Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Tłumaczenia » Język niemiecki » Akt ślubu - Proszę o pomoc w odszyfrowaniu informacji z jęz. niemieckiego -1905r.
Akt ślubu - Proszę o pomoc w odszyfrowaniu informacji z jęz. niemieckiego -1905r. [wiadomość #6527] Mon, 28 February 2011 13:33 Przejdź do następnej wiadomości
verit jest aktualnie niedostępny  verit
Junior Member
Witam

Bardzo proszê o odszyfrowanie nierozpoznanych do tej pory informacji w jêzyku niemieckim z dokumentu z 1905r. o moich przodkach (którego skan otrzyma³em od bardzo pomocnej mi osoby).

Co do tej pory wiem – co jest zapisane w akcie:
- jest to akt ¶lubu z … czerwca 1905r. Jana Augusta Czai z Mariann± Wolsk±;
- Jan August Czaja urodzi³ siê 4 grudnia 1877r. w B±ckiej Hucie, mieszka³
w Kujatach w gminie Tuchlino, by³ wyznania katolickiego, by³ synem Jana Czai i Anny z domu Reiter zamieszka³ych w B±ckiej Hucie;
- Marianna Wolska urodzi³a siê ... grudnia 1877r. w Gowidlinie i mieszka³a w Gowidlinie, by³a wyznania katolickiego – córka Jakuba Wolskiego
i Józefiny z domu Dawidowskiej.

Ponadto wiem (nie wiem czy to jest podane w akcie), ¿e:
- ¶lub mia³ miejsce w Gowidlinie;
- by³o to drugie ma³¿eñstwo Jana Augusta Czai (pierwsza ma³¿onka umar³a).

Wiem, ¿e podawano zawody – mo¿e siê uda je rozszyfrowaæ i/lub uda siê wy³uskaæ inne informacje z dokumentu.

Ju¿ raz siê zwraca³em odno¶nie mojego drugiego pradziadka o pomoc w t³umaczeniu – otrzyma³em odpowied¼ za co jestem bardzo wdziêczny.

Z góry dziêkujê.
Pozdrawiam
Micha³

[Uaktualnione dnia: Thu, 14 July 2011 23:27] przez Moderatora

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Proszę o pomoc w odszyfrowaniu informacji z jęz. niemieckiego -1905r. [wiadomość #6532 jest odpowiedzią na wiadomość #6527] Mon, 28 February 2011 21:33 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stadtkind jest aktualnie niedostępny  Stadtkind
Senior Member
Witam,

akt z 10 czerwca 1905 r.
- wdowiec (Wittwer), w³a¶ciciel (Eigenthuemer)Johann August Czaja, syn w³a¶ciciela (Eigenthuemer) Johanna Czai
- córka w³a¶ciciela (Eigenthuemertochter) Marianna Wolski, urodzona 13 grudnia, córka w³a¶ciciela (Eigenthuemer) Jakoba Wolskiego i jego ma³¿onki (zmar³ej) Josephiny z domu Dawidowskiej

To¿samo¶æ nowo¿eñców potwierdzi³ robotnik (Arbeiter) Franz Wolski z Gowidlina.
Odp: Proszę o pomoc w odszyfrowaniu informacji z jęz. niemieckiego -1905r. [wiadomość #6535 jest odpowiedzią na wiadomość #6532] Mon, 28 February 2011 23:24 Przejdź do poprzedniej wiadomości
verit jest aktualnie niedostępny  verit
Junior Member
Bardzo dziêkujê za odpowied¼, za wyja¶nienie niezrozumia³ych tre¶ci.
Dziêki odkryciu tych nowych informacji mogê ruszyæ do przodu i dalej badaæ temat.
Pozdrawiam
Micha³
Poprzedni wątek: Jaka to miejscowość?
Następny wątek: Akt ślubu - Prośba o tłumaczenie
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sat Oct 03 08:22:57 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund