| Grabowscy - Barłożno - Grochowscy [wiadomość #5098] |
Sat, 06 November 2010 19:41  |
 |
kaphis
|
Senior Member |
|
|
Witam wszystkich !
Poszukujac informacji o swojej rodzinie trafilem tutaj do WAS. Znalazlem tu osobe Franz Grabowski urodzona w 1886 roku w Baronie i ta osoba odpowiada moim kryteria poszukiwan. Z zaideksowanych tu danych wynika , iz byl on synem Jacobus Grabowski i Susanna Grochowska i posiadal czterech braci : Boleslaw *1882 ,Martin *1888 , Jacobus *1890 oraz Joannes *1894. Zanim wybiore sie , lub zwroce sie pisemnie do Archiwum Panstwowego w Gdansku chcialbym zapytac tu na forum czy ktos wie cos wiecej o tej rodzinie. Mam nadzieje dowiedziec sie czegos wiecej o rodzicach mojego pradziadka Franz Grabowski czyli o Jacobus Grabowski i Susanna Grochowska jak rowniez o jego rodzenstwie. O samej osobie Franz Grabowski moge powiedziec , ze wyjechal na poludniowo wschodnie ziemie dzisiejszej polski gdzie zawarl zwiazek malzenski. Na 100% wiem ze mial dwoje dzieci. Jedno z dzieci bylo moja babcia a drugie zginelo w czasie drugiej wojny swiatowej. Ostatni slad zycia mojego pradziadka jaki posiadam pochodzi z Katowic z okresu konca drugiej wojny swiatowej. Z gory dziekuje za ewentualne odpowiedzi- wskazowki.
pozdrawiam Marek
Marek Zając
|
|
|
|
| Odp: Grabowscy - Barłożno - Grochowscy [wiadomość #5103 jest odpowiedzią na wiadomość #5098] |
Sun, 07 November 2010 07:37   |
 |
piesta
|
Senior Member |
|
|
Ot w Archiwum Pastwowym nic si nie dowiesz o swoich przodkach z Barona. W AP s tylko ksigi z lat 1874-1906. Wszystkie dane indeksacyjne s z Archiwum Diecezjalnego w Pelplinie i tam znajduj si ksigi z Barona z lat 1691 do lat II W.w. Jedynie zgony s od 1822.
Stanisaw Pieniek
piesta@hot.pl
Staszek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Grabowscy - Barłożno - Grochowscy [wiadomość #6253 jest odpowiedzią na wiadomość #6115] |
Mon, 14 February 2011 16:16   |
 |
kaphis
|
Senior Member |
|
|
Witam
Po kilku miesiacach od zalozenia tego watku jestem zmuszony wrocic do jego poczatku. Pozycja wyjciowa byl Franz Grabowski urodzony w 1886 w Barloznie i poszukiwalem wtedy jego rodzicow i rodzenstwa. Wczoraj trafilem na na indeks dotyczacy kolejnego brata mojego pradziadka Franza. Zaslepiony narodzinami dzieci ze zwiazku Jocoba Grabowskiego i Susanny Grochowskiej w Barloznie zupelnie pominalem fakt ze pobrali sie w Paczewie w 1877 roku i ze wlasnie tam mogli zyc przez pierwsze lata zycia razem. Poszukujac informacji o Jacobie Grabowskim ur. okolo 1826 roku trafilem na jego wnuka ( brata mojego pradziadka) JOSEPH Grabowski urodzony w 1880 w Paczewie. Szybka wymiana informacji w rodzinie pozwolila mi ustalic ze Joseph nie zmarl jako dziecko i jest osoba w rodzinie ktora go pamieta i ze gral na skrzypcach. Czy ktos spotkal sie w swoich badaniach z ta osoba? Czy ktos moze wie czy zawarl malzenstwo i z kim? za wszelkie informacje z gory dziekuje.
Inna rzecza w badaniach tej rodziny Grabowskich jest fakt ,ze jej czlonkowie byli utalentowani muzycznie. Moj pradziadek byl kapelmistrzem wojskowym i dyrygowal Orkiestra 73 PP, Boleslaw jego brat rowniez zajmowal sie amatorskim graniem a teraz Jozef kolejny z rodzenstwa pojawia sie jako skrzypek.
pozdrawiam Marek Zajac
Marek Zając
[Uaktualnione dnia: Mon, 14 February 2011 16:18] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: indeksacja [wiadomość #6378 jest odpowiedzią na wiadomość #5098] |
Mon, 21 February 2011 16:59   |
 |
kaphis
|
Senior Member |
|
|
Witam
Chcialbym zapytac jaka jest mozliwosc , ze zindeksowana parafia Pczewo chrzty z lat 1842-1879 jest niekompletna?
Uzasadnienie mojego pytania:
Jacob Grabowski ur. okolo 1826 roku zawarl zwiazek z Barbara Kolkowna. W indeksach dostepne sa ich dzieci Jacob *1854 i Marianna *1858. Wpis w ksiedze dotyczacy zgonu Jacoba w 1868 mowi ze pochowala go zona Barbara Kolek z 4 dzieci. Nie potrafie w indeksach odnalesc indeksow pozostalych dzieci. W okolicznych parafiach ( Czarnylas , Skorcz , Barlozno , Dzierzazno , Nowa Cerkiew) interesujacy mnie zakres lat 1849-1869 widnieje jako zindeksowany tak jak w parafi Pczewo. Jacob z Barbara ochrzcili dwoje dzieci w parafi Pczewo , Jacob zmarl w Wolentalu co daje mi daje mi do zrozumienia , ze wlasnie w tej okolicy zamieszkiwali.
Pisze na ten temat na forum poniewaz Pczewo chrzty z lat 1842-1879 indeksowala osoba ktora nie jest dostepna przez PW.
Marek Z.
Marek Zając
[Uaktualnione dnia: Sat, 12 March 2011 19:42] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
| Odp: indeksacja [wiadomość #6390 jest odpowiedzią na wiadomość #6388] |
Mon, 21 February 2011 22:13   |
 |
kaphis
|
Senior Member |
|
|
Januszu ,
dziekuje za podpowiedz.
W akcie slubu z 1849 roku pisze :
-Jacob Grabowski Junggeselle aus .... Borkau 23 J.
-Barbara Kolek Jungfrau aus Borkau 24 J.
Wynika z tego ze on byl kawalerem a ona panna.
Oczywiscie postaram sie rowniez podazyc za Twoja wskazowka.
Marek
Marek Zając
[Uaktualnione dnia: Mon, 21 February 2011 22:13] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
| Odp: indeksacja [wiadomość #6392 jest odpowiedzią na wiadomość #6378] |
Mon, 21 February 2011 23:13   |
JurekPlieth
|
Senior Member |
|
|
| kaphis napisa(a) dnia pon, 21 luty 2011 04:59 | Witam
Chcialbym zapytac jaka jest mozliwosc , ze zindeksowana parafia Pczewo chrzty z lat 1842-1879 jest niekompletna?...
|
Gwoli formalnoci. O ktre Pczewo chodzi? Powiat kartuski, czy powiat starogardzki?
http://plieth.com
|
|
|
|
|
|
| Odp: indeksacja [wiadomość #6394 jest odpowiedzią na wiadomość #6391] |
Mon, 21 February 2011 23:58   |
 |
kaphis
|
Senior Member |
|
|
Witam ponownie
Przyjmujac ten trop przy Barbarze Grabowskiej zmarlej w parafi Rajkowy w 1865 nie ma podanego wieku. Ja mam potwierdzone jej urodziny w Borkau w 1825 roku metryka( corka Stanislawa Kolka i Marianny Agert ).Ponadto w metryce zgonu Jacoba Grabowskiego w 1868 roku pisze :
Jacob Grabowski ... der mann der Barbara Kolek - w rubryce Vor , Zunammen und Stand;
die Ehefrau 4 ... Kind - w rubryce Benennung der Bekanten ...
W ten sposob dochodze do wniosku ze Barbara zyla w 1868 roku.
Pczewo w powiecie starogardzkim.
Marek
PS. Chyba powinienem poprosic o dalsza kontynuacje tego watku w innym zalozonym przezemnie a oto link :
http://www.ptg.gda.pl/forum/index.php?t=tree&goto=5098&a mp;a mp;S=58a7fdc9a2c495f20343d6951a1e0c93#msg_5098
Marek Zając
[Uaktualnione dnia: Mon, 21 February 2011 23:59] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Grabowscy - Barłożno - Grochowscy [wiadomość #7896 jest odpowiedzią na wiadomość #7895] |
Mon, 11 July 2011 14:35  |
 |
kaphis
|
Senior Member |
|
|
Moi Grochowscy zaczynaja sie w 1696 roku w Pczewie urodzinami Tomasza ( z dostepnych danych wynika ze to pierwszy Grochowski urodzony w tej parafi) i do pokolenia mojej praprababci zyja w tej miejscowosci i okolicznych. Ojciec Tomasza najprawdopodobniej urodzil sie w Starogardzie Gd. Z Grabowskimi zatrzymalem sie okolo 1740 roku i szukam aktu slubu i aktu urodzenia Michaa Grabowskiego. Z powodu zaginiecia wielu ksiag z parafi Pczewo duzo danych jest ciezkich do odszukania. Ksiegi zostaly wywiezione przez Niemcow i nie wszystkie wrocily. Pytanie w ktorym niemieckim archiwum sie znajduja? Jest wiele osob ktore czekaja na cudowne odnalezienie tych ksiag.
Marek Zając
|
|
|
|