Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Ogólnie o genealogii » Dzieci nieślubne
Dzieci nieślubne [wiadomość #10124] Mon, 04 June 2012 12:53 Przejdź do następnej wiadomości
Teerose jest aktualnie niedostępny  Teerose
Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
Senior Member
Kady prawie genealog amator prdzej czy pniej zetkn si w swych poszukiwaniach z problemem nielubnych dzieci w ksigach metrykalnych. Wydawao mi si, e z grubsza wszystko ju wiem - w XIX wieku chrzty dzieci nielubnych oznaczano specjalnym znakiem (np. w parafii Wiele kko z krzyykiem) lub pisano akt chrztu do gry nogami w stosunku do innych wpisw (parafia Kocierzyna), cech wspln tych wpisw by brak wzmianki o ojcu dziecka, zapis i dziecko pochodzi z nieprawego oa (illegittimi Thori) itp.
Jednak obecnie zajmuj si szerzej wpisami z XVIII wieku i znalazam w rodzinie ma akt chrztu dziecka z 1786 r. (parafia Sulczyno):
"Dnia 13 sierpnia ochrzciem dziecko o imionach Franciszka Ksaweryna, zrodzon nieprawnie (illegittime) 4 sierpnia z rodzicw szlachetnej Barbary Malekowej i szlachetnego Ksawerego Ktrzyskiego"

Przyznam si, e pierwszy raz spotkaam si, e w tak starych ksigach napisano dane ojca mimo tego, e nie mia lubu z matk dziecka. Ojcem chrzestnym Franciszki Ksaweryny by rodzony brat jej ojca - Kajetan Ktrzyski, musia wic by to fakt zaakceptowany przez rodzin ojca dziewczynki.

Dwa lata pniej znalazam akt chrztu nastpnego dziecka Barbary i Ksawerego - Franciszki Weroniki. Take wtedy zaznaczy ksidz, e dziecko pochodzi z nieprawego oa.

Nie wiem, czy to wszystkie dzieci Barbary. Najwikszy szok przeyam jednak, kiedy znalazam akt zgonu Barbary z 1824r. Ksidz zapisa dosownie tak, e zmara:
"nobilis Barbara Malekowa, publica Meretrix ingualina (?)"
czyli na mj rozum i sownika acisko-polskiego:
"szlachetna Barbara Malekowa, prostytutka (publica), nierzdnica (Meretrix)"
prawdopodobnie le odczytuj ostatnie sowo, bo nie mog go znale w sowniku, a jedyne ktre brzmi podobnie to "inguen" czyli "podbrzusze, genitalia", co w sumie pasuje do kompletu z dwoma poprzednimi okreleniami.

Prawdziwy trup w szafie, nie?

Znacie podobne przypadki?

pozdrawiam
Iza Wysiecka
Odp: Dzieci nieślubne [wiadomość #10126 jest odpowiedzią na wiadomość #10124] Mon, 04 June 2012 19:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jolka
Miejsce: Gdynia
Senior Member
przynajmniej wiadomo, kto by ojcem Laughing a ja bym wiele daa za wiadomo kto by moim praprapradziadkiem Very Happy
Jola

GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
Odp: Dzieci nieślubne [wiadomość #10130 jest odpowiedzią na wiadomość #10126] Tue, 05 June 2012 09:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
No to akurat jest faktycznie bezcenna wiadomo Smile)

U ojca mojej crki mam dwie jego prababki, ktre miay nielubne dzieci i nigdy nie wyszy za m - o ile u jednej by tylko jeden wypadek przy pracy, to u drugiej - a 7. Przyznam, e pierwsz moj myl byo, czy caa sidemka miaa jednego ojca.

Iza
Odp: Dzieci nieślubne [wiadomość #10132 jest odpowiedzią na wiadomość #10130] Tue, 05 June 2012 13:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jolka
Miejsce: Gdynia
Senior Member
ja mam podobnie Smile crka z "prawego oa" a potem przy 4 nastpnych dzieci brak ojca a z tego 2 dzieci zapisane z nazwiskiem ma lecz bez podania ojca a dwoje z panieskim te bez podania ojca Confused
- lata 60 XIX
Jola

GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.

[Uaktualnione dnia: Tue, 05 June 2012 15:07]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Dzieci nieślubne [wiadomość #10133 jest odpowiedzią na wiadomość #10132] Tue, 05 June 2012 13:33 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
W ramach tematu maa anegdotka, ktr kiedy przytoczyam ju na genpolu:

Na pocztku mojej genealogicznej wdrwki po ksigach z pierwszej poowy XX wieku co jaki czas natykaam si w bliszej lub dalszej rodzinie na dzieci nielubne. Kiedy siedziaam nad tymi danymi, a obok moja mama i jej kuzynka piy kaw. W pewnym momencie nie wytrzymaam i mwi: "to Wadka te miaa nielubne dziecko?", a ciocia midzy jednym ykiem a drugim ze stoickim spokojem odpowiedziaa "A kto nie mio?" Smile))

Z opowiada wynika, e w przypadku moich krewnych dzieci nielubne zdarzay si zwaszcza tym dziewczynom, ktre opuszczay na wiele miesicy rodzinn wiosk i wyjeday za chlebem np. na uawy czy do Niemiec.

Iza
Odp: Dzieci nieślubne [wiadomość #10135 jest odpowiedzią na wiadomość #10133] Tue, 05 June 2012 23:35 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
zkob1971 jest aktualnie niedostępny  zkob1971
Member
Z t prostytutk to bym nie przesadza dla niektrych ludzi ycie niezgodne z ich oczekiwaniami jest obrzydliwe.
W moich baniach prapradziadek by biedny i dla poprawy bytu swojego i rodziny pozyska 47 letni wdwk majc 27 lat. Na szczcie naszego rodu po 20 lach pozna mi 25 letni dziewczyn z dobrego domu zakochan w nim bezgranicznie, ktra wydaa wiele(10) owocw tej niewyobraalnej mioci.
A my dopiero w poowie tej drogi.

Zdzichu
Odp: Dzieci nieślubne [wiadomość #10140 jest odpowiedzią na wiadomość #10124] Wed, 06 June 2012 23:06 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Wasilewski jest aktualnie niedostępny  Wasilewski
Junior Member
ja do adopcji nosiem nazwijsko panieskie mojej mamy, chtnie bym do niego powruci.Dwoje moich synw yj na tzw. koci ap. Nawet nie wiem jak do ich partnerek si mam zwraca. Muj wnuk nie jest i nie bdzie chyba ochrzczony, co za czasy nastpiy. Maestwa stay si nie modne. My yjemy tylko dziki mioci naszych rodzicw, gdy by nie oni, by nie byo tych tekstw.
Odp: Dzieci nieślubne [wiadomość #10141 jest odpowiedzią na wiadomość #10140] Thu, 07 June 2012 09:52 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
JurekPlieth jest aktualnie niedostępny  JurekPlieth
Miejsce: Gdańsk
Senior Member
Wasilewski napisa(a) dnia ro, 06 czerwiec 2012 11:06

Dwoje moich synw yj na tzw. koci ap. Nawet nie wiem jak do ich partnerek si mam zwraca. Muj wnuk nie jest i nie bdzie chyba ochrzczony, co za czasy nastpiy. Maestwa stay si nie modne. My yjemy tylko dziki mioci naszych rodzicw, gdy by nie oni, by nie byo tych tekstw.

Masz racj. Niestety jest to w duym stopniu i nasza wina, gdy to gwnie na rodzicach, a nie na szkole, dbajcej przede wszystkim o tzw. polityczn prawidowo, spoczywa obowizek wychowania dzieci!
Co do szkoy za, to jej program zaley gwnie od czonkw parlamentu, ktrych przecie sami wybieramy!
Tak czy inaczej powinnimy si wic bi przede wszystkim we wasne piersi.

Odp: Dzieci nieślubne [wiadomość #10142 jest odpowiedzią na wiadomość #10124] Thu, 07 June 2012 16:30 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Janusz jest aktualnie niedostępny  Janusz
Senior Member
Witam!
W gowach szlachetnie urodzonych rodzi sie nawet czasmai taki pomys.Co zrobi aby nazwisko zostao odziedziczone , nawet gdy nie ma potomka mskiego?Wystarczy, aby crka szlachetnie urodzonego miaa nielubne dziecko.Nazwisko ( szlachetne) zostanie odziedziczone.

pzdr.Janusz
Odp: Dzieci nieślubne [wiadomość #10147 jest odpowiedzią na wiadomość #10142] Sat, 09 June 2012 21:11 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
neuteich jest aktualnie niedostępny  neuteich
Member
...i tu powstaje pytanie, czy aby to byy gowy szlachetne?
Odp: Dzieci nieślubne [wiadomość #10154 jest odpowiedzią na wiadomość #10147] Mon, 11 June 2012 11:35 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Senior Member
neuteich napisa(a) dnia sob, 09 czerwiec 2012 09:11

...i tu powstaje pytanie, czy aby to byy gowy szlachetne?

i tu powstaje pytanie - co ma piernik do wiatraka? Nie masz nic ciekawego do napisania na temat wtku, to podaruj sobie kolejn wrzutk nie na temat

Iza
Poprzedni wątek: Martin Knitter
Następny wątek: List z Myheritage po polsku.
Idź do forum:

Aktualny Czas: Thu Aug 06 18:22:25 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund