Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Franz Woytalewicz - parafia KamieÅ„ KrajeÅ„ski
Franz Woytalewicz - parafia Kamień Krajeński [wiadomość #19175] Tue, 12 July 2022 19:50 Przejdź do następnej wiadomości
radekw1996 jest aktualnie niedostÄ™pny  radekw1996
Junior Member
Witam,
Szukam informacji o swoim pradziadku Franciszku Wojtalewicz'u (18.11.1903 - 19.01.1958) oraz prababci Rozalii Wojtalewicz (24.10.1898 - 25.11.1973) (z.d. prawdopodobnie Budnik). Oboje pochowani na cmentarzu w Witkowie. Wiem gdzie s± dok³adnie pochowani, gdy¿ co roku jako dziecko je¼dzili¶my tam z rodzicami zapaliæ znicz wiêc znam ich datê urodzenia i ¶mierci.

O prababci niestety nic nie znalaz³em, pewnie nazwisko które pamiêta mój tata jest b³êdne, ale je¶li chodzi o pradziadka Franciszka, to mam jaki¶ trop. Na stronie PTG GDA znalaz³em zindeksowany akt chrztu z 1903r. Franza Woytalewicza. Wiadomo imiona by³y spisywane albo po ³acinie albo po niemiecku wiêc mog± byæ jakie¶ ró¿nice wzglêdem tego co jest na nagrobku. Jest szansa, ¿e to on gdy¿ jego matka Anna Beller (1864-1912) urodzi³a siê w³a¶nie w Witkowie (niem. Witkau). Ojciec co prawda urodzi³ siê w Ma³ej Cerekwicy (niem. Klein Zerekwitz), ale znalaz³em akt ¶lubu wiêc to by siê zgadza³o (równie¿ na PTG GDA).

¯eby mieæ 100% pewno¶æ, ¿e to co znalaz³em siê zgadza musia³bym wiedzieæ jaka widnieje data dzienna w akcie chrztu. Niestety na t± chwilê nie mam mo¿liwo¶ci, ¿eby osobi¶cie wybraæ siê do Kamienia Krajeñskiego st±d pytanie, czy kto¶ z tworz±cych ten wpis ma jeszcze zdjêcie tego aktu? Prêdzej móg³bym pojechaæ do Pelplina, bo z Gdañska je¼dzi poci±g, ale z tego co wiem to archiwum w wakacje jest zamkniête (no chyba, ¿e co¶ siê zmieni³o).

Interesuj±cy mnie wpis:
Ksiêga 1300 Nr zdjêcia 0256 nr aktu 156 - Franz Woytalewicz, tak na pocz±tek, bo je¶li nie pasuje to nie ma sensu patrzeæ dalej, bo reszta wtedy te¿ nie bêdzie pasowaæ

Swoj± drog± je¿eli by³aby to prawda to okaza³oby siê, ¿e mój pradziadek od 9 roku ¿ycia by³ sierot±. Ciekawe kto go i jego siostry wtedy przygarn±³.

Pozdrawiam,
Radek

[Uaktualnione dnia: Tue, 12 July 2022 20:10]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Franz Woytalewicz - parafia Kamień Krajeński [wiadomość #19177 jest odpowiedzią na wiadomość #19175] Tue, 12 July 2022 21:33 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
celina jest aktualnie niedostÄ™pny  celina
Member
Wg aktu chrztu Franz Woytalewicz ur siê 18.11.1903 r w Wtkowie (Wittkau) ... czyli to ten Smile
Celina
Odp: Franz Woytalewicz - parafia Kamień Krajeński [wiadomość #19178 jest odpowiedzią na wiadomość #19177] Tue, 12 July 2022 21:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Ale super! Dziêkuje! Very Happy
Czyli w ten sposób znam ju¿ 6 pokoleñ wstecz (licz±c siebie jako 1). Ciekawi mnie jak móg³bym siê dowiedzieæ, kto opiekowa³ siê pradziadkiem Franciszkiem, gdy jego mama umar³a (ojciec umar³ jeszcze wcze¶niej). Jakie¶ akty bierzmowania mo¿e i tam by³by podany opiekun czy kto¶?

[Uaktualnione dnia: Tue, 19 July 2022 20:00]

Odp: Franz Woytalewicz - parafia Kamień Krajeński [wiadomość #19185 jest odpowiedzią na wiadomość #19178] Tue, 19 July 2022 20:04 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Przepraszam, ¿e tak post pod postem (nie które fora tego zabraniaj±), ale mam jeszcze pytanie odno¶nie aktu ¶lubu.

Kamieñ Krajeñski
Jacob Wojtalewicz - Rosalia Piekarz
Ksiêga nr W583
nr zdjêcia 1850-0004 oraz 1851-0001
nr aktu 41

Czy s± s± podani w tym akcie rodzice Jacoba? Czy s± nimi Franciscus Wojtalewicz oraz Veronica Marzanek (albo Marzankówna)?

[Uaktualnione dnia: Tue, 19 July 2022 20:20]

Odp: Franz Woytalewicz - parafia Kamień Krajeński [wiadomość #19189 jest odpowiedzią na wiadomość #19185] Thu, 21 July 2022 10:25 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
W akcie ¶lubu tek pary nie ma informacji o rodzicach. Wpisano wiek i tak: Jakub 28 lat, Rozalia 21 lat. ¦wiadkami byli Marcin Wamka(?) z Witkowa i Jan Stryszyk z Wylkowa(?)

Celina S.
Odp: Franz Woytalewicz - parafia Kamień Krajeński [wiadomość #19190 jest odpowiedzią na wiadomość #19175] Thu, 21 July 2022 18:22 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Szkoda, ¿e nie ma mia³bym wiêksz± pewno¶æ, ale dziêkuje za po¶wiêcony czas Smile.
Uda³o mi siê ustaliæ to w nie co inny sposób. Znalaz³em akty chrztów Andreasa oraz Jacoba. Co prawda z bardzo przekrêconym nazwiskiem ojca (Wojtanowski) ale imiê matki siê zgadza (Veronika Marzankówna). Wiek dzieci te¿, bo ich rok urodzenia mia³em ju¿ oszacowany z aktów ¶lubu ze strony poznan-project, ale niestety tylko u Andreasa by³y podane imiona rodziców. Jednocze¶nie znalaz³em akt ¶lubu Franciscusa i Veronici, równie¿ z przekrêconym nazwiskiem, ale bli¿szym oryginalnemu (Woyta³owicz). My¶lê, ¿e to s± wystarczaj±ce dane, ¿eby uznaæ Andreasa i Jacoba za rodzeñstwo.

Pozdrawiam,
Radek

[Uaktualnione dnia: Thu, 21 July 2022 18:23]

Odp: Franz Woytalewicz - parafia Kamień Krajeński [wiadomość #19402 jest odpowiedzią na wiadomość #19175] Fri, 03 February 2023 20:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Witam ponownie Smile

Okazuje siê, ¿e moje przypuszczenia, ¿e mój pradziadek straci³ rodziców w m³ody wieku s± b³êdne. No có¿ taki typowy juniorski b³±d, uzna³em co¶ za pewnik nie maj±c w rêce skanu, ani ¿adnych innych potwierdzonych informacji. Okazuje siê, ¿e by³o dwóch Józefów Wojtalewiczów.
Jeden pochodzi³ z Ma³ej Cerkwicy, a drugi z Witkowa co by bardziej pasowa³o. Ale o tym drugim mam niestety bardzo ma³o infromacji. W³a¶ciwie to o jego istnieniu wiem tylko dlatego, ¿e by³ wspomniany jak chrzestny w jednym z aktów chrztów i jako ¶wiadek w jednym z aktów ¶lubów. Po za tym nie mam nic. Ani aktu chrztu, których z tamtych lat po prostu nie ma w Kamieniu, ani aktu ¶lubu z Ann± Beller. Jedyny akt, który mo¿e pasowaæ to ten

ROK 1936
Akt zgonu (Kamieñ Krajeñski)
Ksiêga nr 1302
Nr zdjêcia 230
Nr aktu 56

Czy kto¶ móg³by sprawdziæ, czy s± tam podane jakie¶ istotne informacje?
Np. imiê i nazwisko ¿ony, kto by³ zg³aszaj±cym, mo¿e imiona rodziców. Data zgonu te¿ w sumie by³aby istotna. Jest szansa, ¿e mo¿e jeszcze jego grób nie zosta³ zlikwidowany i dalej gdzie¶ jest na cmentarzu w Kamieniu Smile

[Uaktualnione dnia: Fri, 03 February 2023 20:14]

Odp: Franz Woytalewicz - parafia Kamień Krajeński [wiadomość #19403 jest odpowiedzią na wiadomość #19175] Fri, 03 February 2023 21:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witam
Nie ma za wiele informacji w tym akcie zgonu, ale ka¿da mo¿e byæ istotna. Józef Wojtalewicz z Witkowa zmar³ 25.09.1936 r. (pogrzeb 28.09) w wieku 80 lat. Jako spadkobiercy wymienieni s± syn Franciszek i córka Maria. Nie ma wzmianki o ¿onie (pewnie by³ wdowcem) ani o rodzicach.
Pozdrawiam. Celina S.
Odp: Franz Woytalewicz - parafia Kamień Krajeński [wiadomość #19404 jest odpowiedzią na wiadomość #19175] Fri, 03 February 2023 21:28 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Ma³o, bo ma³o, ale informacja bardzo istotna. Czy jest napisane, gdzie by³ pochowany i kiedy siê urodzi³? Albo nazwisko córki Marii?
A to, ¿e by³ wdowcem to jest to prawdopodobne, bo jest indeks aktu zgonu Anny Wojtalewicz (z.d. Beller) zmar³ej w 1912 roku w wieku 47 lat. Tylko nie wiem czy to ta. Czy mog³aby Pani sprawdziæ ten akt?

Ksiêga zgonów (Kamieñ Krajeñski)
Ksiêga nr 1302
Nr zdjêcia 76
Nr aktu 48

[Uaktualnione dnia: Fri, 03 February 2023 21:37]

Odp: Franz Woytalewicz - parafia Kamień Krajeński [wiadomość #19405 jest odpowiedzią na wiadomość #19404] Fri, 03 February 2023 21:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
katnal jest aktualnie niedostÄ™pny  katnal
Miejsce: Bydgoszcz
Senior Member
Brak treści wiadomości

Katarzyna ZakryÅ›-Nalazek

Poszukiwane nazwiska: Zakryś, Wegner, Rekowscy, Czajkowscy, Warmke, Jabłońscy, Walas

[Uaktualnione dnia: Fri, 03 February 2023 21:52]

Odp: Franz Woytalewicz - parafia Kamień Krajeński [wiadomość #19406 jest odpowiedzią na wiadomość #19405] Fri, 03 February 2023 21:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
katnal jest aktualnie niedostÄ™pny  katnal
Miejsce: Bydgoszcz
Senior Member
katnal napisa³(a) dnia Fri, 03 February 2023 09:49

Katarzyna ZakryÅ›-Nalazek

Poszukiwane nazwiska: Zakryś, Wegner, Rekowscy, Czajkowscy, Warmke, Jabłońscy, Walas
Odp: Franz Woytalewicz - parafia Kamień Krajeński [wiadomość #19407 jest odpowiedzią na wiadomość #19175] Fri, 03 February 2023 22:07 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Chyba co¶ siê zepsu³o? Czy mog³aby Pani napisaæ jeszcze raz?

Pozdrawiam,
Radek

[Uaktualnione dnia: Fri, 03 February 2023 22:07]

Odp: Franz Woytalewicz - parafia Kamień Krajeński [wiadomość #19408 jest odpowiedzią na wiadomość #19404] Sat, 04 February 2023 19:53 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Member
Anna Woytalewicz zd Beller zmar³a 5.08.1912 r. w Witkowie w wieku 47 lat. Jako ,,spadkobiercy" wymienieni zostali m±¿ Józef i 3 dzieci. Ona i jej m±¿ pochowani zostali w Witkowie.
Informacji o rodzicach, dat i miejsc ur nie podano.
Pozdrawiam Celina S.
Poprzedni wątek: Schlenzig bei Schivelbein - gdzie szukać?
Następny wątek: Bielicka Helena,Ludwika,Marianna szukam
Idź do forum:

Aktualny Czas: Mon Oct 05 22:20:32 GMT+2 2026

�ączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund