Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » PTG » PTG » