|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Warnke [wiadomość #6759 jest odpowiedzią na wiadomość #6757] |
Sun, 20 March 2011 23:02   |
Chaber
|
Member |
|
|
Myl, e koncepcja pani Beaty wcale nie jest taka za. Omawiajc t kwesti musimy pamite, e forma zapisu nazwiska od omawianego koca XVIII w. bedzie waha si jeszcze przez 200 lat. Dobrze rwnie wiecie, e "mobilno" naszych przodkw bya wiksza ni moglibymy si spodziewa.
Szewno to parafia wiekatowo (ale by tam te folwark Szewinko, co mogoby wiadczy, e ojciec Andreasa seniora zmienia miejsce zamieszkania w zwizku z prac???). Innym przyczynkiem do koncepcji pani Beaty jest rwnie to, e jeden z Kosiedowskich (te rne formy zapisu nazwiska tej rodziny) z Zalesia koo Brus,skoligacony z rodzin Warnke z okolic Brus,wzi sobie za on dziewczyn z parafii Raci. Dalek to prawda, ale moe wanie jakie mieli zwizki rodzinne z t czci Pomorza???
No to mamy do mylenia!
Pozdrowienia
Arnold
|
|
|
|
| Odp: Warnke [wiadomość #6760 jest odpowiedzią na wiadomość #3890] |
Mon, 21 March 2011 10:23   |
beatabistram
|
Member |
|
|
Witaj Andrzeju!
Sama forma jak nazwisko jest czy bylo pisane, mnie nie przekonuje, Arnolda tez nie !
http://www.ptg.gda.pl/index.php/certificate/action/searchB/
cos tu nie wyszlo wbij,ale Andreas 1797 i ojca Petr , Wa
http://www.ptg.gda.pl/index.php/certificate/action/searchB/
a tu ojciec jak wyzej i matka Elisabeth
A tu masz slub , moim zdaniem tej pary w Raciazu

jakie Twoim (i innych) zdaniem jest tutaj nazwisko???
Nie bede sie upierac, moze to nie rodzice "naszego" Andreasa i Dawida, ale jesli wiesz co stalo sie z Andreasem ur. 15 listopada 1797 roku to daj znac, to bedzie dowod, ze to nie nasz!
Na dzien dzisiejszy (nie ma wszystkich ksiag),ale nie ma w Brusach i Zalesiu przed Andreasem seniorem innych Wa(rn,m)ke. Andreas przybywa wiec do Zalesia (wg. aktu slubu z 1823 z "Jachowej Karczmy" ???)
pozdrawiam Beata
[Uaktualnione dnia: Mon, 21 March 2011 10:26] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: Warnke [wiadomość #6763 jest odpowiedzią na wiadomość #6760] |
Mon, 21 March 2011 15:46   |
 |
wamke
|
Senior Member |
|
|
Witam, co si stao z Andreasem to nie wiem, ale na pewno jego nazwisko rodowe brzmiao WAMKE a nie WARNKE czy WARMKE, a te rnice w zapisie to std, e ksia rnie pisali- tak jak usyszeli, Andreas mia jeszcze brata Stanislausa ur.1800 Bysawek, zm. 1891 Bysawek; napewno Petro Warmkie i jego ona z par. Raci to inna para ni ta z Bysawka, Petro z Racia na 99% pochodzi z Kosznajderi bo tam wystpuj nazwiska Warnke i Warmke. Rodzina Wamke od XVI wieku mieszka w Bysawku i od wtedy pisze si Wamke. Na akcie lubu Petra i Elisabeth z par. Raci jest napisane skd pochodz nowoecy, ale jest niewyranie napisane i nie mog odczyta, moe kto si podejmie odszyfrowania?!
Pozdrawiam
Andrzej Wamke
[Uaktualnione dnia: Mon, 21 March 2011 19:35] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Warnke [wiadomość #6782 jest odpowiedzią na wiadomość #6778] |
Tue, 22 March 2011 17:41   |
Moni88
|
Junior Member |
|
|
Witam. Mam niestety jeszcze mao informacji.
Wiem, e w latach 1850 - 1930 y w Zalesiu Jan Warnke, jego on bya Anna.
Najstarsza jego crka urodzia si w 1879 roku ( Anastazja, z ma Lamczyk, nastpnie by Stanisaw i tak byo ich 10, ktrych znam, Ale wczeniej ?
Chciaabym bardzo dowiedzie si czego na temat tego Jana i jego ony, rodzestwa i rodzicw.
[Uaktualnione dnia: Tue, 22 March 2011 17:42] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Warnke [wiadomość #6802 jest odpowiedzią na wiadomość #6768] |
Tue, 22 March 2011 21:20   |
beatabistram
|
Member |
|
|
| katnal napisa(a) dnia pon, 21 marzec 2011 08:17 | Moja prababcia Paulina urodzia si wg aktu zgonu w Sicinach/Jelecza. Jej akt urodzenia zosta wystawiony w Tuchce a matk bya Marianna Czaikowska zd Warnske. Paulina braa lub jako Warmke i w aktach jej dzieci te wpisano Warmke. Czy macie jaki pomys na odpowiednie nazwisko mojej Pauliny ?
|
Krysiu!
No ale jesli jej mama na akcie urodzenia Pauliny nazywa sie Czaikowska [ z domu Wa(...),( a ojciec nie jest podany?)] to moze Paulina byla wczesniej mezatka z innym Warmke???
Ja mialam podobny problem z Rosalia Wirkus, urodzona jako Wierkus , myslalam, ze byla panna z dzieckiem,i ksiadz zle wpisal nazwisko, ale okazuje sie, ze wyszla za Martina Wirkus , owdowiala i wyszla za maz za Martina Warnke
A wiesz kiedy sie Paulina dokladnie urodzila i kiedy jej matka brala slub???
pozdrawiam Beata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Warnke [wiadomość #6825 jest odpowiedzią na wiadomość #6822] |
Wed, 23 March 2011 19:00   |
 |
kshysio
|
Junior Member |
|
|
| Moni88 napisa(a) dnia ro, 23 marzec 2011 05:07 | A zna Pan dat mierci tego Jana, ktry jest na tym drzewie ?
|
niestety, nie znam daty mierci. Jeeli chodzi o rodzestwo to mog wymieni:
Szymon, ur October 26, 1854
Jzef, ur March 1, 1857
Maksymilian, ur May 24, 1859
Ignacy, ur February 5, 1861
Franciszka, ur July 4, 1863
Franciszek, ur October 25, 1865
nie znam dat mierci. Pisownia imion rwnie spolszczona
W tamtych latach w Zalesiu by jeszcze jeden Jan Warnke, ur January 18, 1865, syn Leona i Marianny osiskiej. Katarzyna, Andrzej (jr), Leon i Marcin (mj prapradziadek) byli rodzestwem.
pozdrawiam
Krzysztof
just be blue...
|
|
|
|
| Odp: Warnke [wiadomość #6826 jest odpowiedzią na wiadomość #6825] |
Wed, 23 March 2011 19:19   |
Moni88
|
Junior Member |
|
|
O tego drugiego nie moe chodzi, poniewa tamten Jan mia pierwsz crk ju w roku 1879.
Czyli jednak chodzi o tego Jana.
Bardzo dzikuj Panu za pomoc, cho pewnoci nadal nie mam. Bo duo pomogaby mi data mierci.
Gdyby kiedy dowiedzia si Pan czego wicej to prosiabym o pomoc. Bo teraz poszukuj jeszcze rodzestwo jego rodzicw, oraz ewentualnie dziadkw, czyli od Andreasa.
A widziaam jeszcze we wczeniejszym pocie, e Andreas ( ur 1826 ) mia dwie crki : Aniel i Dominik... kolejna zagadka ?
[Uaktualnione dnia: Wed, 23 March 2011 19:27] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Warnke [wiadomość #17347 jest odpowiedzią na wiadomość #6760] |
Mon, 07 October 2019 16:56  |
 |
wamke
|
Senior Member |
|
|
Witam,
Andreas Warnke (Wamke, warmke) ur.15/11/1797 w Bysawku oeni si w Raciu z Elisabeth Grabowiczow z domu Kosowsk, a zmar 17/6/1870 w Raciu.
Pozdrawiam
Andrzej Wamke
|
|
|
|