| Dzieci nieślubne [wiadomość #10124] |
Mon, 04 June 2012 12:53  |
 |
Teerose
Wiadomości: 235 Dołączył(a): April 2006 Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
|
Senior Member |
|
|
Kady prawie genealog amator prdzej czy pniej zetkn si w swych poszukiwaniach z problemem nielubnych dzieci w ksigach metrykalnych. Wydawao mi si, e z grubsza wszystko ju wiem - w XIX wieku chrzty dzieci nielubnych oznaczano specjalnym znakiem (np. w parafii Wiele kko z krzyykiem) lub pisano akt chrztu do gry nogami w stosunku do innych wpisw (parafia Kocierzyna), cech wspln tych wpisw by brak wzmianki o ojcu dziecka, zapis i dziecko pochodzi z nieprawego oa (illegittimi Thori) itp.
Jednak obecnie zajmuj si szerzej wpisami z XVIII wieku i znalazam w rodzinie ma akt chrztu dziecka z 1786 r. (parafia Sulczyno):
"Dnia 13 sierpnia ochrzciem dziecko o imionach Franciszka Ksaweryna, zrodzon nieprawnie (illegittime) 4 sierpnia z rodzicw szlachetnej Barbary Malekowej i szlachetnego Ksawerego Ktrzyskiego"
Przyznam si, e pierwszy raz spotkaam si, e w tak starych ksigach napisano dane ojca mimo tego, e nie mia lubu z matk dziecka. Ojcem chrzestnym Franciszki Ksaweryny by rodzony brat jej ojca - Kajetan Ktrzyski, musia wic by to fakt zaakceptowany przez rodzin ojca dziewczynki.
Dwa lata pniej znalazam akt chrztu nastpnego dziecka Barbary i Ksawerego - Franciszki Weroniki. Take wtedy zaznaczy ksidz, e dziecko pochodzi z nieprawego oa.
Nie wiem, czy to wszystkie dzieci Barbary. Najwikszy szok przeyam jednak, kiedy znalazam akt zgonu Barbary z 1824r. Ksidz zapisa dosownie tak, e zmara:
"nobilis Barbara Malekowa, publica Meretrix ingualina (?)"
czyli na mj rozum i sownika acisko-polskiego:
"szlachetna Barbara Malekowa, prostytutka (publica), nierzdnica (Meretrix)"
prawdopodobnie le odczytuj ostatnie sowo, bo nie mog go znale w sowniku, a jedyne ktre brzmi podobnie to "inguen" czyli "podbrzusze, genitalia", co w sumie pasuje do kompletu z dwoma poprzednimi okreleniami.
Prawdziwy trup w szafie, nie?
Znacie podobne przypadki?
pozdrawiam
Iza Wysiecka
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Dzieci nieślubne [wiadomość #10132 jest odpowiedzią na wiadomość #10130] |
Tue, 05 June 2012 13:10   |
jolka
|
Senior Member |
|
|
ja mam podobnie crka z "prawego oa" a potem przy 4 nastpnych dzieci brak ojca a z tego 2 dzieci zapisane z nazwiskiem ma lecz bez podania ojca a dwoje z panieskim te bez podania ojca
- lata 60 XIX
Jola
GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
[Uaktualnione dnia: Tue, 05 June 2012 15:07] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
| Odp: Dzieci nieślubne [wiadomość #10135 jest odpowiedzią na wiadomość #10133] |
Tue, 05 June 2012 23:35   |
zkob1971
|
Member |
|
|
Z t prostytutk to bym nie przesadza dla niektrych ludzi ycie niezgodne z ich oczekiwaniami jest obrzydliwe.
W moich baniach prapradziadek by biedny i dla poprawy bytu swojego i rodziny pozyska 47 letni wdwk majc 27 lat. Na szczcie naszego rodu po 20 lach pozna mi 25 letni dziewczyn z dobrego domu zakochan w nim bezgranicznie, ktra wydaa wiele(10) owocw tej niewyobraalnej mioci.
A my dopiero w poowie tej drogi.
Zdzichu
|
|
|
|
|
|
| Odp: Dzieci nieślubne [wiadomość #10141 jest odpowiedzią na wiadomość #10140] |
Thu, 07 June 2012 09:52   |
JurekPlieth
|
Senior Member |
|
|
| Wasilewski napisa(a) dnia ro, 06 czerwiec 2012 11:06 | Dwoje moich synw yj na tzw. koci ap. Nawet nie wiem jak do ich partnerek si mam zwraca. Muj wnuk nie jest i nie bdzie chyba ochrzczony, co za czasy nastpiy. Maestwa stay si nie modne. My yjemy tylko dziki mioci naszych rodzicw, gdy by nie oni, by nie byo tych tekstw.
|
Masz racj. Niestety jest to w duym stopniu i nasza wina, gdy to gwnie na rodzicach, a nie na szkole, dbajcej przede wszystkim o tzw. polityczn prawidowo, spoczywa obowizek wychowania dzieci!
Co do szkoy za, to jej program zaley gwnie od czonkw parlamentu, ktrych przecie sami wybieramy!
Tak czy inaczej powinnimy si wic bi przede wszystkim we wasne piersi.
http://plieth.com
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|