Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Geografia Pomorza » Puck - książka o historii miasta
Puck - książka o historii miasta [wiadomość #7119] Wed, 20 April 2011 09:33 Przejdź do następnej wiadomości
stefklein jest aktualnie niedostÄ™pny  stefklein
Junior Member
Witam .
Czy kto¶ z Pañstwa posiada ksi±¿kê o historii Pucka i o jego mieszkañcach .Interesuje mnie nazwisko Senkler.
Pozdrawiam .Iwona

[Uaktualnione dnia: Sat, 18 June 2011 00:38] przez Moderatora

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Witam .Czy ktoś z Państwa [wiadomość #7120 jest odpowiedzią na wiadomość #7119] Wed, 20 April 2011 11:00 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Asska1 jest aktualnie niedostÄ™pny  Asska1
Member
Witam,
W Historii Pucka wydanej w 1998r w Gdañsku, pod red. Andrzeja Grotha nazwisko Senkler nie wystêpuje. Co nie znaczy, ¿e takowi w mie¶cie nie mieszkali. Ksi±¿ka jest monografi±, obejmuje obszerny zakres czasowy i tematyczny i z tego wzglêdu nie wszystko w niej zawarto. Sama w sobie jest dobrym pocz±tkiem i wstêpem do dalszych poszukiwañ, zw³aszcza obszerna bibliografia na jej koñcu. Warto do niej zajrzeæ i odszukaæ wykorzystane publikacje i materia³y ¼ród³owe (np. z AP Gdañsk).

Przy okazji: niebawem, bodaj¿e w po³owie maja uka¿e siê drukiem reprint wraz z polskim t³umaczeniem pracy Franza Schulza z 1907 r. pt. Geschichte der Kreise Neustadt und Putzig
czyli Dzieje powiatu wejherowskiego i puckiego. I tam mo¿na bêdzie szukaæ informacji o Senklerach.
Obecnie praca w wersji oryginalnej dostêpna jest tu:
http://www.pbc.gda.pl/dlibra/docmetadata?id=49&from=pubs tats

Praca zostanie wydana we wspó³pracy Muzeum Pi¶mienictwa i Muzyki Kaszubsko-Pomorskiej w Wejherowie i Muzeum Ziemi Puckiej im. Floriana Ceynowy w Pucku oraz niemieckich partnerów.
Pozdrawiam Asia Grochowska

Odp: Witam .Czy ktoś z Państwa [wiadomość #7125 jest odpowiedzią na wiadomość #7120] Wed, 20 April 2011 18:03 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
tadeusz jest aktualnie niedostÄ™pny  tadeusz
Member
Witam.

Asiu pomyli³a¶ Puc miejscowo¶æ ko³o Ko¶cierzyny z Puckiem. Znaj±c Twój profesjonaliz my¶lê, ¿e to z po¶piechu i nawa³u obowiazków.
Przy okazji mam pro¶bê o informacje dotycz±ce Lorbieckich z Puca.
pozdrawiam
tadeusz
Odp: Witam .Czy ktoś z Państwa [wiadomość #7128 jest odpowiedzią na wiadomość #7119] Wed, 20 April 2011 19:35 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witaj Tadeuszu!
My¶lê jednak, ¿e sie nie pomyli³am Smile. Iwona ju¿ kiedy¶ pyta³a mnie o Senklerów (by³o ich w Pucku, nie wiem czy s± w Pucu?) i w³a¶nie Puckiem siê interesowa³a. Je¶li siê tu odezwie to pewnie nam wyja¶ni o jak± miejscowo¶æ jej chodzi.
Ten Puc u Iwony wygl±da mi na literówkê, ale mogê siê myliæ.
Pozdrawiam Asia
ps. dziêki za uznanie "profesjonalizm" Very Happy
Odp: Witam .Czy ktoś z Państwa [wiadomość #7130 jest odpowiedzią na wiadomość #7128] Wed, 20 April 2011 20:00 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Ale¿ namiesza³am ,przepraszam Was,oczywi¶cie ¿e chodzi³o mi o Puck . Smile
Iwona
Odp: Witam .Czy ktoś z Państwa [wiadomość #7131 jest odpowiedzią na wiadomość #7130] Wed, 20 April 2011 20:43 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Smile
Mam nadziejê, ¿e chocia¿ pomog³am nie co w tym zamieszaniu.
Pozdrawiam Asia G.
Odp: Witam .Czy ktoś z Państwa [wiadomość #7132 jest odpowiedzią na wiadomość #7131] Wed, 20 April 2011 21:07 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
tadeusz jest aktualnie niedostÄ™pny  tadeusz
Member

Przepraszam, ¿e namiesza³em z tym Pucem.
By³em przkonany, ¿e to chodzi o mlutk± wioskê ko³o Grabowa.
Pozdrawiam
tadeusz
Odp: Witam .Czy ktoś z Państwa [wiadomość #7141 jest odpowiedzią na wiadomość #7119] Thu, 21 April 2011 09:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Asiu Droga ja bardzo Ci dziêkujê ¿e badasz historiê mieszkañców Pucka (dziêki Tobie wiem kiedy moja przodkini Julianna ¯ynda wysz³a za W.Senklera).Dziêki Tobie moje drzewko ma szansê siê powiêkszyæ.
Senklerowie posiadali browar w Pucku ,wiem ¿e mieli swoja ³awkê w Ko¶ciele .Ale co¶ musia³o siê wydarzyæ ze wyjechali do Karwi
W Pucku urodzi³ siê mój dziadek Brunon Kohnke .
Pozdrawiam Cie Asiu serdecznie .
Odp: Witam .Czy ktoś z Państwa [wiadomość #7145 jest odpowiedzią na wiadomość #7141] Thu, 21 April 2011 11:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witam.
W uzupe³nieniu do tego w±tku o Senklerach gar¶æ informacji z dostêpnych mi pod rêk± materia³ów. To w³a¶ciwie informacje "negatywne", ale takie te¿ s± potrzebne, bo mog± ukierunkowaæ inny tor poszukiwañ.

W Archiwum Pañstwowego w Gdañsku pod sygn . 519/152 znajduje siê dokumentacja kominiarska miasta Pucka z 1801 r. Jest tam lista obywateli miejskich posiadaj±cych domy czyli kominy, które objête by³y obowi±zkiem kominiarskim. Wykaz ten powsta³ po to by okre¶liæ wysoko¶æ zarobków nowozatrudnionego kominiarza. Niestety na tej li¶cie nie ma nazwiska Senkler po czym wnioskowaæ mo¿na, ¿e nie byli w³a¶cicielami domu w mie¶cie w tym czasie– co nie znaczy, ¿e nie na obrze¿u.
Co do browaru – wed³ug ówczesnego prawa, ka¿dy kto posiada³ dom i komin i by³o go staæ mia³ w podwórzu browar. Takie fajne prawo. W³a¶ciciele czêsto sami nie zajmowali siê browarnictwem tylko przerzucali to na swoich lokatorów.
Ten dokument zosta³ omówiony w artykule prof. Andrzeja Grotha pt. W³a¶ciciele posesji w Pucku w 1801 roku zamieszczonym w Zapiskach Puckich 4/2005.

Nie ma równie¿ Senklerów w 1662 r. w Pucku, tak wynika z Regestru wszystkich osób popisanych w Mie¶cie JKM Puckim (oryg. Archiwum G³ówne Akt Dawnych w Warszawie, Archiwum Skarbu Koronnego, Dz. I, nr.52, k. 118-121. Ten dokument to taki spis podatkowy liczony od wszystkich mieszkañców kraju (oprócz króla i dzieci do lat 10.
Dokument ten zosta³ równie¿ opracowany przez tego samego autora , tym razem do Zapisków Puckich 5/2006 pt. Regestr pog³ównego generalnego z 1662 roku dla Pucka.

Jak mi co¶ jeszcze przyjdzie do g³owy w tej sprawie to dopiszê Smile.
Pozdrawiam Asia
Odp: Witam .Czy ktoś z Państwa [wiadomość #7170 jest odpowiedzią na wiadomość #7145] Fri, 22 April 2011 09:29 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Bardzo dziêkujê Ci Asiu za czas jaki po¶wiêcia¶ na "moich "Senklerów
Z dokumentów wynika ¿e pierwsza wzmianka o Senklerach pochodzi z 1708 roku (narodziny Ani Senkler)a ostatnia z 1886 roku (narodziny Johanny Senkler).
Mój dziadek mówi³ ¿e jeden z Senklerów by³ wspó³fundatorem Ko¶cio³a ¦wiêtego Piotra i Paw³a w Pucku i dlatego mia³ darmow± ³awkê .
Teraz mam w±tpliwo¶ci i zament w g³owie .
Muszê i¶æ na seans spirytystyczny i dowiedzieæ siê bezpo¶rednio od Senklerów jak to naprawdê by³o . Smile
Pozdrawiam Iwona.
Odp: Witam .Czy ktoś z Państwa [wiadomość #7171 jest odpowiedzią na wiadomość #7170] Fri, 22 April 2011 10:20 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witaj Iwono!
Senklerowie nie mogli fundowaæ ko¶cio³a w Pucku, bo ten powsta³ na prze³omie XIV i XV w. za Krzy¿aków. Za to Senklerowie mogli ufundowaæ jaki¶ z o³tarzy, mo¿e co¶ z wyposa¿enia i za to przys³ugiwaæ im mog³y w farze puckiej specjalne wzglêdy. Np. rodzina Amort notowana w Pucku od 1662 r. a wla¶ciwie jej przedstawiciel Jakub Amorth w 1697 r. wykona³ dla ko¶cio³a barokowe baptysterium (stoi do dzi¶ Smile). To równie¿ by³ zamo¿ny ród, w³ascicieli domów w Pucku, rzemie¶lników oraz rajców miejskich. Nie wiem niestety czy mieli swoj± ³awkê.

Pozdrawiam ¶wi±tecznie Asia
Odp: Witam .Czy ktoś z Państwa [wiadomość #7190 jest odpowiedzią na wiadomość #7171] Sun, 24 April 2011 08:06 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Bardzo dziêkujê Ci Asiu za kolejne bardzo ciekawe informacje .
Pozdrawiam i ¿yczê Wszystkiego Dobrego na ¦wiêta
Iwona

[Uaktualnione dnia: Sun, 24 April 2011 08:07]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Witam .Czy ktoś z Państwa [wiadomość #16332 jest odpowiedzią na wiadomość #7190] Tue, 25 September 2018 18:18 Przejdź do poprzedniej wiadomości
MarHerr jest aktualnie niedostÄ™pny  MarHerr
Junior Member
Mo¿e przyda siê informacja, ¿e we wspomnianych wy¿ej "Dziejach powiatu wejherowskiego i puckiego" wzmiankowany jest majster bednarz Senkler, który w 1833 obj±³ obowi±zki zarz±dcy kaplicy Judyckiego.
Poprzedni wÄ…tek: Stare pocztowki
Następny wątek: Schleuden
Idź do forum:

Aktualny Czas: Mon Oct 05 10:55:58 GMT+2 2026

�ączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund