Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Ogólnie o genealogii » Historia z aukcji internetowych
Historia z aukcji internetowych [wiadomość #8773] Sun, 09 October 2011 19:20 Przejdź do następnej wiadomości
mark65 jest aktualnie niedostępny  mark65
Miejsce: Olszynka
Senior Member
Witam,
Czsto dla potrzeb poszukiwa korzeni rodzinnych, zbieram rne pamitki z obszaru powiatu starogardzkiego,i tak wic, trafiaj do mnie rne starocie: jakie listy z XIX wieku, niemiertelnik, zdjcia, ksiki czy pocztwki(tylko Starogardu).
Ostatnio kupiem na aukcji, do mojej kolekcji, dowd osobisty z Czarnej Wody, tak dla ciekawoci, by go mie.
Otwierajc dzisiaj list z przesyk, cieszyem,e mam co, z miejscowoci w ktrej mieszkaa moja rodzina.
Dowd osobisty wystawiony by w dniu 26 padziernika 1934 r. na nazwisko Liszewski? Brunon i tak waciwie bym go odoy z powrotem do koperty, gdy nie, podpis i piecztka wystawiajcego dokument.
Wystawiajcym go, okaza si mj pradziadek, Jan Ebertowski, ktry wida ju wtedy by sotysem Czarnej Wody(do 1944r.). Nie mam oprcz dwch zdj na ktrych on jest, adnych pamitek po nim, a tu takie znalezisko, jego pismo.
Uzupeniem jego historii ycia,jest pniejsze aresztowanie, pobyt w obozie Stutthof i mier w czasie ewakuacji z obozu po 26 stycznia 1945 r.
Lubi takie niespodzianki, ktre uzupeniaj moje zbiory.
Pozdrawiam
Mariusz

Mariusz Momont
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne, Lubelskie Towarzystwo Genealogiczne
Odp: Historia z aukcji internetowych [wiadomość #8776 jest odpowiedzią na wiadomość #8773] Mon, 10 October 2011 08:22 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Teerose jest aktualnie niedostępny  Teerose
Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
Senior Member
Lubi takie niespodzianki Smile))

Pracuj w Muzeum Ziemi Kocierskiej, wic ludzie czasami co przynosz, eby przekaza do zbiorw lub po prostu si pochwali, e maj sami nieze zbiory. Z tym wi si 2 niesamowite zdarzenia dla mnie:

1. w 2010r. pracowaa w muzeum pani w ramach prac spoecznie uytecznych, ktrej te krtko przed tym zmar, przyniosa do muzeum w celu przekazania do zbiorw zdjcia. Zaczam je przeglda (bo wiedziaam, e te tej pani urodzi si w mojej wiosce) i o mao mnie piorun nie trafi: na jednym ze zdj sta sobie mj osobisty wasny dziadek Smile))

2. mielimy kiedy wizyt lokalnego kolekcjonera staroci, ktry nie lubi rozstawa si ze swoimi zbiorami, przyszed tylko, eby pokaza co ma. Kolega, ktry to przeglda, skojarzy jeden dokument ze mn. Okazao si, e by tam ausweis pradziadka mojego ma. Byo to o tyle dla mnie szczeglne znalezisko, e mj m nie zna w ogle rodziny swojego ojca, gdy ten nie interesowa si synem. Nie mielimy wic w domu zdj ani adnych innych archiwaliw zwizanych z t gazi. Pan kolekcjoner widzc moj reakcj na dokument pradziadka przekaza mi go. To byo dopiero szczcie Smile))

Tak na marginesie nazwisko z dowodu, ktry Mariusz pokaza to Cissewski, a nie Liszewski.

pozdrawiam
Iza
Poprzedni wątek: Archiwum Diecezjalne w Pelplinie
Następny wątek: Gazeta Grudziądzka w czasie I wojny światowej
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sun Aug 16 19:42:07 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund