| Walddorf kreis Konitz [wiadomość #9284] |
Sat, 14 January 2012 19:25  |
Patryk
|
Senior Member |
|
|
|
Mam prob do Szanownych Pastwa moe kto ma wiedz jak obecnie nazywa si miejscowo Walddorf. Jeden z zapisw to w ksidze zgonw parafi Brusy rok 1941 osoba zmara bya siostr mojego dziadka w miejscowoci Walddorf pochowana zostaa na cmentarzu w Lenie osoba ta jeszcze w 1939r.mieszkaa w Wysokiej Zaborskiej,i drugi zapis dotyczy mojego ojca w karcie meldunkowej m Gdyni wymeldowany w 1944r do msc.Walddorf kreis Konitz.Sdz e musiaa to by ta sama miejscowo a nazwa moga dotyczy maej osady na terenie parafi Brusy,Leno,lub ktrej z ssiednich.Pozdrawiam Eugeniusz Wirkus
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Walddorf kreis Konitz [wiadomość #9296 jest odpowiedzią na wiadomość #9295] |
Mon, 16 January 2012 06:10   |
 |
piesta
|
Senior Member |
|
|
Przymuszewo to za czasw Pruskich Zwangsof a nie Walddorf.
Patryk wyranie pyta o Walddorf. Miejscowo o tej nazwie bya tylko jedna na tych terenach. Wniosek, e albo Patryku si mylisz i le odczytae nazw miejscowoci albo nastpia pomyka zapisu spowodowana podaniem ksidzu zych danych osoby.
Staszek
[Uaktualnione dnia: Mon, 16 January 2012 08:39] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
| Odp: Walddorf kreis Konitz [wiadomość #9300 jest odpowiedzią na wiadomość #9284] |
Mon, 16 January 2012 21:08   |
egopol
|
Senior Member |
|
|
Witaj!
Jeeli osoba zmara w Smolnikach mao prawdopodobne jest, e bya transportowana w tamtych czasach do parafii Brusy lub Lena.
Staszek dobrze przetumaczy nazw miejscowoci.
Lecz prawdopodobnie nie o t miejscowo Tobie chodzi.
Ty natomiast ze swej strony wprowadzie nas w bd.
W 1941 roku, tak napisae, w ksidze zgonw parafii Brusy ani jedna osoba nie zmara w Walddorf-ie.
Teraz przesae fragment skanu z lipca 1940 roku. Gdzie w Walddorf-ie zmary dwie osoby: Leokadia Meger i Franz Jadewski i w tym roku tylko te dwie.
http://kpbc.umk.pl/dlibra/docmetadata?id=21097&from=& ;amp ;amp ;from=generalsearch&dirids=45
na tej mapie masz Wald i Dorfer, Jeeli dobrze tumacz to moe to by wie w lesie . Rejon ten moga obejmowa jeszcze parafia w Brusach.
Miejscowo o ktr Tobie chodzi to moe by osada, leniczwka w parafii Brusy, tak uwaam.
Nie rozumiem dla czego ukrywasz nazwiska osb, ktre pozostaj w Twoim zainteresowaniu.
Krzysiek
[Uaktualnione dnia: Mon, 16 January 2012 21:09] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Walddorf kreis Konitz [wiadomość #9305 jest odpowiedzią na wiadomość #9304] |
Tue, 17 January 2012 18:58  |
egopol
|
Senior Member |
|
|
Wiatm!
"usunem nazwiska osb ktrych ten zapis dotyczy,by midzy innymi Pan si do mnie nie przyczepia e niezgodnie z prawem umieciem czyje dane osobowe jak to miao miejsce w pocie dotyczcym miejscowoci Rybaki"
Poniewa dotyczy to osb zmarych, wic nie ma si do czego "przyczepi".
"Ponadto moje pytanie dotyczyo nazwy miejscowoci a nie nazwisk osb"
W takich przypadkach poszukiwa, wbrew pozorom, wanie bardzo pomocne jest nazwisko.
Mi osobicie nie przeszkadza volksdeutsch, ormowiec i ubek wic chyba nie ten adres.
Z powaaniem
Krzysiek
|
|
|
|