Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Opinie o serwisie » Projekty i projekciki
Projekty i projekciki [wiadomość #613] Tue, 27 March 2007 23:48 Przejdź do następnej wiadomości
Milksurfer jest aktualnie niedostÄ™pny  Milksurfer
Miejsce: Niemcy
Senior Member
Dobre by bylo miejsce na forum gdzie by mozna pogadac o swojich pomyslach i projektach
miejsce tylko dla czlonkow albo nawet otwarte
bo mi sie wydaje ze wiele jest pomyslow i chetnych tylko poco robic podwujnie robote jezeli mozna by sie podzielic robota i robic ja wspulnie
Jak np. cmetarze

Marcin
Odp: Projekty i projekciki [wiadomość #621 jest odpowiedzią na wiadomość #613] Wed, 28 March 2007 23:32 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jankontek jest aktualnie niedostÄ™pny  jankontek
Member
Je¶li chodzi o forum, gdzie mo¿naby pogadaæ on-line, to by³aby ¶wietna sprawa, jestem za!!!
Odno¶nie podzia³u pracy:
Wiem, ¿e to w pewnym sensie ju¿ dzaia³a, ale uwa¿am, ¿e trzeba nazwaæ pewne dzia³ania i podzieliæ pracê, ¿eby nie traciæ czasu na to, co ju¿ kto¶ zrobi³.
Proponujê wyodrêbniæ tzw. projekty (widzê ju¿ co najmniej dwa dzia³aj±ce tzn. indeksowanie metryk, archiwizowanie cmentarzy).
Ka¿dy projekt powinien mieæ:
1. nazwê
2. cel i zadania
3. termin (chyba siê nie da okre¶liæ), ale mo¿e jakie¶ etapy, czy najbli¿sze zamierzenia
4. osobê (b±d¼ osoby) kieruj±ce czy koordynuj±ce
5. osoby bior±ce udzia³ (osoby, które zdeklaruj± siê i otrzymaj± b±d¼ wybior± sobie konkretne zadania, du¿e, ma³e lub nawet drobne)
6. bie¿±ce informacje o dzia³aniach w ramach projektu (to jest bardzo wa¿ne!!!)
Proponujê zrobiæ zak³adki na stronie g³ównej na projekty i stworzyæ oddzieln± stronê dla ka¿dego z projektów. Strona taka zawiera³aby informacje opisae wy¿ej, a osoby kieruj±ce/koordynuj±ce umieszcza³yby bie¿±ce informacje o tym co siê dzieje, co trzeba zrobiæ, kto podj±³ siê jakich zadañ, kto i co zrobi³. Najlepiej by by³o gdyby ka¿dy sam móg³ to zrobiæ. Takie bie¿±ce informacje bardzo mobilizuj± do dzia³ania. Wiem, ¿e ka¿dy po cichu z trudem co¶ tworzy, ale gdy inni siê o tym dowiedz±, to pewnie w czym¶ pomog± i na pewno bêd± mieli ciekawe nowe pomys³y.
Ka¿dy projekt powinien mieæ te¿ oddzielne miejsce na forum do wymiany opinii, zadawania pytañ, przedstawiania swoich problemów.
Co s±dzicie o tym wszystkim?
Jan Kontek
Odp: Projekty i projekciki [wiadomość #622 jest odpowiedzią na wiadomość #621] Thu, 29 March 2007 00:45 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Wydaje mi sie ze tylko w ten sposob mozna sie z zeszyc tematowo
i zaczac projekt z sensem,znaczy nie robic tego bledu i robic robote podwojnie niepotrzebnie
lepiej podzielic robote, po za tym na forum mozna by bylo projekt poddac krytyce
bylo by to bardzo konstroktywne i moze bardzo prowadzace na przod
Oczywiscie bardzo wazne byly by i sprawozdania jak i informacje
ale jak zmobilisowac LUD NASZEJ KRWI aby troche wiecej sie udzielali w roznych projektach i jak te gropy zjednoczyc
oczywiscie ciezko mi powiedziec z odleglosci i ocenic obecna dzialalnosc ale duzo widze na stronie pozytywnych zmian i niekiedy jestem nawet osobiscie informowany przes i-net
zwlaszcza podoba mi sie rozszezanie kataktow z innymi towarzystwami jak i wyprawy naszych Przedstawicieli poza kraj aby przedstawili nasza dzialalnosc uwazam ze jest to bardzo wazne.aby stac sie jeszcze wjarygodniejszym i wartosciowym partnerem dla innych grup tej pasji.
to jest jedna z podstaw
Troga zas podstawa to sa projekty wykonane kture mozna przedstawic lub z ktorych mozemy osobiscie i inni czerpac
wiedz warto by bylo sie zastanowic nad pomyslami projektow i sie wymienic z innymi swoja nieznana dzialalnoscia
Ja mysle ze to by byl dobry poczatek

