Strona główna » Ogólne » Dzieje Pomorza » Poczta Polska w Gdańsku - poszukiwane pamiątek po jej obrońcach
| Poczta Polska w Gdańsku - poszukiwane pamiątek po jej obrońcach [wiadomość #11786] |
Mon, 24 June 2013 10:45  |
mark65
|
Senior Member |
|
|
r. 60 jest wymieniony Alojzy Szubrych.Dzikuj - ciekawa pozycja, chocia to nie z niej pochodzi posiadana odbitka. Moe jeszcze co znajd. GraynaBym zapytal sie w bibliotece w Grudziadzu jest tam wspanialy zespul
biblioteka miejska ma stronehttp://czersk.pl/festyn-gocki-w-odrach-zapraszamy/
Witam,
Polecam stron na facebooku dotyczc historii Mkowarska
https://www.facebook.com/pages/M%C4%85kowarsko-historia-miej scowo%C5%9Bci/647245205305511
pozdrawiam
Jakub
Zwracam sie z prosba o okreslenie po ubiorach, w ktorych latach dwudziestego wieku mogly byc zrobione zalaczone zdjecia.Druga prosba odnosnie orkiestry na zdjeciu, czy ktos z Torunia moze wie cos wiecej niz ja od mojego ojca,otoz na zdjeciach jest orkiestra ktora prowadzil moj dziadek Franciszka Luczkowskiego, w ktorej tez grali jego dwaj bracia Jan i Leon Szukalam w archiwach Torunia ,starych gazetach nigdzie nie spotkalam zadnej informacji o orkiestrze. Jadwiga uczkowska

podaj link prawidowo
to nie dziaa
Krzysiek Zwracam sie z prosba o okreslenie po ubiorach, w ktorych latach dwudziestego wieku mogly byc zrobione zalaczone zdjecia.Druga prosba odnosnie orkiestry na zdjeciu, czy ktos z Torunia moze wie cos wiecej niz ja od mojego ojca,otoz na zdjeciach jest orkiestra ktora prowadzil moj dziadek Franciszka Luczkowskiego, w ktorej tez grali jego dwaj bracia Jan i Leon Szukalam w archiwach Torunia ,starych gazetach nigdzie nie spotkalam zadnej informacji o orkiestrze. Jadwiga uczkowska

Zwracam sie z prosba o okreslenie po ubiorach, w ktorych latach dwudziestego wieku mogly byc zrobione zalaczone zdjecia.Druga prosba odnosnie orkiestry na zdjeciu, czy
Mariusz Momont
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne, Lubelskie Towarzystwo Genealogiczne
[Uaktualnione dnia: Mon, 24 June 2013 11:32] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
| Odp: Poczta Polska w Gdańsku - poszukiwane pamiątek po jej obrońcach [wiadomość #11791 jest odpowiedzią na wiadomość #11786] |
Mon, 24 June 2013 19:54   |
Stadtkind
|
Senior Member |
|
|
na zdjeciach jest orkiestra ktora prowadzil moj dziadek Franciszka Luczkowskiego, w ktorej tez grali jego dwaj bracia Jan i Leon Szukalam w archiwach Torunia ,starych gazetach nigdzie nie spotkalam zadnej informacji o orkiestrze. Jadwiga uczkowska

Zwracam sie z prosba o okreslenie po ubiorach, w ktorych latach dwudziestego wieku mogly byc zrobione zalaczone zdjecia.
Druga prosba odnosnie orkiestry na zdjeciu, czy ktos z Torunia moze wie cos wiecej niz ja od mojego ojca,otoz na zdjeciach jest orkiestra ktora prowadzil moj dziadek Franciszka Luczkowskiego, w ktorej tez grali jego dwaj bracia Jan i Leon Szukalam w archiwach Torunia ,starych gazetach nigdzie nie spotkalam zadnej informacji o orkiestrze.
Jadwiga uczkowska
http://www.chem.univ.gda.pl/~tomek/gdanskprzewodnik.htm
| egopol napisa(a) dnia pi, 11 padziernik 2013 08:05 | htt
|
|
|
|
Gorco polecam rwnie wszystkie inne artykuy Tomka Pluciskiego http://www.chem.univ.gda.pl/~tomek/index.htm jak i osobisty z nim kontakt! Jest to czowiek tak olbrzymiej wiedzy, jak i rwnie wielkiej kultury osobistej. Co w dzisiejszych czasach jest zjawiskiem nieomal niespot
|
|
|
|
|
|
| Odp: Poczta Polska w Gdańsku - poszukiwane pamiątek po jej obrońcach [wiadomość #11794 jest odpowiedzią na wiadomość #11786] |
Mon, 24 June 2013 21:39   |
mark65
|
Senior Member |
|
|
2 lipca 1956 roku nocowali nad jeziorem Kochanka- we Wdeckim Mynie, to byo tradycyjne miejsce postoju kajakowych spyww w tym okresie. Chyba to pole biwakowe byo po drogiej stronie jeziora tam gdzie jeszcze tak nie dawno stacjonowali harcerze. W Mynkach postawiono gaz upamitniajcy ten spyw .A przecie , jak wynika z planu spywu tam si nie zatrzymywali!
Pozdrawiam
Piotr AlfutChyba przesadzie to nie ta bajka.
Bez urazy Kuzynie.
KuzynPoszukuj informacji o rodzinie Grajewskich midzy innymi Jzefa Grajewska ur chyba 1860 Pozdrawiam Jadziahttp://www.kpbc.ukw.edu.pl/dlibra/plain-content?id=47447gdzie szukac troche Historycznych zrudel na temat Grudziadza i okolic
http://tvsm.pl/videoteka/spichlerz/2013/styczen/25witam
ja jestem za tym aby daty o szlachcie itd. aktywnej na terenach naszych byla spisana i zebrana jak i wyszukana z roznych zrudel
spisana i opracowana wedlug narodowosci pochodzenia
bylo by to dosc ciekawe co by sie znalazlo
pozatym jest wiele artykolow w starych gazetach
mozna by rowniesz opisac Palace domy i inne pozostalosci
a mi sie wydaje ze poprostu slowianie ogolnie przez wieki byli podbijani przez krzyzakow i brandenburczykow
to i ja dodam swoje 3 grosze w temacie:
mj pradziadek (i dziadek) pochodzi z panaswki, koo koodziejwki, pow. skaat, woj. tarnopolskie. wiem, e przed wojn by kilkakrotnie w USA (tam te wyjecha
Mariusz Momont
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne, Lubelskie Towarzystwo Genealogiczne
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Poczta Polska w Gdańsku - poszukiwane pamiątek po jej obrońcach [wiadomość #11798 jest odpowiedzią na wiadomość #11794] |
Tue, 25 June 2013 16:10   |
 |
piesta
|
Senior Member |
|
|
zych ludzi przewija si temat wysiedlonych pomorzan. Staram sie zbiera te wszystkie informacje. Moe na cos przydam sie pastwu. w tym roku przypada 75 lat od wysiedle. Pozdrawiam Mariusz Dudziuk
Staszku a niema tam gdzie jakiego adresu meilowego do kontaktu z Tym Panem?Witajcie!
W Grzybowie (parafia Lipusz) mieszka rodzina Hetmanskich. Najstarszy z nich to Stanislaw. Nie ukrywam ze jestem z nim powiazany poprzez moja pra-babke. On i jego rodzina byli wypedzeni przez Niemcow do jakiejs wioski nad sama rzeka Bug. Nagralem na dyktafon jego wspomnienia od momentu wypedzenia w 1939 roku do powrotu do domu.
Moglbym udostepnic, ale po jego zgodzie. Niestety oni zlikwidowali telefon stacjonarny i musze sie do nich udac.
SzulistJeli jest adres mailowy to ja te poprosz z uwagi na to,e rodzina mojego Taty pochodzi z tej parafii a ja mam kilka nie odkrytych jeszcze kontaktw rodzinnych ( granica 100 lat ) 
pozdrawiam
JolaMoi Drodzy. Nie jestem upowaniony do podawania maile p. Mariusza.
Otrzymaem od niego ju list osb zmarych do 1945. Bdzie ona udostpniona w formie artykuu na stronie PomTG. Dziwne gdy jak pisze p.Marcin po 1945 r. nie odnotowano ju zgonw Pomorzakw w parafii Sarnaki. Czyby powrcili na ojczyste tereny?
Pan Mariusz aktualnie pracuje nad lubami i chrztami w rodzinach Pomorzakw. Jak tylko otrzymam opublikuj.
Staszek
Dzien dobry!
Tak, jest taka mozliwosc, ze wrocili wczesniej. "Moi" Hetmanscy wrocili bez zgody Niemcow 1943 roku.
Pozdrawiam SzulistPrzepraszam e tak pno odpisuje,chodzio mi o miejscowo t ktra widniaa w spisie Pruski, z 1772r.,bya wraz z Pi Ile suyo Niemcw z pomorza w armii Polskiej w kampanii wrzeniowej w 1939 roku?Link poniej do artykuu z G.W.
Nie zawiera on bezporedniej odpowiedzi na zadane, tak szczegowe, pytanie. Jednak jest jak najbardziej na temat:
http://wyborcza.pl/duzyformat/1,127291,8329310,Niemieccy_tow arzysze_broni.html
Pozdrowienia
ArnoldUzyskaem zgod p.Mariusza autora Listy Wysiedlonych do Sarnak na podanie jego maila. Pan Mariusz chtnie wszystkim odpowie na ich pytania.
mariusz.dudziuk@wp.plPoszukuj spisu mieszkacw Gdyni i Oksywia na podstawie katastru.Wchodzimy na stron:
http://odessa3.org/search.html
W polu Data Category: wybieramy-> Prussia - Poland
a nastpnie
w polu Query String: wpisujemy -> Oxhoeven
i na koniec wciskamy Submit Query.
Czynno powtarzamy dla nazwy Ozhaoeven.
Wyniki uzyskane z tych 2 kwerend czymy, usuwamy duble i gotowe.
Wie Gdynia jako taka chyba nie wystpuje.
Moe w spisie doczona do Oksywia a moe do Chyloni (Kielau), nie wiem.
Pozdrowienia
Arnold
Poszukuj wszelkich informacji wsi Nieywi (Nesewanz, Niesewanz) pooonej obecnie w gminie Czuchw. Interesuj mnie szczeglnie rnego rodzaju spisy, wykazy mieszkacw gwnie z pierwszej poowy XIX w. a take wczeniejsze. Jeli kto zna jakie ciekawe pozycje, gdzie mona szuka to prosz o informacje.
Sam opracowaem na podstawie ksig metrykalnych z Chojnic mieszkacw wsi Nieywi, ktrzy w XVIII w. korzystali z posugi tej parafii, wic jeli ta miejscowo jest w krgu czyi zainteresowa to su spisem. Poszukuj wszelkich informacji nt .wsi Nieywi (Nesewanz, Niesewanz) pooonej obecnie w gminie Czuchw. Interesuj mnie szczeglnie rnego rodzaju spisy, wykazy mieszkacw gwnie z pierwszej poowy XIX w. a take wczeniejsze. Jeli kto zna jakie ciekawe pozycje, gdzie mona szuka to prosz o informacje.
Sam opracowaem na podstawie ksig metrykalnych z Chojnic mieszkacw wsi Nieywi, ktrzy w XVIII w. korzystali z posugi tej parafii, wic jeli ta miejscowo jest w krgu czyi zainteresowa to su spisem. do usuniciado usunicia10.II.1920. Oto mamy 95 rocznic tego wanego wydarzena w historii Pomorza. W zaczonym pliku szczegowy pois z Gazety Gdaskiej.
Pozdrawiam
Arnold
Witajcie,
Mam gorc prob
Poszukuj ksiki:
Jzef Milewski - Wizienie sdowe w Starogardzie Gd. 1939-1945
wydanej w 1976
Nie ma jej w adnej z gdaskich bibliotek (PAN, BUG, miejska)
Jest za to dostpna w
Staszek
[Uaktualnione dnia: Tue, 25 June 2013 21:12] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
| Odp: Poczta Polska w Gdańsku - poszukiwane pamiątek po jej obrońcach [wiadomość #11800 jest odpowiedzią na wiadomość #11798] |
Tue, 25 June 2013 20:17   |
jolka
|
Senior Member |
|
|
, Naka i Krajny. Pod t nazw kryje si nie tylko Nowy Dwr ale te i Dwr .... jaki tam.
Naley wzi sztabwk i studiowa kwadrat po kwadracie . Chyba
GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
|
|
|
|
| Odp: Poczta Polska w Gdańsku - poszukiwane pamiątek po jej obrońcach [wiadomość #11801 jest odpowiedzią na wiadomość #11798] |
Tue, 25 June 2013 20:29  |
Stadtkind
|
Senior Member |
|
|
, e Ciekawy ma jeszcze jakie inne dane o ktrych my nie wiemy.
W Twoim i swoim imieniu dzikuj za uwag 
Krzysiek http://los_skorcz.republika.pl/menu/aktualnosci/gawedy_anton iego.html
Troch histori spisanych przez mojego przyjaciela Antoniego Chy ze Skrcza.Pan Antoni spisuje historie z czasw wojny i nie tylko.Robi bardzo dobr robot!Nie ukrywam ,e jest i troch histori zwizanych z moj rodzin.Ale troszk dla potomnoci niech si jeszcze zachowa!Pozdrawiam Piotr Alfut(Przeniesione z kontakty@ptg.gda.pl)
Dzie dobry Pastwu, nazywam si Mariusz Dudziuk, jestem mieszkacem Sarnak, jest to wschd Polski, nad rzek Bug, obecnie wojewdztwo mazowieckie. W listopadzie 1939 roku na nasze tereny przywieziono wysiedlonych pomorzakw z takich miejscowoci : Przerbska Huta, Wisin, Boe Pole Krlewskie, Skrzydowo, Postoowo, Szatarpy, Szczodrowo, Jaroszew, Wickowy, Czarnocin, Wykw. Jestem lokalnym mionikiem historii mojej rodzinnej ziemi sarnackiej. Mamy wiele kart historii jeszcze nie odkrytych bd zapomnianych. Tak jest te z histori wysiedle. Zajmuj sie lokalnie odkrywaniem tych kart dla potomnych. Mam list osb ktre zmary u nas i tych ktre si urodziy. Na naszym cmentarzu sa jeszcze mogiy pomorzakw, a wrd najstars
|
|
|
|
Idź do forum:
Aktualny Czas: Sun Aug 09 10:26:19 GMT+2 2026
Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund
|