Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Ogólnie o genealogii » Pozwolenie z sądu, ślub 1845 Żołędowo
Pozwolenie z sądu, ślub 1845 Żołędowo [wiadomość #11688] Mon, 20 May 2013 20:29 Przejdź do następnej wiadomości
WiktorWitek jest aktualnie niedostępny  WiktorWitek
Junior Member
Dzie dobry!

Mam prob o porad od Forumowiczw, poniewa, cho genealogi zajumuj si od dawna, dowiadczenie z metrykami pruskimi mam niedue.

Znalazem zapis o moim praprapradziadku, ktry bra lub w parafii katolickiej odowo w roku 1845. Zapis o lubie zachowa si w dwch wersjach - niemieckiej oraz acisko-polskiej.

W wersji acisko-polskiej zapisano: Micha Gacki [poniej, a zapewne i wczeniej uywa formy nazwiska Gatz) posessor de Spiska [w wersji niemieckiej Gutspaechter - dzierawca aus Spiska], wdowiec, lat 43. W rubryce "Num cum consensum parentum (...) vel judicii tuteloris matrimonium contractum sit." zapisano: "pozwolenie z sdu".

Poniewa pochodzenie pana modego jest dla mnie bardzo niejasne, mam pytanie czy jest szansa na odnalezienie jakiego zapisu w aktach sdowych, dotyczcych tego konkretnego maestwa. Zagldaem do bazy z inwentarzami archiww pastwowych, ale nie jestem pewien czy dobrze szukaem. Czy kto mia do czynienia z podobnym przypadkiem? Czego takie pozwolenie mogo dotyczy konkretnie? W tym wypadku naleaoby chyba szuka w aktach sdu ze wiecia?

Serdeczne pozdrowienia

Wiktor

[Uaktualnione dnia: Mon, 20 May 2013 20:30]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Pozwolenie z sądu, ślub 1845 Żołędowo [wiadomość #13755 jest odpowiedzią na wiadomość #11688] Wed, 29 October 2014 22:46 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
marhefffka jest aktualnie niedostępny  marhefffka
Member
Witaj,
ja bym szukala w sdach bydgoskich. Zoledowo to powiat bydgoski, gmina bezposrednio sasiadujaca z miastem. Powiat swiecki wchodzi 2 gminy dalej. mysle, ze w przeszlosci bylo podobnie Smile
Odp: Pozwolenie z sądu, ślub 1845 Żołędowo [wiadomość #13768 jest odpowiedzią na wiadomość #11688] Thu, 30 October 2014 12:58 Przejdź do poprzedniej wiadomości
alfut jest aktualnie niedostępny  alfut
Senior Member
Mogo byc pozwolenie sdu ale kocielnego(dyspensa).Mogli byc ze sob spokrewnieni do blisko.Pozdrawiam Piotr Alfut
Poprzedni wątek: Księgi USC dokąd je wywieziono
Następny wątek: Nieznany fakt z historii?
Idź do forum:

Aktualny Czas: Wed Aug 12 05:59:14 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund