| Parafia Stężyca - rozbieżności między indeksami a metrykami [wiadomość #19193] |
Sun, 24 July 2022 11:49  |
fajfiszon
|
Junior Member |
|
|
Dzie dobry,
od prawie dwch lat zajmuj si poszukiwaniem przodkw mojej ony i dokumentacj tych poszukiwa. Cz jej przodkw pochodzi z parafii Styca.
Interesuje mnie nazwisko Cebula (Cybula).
Podczas przeszukiwania indeksw na tej witrynie natrafiem na akty urodzenia nastpujcych osb:
Jan Cebula, syn Teofila i Antoniny Zielewskiej, rok 1898, akt nr 3.
(to brat prababci ony)
Marta Cebula, crka Teofila i Antoniny Zielewskiej, rok 1899, akt nr 145.
(to siostra prababci ony)
Apolonia Cebula, crka Teofila i Antoniny Zielewskiej, rok 1901, akt nr 176.
(to prababcia ony).
Co wane akt lubu Apolonii Cebuli i Jzefa Damaszka rwnie podaje jej dat urodzenia: 20.10.1901. (Zaczam t metryk).
No i super, ale postanowiem dotrze do skanw tych metryk.
W tym celu wszedem na Genbaz, odszukaem Styc, odpowiedni rok i okazuje si, e nic si nie zgadza (pod tymi numerami wystpuj inne osoby, a te osoby, ktrych szukam w ogle w ksidze si nie pojawiaj). W szczeglnoci w ogle nie istnieje akt nr 176 z roku 1901. Ostatni akt w tym roczniku ma numer ok. 140.
Co ciekawe w indeksach w Stycy w roku 1899 pod numerem 197 pojawia si jeszcze jedna osoba - Leokadia Cebula, crka Teofila i Franciszki Reclaw.
Nie wiem czy to rodzina, ale chodzi o co innego: tym razem w Genbazie odnalazem t osob, ale w akcie nr 128, a nie 197.
I tu moje pytania:
O co chodzi z tymi indeksami? Dlaczego nic si nie zgadza? I najwaniejsze: Jak odnale interesujce mnie akty, a zwaszcza akt urodzenia Apolonii Cebuli?
Pozdrawiam
ukasz Fajfrowski
|
|
|
|
|
|
|
|