| Pozwolenie z sądu, ślub 1845 Żołędowo [wiadomość #11688] |
Mon, 20 May 2013 20:29  |
WiktorWitek
|
Junior Member |
|
|
Dzie dobry!
Mam prob o porad od Forumowiczw, poniewa, cho genealogi zajumuj si od dawna, dowiadczenie z metrykami pruskimi mam niedue.
Znalazem zapis o moim praprapradziadku, ktry bra lub w parafii katolickiej odowo w roku 1845. Zapis o lubie zachowa si w dwch wersjach - niemieckiej oraz acisko-polskiej.
W wersji acisko-polskiej zapisano: Micha Gacki [poniej, a zapewne i wczeniej uywa formy nazwiska Gatz) posessor de Spiska [w wersji niemieckiej Gutspaechter - dzierawca aus Spiska], wdowiec, lat 43. W rubryce "Num cum consensum parentum (...) vel judicii tuteloris matrimonium contractum sit." zapisano: "pozwolenie z sdu".
Poniewa pochodzenie pana modego jest dla mnie bardzo niejasne, mam pytanie czy jest szansa na odnalezienie jakiego zapisu w aktach sdowych, dotyczcych tego konkretnego maestwa. Zagldaem do bazy z inwentarzami archiww pastwowych, ale nie jestem pewien czy dobrze szukaem. Czy kto mia do czynienia z podobnym przypadkiem? Czego takie pozwolenie mogo dotyczy konkretnie? W tym wypadku naleaoby chyba szuka w aktach sdu ze wiecia?
Serdeczne pozdrowienia
Wiktor
[Uaktualnione dnia: Mon, 20 May 2013 20:30] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|