Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Kużycki, Rietz - PoszukujÄ™ informacji o nieÅ›lubnym synu mojego dziadka
Kużycki, Rietz - Poszukuję informacji o nieślubnym synu mojego dziadka [wiadomość #4736] Wed, 22 September 2010 15:08 Przejdź do następnej wiadomości
Miramar23 jest aktualnie niedostÄ™pny  Miramar23
Member
Witam!

Podobno mój dziadek mia³ nie¶lubnego syna zanim o¿eni³ siê moj± babci±. Obecnie nie mam mo¿liwo¶ci pojechaæ do Archiwum Diecezjalnego wiêc liczê bardzo na Wasz± pomoc. Chcia³abym siê dowiedzieæ czego¶ o nim (jak mial na imiê, kiedy siê urodzi³). Mój dziadek nazywa³ siê Edward Kru¿ycki (ur. 14.X.1906 w Czarnolesie)i z moj± babci± Zofi± Rietz (ur. 13.I.1914) mia³ 4 dzieci: Cecyliê (ur 1954), Huberta, Zygmunta i Bogdana.

Bêdê wdziêczma za wszelkie info.

Pozdrawiam

Monika Armatowska

[Uaktualnione dnia: Sun, 19 June 2011 00:27] przez Moderatora

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Poszukuję informacji o nieślubnym synu mojego dziadka [wiadomość #4737 jest odpowiedzią na wiadomość #4736] Wed, 22 September 2010 17:59 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
aisaa jest aktualnie niedostÄ™pny  aisaa
Member
Witaj,
Czy uwa¿asz, ¿e w ksiêgach metrykalnych bêdzie informacja o ojcu dziecka nie¶lubnego? Prawdopodobnie bêdzie informacja, ¿e dziecko nie¶lubne, a w USC nie bêdzie ¿adnej informacji o ojcu. No w zasadzie mo¿na wynotowaæ wszystkie dzieci panieñskie z tej parafii, tylko co dalej? Pomy¶l, a je¶li to dziecko nie urodzi³o siê w parafii Twojego dziadka?
Ale oczywi¶cie powodzenia Smile

Pozdrawiam
Joanna

Pozdrawiam
Joanna
Odp: Poszukuję informacji o nieślubnym synu mojego dziadka [wiadomość #4740 jest odpowiedzią na wiadomość #4737] Wed, 22 September 2010 21:25 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Janusz jest aktualnie niedostÄ™pny  Janusz
Senior Member
Masz racjê tak jest dzisiaj i by³o pod koniec XIX i w XX wieku, ale np. na poczatku XIX wieku by³o inaczej.W przypadku dzieci z "prawego ³o¿a" nie zapisywano zazwyczaj w ksiegach parafialnych nazwisk matek tylko ich imiona. Jednak w Parafii Sierakowice w przypadku dzieci nie¶lublnych zapisywano na pocz±tku imiê i nazwisko matki a w drugiej kolejno¶ci imiê i nazwisko domniemanego ojca!

Jedyna mo¿liwo¶æ znalezienia nie¶lublnego syna dziadka bêdzie wtedy kiedy ów syn bêdzie nosi³ nazwisko dziadka, ale jak wiemy nie¶lublne dzieci nosi³y zazwyczaj nazwisko matek

pzdr.Janusz Pawelczyk
Odp: Poszukuję informacji o nieślubnym synu mojego dziadka [wiadomość #4766 jest odpowiedzią na wiadomość #4740] Mon, 27 September 2010 10:33 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
tomeczek jest aktualnie niedostÄ™pny  tomeczek
Junior Member
Mo¿esz te¿ szukaæ w aktach s±dowych z tamtego okresu.Je¶li twój dziadek mia³ nie¶lubne dziecko to prawdopodobnie musia³ ³o¿yæ na jego utrzymanie i to mog³o byæ nakazane wyrokiem s±du. Nale¿a³oby sprawdziæ cz w archiwach s±du wskazanego dla jego miejsca zamieszkania z tamtego okresu figuruje dziadka imiê i nazwisko.Je¶li chodzi o nazwisko to niekoniecznie musi mieæ nazwisko ojca w takim przypadku móg³ pozostaæ przy nazwisku matki tak by³o w przypadku mego brata i innych które znam.Powodzenia Tomasz
Odp: Poszukuję informacji o nieślubnym synu mojego dziadka [wiadomość #4767 jest odpowiedzią na wiadomość #4766] Mon, 27 September 2010 10:41 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
aisaa jest aktualnie niedostÄ™pny  aisaa
Member
tomeczek napisa³(a) dnia pon, 27 wrzesieñ 2010 10:33

Mo¿esz te¿ szukaæ w aktach s±dowych z tamtego okresu.Je¶li twój dziadek mia³ nie¶lubne dziecko to prawdopodobnie musia³ ³o¿yæ na jego utrzymanie i to mog³o byæ nakazane wyrokiem s±du.

Witajcie,
Czy kto¶ siê spotka³ z wyrokiem s±du w sprawie alimentów na dziecko w latach 40-60 XX wieku?

Pozdrawiam
Joanna

Pozdrawiam
Joanna
Odp: Poszukuję informacji o nieślubnym synu mojego dziadka [wiadomość #4775 jest odpowiedzią na wiadomość #4767] Wed, 29 September 2010 10:22 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Teerose jest aktualnie niedostÄ™pny  Teerose
Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
Senior Member
Asiu,
nie mia³am okazji szukaæ, ale taki wyrok na pewno istnieje w sprawie alimentów na najstarszego brata mojej mamy. Urodzi³ siê 06 kwietnia 1940r., rodzice wziêli ¶lub dopiero na Gwiazdkê 1940r. W rodzinie zachowa³ siê anegdotyczny przekaz o tym, jak dziadek z babci± jechali razem na rowerach na sprawê w sprawie uznania ojcostwa i alimentów do ko¶cierskiego s±du. Dziadek ruszaj±c sprzed domu powiedzia³ ponoæ do babci: "tylko mów, ¿e ja ci p³aca". W akcie chrztu wujka zanotowano na marginesie (o ile pamiêtam) nr akt sprawy.
W³a¶ciwie warto by³oby to odszukaæ Smile))

Jestem te¿ ciekawa, czy kto¶ szuka³ z Was kiedy¶ akt spraw adopcyjnych. Mój tata zosta³ adoptowany jako niemowlak, mam te¿ numer akt s±dowych, ale w sumie nie wiem, jak siê do tego zabraæ. Gdzie szukaæ: w s±dzie czy w AP? Adopcja mia³a miejsce w 1951r. w Tczewie.

Iza
Poprzedni wątek: Nawra Kruszyńskich i Sczanieckich
Następny wątek: Archiwum Państwowe w Toruniu
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sun Oct 04 03:41:55 GMT+2 2026

�ączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund