|
|
| Odp: Kędzierski, Kendziorski, Kędziorski [wiadomość #3048 jest odpowiedzią na wiadomość #3044] |
Wed, 04 November 2009 10:13   |
mark65
|
Senior Member |
|
|
Witaj Anno !!
Witam serdecznie Ciebie na naszym forum. Twoje pytanie mnie zaciekawi³o,bo by³em latem w Toruniu na tamtejszych cmentarzach.
W Toruniu przy ulicy Grudzi±dzkiej 20 ,jest cmentarz na którym znajduje siê mogi³a która upamiêtnia wydarzenie i miejsce o którym wspominasz,lotnisko w Toruniu w dniu 1 wrze¶nia 1939 r. Pochowanych jest tam 22 ¿o³nierzy(lotnicy) w mogile zbiorowej,jednak niema tam nazwiska Twojego pradziadka (tylko osiem osób jest zidentyfikowanych). Sk±d wiesz ,¿e zgin±³ tego dnia i w tym miejscu ?
Ania Gabor ze s±siedniego towarzystwa ,Kujawsko-Pomorskiego TG inwentaryzuje ten cmentarz,ale jak mi odpowiedzia³a ,brak tam nazwiska Kêdzierski.
Pozdrawiam
Mariusz
Ps. W za³±czeniu link do zdjêæ :
http://picasaweb.google.pl/marimo651/TORUNCMENTARZULGRUDZIAD ZKA20KWATERAWP28082009#5388311949114127762
http://picasaweb.google.pl/marimo651/TORUNCMENTARZULGRUDZIAD ZKA20KWATERAWP28082009#
http://picasaweb.google.pl/marimo651
PS.Prosi³bym o uzupe³nie profilu lub podpisywanie postów pe³nymi danymi
Mariusz Momont
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne, Lubelskie Towarzystwo Genealogiczne
|
|
|
|
| Odp: Kędzierski, Kendziorski, Kędziorski [wiadomość #3060 jest odpowiedzią na wiadomość #3048] |
Wed, 04 November 2009 17:49   |
atena40
|
Junior Member |
|
|
Witam serdecznie,
To, ze nie ma grobu mojego pradziadka wiem od jakiego¶ czasu. Jeszcze wiosn± br. potwierdzi³am to prowadz±c wymianê mailow± z zarz±dc± cmentarza. Ca³a rzecz polega na tym, ¿e pamiêtam wyprawy na ten cmentarz z prababci±, która zapala tam gdzie¶ lampkê i mówi³a, ¿e to dla niego.
To, ¿e zgin±³ na lotnisku i wrze¶nia 1939 roku tez wiem od mamy i babci(jego ¿ony-niestety te¿ ju¿ nie ¿yj±. wtedy, we wrze¶niu cia³a zabitych wrzucone by³y do rowów przeciw czolgowych a nastêpnie w 1945 roku ekshumowane. Babcia rozpozna³a cia³o zmar³ego m.in. po obr±czce i czym¶ tam jeszcze(nie pamiêtam szczegó³ów). W lipcu br. wyci±gnê³am z USC w Toruniu odpis aktu zgonu dziadka Kêdzierskiego i mam tym samym potwierdzon± datê zgonu. Pani w USC by³a bardzo mi³a i pozwoli³a zajrzeæ do ksiêgi, gdzie jest napisane w rubryce data i miejsce zgonu" 1 wrze¶nia 1939 roku w Toruniu na miejscowym lotnisku" Mam zdjêcie dziadka sprzed wojny i informacjê, ¿e pracowa³ na lotnisku... Zastanawiam siê czy PCK mia³oby protokó³ ekshumacji....?
ps. mój prywatny adres mailowy: anna.torun@wp.pl
Anna
|
|
|
|
| Odp: Kędzierski, Kendziorski, Kędziorski [wiadomość #4748 jest odpowiedzią na wiadomość #3060] |
Thu, 23 September 2010 16:43   |
atena40
|
Junior Member |
|
|
Podstawa: L. strat PCK 7400
Spisy poleg³ych, zmar³ych oraz zaginionych w kampanii wrze¶niowej
1939r., sporz±dzone na podstawie relacji ¶wiadków, opracowane w 1942r. przez Polsk± Komisjê Strat w Oflagu VII - A Murnau, nades³ane w 1946r. przez MKCK w Genewie.
Ponadto nasze Biuro jest w posiadaniu Ksiêgi pochowanych ¿o³nierzy polskich poleg³ych w II wojnie ¶wiatowej opracowanej m. in. przez Radê Ochrony Pamiêci Walk i Mêczeñstwa oraz Ministerstwo Gospodarki Przestrzennej i Budownictwa, wydanej w 1993r. oraz Wykazu nazwisk ¿o³nierzy Wojska Polskiego poleg³ych w 1939r. pochowanych na cmentarzach, kwaterach i mogi³ach wojennych w Polsce opracowanego przez Ministerstwo Gospodarki Przestrzennej i Budownictwa wydanego w 1990r., w których figuruje:
KÊDZIERSKI, stopieñ i przydzia³ wojskowy: podoficer, 4 pu³k lotniczy, poleg³ w dniu 01.09.1939r. w Toruniu, pochowany zosta³ w mogile zbiorowej w kwaterze wojennej na Cmentarzu Komunalnym nr 1 Toruniu, ul. Grudzi±dzka.
Odnalaz³am nawet przepustkê na lotnisko mojej prababci z sierpnia 1939 roku i akt zawarcia zwi±zku ma³¿eñskiego w P³owê¿u Marii i Piotra Kêdziorskich z 1930 roku.
Wszystkim poszukiwaczom ¿yczê powodzenia.
pozdrawiam
Anna
Anna
|
|
|
|
| Odp: Kędzierski, Kendziorski, Kędziorski [wiadomość #4749 jest odpowiedzią na wiadomość #4748] |
Thu, 23 September 2010 16:46   |
atena40
|
Junior Member |
|
|
Witam,
Dotar³am do informacji, których poszukiwa³am.
Uda³o mi siê dotrzeæ do aktu notarialnego - numer repetytorium: 899/1945, gdzie przed notariuszem toruñskim Józefem Mielcarkiem zeznawali Leon Rychert - kierownik robót w porcie czwartego pu³ku lotniczego w Toruniu i Józef Bober - pracownik cywilny portu czwartego pu³ku lotniczego w Toruniu, na okoliczno¶æ ¶mierci mojego pradziadka Piotra Kêdziorskiego w dniu 1 wrze¶nia 1939 roku - "Piotr Kêdziorski, który jako kapral równie¿ wykonywa³ prace biurowe w czwartym pu³ku lotniczym..."
".. w chwili nalotu wyszed³ Piotr Kêdziorski na lotnisko, gdzie trafi³ go od³amek eksploduj±cej bomby lotniczej rzuconej z samolotu niemieckiego i od rany odniesionej od tego od³amku Piotr Kêdziorski zmar³ natychmiast. Trup jego zosta³ za³adowany na samochód i odwieziony do kostnicy miejskiej a pó¼niej pochowany we wspólnym grobie z innymi ofiarami tego samego nalotu"
Anna
|
|
|
|
| Odp: Kędzierski, Kendziorski, Kędziorski [wiadomość #4752 jest odpowiedzią na wiadomość #3044] |
Thu, 23 September 2010 19:36  |
mark65
|
Senior Member |
|
|
Witaj Aniu,
Nale¿y Ci pogratulowaæ takich efektów poszukiwañ i masz teraz potwierdzenie,¿e Twój pradziadek zosta³ pochowany w mogile zbiorowej na cmentarzu.
Pozostaje Ci upamiêtniæ jego osobê na tej mogile i w publikacjach z ni± zwi±zanych.
Pozdrawiam serdecznie
Mariusz
Mariusz Momont
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne, Lubelskie Towarzystwo Genealogiczne
|
|
|
|