Marcin
Odp: Projekty i projekciki [wiadomość #623 jest odpowiedzią na wiadomość #622] Thu, 29 March 2007 09:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jankontek jest aktualnie niedostÄ™pny  jankontek
Member
My¶lê, ¿e najwa¿niejsze 2 projekty (indeksowanie metryk i archiwizowanie cmentarzy) ju¿ dzia³aj±, tylko trzeba dopracowaæ te punkty, o których pisa³em. Trzeba siê skupiæ na tych dwóch, bo s± bardzo wa¿ne, ale mo¿e znajd± siê osoby, które nie lubi± siedzieæ godzinami i odczytywaæ nazwiska z metryk, czy chodziæ po cmentarzach robi±c zdjêcia.
Moje pomys³y:
1. Projekt mo¿e mieæ robocz± nazwê np. „odnajdujemy krewnych „. To bardzo proste zadanie, w³a¶ciwie tylko dla administratora strony. Zrobiæ bazê danych, do której ka¿dy mo¿e wpisaæ informacje o swoich dziadkach, wujkach itp. (dane, które zna czyli imiê i nazwisko, daty, miejsca i inne ) i podaæ swój e-mail lub ³±cze na wiadomo¶æ prywatn±. W ten sposób kto¶ kto znajdzie w tej bazie swoich krewnych mo¿e nawi±zaæ kontakt z osob± zainteresowan±. Oprócz tego by³aby to pomocnicza baza danych dla wszystkich.
2. Osobny projekt lub pomocniczy do indeksowania. Opracowaæ informacje, jakie parafie nas interesuj± (jest to ju¿ robione), co mamy ju¿ z tych parafii na zdjêciach cyfrowych, co brakuje, jak to zdobyæ dla PTG itp. Wszystkie zdjêcia powinni mieæ kierownicy projektu indeksowania, bo jak siê znajdzie chêtny do indeksowania jakiej¶ parafii, to ¿eby nie traci³ czasu na szukanie zdjêæ. A mo¿e potem osobny projekt do poszukiwania brakuj±cych (zaginionych) ksi±g metrykalnych, których nikt nie ma. Na to trzeba kontaktów zagranicznych, pomóc mog± najbardziej cz³onkowie mieszkaj±cy za granic±. Jak trzeba bêdzie zap³aciæ, to mo¿na ze sk³adek, a mo¿e siê znajdzie kto¶ lub organizacja, która sfinansuje zakup kopii cyfrowych lub orygina³ów.
3. Wymiana zdjêæ nagrobków i informacji z towarzystwami ze wschodu (Rosja, Ukraina, Bia³oru¶, Litwa, ...) o grobach ¿o³nierzy lub innych osób. My wy¶lemy im zdjêcia grobów ¿o³nierzy radzieckich z II wojny ¶wiatowej (s± przecie¿ w ka¿dym mie¶cie, rodziny pewnie chêtnie by je zobaczy³y, a mo¿e i przyjecha³y na grób, ale nie wiedz± jak znale¼æ), a oni nam prze¶l± zdjêcia polskich i niemieckich grobów. Przecie¿ du¿o Polaków zginê³o tam wziêtych na si³ê do wojska niemieckiego. Trzeba to jednak zorganizowaæ, kto¶ musi zbieraæ te zdjêcia, opracowywaæ i wysy³aæ dalej lub umieszczaæ w internecie. Dla mnie to ¿aden k³opot, wyj¶æ na parê godzin, wiem gdzie s± takie groby w Toruniu, porobiæ zdjêcia i wys³aæ dalej.

Tyle pomys³ów na dzisiaj.
Pozdrawiam serdecznie
Janek
Odp: Projekty i projekciki [wiadomość #631 jest odpowiedzią na wiadomość #623] Thu, 29 March 2007 22:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
adamkami
Senior Member
Moje 3 grosze do powy¿szych pomys³ów na projekty:

1. To trzeba dobrze przemy¶leæ. Co¶ w tym jest. W zasadzie w takim celu ka¿dy z nas na tyle na ile mo¿e publikuje swoje drzewa w Internecie. Z drugiej strony szukanie po wielu ró¿nych stronach zajmuje wiêcej czasu, gdyby¶my mieli wspólna bazê by³oby ³atwiej. Chocia¿ i bez takiej bazy juz na dzisiaj wiemy, ¿e wielu naszych cz³onków jest ze soba jako¶ skoligaconych lub nawet krewnych. Mimo, ¿e wcze¶niej o tym nie wiedzieli Wink

2. W zasadzie widzê tu dwie czê¶ci.

Jedna to dobry spis tego co ju¿ mamy dostêpne jako Towarzystwo. Od jakiego¶ czasu próbujemy zrobiæ z tym porz±dek. Jak juz uporz±dkujemy to bêdzie trzeba taka listê opublikowaæ. Podobnie musi siê na stronie znale¼æ dok³adna informacja, kto co zrobi³, kto nad czym pracuje itp. Wbrew pozorom do koñca tego nie wiemy Sad Odtwarzamy ta wiedzê.

Drug± spraw± jest poszukiwanie i odzyskiwanie brakuj±cych ksi±g. Moim zdaniem trudno to traktowaæ jako konkretny projekt. Raczej ka¿dy kto znajdzie jakis ¶lad powinien uruchamiaæ akcjê odzyskania/zdobycia takich skarbów. My¶lê jednak ¿e powinno to byæ prowadzone jako akcje prywatne ze wsparciem towarzystw. Przyk³adem mo¿e byc akcja, któr± prowadzê razem z moj± ¿on± http://www.genealodzy.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=vi ewtopic&t=154. To nie jest systematyczny projekt, po prostu trafili¶my: znale¼li¶my ksiêgi na Allegro i je wykupilismy.

3. W zasadzie takie co¶ ju¿ ma miejsce. Wojtek ma dobre kontakty z rosyjskimi genealogami, i oni juz dziêki temu wiedza o naszej bazie indeksów cmentarzy. Z drugiej strony zamiast wymieniaæ siê zdjêciami, trzeba te zdjêcia umieszczaæ u nas w bazie indeksów, i to powoli robimy. Je¶li chodzi o stare ewangelickie cmentarze, to na ogó³ niestety albo zlikwidowane (jak wiêkszo¶æ w Gdañsku) albo tak zaniedbane czy zniszczone, ¿e trudno co¶ odczytaæ z nagrobków, ale robimy. Przy okazji, ¿eby baza by³a ³atwiej dostêpna dla genealogów z Rosji czy Niemiec musi byc dostêpna w ró¿nych jêzykach nie tylko po polsku. Nad tym aktualnie te¿ pracujemy (w tej chwili g³ównie Piotr).

Jak chcesz fotografowaæ cmentarze to bardzo dobrze. Skontaktuj sie z Monik± i daj jej znaæ co chcesz robiæ, ¿eby siê zabezpieczyæ przed ewentualnym duplikowaniem pracy. Taka miedzy innymi jest rola koordynatora. Dobrze te¿ przeczytaæ "instrukcjê indeksowania cmentarzy". Warto j± przetestowaæ i ewentualnie uzupe³niæ.

Adam
Odp: Projekty i projekciki [wiadomość #634 jest odpowiedzią na wiadomość #631] Fri, 30 March 2007 15:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Co uwazam bylo by wygodne Gotowe Formulaze do roznych biur Archiwow w odpowiednich Jezykach po polsku niemiecku rosyjsku angelsku
W formacie WORD
Ja obecnie Pisalem kilku osoba formularze pytajace po niemiecku
A tak by mogli wszyscy wpisac swoje imie i nazwisko i gotowe
bez problemow w jezyku jakim sie chce i gdzie sie chce napisac
Raz formulowac rozne teksty i zalozyc mala biblioteke tego typu i juz kazdy jest niezalezny od innych

marcin

Odp: Projekty i projekciki [wiadomość #635 jest odpowiedzią na wiadomość #623] Fri, 30 March 2007 16:40 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Senior Member
co sadzicie i takim czymc o leksykonach na rozne tematy

http://wiki-de.genealogy.net/wiki/Portal:Lexika
Poprzedni wÄ…tek: ksiega Posiadaczy ziemskich
Następny wątek: Księga gości i reklamy
Idź do forum:

Aktualny Czas: Wed Oct 07 12:12:08 GMT+2 2026

�ączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund