| Lipska (Nakielska) [wiadomość #9786] |
Wed, 11 April 2012 10:51  |
KN1974
|
Junior Member |
|
|
|
Nigdzie nie mog znale bliszych informacji o rodzicach mojej prababci Maryanna Nakielska zd. Lipska (1879 - 1919)zam. w Klaninach. Wiem tylko, e mieli imiona Mateusz i Marianna. jeeli kto mgby mi pomc, to bybym zobowizany. Pozdrawiam.
|
|
|
|
| Odp: Lipska (Nakielska) [wiadomość #9787 jest odpowiedzią na wiadomość #9786] |
Wed, 11 April 2012 11:56   |
 |
piesta
|
Senior Member |
|
|
Szukaj a znajdziesz, mwi mdrzy ludzie.
Nie moesz znale w aktach kocielnych gdy Klaniny naleay do parafii g a z lat 1877-1882 ksigi zaginy w czasie wojny.
Pozostaje dowiedzie si w gminie g do jakiej gminy naleay Klaniny w 1879 roku i szuka w Archiwum aktu Stanu Cywilnego z tych lat. Twoja babka Marianna Lipska enia si w gu z Johanem Nakielskim 31 stycznia 1905 roku . (dane z indeksw kocielnych ga PTG). Klaniny naleay do gminy Osieczna a ksigi USC z lat 1874-1907 znajduj si w Archiwum Pastwowym w Gdasku. Pojedziesz tam odszukasz akt lubu 04/1905 i dowiesz si , e rodzicami Marianny Lipskiej byli Mathias Lipski i Marianna Lepek.
A wic jak to mwi mdrzy ludzie:
SZUKAJ A ZNAJDZIESZ
Tyle e trzeba mie chci!
Staszek
Staszek
|
|
|
|
| Odp: Lipska (Nakielska) [wiadomość #9788 jest odpowiedzią na wiadomość #9787] |
Wed, 11 April 2012 12:53   |
KN1974
|
Junior Member |
|
|
|
Dziki za odpowied. To wszystko co napisae, to prawda. Fakty o lubie moich pradziadkw znam i imiona rodzicw Maryanny take. Co do nazwiska panieskiego jej matki znalazem pewne niecisloci. Ot moe to by nazwisko Lepek lub Olpek. Dlatego te (wiedzc, e cz ksig zagina)liczyem na informacje, do ktrych nie mog si ju "dokopa" (moe od kogo z rodziny). Niemniej jednak cieszy mnie Twoje zainteresowanie i przyblienie kierunku dalszych poszukiwa.
|
|
|
|
| Odp: Lipska (Nakielska) [wiadomość #9789 jest odpowiedzią na wiadomość #9788] |
Wed, 11 April 2012 14:47   |
 |
piesta
|
Senior Member |
|
|
Na pewno nie Olpek a Lepek. Lepek to nazwisko czsto wystpujce na tym terenie. Jeli znasz imiona dziadkw to po co zadawaem sobie trudu by je odnale?
Staszek
|
|
|
|
| Odp: Lipska (Nakielska) [wiadomość #9790 jest odpowiedzią na wiadomość #9789] |
Wed, 11 April 2012 14:58   |
KN1974
|
Junior Member |
|
|
|
...w sumie to nie wiem, bo przecie podaem od razu w wtku, e imiona rodzicw to Mateusz i Marianna,...ale to pewnie przeoczenie. Jeeli moj post by nieczytelny, to przepraszam. Jeeli za idzie o nazwisko Lepek, to te sdz tak jak Ty, Piesta. Myl, e Olpek, to by pewnie czeski bd. Nie uwaasz jednak, e Lepek to moe epek? Szkoda, e nie ma jednak wicej informacji na temat rodzicw Maryanny N. zd. L.
|
|
|
|
| Odp: Lipska (Nakielska) [wiadomość #9791 jest odpowiedzią na wiadomość #9790] |
Wed, 11 April 2012 15:22   |
 |
piesta
|
Senior Member |
|
|
"Szkoda, e nie ma jednak wicej informacji na temat rodzicw Maryanny N. zd. L."
S. Tylko nie szukasz. Na tej stronie s indeksy i gdybys wrzuci pokazanie lubw z nazwiskiem Mathias Lipski to pokae Ci, e z Mariann (pomykowo zapisan epek) oeni si w gu w 1876r
W chrztach natomiast znajdziesz, e niejaka Marianna Lepek urodzia si w 1853 z Paula i Joanny Chirek.
Szukaj chopie szukaj a nie pytaj. Jed do AD w Pelplinie i wycigaj metryki. Dowiesz si co byo wczeniej
Staszek
Staszek
|
|
|
|
| Odp: Lipska (Nakielska) [wiadomość #9792 jest odpowiedzią na wiadomość #9791] |
Wed, 11 April 2012 15:31   |
KN1974
|
Junior Member |
|
|
|
Szukam, szukam lecz nie zawsze jak si szuka, to si znajduje. Poza tym nie mam jeszcze takiego dowiadczenia, a nawet jak co znajd to nachodz mnie wtpliwoci, ktrych nie mam jak zweryfikowa a uwaam, e lepiej w tych sprawach mie pewno. Dzikuj Ci Piesta za czas, ktry mi powicie i za informacje.
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Lipska (Nakielska) [wiadomość #9797 jest odpowiedzią na wiadomość #9795] |
Wed, 11 April 2012 20:49  |
egopol
|
Senior Member |
|
|
O tych, o tych szanowny kolego ja jestem pewny a jak chcesz rozwia swoje wtpliwoci kieruj si instrukcjami Staszka.
Pozdrawiam
Krzysiek
|
|
|
|