Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Ogólnie o genealogii » Więzienie dla kobiet; gdzie?
Więzienie dla kobiet; gdzie? [wiadomość #9499] Thu, 16 February 2012 13:01 Przejdź do następnej wiadomości
JurekPlieth jest aktualnie niedostępny  JurekPlieth
Miejsce: Gdańsk
Senior Member
Znane powszechnie (mam nadziej, e z opisw tylko, a nie z autopsji Very Happy ) grudzidzkie wizienie mieszczce si na ul. Wybickiego, jak si okazao z mojej korespondencji, ma oddzia dla kobiet dopiero od roku 1949.
Interesuje mnie gdzie moga odbywa kar kobieta z Grudzidza skazana za cikie przestpstwo w okresie midzywojennym, dokadniej, tu po zakoczeniu I Wojny wiatowej?

Odp: Więzienie dla kobiet; gdzie? [wiadomość #9500 jest odpowiedzią na wiadomość #9499] Thu, 16 February 2012 13:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
alfut jest aktualnie niedostępny  alfut
Senior Member
Moliwe ,e w Koronowie.Pozdrawiam Piotr Alfut
Odp: Więzienie dla kobiet; gdzie? [wiadomość #9501 jest odpowiedzią na wiadomość #9500] Thu, 16 February 2012 16:47 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
katnal jest aktualnie niedostępny  katnal
Miejsce: Bydgoszcz
Senior Member
Myl, e mg to by Fordon, obecna dzielnica Bydgoszczy

http://pl.wikipedia.org/wiki/Zak%C5%82ad_Karny_Bydgoszcz-For don

Katarzyna Zakryś-Nalazek

Poszukiwane nazwiska: Zakryś, Wegner, Rekowscy, Czajkowscy, Warmke, Jabłońscy, Walas
Odp: Więzienie dla kobiet; gdzie? [wiadomość #9502 jest odpowiedzią na wiadomość #9501] Thu, 16 February 2012 16:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
katnal napisa(a) dnia czw, 16 luty 2012 04:47

Wychodzi na to, e masz racj! Dzikuj za podpowied, bd prbowa si z nimi skontaktowa.

Odp: Więzienie dla kobiet; gdzie? [wiadomość #9507 jest odpowiedzią na wiadomość #9502] Thu, 16 February 2012 21:45 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Witam!
A ja myl, e w gr moe wchodzi rwnie Sztum.
Krzysiek
Odp: Więzienie dla kobiet; gdzie? [wiadomość #9509 jest odpowiedzią na wiadomość #9507] Fri, 17 February 2012 07:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
krznisz jest aktualnie niedostępny  krznisz
Miejsce: Sztum
Senior Member
Witam.
Bardziej od Sztumu sugerowabym ZK w Czersku/Pomorze/

Pozdrawiam
Krzysztof Nierzwicki
Odp: Więzienie dla kobiet; gdzie? [wiadomość #9510 jest odpowiedzią na wiadomość #9507] Fri, 17 February 2012 12:55 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
egopol napisa(a) dnia czw, 16 luty 2012 09:45

Witam!
A ja myl, e w gr moe wchodzi rwnie Sztum.

Z historii ZK w Sztumie nie wynika, aby tam przebyway kobiety.

Odp: Więzienie dla kobiet; gdzie? [wiadomość #9511 jest odpowiedzią na wiadomość #9510] Fri, 17 February 2012 13:23 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
krznisz jest aktualnie niedostępny  krznisz
Miejsce: Sztum
Senior Member
Witam.
Mamy jeszcze ZK w Grudzidzu.

Pozdrawiam
Krzysztof Nierzwicki
Odp: Więzienie dla kobiet; gdzie? [wiadomość #9548 jest odpowiedzią na wiadomość #9502] Wed, 22 February 2012 11:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
JurekPlieth napisa(a) dnia czw, 16 luty 2012 04:53

katnal napisa(a) dnia czw, 16 luty 2012 04:47

Wychodzi na to, e masz racj! Dzikuj za podpowied, bd prbowa si z nimi skontaktowa.

Jak to czasami bywa, odpowiadam sam sobie. Dyrekcja ZK w Fordonie potwierdza olbrzymie prawdopodobiestwo graniczce z pewnoci, e osoba, ktrej losy badam odbywaa kar wanie w Fordonie.
Niestety ZK nie dysponuje archiwalnymi wykazami winiw (tu winiarek) i zasugerowano mi kontakt z AP w Bydgoszczy, co oczywicie uczyniem. Obecnie czekam na odpowied na mj email.

Odp: Więzienie dla kobiet; gdzie? [wiadomość #9766 jest odpowiedzią na wiadomość #9548] Fri, 06 April 2012 18:12 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Senior Member
JurekPlieth napisa(a) dnia ro, 22 luty 2012 11:42

Jak to czasami bywa, odpowiadam sam sobie. Dyrekcja ZK w Fordonie potwierdza olbrzymie prawdopodobiestwo graniczce z pewnoci, e osoba, ktrej losy badam odbywaa kar wanie w Fordonie.
Niestety ZK nie dysponuje archiwalnymi wykazami winiw (tu winiarek) i zasugerowano mi kontakt z AP w Bydgoszczy, co oczywicie uczyniem. Obecnie czekam na odpowied na mj email.

Bingo!
Trafiony(a), zatopiony(a)!
Jaki specjalny list pochwalny do AP w Bydgoszczy musz wysa! Sprawa jak przypuszczam nie bya atwa, a pomimo tego odnaleziono wszystkie akta wizienne, a nawet wicej.
Specjalne podzikowania z mojej strony nale si Kasi Zakry-Nalazek za podpowied.
Przy tej okazji wszystkim Koleankom i Kolegom Wesoego Alleluja ycz i do spotkania w zdrowiu po witach.

Poprzedni wątek: Issajewicz Michał "Miś" - więzień obozu KL Stutthof
Następny wątek: question for getting copies of pictures of records.
Idź do forum:

Aktualny Czas: Tue Aug 04 04:44:14 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund