| Kużycki, Rietz - Poszukuję informacji o nieślubnym synu mojego dziadka [wiadomość #4736] |
Wed, 22 September 2010 15:08  |
Miramar23
|
Member |
|
|
Witam!
Podobno mój dziadek mia³ nie¶lubnego syna zanim o¿eni³ siê moj± babci±. Obecnie nie mam mo¿liwo¶ci pojechaæ do Archiwum Diecezjalnego wiêc liczê bardzo na Wasz± pomoc. Chcia³abym siê dowiedzieæ czego¶ o nim (jak mial na imiê, kiedy siê urodzi³). Mój dziadek nazywa³ siê Edward Kru¿ycki (ur. 14.X.1906 w Czarnolesie)i z moj± babci± Zofi± Rietz (ur. 13.I.1914) mia³ 4 dzieci: Cecyliê (ur 1954), Huberta, Zygmunta i Bogdana.
Bêdê wdziêczma za wszelkie info.
Pozdrawiam
Monika Armatowska
[Uaktualnione dnia: Sun, 19 June 2011 00:27] przez Moderatora zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Poszukuję informacji o nieślubnym synu mojego dziadka [wiadomość #4775 jest odpowiedzią na wiadomość #4767] |
Wed, 29 September 2010 10:22  |
 |
Teerose
Wiadomości: 235 Dołączył(a): April 2006 Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
|
Senior Member |
|
|
Asiu,
nie mia³am okazji szukaæ, ale taki wyrok na pewno istnieje w sprawie alimentów na najstarszego brata mojej mamy. Urodzi³ siê 06 kwietnia 1940r., rodzice wziêli ¶lub dopiero na Gwiazdkê 1940r. W rodzinie zachowa³ siê anegdotyczny przekaz o tym, jak dziadek z babci± jechali razem na rowerach na sprawê w sprawie uznania ojcostwa i alimentów do ko¶cierskiego s±du. Dziadek ruszaj±c sprzed domu powiedzia³ ponoæ do babci: "tylko mów, ¿e ja ci p³aca". W akcie chrztu wujka zanotowano na marginesie (o ile pamiêtam) nr akt sprawy.
W³a¶ciwie warto by³oby to odszukaæ ))
Jestem te¿ ciekawa, czy kto¶ szuka³ z Was kiedy¶ akt spraw adopcyjnych. Mój tata zosta³ adoptowany jako niemowlak, mam te¿ numer akt s±dowych, ale w sumie nie wiem, jak siê do tego zabraæ. Gdzie szukaæ: w s±dzie czy w AP? Adopcja mia³a miejsce w 1951r. w Tczewie.
Iza
|
|
|
|