Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Jaworscy, Beliński, Wróblewscy czy te nazwiska mam coś mówią?
Jaworscy, Beliński, Wróblewscy czy te nazwiska mam coś mówią? [wiadomość #827] Sat, 21 July 2007 16:52 Przejdź do następnej wiadomości
osa2005 jest aktualnie niedostępny  osa2005
Junior Member
Witam poszukuje informacji o przodkach Franciszka i Marianny Jaworskich (z domu Beliska). Po wnikliwym przeszukaniu rodziny, informacje o wspomnianych krewnych urywaj si. Jedyna wzmianka, ktr udao si mi zdoby, to personalia bezmiernego potomstwa Franciszka i Marianny. Co wiem na pewno? Rodzice Marianny Jaworskiej prawdopodobnie pochodzili ze wsi, za Franciszek Jaworski po wieloletnim pobycie w Niemczech i subie wojskowej, powrci do Polski i osiedli si w Toruniu. W tle figuruje nazwisko Wrblewskich, mama Franciszka mieszkaa w Toruniu, ale historia relacji midzy synem a matk jest dla mnie niezrozumiaa. Wydaj si mi, e wiadomoci, dotyczce rodzicw mojej pra pra prababci, bd dziadka pozwol mi wyjani okolicznoci pojawienia si mych przodkw na ziemi pomorskiej. Nie posiadam adnych informacji o rodzinie ojca, aczkolwiek znalazem widokwk zaadresowan do Antoniego (Antona) Wrblewskiego. Niestety nie jestem wstanie dokadnie zweryfikowa tych informacji, gdy atrament jest niemale niewidoczny. Szczeglnie zaley mi na wieciach rodu Jaworskich, gdy wydaje si mi, e tylko jedno pokolenie jest brakujcym ogniwem w dalszych poszukiwaniach. Prosz o pomoc i dzikuje. Oskar

Franciszek urodzi si 1888, za Marianna w 1885.

Zamieszczam fragment mego drzewostanu genealogiczne, ktry, mam nadziej zobrazuje mj skomplikowany wywd. Z gry przepraszam za mj brak profesjonalnoci, ale jestem pocztkujcym genealogiem, jeeli mona tak nazwa mj nagy zryw wiadomoci rodzinnej.

http://images26.fotosik.pl/33/09c54d7eaa1ec669med.jpg

PS Prawdopodobnie posiadam zdjcie Franciszka i na pewno zdjcie Marii, chtnie opublikuje, gdy zajdzie taka potrzeba. Moe kto rwnie poszukuje moich przodkw.

---------

Wnikliwszej weryfikacji moich wiadomoci, mog wprowadzi kilka zmian do fragmentu mojego drzewa. Ot jeden z czonkw mojej rodziny zdecydowanie sprzeciwi si istnieniu domniemanego pra pra pradziadka. Dlatego postanowiem zmieni nieco drzewo, bo mogo oddawa mylny stan rzeczy. Rwnie pojawio si nowe ogniwo rodziny, ktrego niestety pochodzenia nie jestem pewien. Wg mnie moe to by jaki brat Franciszka, bd syn rodzestwa Franciszka. Uzupeniem daty, bo otrzymaem podpisane zdjcia z pogrzebu maonkw.

http://images27.fotosik.pl/34/4b05fc38e0fdbaaam.jpg

[Uaktualnione dnia: Sun, 22 July 2007 17:24]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Jaworscy, Beliński, Wróblewscy czy te nazwiska mam coś mówią? [wiadomość #828 jest odpowiedzią na wiadomość #827] Sat, 21 July 2007 21:32 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Pryzjacielu a jak mamy Tobie pomc jeeli w Polsce zamieszkuje:
22997 mczyzn o nazwisku Jaworski
61 - Belinski
a "to" Wrblewskich 19029
Nie podae adnych danych odnonie miejscowoci, prcz Torunia.
Nie wymienies adnej miejscowoci a we wsiach rodzio sie i mieszkao wiksz naszych przodkw a na koniec sie przedstaw.
Pozdrawiam Krzysztof Borowski
Odp: Jaworscy, Beliński, Wróblewscy czy te nazwiska mam coś mówią? [wiadomość #829 jest odpowiedzią na wiadomość #827] Sun, 22 July 2007 14:16 Przejdź do poprzedniej wiadomości
jankontek jest aktualnie niedostępny  jankontek
Member
Witaj Oskarze!
Najwaniejsze, e zacze. Pocztki s trudne, ale nie zniechcaj si. Ja te nie wiedziaem jak zacz. Poczytaj informacje dla pocztkujcych na tej stronie i na genpol.com
Moja rada: najpierw zdobd akt lubu Franciszka Jaworskiego. Prawdopodobnie znajdziesz go w Urzdzie Stanu Cywilnego w miejscowoci, w ktrej urodziy si jego dzieci lub ona.
W akcie tym bd infmacje o rodzicach maonkw.
Na marginesie, jeden z przodkw mojej ony to Franciszek Jaworski. Okres i okolice podobne, ale wtpi, eby chodzio o t sam osob. Z dowiadczenia wiem, e yo wiele osb o tym samym imieniu i nazwisku w tych samych miejscowociach. Np.w Konarzynkach koo Chojnic, gdzie w 1810 r. urodzi si mj 2xpradziadek Jan, yo jeszcze 2 lub 3 Janw Kontek, wszyscy onaci (niektrzy 2 lub 3 razy) i wszyscy mieli dzieci (rwnie Janw).
Skontaktuj si ze mn na PRIV lub e-mail.
Pozdrawiam i ycz powodzenia
Janek z Torunia
Poprzedni wątek: KOSECKI
Następny wątek: Trus Wiktor, Alina ,Teresa
Idź do forum:

Aktualny Czas: Mon Aug 10 04:12:53 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund