Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Aubracht-PrÄ…dzyÅ„ski / Tuchola
Aubracht-Prądzyński / Tuchola [wiadomość #6227] Sat, 12 February 2011 13:28 Przejdź do następnej wiadomości
Carloz jest aktualnie niedostÄ™pny  Carloz
Member
Witam serdecznie,

Niedawno siê dowiedzia³em, i¿ moim przodkiem jest Andrzej Pr±dzyñski z ga³êzi Aubracht, herbu Ksiê¿yc - pose³ na sejm elekcyjny z 1764r. i ³awnik s±dowy tucholski w latach od 1754r. do ¶mierci, czyli 1799r. (to wszystko informacje z herbarza szlachty kaszubskiej).

Poszukujê informacji genealogicznych na temat Andrzeja Pr±dzyñskiego (i jego ¿ony Ewy Schultz, równie¿ szlachcianki - tak wynika z aktu chrztu córki) i ich przodków. Zdaje siê, ¿e w archiwach s±dowych, grodzkich i innych, te¿ bêdzie mo¿na trochê znale¼æ, dlatego te¿ proszê równie¿ o same wskazówki nt. potencjalnych dostêpnych zasobów dotycz±cych tej rodziny.

Pozdrawiam!

P.S.
Podobno przed Andrzejem by³o trzech ³awników tucholskich z Pr±dzyñskich - Jakub (1685-1695), Józef (1717-1725) i Wojciech (1721-1757), to mo¿e byæ bli¿sza rodzina. Czy to znaczy, ¿e mieszkali w Tucholi czy te¿ niekoniecznie? Andrzej P. zosta³ w³a¶cicielem maj±tku Bralewnica w ok. 1772 (za Wikipedi±..), a dwa lata pó¼niej rodzi mu siê tam córka, moja pra...babcia (i tam te¿ wziê³a ¶lub 20 lat pó¼niej, czyli chyba musieli tam mieszkaæ - a wcze¶niej?).
Odp: Aubracht-Prądzyński / Tuchola [wiadomość #6229 jest odpowiedzią na wiadomość #6227] Sat, 12 February 2011 16:20 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
aisaa jest aktualnie niedostÄ™pny  aisaa
Member
Carloz napisa³(a) dnia sob, 12 luty 2011 01:28

P.S.
Podobno przed Andrzejem by³o trzech ³awników tucholskich z Pr±dzyñskich - Jakub (1685-1695), Józef (1717-1725) i Wojciech (1721-1757), to mo¿e byæ bli¿sza rodzina. Czy to znaczy, ¿e mieszkali w Tucholi czy te¿ niekoniecznie? Andrzej P. zosta³ w³a¶cicielem maj±tku Bralewnica w ok. 1772 (za Wikipedi±..), a dwa lata pó¼niej rodzi mu siê tam córka, moja pra...babcia (i tam te¿ wziê³a ¶lub 20 lat pó¼niej, czyli chyba musieli tam mieszkaæ - a wcze¶niej?).

Witaj,
By³ jeszcze pomorski regent Ludwik Pr±dzyñski (1714-23) i pomorski wiceregent grodzki Kazimierz Pr±dzyñski (1710-18). Trudno z ca³a pewno¶ci± orzec czy ³±czy³o ich bliskie pokrewieñstwo czy jakie¶ dalsze. To na pewno wyja¶ni± Twoje poszukiwania, a ja chêtnie przeczyta³abym jeszcze jak Ci idzie Smile
W AP w Bydgoszczy s± Akta miasta Chojnic, w nich jest informacja, ¿e 15. 07.1754 Andrzej obj±³ urz±d ³awnika tucholskiego. W AP w Toruniu jest zespó³: Towarzystwo Naukowe w Toruniu, a tam Archivum conventus Zamartensis, w nim jest informacja, ¿e zmar³ 26.03.1799. Warto rzuciæ okiem na herbarz Urskiego, a zw³aszcza t. 14. Dostêpne to jest w Wielkopolskiej Bibliotece Cyfrowej. Tylko hrabia Urski chyba opiera³ siê na herbarzu Paprockiego. W ka¿dym razie powodzenia i fajnie masz, bo pewnie Pr±dzyñskich wyprowadzisz do Mieszka I Wink
Ciekawe czy Ewa Schultz to jaka¶ krewna Salomona Schultz, mieszczanina toruñskiego i ³awnika che³miñskiego (ale to XVII wiek, dok³adnie 1639 rok).

Pozdrawiam
Joanna

Pozdrawiam
Joanna
Odp: Aubracht-Prądzyński / Tuchola [wiadomość #6234 jest odpowiedzią na wiadomość #6229] Sat, 12 February 2011 17:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witam,

Bardzo dziêkujê za odpowied¼! Trochê siê wyja¶ni³o. Uruski rzeczywi¶cie b³êdnie przypisa³ kaszubskich Pr±dzyñskich (h. Ksiê¿yc) do tych z woj. poznañskiego (h. Grzyma³a) - ale informacje b. ciekawe. W tym regionie by³o najwyra¼niej sporo Pr±dzyñskich, a wszyscy pewnie jako¶ ze sob± spokrewnieni. Co do Mieszka I. to pewnie a¿ tak dobrze nie bêdzie Wink choæ kto to wie, tzn. mam jakie¶ takie prze¶wiadczenie (mo¿e b³êdne), ¿e szlachta kaszubska by³a w zasadzie mniej zamo¿na/wp³ywowa w przekroju ca³ego kraju (a bardziej w sprawach lokalnych, gdzie g³ównie siê przemieszczali, ¿enili i rodzili). Ale byæ mo¿e jestem w b³êdzie.
Ju¿ od d³u¿szego czasu nie zale¿a³o mi na odkrywaniu szczególnie szlacheckich przodków - choæ to zdecydowanie lepiej, je¶li chodzi o dostêpne materia³y i publikacje, tak¿e mam nadziejê, ¿e uda siê co¶ ciekawego odkryæ Smile Niestety mieszkaj±c za granic± na razie nie mam zbyt wielkich mo¿liwo¶ci... ale wszystko przede mn±. Smile

Pozdrawiam serdecznie
Odp: Aubracht-Prądzyński / Tuchola [wiadomość #6261 jest odpowiedzią na wiadomość #6229] Tue, 15 February 2011 12:11 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
aisaa napisa³(a) dnia sob, 12 luty 2011 04:20

Witaj,
By³ jeszcze pomorski regent Ludwik Pr±dzyñski (1714-23) i pomorski wiceregent grodzki Kazimierz Pr±dzyñski (1710-18). Trudno z ca³a pewno¶ci± orzec czy ³±czy³o ich bliskie pokrewieñstwo czy jakie¶ dalsze. To na pewno wyja¶ni± Twoje poszukiwania, a ja chêtnie przeczyta³abym jeszcze jak Ci idzie Smile
W AP w Bydgoszczy s± Akta miasta Chojnic, w nich jest informacja, ¿e 15. 07.1754 Andrzej obj±³ urz±d ³awnika tucholskiego. W AP w Toruniu jest zespó³: Towarzystwo Naukowe w Toruniu, a tam Archivum conventus Zamartensis, w nim jest informacja, ¿e zmar³ 26.03.1799. Warto rzuciæ okiem na herbarz Urskiego, a zw³aszcza t. 14. Dostêpne to jest w Wielkopolskiej Bibliotece Cyfrowej. Tylko hrabia Urski chyba opiera³ siê na herbarzu Paprockiego. W ka¿dym razie powodzenia i fajnie masz, bo pewnie Pr±dzyñskich wyprowadzisz do Mieszka I Wink
Ciekawe czy Ewa Schultz to jaka¶ krewna Salomona Schultz, mieszczanina toruñskiego i ³awnika che³miñskiego (ale to XVII wiek, dok³adnie 1639 rok).

Pozdrawiam
Joanna

Witam ponownie,

Byæ mo¿e dowiedzia³em siê, albo dopiero siê dowiem czego¶ nowego Smile Jak siê okazuje w bazie metryk PTG, jest chrzest w Ko¶cierzynie, rok 1725, Andrzej Jerzy Pr±dzyñski, syn Ludwika i Joanny de Jezierskiej (zapewne rodzina Lewald-Jezierski). Teraz zapewne Ludwik to wspomniany przez Ciebie regent pomorski 1714-1723, który, za Uruskim, by³ synem wcze¶niej wspomnianego Jakuba asesora tucholskiego, czyli wszystko jest w tym regionie.

Oczywi¶cie nie mam pewno¶ci, czy Andrzej Jerzy ur. w 1725r. w parafii Ko¶cierzyna to ten sam, 'mój' Andrzej. Zdaje siê, ¿e warto doj¶æ jako¶ do tzw. West Prussian Land Register z 1772/73 (http://www.odessa3.org/collections/land/wprussia/) gdzie jest wymieniony Andrzej Pr±dzyñski w Bralewnicy, czy wiedz± Pañstwo mo¿e, czy zapisywali wiek danej osoby w spisie? Je¶li tak, jak do tego dotrzeæ? My¶lê, ¿e gdyby okaza³o siê, ¿e Andrzej w 1772r. mia³ nieca³e 50 lat, bêdzie go mo¿na identyfikowaæ z urodzonym w 1725r. synem Ludwika, a wtedy i wnukiem Jakuba.

Pozdrawiam serdecznie!
Odp: Aubracht-Prądzyński / Tuchola [wiadomość #7904 jest odpowiedzią na wiadomość #6261] Wed, 13 July 2011 08:42 Przejdź do poprzedniej wiadomości
misiaczek2503 jest aktualnie niedostÄ™pny  misiaczek2503
Miejsce: Bydgoszcz
Member
Witam widze ze pare razy lacza sie korzenie naszych rodzin .Moja prababcia Constanze Wisniewska zd.Depka urodzona w Fischereii w 1850 roku w poblizu Chelmzy.Wiem ze Depka poslubil Pradzynska,w 1897 roku zas Depka -Pradzynski bral slub w Borzyszkowy z Rosalia de Ostrowska.Teraz siegne pamiecia do lat 60 -tych ,mieszkalam wowczas na Szwederowie -Bydgoszcz i tam jako mala dziewczynka otrzymywalam paczki z pieknymi ciuszkami od Wujka Jezierskiego z Brazyli pozdrawiam Zosia.
Poprzedni wÄ…tek: Kaszubowscy z Bobowa
Następny wątek: Engler/Schulz Starynia
Idź do forum:

Aktualny Czas: Thu Oct 08 20:46:26 GMT+2 2026

�ączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund