Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Aubracht-Prądzyński / Tuchola
| Aubracht-Prądzyński / Tuchola [wiadomość #6227] |
Sat, 12 February 2011 13:28  |
Carloz
|
Member |
|
|
Witam serdecznie,
Niedawno si dowiedziaem, i moim przodkiem jest Andrzej Prdzyski z gazi Aubracht, herbu Ksiyc - pose na sejm elekcyjny z 1764r. i awnik sdowy tucholski w latach od 1754r. do mierci, czyli 1799r. (to wszystko informacje z herbarza szlachty kaszubskiej).
Poszukuj informacji genealogicznych na temat Andrzeja Prdzyskiego (i jego ony Ewy Schultz, rwnie szlachcianki - tak wynika z aktu chrztu crki) i ich przodkw. Zdaje si, e w archiwach sdowych, grodzkich i innych, te bdzie mona troch znale, dlatego te prosz rwnie o same wskazwki nt. potencjalnych dostpnych zasobw dotyczcych tej rodziny.
Pozdrawiam!
P.S.
Podobno przed Andrzejem byo trzech awnikw tucholskich z Prdzyskich - Jakub (1685-1695), Jzef (1717-1725) i Wojciech (1721-1757), to moe by blisza rodzina. Czy to znaczy, e mieszkali w Tucholi czy te niekoniecznie? Andrzej P. zosta wacicielem majtku Bralewnica w ok. 1772 (za Wikipedi..), a dwa lata pniej rodzi mu si tam crka, moja pra...babcia (i tam te wzia lub 20 lat pniej, czyli chyba musieli tam mieszka - a wczeniej?).
|
|
|
|
| Odp: Aubracht-Prądzyński / Tuchola [wiadomość #6229 jest odpowiedzią na wiadomość #6227] |
Sat, 12 February 2011 16:20   |
 |
aisaa
|
Member |
|
|
| Carloz napisa(a) dnia sob, 12 luty 2011 01:28 | P.S.
Podobno przed Andrzejem byo trzech awnikw tucholskich z Prdzyskich - Jakub (1685-1695), Jzef (1717-1725) i Wojciech (1721-1757), to moe by blisza rodzina. Czy to znaczy, e mieszkali w Tucholi czy te niekoniecznie? Andrzej P. zosta wacicielem majtku Bralewnica w ok. 1772 (za Wikipedi..), a dwa lata pniej rodzi mu si tam crka, moja pra...babcia (i tam te wzia lub 20 lat pniej, czyli chyba musieli tam mieszka - a wczeniej?).
|
Witaj,
By jeszcze pomorski regent Ludwik Prdzyski (1714-23) i pomorski wiceregent grodzki Kazimierz Prdzyski (1710-18). Trudno z caa pewnoci orzec czy czyo ich bliskie pokrewiestwo czy jakie dalsze. To na pewno wyjani Twoje poszukiwania, a ja chtnie przeczytaabym jeszcze jak Ci idzie 
W AP w Bydgoszczy s Akta miasta Chojnic, w nich jest informacja, e 15. 07.1754 Andrzej obj urzd awnika tucholskiego. W AP w Toruniu jest zesp: Towarzystwo Naukowe w Toruniu, a tam Archivum conventus Zamartensis, w nim jest informacja, e zmar 26.03.1799. Warto rzuci okiem na herbarz Urskiego, a zwaszcza t. 14. Dostpne to jest w Wielkopolskiej Bibliotece Cyfrowej. Tylko hrabia Urski chyba opiera si na herbarzu Paprockiego. W kadym razie powodzenia i fajnie masz, bo pewnie Prdzyskich wyprowadzisz do Mieszka I 
Ciekawe czy Ewa Schultz to jaka krewna Salomona Schultz, mieszczanina toruskiego i awnika chemiskiego (ale to XVII wiek, dokadnie 1639 rok).
Pozdrawiam
Joanna
Pozdrawiam
Joanna
|
|
|
|
| Odp: Aubracht-Prądzyński / Tuchola [wiadomość #6234 jest odpowiedzią na wiadomość #6229] |
Sat, 12 February 2011 17:18   |
Carloz
|
Member |
|
|
Witam,
Bardzo dzikuj za odpowied! Troch si wyjanio. Uruski rzeczywicie bdnie przypisa kaszubskich Prdzyskich (h. Ksiyc) do tych z woj. poznaskiego (h. Grzymaa) - ale informacje b. ciekawe. W tym regionie byo najwyraniej sporo Prdzyskich, a wszyscy pewnie jako ze sob spokrewnieni. Co do Mieszka I. to pewnie a tak dobrze nie bdzie cho kto to wie, tzn. mam jakie takie przewiadczenie (moe bdne), e szlachta kaszubska bya w zasadzie mniej zamona/wpywowa w przekroju caego kraju (a bardziej w sprawach lokalnych, gdzie gwnie si przemieszczali, enili i rodzili). Ale by moe jestem w bdzie.
Ju od duszego czasu nie zaleao mi na odkrywaniu szczeglnie szlacheckich przodkw - cho to zdecydowanie lepiej, jeli chodzi o dostpne materiay i publikacje, take mam nadziej, e uda si co ciekawego odkry Niestety mieszkajc za granic na razie nie mam zbyt wielkich moliwoci... ale wszystko przede mn. 
Pozdrawiam serdecznie
|
|
|
|
| Odp: Aubracht-Prądzyński / Tuchola [wiadomość #6261 jest odpowiedzią na wiadomość #6229] |
Tue, 15 February 2011 12:11   |
Carloz
|
Member |
|
|
| aisaa napisa(a) dnia sob, 12 luty 2011 04:20 | Witaj,
By jeszcze pomorski regent Ludwik Prdzyski (1714-23) i pomorski wiceregent grodzki Kazimierz Prdzyski (1710-18). Trudno z caa pewnoci orzec czy czyo ich bliskie pokrewiestwo czy jakie dalsze. To na pewno wyjani Twoje poszukiwania, a ja chtnie przeczytaabym jeszcze jak Ci idzie 
W AP w Bydgoszczy s Akta miasta Chojnic, w nich jest informacja, e 15. 07.1754 Andrzej obj urzd awnika tucholskiego. W AP w Toruniu jest zesp: Towarzystwo Naukowe w Toruniu, a tam Archivum conventus Zamartensis, w nim jest informacja, e zmar 26.03.1799. Warto rzuci okiem na herbarz Urskiego, a zwaszcza t. 14. Dostpne to jest w Wielkopolskiej Bibliotece Cyfrowej. Tylko hrabia Urski chyba opiera si na herbarzu Paprockiego. W kadym razie powodzenia i fajnie masz, bo pewnie Prdzyskich wyprowadzisz do Mieszka I 
Ciekawe czy Ewa Schultz to jaka krewna Salomona Schultz, mieszczanina toruskiego i awnika chemiskiego (ale to XVII wiek, dokadnie 1639 rok).
Pozdrawiam
Joanna
|
Witam ponownie,
By moe dowiedziaem si, albo dopiero si dowiem czego nowego Jak si okazuje w bazie metryk PTG, jest chrzest w Kocierzynie, rok 1725, Andrzej Jerzy Prdzyski, syn Ludwika i Joanny de Jezierskiej (zapewne rodzina Lewald-Jezierski). Teraz zapewne Ludwik to wspomniany przez Ciebie regent pomorski 1714-1723, ktry, za Uruskim, by synem wczeniej wspomnianego Jakuba asesora tucholskiego, czyli wszystko jest w tym regionie.
Oczywicie nie mam pewnoci, czy Andrzej Jerzy ur. w 1725r. w parafii Kocierzyna to ten sam, 'mj' Andrzej. Zdaje si, e warto doj jako do tzw. West Prussian Land Register z 1772/73 (http://www.odessa3.org/collections/land/wprussia/) gdzie jest wymieniony Andrzej Prdzyski w Bralewnicy, czy wiedz Pastwo moe, czy zapisywali wiek danej osoby w spisie? Jeli tak, jak do tego dotrze? Myl, e gdyby okazao si, e Andrzej w 1772r. mia niecae 50 lat, bdzie go mona identyfikowa z urodzonym w 1725r. synem Ludwika, a wtedy i wnukiem Jakuba.
Pozdrawiam serdecznie!
|
|
|
|
| Odp: Aubracht-Prądzyński / Tuchola [wiadomość #7904 jest odpowiedzią na wiadomość #6261] |
Wed, 13 July 2011 08:42  |
misiaczek2503
|
Member |
|
|
|
Witam widze ze pare razy lacza sie korzenie naszych rodzin .Moja prababcia Constanze Wisniewska zd.Depka urodzona w Fischereii w 1850 roku w poblizu Chelmzy.Wiem ze Depka poslubil Pradzynska,w 1897 roku zas Depka -Pradzynski bral slub w Borzyszkowy z Rosalia de Ostrowska.Teraz siegne pamiecia do lat 60 -tych ,mieszkalam wowczas na Szwederowie -Bydgoszcz i tam jako mala dziewczynka otrzymywalam paczki z pieknymi ciuszkami od Wujka Jezierskiego z Brazyli pozdrawiam Zosia.
|
|
|
|
Idź do forum:
Aktualny Czas: Sun Jul 26 10:24:26 GMT+2 2026
Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund
|