| Engler/Schulz Starynia [wiadomość #7899] |
Mon, 11 July 2011 18:00  |
jeanmsm
|
Junior Member |
|
|
Prosimy o cierpliwo¶æ ze mn±, wiem, ¿e nie ma zbyt wiele informacji na temat mojej rodziny. Mam nadziejê, ¿e kto¶ mo¿e byæ w stanie zaoferowaæ pomys³ów, co robiæ dalej.
Moja babcia by³a nazwie Louise Engler. Urodzi³a siê 13 wrze¶nia 1917 w Starynia, Gmina Lichnowy, Malbork w County. To miejsce nazwano Altenau gdy moja babcia urodzi³a.
Jej rodzice byli Jacob Engler i Louise Schulz. Mia³a co najmniej 2 braci Georga i Bernard. I to wszystko wiem. Moja babcia nigdy nie mówi³ jej rodziny. Co ma³o informacji mam dowiedzia³em siê po jej ¶mierci. Wiem, ¿e rodzina zostawi³ Polska, ale nie wiem kiedy. Louise mieszka w Baveria pod koniec 1938 roku i jej 2 braci mieszka³ w ró¿nych czê¶ciach Niemiec. Nie wiem, gdzie jej matka, ale wiem, ¿e ¿y³ jeszcze w 1950 roku. Zawsze mia³em wra¿enie, ¿e Jakub, ojciec zmar³, gdy by³a m³oda.
Mam babci urodzenia i za¶wiadczenie o chrzcie. Ledwo mogê czytaæ swoj± metrykê, ale zauwa¿a, na odwrocie zapis chrztu powiedzieæ jej chrzestnymi byli Albert i Marie Engler z Simonsdorf. (Szymankowo) i my¶lê, ¿e reszta mówi jej matka Louise Schulz nie wyj¶æ za m±¿ w Altenau.
Wiêc to jest to ... bez daty i miejsca urodzenia nie wiem co dalej robiæ .... Je¶li kto¶ ma jakie¶ sugestie by³bym wdziêczny, tyle. Nie wiem wiele na temat gdzie szukaæ rekordów w Polska. Dziêkujemy za pomóc.
|
|
|
|
| Odp: Engler/Schulz Starynia [wiadomość #7906 jest odpowiedzią na wiadomość #7899] |
Wed, 13 July 2011 15:02  |
misiaczek2503
|
Member |
|
|
|
Hello witam w Starogardzie Gdanskim od 1889 roku do 1909 znalazlam 40 Schulz z tym ze, mnie interesowala Leokadia jej ojcem byl Andreas Schulz a matka Franciszka Kozlowska.W Skarszewach znalazlam 8 dzieci Engler ,ja interesowalam sie Helena urodzona w 1893 roku ojcem byl Bernhardt Schulz matka Anna Steinke.Najstarszy wpis jaki znalazlam to Parafia Katolicka Pszczew [Betsche]wpis 17/1854 r.Julianus Engler [20] -Susanna Schulz [20] zofiawisniewska1892@gmail.com
|
|
|
|