| Dalitz [wiadomość #3982] |
Sat, 29 May 2010 21:44  |
arletaso1
|
Member |
|
|
Witam,
utknê³am i nie bardzo wiem jak ruszyæ dalej. Poszukujê wszelkich informacji na temat Johanna Dalitz i Wilhelminy Dalitz z domu Zieliñskiej. Odtworzy³am ich drogê od 1860r kiedy to na Kolibkach w parafii Chwaszczyno urodzi³ siê mój pradziadek a ich pierwszy syn Gustaw Friedrich Wilhelm Dalitz. W akcie zgonu Johanna napisano, ¿e urodzi³ siê w miejscowo¶ci Kossou z nieznanego ojca i matki Wilhelminy Zieliñskiej, która by³a przecie¿ jego ¿on± i matk± jego dzieci! Musia³a zaj¶æ jaka¶ pomy³ka. W akcie zgonu Wilhelminy brak jakichkolwiek informacji na temat daty i miejsca urodzenia czy rodziców. Poniewa¿ na Kolibkach urodzi³ siê ich pierwszy syn s±dzê, ¿e mogli tam równie¿ wzi±æ ¶lub, ale niestety brak ksi±g ¶lubów z lat 1858-1860. Odnalaz³am ich dzieci, wnuki i prawnuki, ale nikt ju¿ nie pamiêta pra i prapradziadków.
Czy kto¶ móg³by podsun±æ mi pomys³ gdzie szukaæ jakichkolwiek informacji na temat Johanna i Wilhelminy Dalitz?
Za wszelkie podpowiedzi z góry serdecznie dziêkujê
Arletta
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Dalitz [wiadomość #4033 jest odpowiedzią na wiadomość #4032] |
Tue, 08 June 2010 18:52   |
jolka
|
Senior Member |
|
|
Arleto, masz ich w bazie danych chyba Janusz trafi³ - w twoim akcie tez wystêpuje nazwisko Kreft (¶wiadek)
Jola
GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BY�O, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIA�A.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWI�O, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTA�A.
[Uaktualnione dnia: Tue, 08 June 2010 18:59] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Dalitz [wiadomość #4044 jest odpowiedzią na wiadomość #4043] |
Wed, 09 June 2010 08:03   |
jolka
|
Senior Member |
|
|
moze w ¶lubach jego rodzeñstwa ¶wiadkowie potwierdz± bliskie pokrewieñtwo z Twoim Johannem?
Jola
GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BY�O, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIA�A.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWI�O, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTA�A.
|
|
|
|
|
|