Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Poszukiwania
Poszukiwania [wiadomość #13665] Sun, 12 October 2014 13:30 Przejdź do następnej wiadomości
Slawek jest aktualnie niedostępny  Slawek
Senior Member
Witam serdecznie.
W swych poszukiwaniach przodkw dotarem do 7 pokolenia i......i no wanie utknem.
Po kolei:
1 - rodzina Mostowskich ( od strony mojej Mamy rejony Goczewo,Parchowo,Skwierawy,luza,Lipusz)
2 - dotarem do 7 pokolenia czyli do dnia lubu (aktu lubu przodka z dnia 14.02.1819 r) kiedy to 22 letni Jzef Mostowski bra lub.
3 - rok 1819-22 lata czyli mamy 1797 rok i ......wanie koniec.

Wszystko co byo moliwe odnonie tej rodziny i przodkw mnie interesujcych , cignem z Pelplina i z Archiwum Gdaskiego.

Moje pytanie Gdzie dalej udac sie ze swoimi poszukiwaniami ??
Ostatni akt lubu pochodzi z parafii Gocewo.
Pozdrawiam i oczekuje porad gdzie dalej......zastukac.
Slawek
Odp: Poszukiwania [wiadomość #13709 jest odpowiedzią na wiadomość #13665] Thu, 23 October 2014 21:54 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
szulist jest aktualnie niedostępny  szulist
Member
Witam!

Co do Parafii Lipusz najstarsze ksiegi to:
- chrzty od 1809 ale wybrakowane
- sluby od 1823
- zgony od 1818
Niestety, Niemcy nie zwrocili (mowi sie-zaginely) wszystkich ksiag. Ja tez mam z tym problem.
Poki ktos tam nie zwroci to wlasciwie nic sie nie da zrobic.

Posdrawiam
M.Wolkowicki
Odp: Poszukiwania [wiadomość #13714 jest odpowiedzią na wiadomość #13709] Fri, 24 October 2014 17:04 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Wiemy czy s w jakich Niemieckich archiwach czy te w rekach prywatnych ?
Odp: Poszukiwania [wiadomość #13719 jest odpowiedzią na wiadomość #13665] Sat, 25 October 2014 13:50 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Slawek napisa(a) dnia nie, 12 padziernik 2014 01:30

rejony Goczewo,Parchowo,Skwierawy,luza,Lipusz

Slawek

A jeszcze pytanie do tego wtku ?
Jeli wiem (mniej wicej) czym si "parali" przodkowie (ozywiscie jeli tak mog to okrelic) gdy np. robotnik to bardzo oglne pojcie, to gdzie mog czego wicej si dowiedziec o ich pracy ?
Jeli jest to w ogle moliwe do sprawdzenia. Wiem e interesujce mnie rejony byy pod panowaniem niemieckim i moe adnych dokumentw nigdzie nie znajd. Ale moe kto co wie, gdzie zastukac
Odp: Poszukiwania [wiadomość #13823 jest odpowiedzią na wiadomość #13665] Sat, 15 November 2014 19:04 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
misery
Junior Member
moe to ten
http://www.geni.com/people/J%C3%B3zef-Mostowski/600000000907 7020461
Odp: Poszukiwania [wiadomość #13824 jest odpowiedzią na wiadomość #13823] Sat, 15 November 2014 21:36 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Dziki wielkie.
Tak to wanie ostatni mj przodek od strony mojej Mamy.
Wanie dalej nie mog nic ju odszukac (moe chwilowo).
Wiem i na gemi prowadz odnog Mostowskich (osobicie nie mam z nimi kontaktu , gdy nie mam tam konta), a s to osoby z rodzestwa przodka mojej Mamy.
Odp: Poszukiwania [wiadomość #13825 jest odpowiedzią na wiadomość #13824] Sun, 16 November 2014 19:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
misery
Junior Member
Na Geni moesz szuka nazwiskami nawet jak nie jeste zalogowany jeeli s to profile publiczne. W moim drzewie mam Jzefa (1797-1862), Magdalena (zd. Trzebinska), Tomasz (1825-1868), Ewa (zd. Witka 1829-1901), Bartomiej (1852-1902), Elbieta (1879-?) Mostowscy. Geni jet najlepsze w wersji podstawowej jest bezpatne. Pozdrawiam
Odp: Poszukiwania [wiadomość #13826 jest odpowiedzią na wiadomość #13825] Sun, 16 November 2014 20:03 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
szulist jest aktualnie niedostępny  szulist
Member
Witajcie!

Jak sie wroci pare lat wstecz na Pom.T.G. to mozna znalesc taka oto korespondencje, ktora zebralem ponizej:

"Szukam swoich polskich korzeni.
Zetknalem sie w Niemczech z ksiegami parafi Lipusz z pierwszej polowy XVIII wieku. Przegladalem rowniez mikrofilmy z ksiag przekazanych do Polski i znajdujacych sie w parafii.
Czy zetknal sie ktos z Panstwa z ksiegami z lat ok 1775-1820. jest to spora luka w stosunku do zachowanych ksiag 1666-1775.
pozdrawiam
Johann Ackermann

Skd posiadasz inf. e s ksigi z lat ktre podae?
Z Lipusza zachoway si nastpujce ksigi:
ur 1809-1810, 1813-1880, 1881-1891,1909
luby 1825-1890, 1891
zgony 1818-1913, 1913-1948
pozdrawiam
Krzysztof Borowski

Witam
Z mikrofilmu przegladalem chrzty 1809-1810,1813-1880 i zgony 1818-1819, ktore wrocily z Niemiec do Pelplina. W Archiw Gdansk sluby 1825-1890. W parafi chrzty 1880-1945, sluby 1891-1945 u zgony 1913-1945 za jednego z poprzednich proboszczow.
Wspomniane chrzty 1666-1775 oraz sluby-zgony 1731-1775 przegladalem w Niemczech w zbiorach prywatnych. Niestety wiecej obecnie nie moge podac.
Moze ktos z Panstwa ma dojscie do ksiag laczacych te zbiory.
ciau
Johann Ackermann

........ i to jest wanie najwikszy dramat, e nieznane - uwazane za zaginione ksigi metrykalne znajduj si w zbiorach prywatnych.
Uwaam, e nie jest to zbir prywatny tylko zabr, odebranie wielu ludziom dostepu do dziedzictwa wielu nacji.Szlacheckich i chopskich, narodowoci polskiej i niemieckiej.Nie ma znaczenia czy Lipusz nalea do Polski czy Prus i Niemiec. Najwaniejsze, e lezy na Pomorzu, gdzie w dalszym cigu yje wielu potomkw obu narodowoci a przede wszystkim Kaszubw. Niech te ksigi pozostan w rkach prywatnych, by moe kto jest do nich przywizany emocjonalnie ale wiedza w nich zawarta winna by dostpna dla wszystkich.Tak jak PTG oraz wiele innych towarzystw genealogicznych, zmierza do jej propagowania i jej upublicznienia.
Czy osoby posiadajce informacje o nieznanych nam dokumentach nie powinny zmierza aby je skopiowa i udostpni zainteresowanym?
Sama nazwa tej miescowoci wiadczy o zwizku posko-niemieckim Nazwa Lipusz, ktr mona tumaczy jako lipowy gaj z poczenia z dwch poj polskiego "lipa" i niemieckiego "busch".
Do niedawna uwaam,e moim gniazdem rodowym jest miejscowo Miradowo par Zblewo. Najstarszym ur tam przodkiem jest Adalbertus-Wojciech Borowski mojej rodziny ur w 1740 roku.
Akta dostepne w Polsce z tej parafii sigaj 1726 roku.
Przez 14 lat w tej parafi nie ur nie wzi lubu ani nie zmar ani jeden Borowski.Z tego wnisek, e skad przybyli.
A MOE PRZYBYLI Z PARAFII LIPUSZ, ALE TEGO NIE USTALIMY GDY NIE MAMY DOSTEPU DO TYCH KSIG.
A teraz wiemy, e takie istniej.
Krzysztof Borowski
PS
Chciabym aby ci Borowscy pomimo, e mam ju wypracowan teori wypynli w brakujcej parafii Lipusz.

Panie Krzysztofie.
Sporo w Europie mowi sie o prywatnych zbiorach polskich profesorow, powstalych w ciagu ostatnich 50 lat. To zapewne jest legalne i zgodne z prawem. Przeciez wie sie o tym i kompletnie nic nie robi. Wspomne tylko osobe prof. Borzyszkowskiego (z Gdanska) i archiwalia z parafi Brusy, Lipusz i wielu innych w jego zbiorach.
Wieksza czesc zbiorow w Niemczech to grabiez moich rodakow (przykre), ale rowniez ocalenie przed zniszczeniem przez Rosjan.
Wiem ze jedno i drugie nie jest legalne. Drugie jednak dzialo sie w trakcie wojny, pierwsze to zwyczajna kradziez.
pozdrawiam
Johann

Czasami jednak prof. Borzyszkowski udostpnia swoje zbiory. Wie o tym dobrze pewien genealog-szarlatan z Bytowa, ktry sprzedaje potem wersje cyfrowe tych "wspaniaoci" za grub kas. Ale mniejsza o to.
Mnie rwnie udao si namwi pana profesora na wypoyczenie fragmentw ksigi chrztw parafii Brusy z lat 1643-1649. Owocem tego wypoyczenia jest mj artyku pt. "METRYKI CHRZTW PARAFII BRUSKIEJ Z LAT 1643-1649", ktry ukaza si w roczniku "Acta Cassubiana" nr 7. Orygina zwrciem p. prof.!

Witam
Ksiegi z Lipusz i Niezbyszew mialem w reku. Stan zachowania dobry, zapisy czytelne. Druga parafia mnie nie interesowala dlatego nie pamietam zakres dat i nazwisk.
pozdrawiam
Johann Ackermann"

Nie wiem czy to prawda czy nie. Sami ocencie.
Pozdrawiam Szulist
Odp: Poszukiwania [wiadomość #17929 jest odpowiedzią na wiadomość #13665] Mon, 13 April 2020 14:03 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Senior Member
"Odkopie" temat Mostowskich.
Co prawda nie udao mi si dalej lub bliej odkopa krewnych oprcz Tych co do tej pory odnalazem ale mam pytanie i ewentualnie prob na naprowadzenie mnie na trop poszukiwa.
A wic zabraem si za odszukanie (sprawdzenie) w jaki sposb moje dwie odnogi rodzin Mostowskich z okolic Parchowa-Lipusza i okolic spotkaa si z Rodzin Kamiskich z Gniewu-Piaseczna i okolic.
W skrcie opisz - a wic Mostowscy w okolicach roku 1930-1938 przeprowadzili si z okolic Lipusza w okolice Morzeszczyna. Moje podejrzenia pady na lata 1935-1939 kiedy to powstay tak zwane poniatwki i tutaj moje pytanie czy jest jaka moliwo sprawdzenia/zweryfikowania tego okresu.
Z Morzeszczyna i Rakowca dwjka braci moich przodkw Mostowskich i Kamiskich rocznik 1916 albo chodzia do jednej klasy szkoy podstawowej/redniej nie wiem jak to okreli a moe tylko si poznali w wojsku przed 1939 rokiem. Trafili razem na front pod owiczem zostali wzici do niewoli, przebywali w niemczech i razem zgineli tego samego dnia w obozie koncentracyjnym na terenie niemiec.
Szczegy tego zdarzenia zgbiem dopiero nie dawno.
Ale do rzeczy pytanie czy jest moliwe sprawdzenie kto i kiedy w latach 1930-1939 migrowa w okolice Morzeszczyna ?
Pozdrawiam Sawek
Poprzedni wątek: Tecław
Następny wątek: Poszukiwania przodków Myślinski Leszek
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sun Aug 02 00:02:18 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund