadewski i w tym roku tylko te dwie.
http://kpbc.umk.pl/dlibra/docmetadata?id=21097&from=& ;amp ;amp ;from=generalsearch&dirids=45

na tej mapie masz Wald i Dorfer, Jeeli dobrze tumacz to moe to by wie w lesie . Rejon ten moga obejmowa jeszcze parafia w Brusach.
Miejscowo o ktr Tobie chodzi to moe by osada, leniczwka w parafii Brusy, tak uwaam.
Nie rozumiem dla czego ukrywasz nazwiska osb, ktre pozostaj w Twoim zainteresowaniu.
Krzysiek

[Uaktualnione dnia: Mon, 16 January 2012 21:09]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Walddorf kreis Konitz [wiadomość #9301 jest odpowiedzią na wiadomość #9296] Mon, 16 January 2012 21:41 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
krznisz jest aktualnie niedostępny  krznisz
Miejsce: Sztum
Senior Member
Witam.
Mam pytanko czy Kinitz i Konitz to s te same miejscowosci ?

Pozdrawiam
Krzysztof Nierzwicki
Odp: Walddorf kreis Konitz [wiadomość #9302 jest odpowiedzią na wiadomość #9300] Tue, 17 January 2012 14:20 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam
Moe by to wie Windorp gmina Brusy bo ta miejscowoc ley wrd lasw ,a poza tym w okresie wojny Niemcy zmieniali nazwy miejscowoci. Moe le urzdnik wpisa nazw miejscowoci Windorp ? Rysiu .
Odp: Walddorf kreis Konitz [wiadomość #9303 jest odpowiedzią na wiadomość #9301] Tue, 17 January 2012 14:24 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam
Konitz - to Chojnice
Kinitz - to wie za Kosobudami gmina Brusy
Rysiu .
Odp: Walddorf kreis Konitz [wiadomość #9304 jest odpowiedzią na wiadomość #9300] Tue, 17 January 2012 16:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam! W nawizaniu do Paskiej wypowiedzi informuj,e;
Zgadza si ,e podaem dat 1941 a nie 1940 i to moja wina ! nie pytaem si o daty lecz o obecn nazw miejscowoci.Pan Stanisaw poda e s to Smolniki i wyranie napisaem e moe ma racj e to ta miejscowo lecz mi to niebardzo pasuje.
W nastpnym pocie dodaem zacznik by przytoczy e poprawnie odczytaem nazw Walddorf,jednoczenie usunem nazwiska osb ktrych ten zapis dotyczy,by midzy innymi Pan si do mnie nie przyczepia e niezgodnie z prawem umieciem czyje dane osobowe jak to miao miejsce w pocie dotyczcym miejscowoci Rybaki sob.05.2009r.gdzie zarzda Wa natychmiastowego usunicia wtku.
Ponadto moje pytanie dotyczyo nazwy miejscowoci a nie nazwisk osb i umieszczone zostao w stosownym dziale tyczcym poszukiwa miejscowoci a nie osb.Jednoczenie informuj Pana e nie mam nic do ukrycia jeli idzie o osoby ktre w msc.Walddorf si znalazy a niektre nawet tam zakoczyy swj byt na tej ziemi jednoczenie informuje e osoby te nie byy volksdeutschami i po wojnie ormowcami.Serdecznie dzikuj wszystkim osobom ktre staray mi si pomc,natomiast jeli dla niektrych jestem osob niemile widzian na tym forum to jest mi przykro i w takim razie proponuj dla dobra sprawy o usuniciu mnie z grona osb bywajcych na tym forum .Z Powaaniem E#.F.Wirkus
Odp: Walddorf kreis Konitz [wiadomość #9305 jest odpowiedzią na wiadomość #9304] Tue, 17 January 2012 18:58 Przejdź do poprzedniej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Wiatm!
"usunem nazwiska osb ktrych ten zapis dotyczy,by midzy innymi Pan si do mnie nie przyczepia e niezgodnie z prawem umieciem czyje dane osobowe jak to miao miejsce w pocie dotyczcym miejscowoci Rybaki"

Poniewa dotyczy to osb zmarych, wic nie ma si do czego "przyczepi".

"Ponadto moje pytanie dotyczyo nazwy miejscowoci a nie nazwisk osb"

W takich przypadkach poszukiwa, wbrew pozorom, wanie bardzo pomocne jest nazwisko.
Mi osobicie nie przeszkadza volksdeutsch, ormowiec i ubek wic chyba nie ten adres.
Z powaaniem
Krzysiek
Poprzedni wątek: Trzcińsk, Stary Wiec, Nowy Wiec - jaka to parafia ?
Następny wątek: Wola - gmina Pelplin
Idź do forum:

Aktualny Czas: Fri Aug 07 07:55:37 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund