| sympozjum nt. "Digitalizacja i indeksacja akt stanu cywilnego - projekt pilotażowy". [wiadomość #4884] |
Mon, 11 October 2010 10:38  |
egopol
|
Senior Member |
|
|
Witam.
Na stronie Pol.T.G ukazay si zdjcia z sympozjum, jak w temacie.
S na nich widoczni czonkowie naszego Zarzdu.
Chciabym pozna treci poszczeglnych wypowiedzi i kierunki jakie bd dalej wypracowywane.
Interesuje mnie kwestia czy przedstawiciele Zarzdu brali w nim udzia jako czonkowie Pol.T.G. czy jako przedstawiciele P.T.G.
Jaki by nie by Wasz status byo to bardzo istotne spotkanie z ktrego relacji chtnie wielu z nas by wysuchao a okazja ku temu bya na ostatnim zebraniu. Tym bardziej, e temat ten interesuje ca nasz spoeczno.
Zapewne na naszej stronie ukae si Wasz artyku lecz nie odda on bezporedniej relacji z W-wy.
Temat ten interesuje mnie szczeglnie, gdy osobicie braem udzia w pierwszych spotkaniach.
Krzysiek
|
|
|
|
|
|
| Odp: sympozjum nt. "Digitalizacja i indeksacja akt stanu cywilnego - projekt pilotażowy". [wiadomość #4958 jest odpowiedzią na wiadomość #4884] |
Mon, 18 October 2010 10:01   |
mark65
|
Senior Member |
|
|
Witam
Otrzymalimy zaproszenie od PolTG na sympozjum , ktre miao by podsumowaniem ich programu wsppracy z AP w sprawie digitalizacji ,ale te indeksacji. Postanowilimy z niego skorzysta i samemu oceni, co to takie spotkanie moe przynie dla naszego Towarzystwa.
Zaczam moje krtkie podsumowanie :
1. Forma zapisw indeksacji w TG/AP - Ujednolicenie formatw. Programy indeksacji ktre prowadzi Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne, czyli nasza PomGenBaza ,oraz inne Towarzystwa Genealogiczne(LTG,TG,TGCP,WTG,PolTG) s prowadzone na podobnych ale nie tych samych wzorach formatw indeksacji(samo PolTG ma kilka formatw).Tu jest temat do rozmw w sprawie ujednolicenia formatw. W ramach samych Archiww jest te kilkanacie rnych wzorw formatw.
2. Digitalizacja w AP - Kade z nich jest na innych etapie ,i maj dobry sprzt do digitalizacji (skanery ,skanery mikrofilmw ,stanowiska reprodukcyjne). Przedstawiono przykady znanych ju digitalizacji w Pocku czy Putusku.
3. NDAP, a digitalizacja - takie projekty digitalizacji, ktre pokazuj moliwoci cyfrowego podejcia do posiadanych akt, jak my mamy z AA w Pelplinie ,czy projekty we wsppracy PolTG i osb prywatnych z AP,AA, s na tyle przekonujce ,e pocztkowe wtpliwoci decydentw, raczej si rozwiewaj .
Jednoczenie mam nadzieje ,e jakie wstrzsy nie dotkn ich planw !!!.
Digitalizacja od duszego czasu pojawia si jako haso w wielu wypowiedziach na forum PolTG, ,i brakowao od strony Zarzdu PolTG, informacji o prowadzonej tematyce rozmw z NDAP . Starajc si oceni zmiany w podejciu w archiwach, mielimy(jako PTG) moliwo oceny, co takie projekty nadzorowane przez NDAP mog przynie pomorskim genealogom.
Samo spotkanie dao pewien wgld w zaawansowanie i sposb wykonywania przez AP ,procesu ich wewntrznej digitalizacji .
Wypowiadane tam opinie czy podsumowania daj mi pewn ocen intencji, jednak chciabym mimo wszystko, oceni wol wsppracy, po jej efektach .
Mariusz
Ps. Napisaem ten post tydzie temu, ale moje wnioski ze spotkania pozostaj aktualne,a nawet nabieraj obecnie innego ,nowego,znaczenia.
Mariusz Momont
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne, Lubelskie Towarzystwo Genealogiczne
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|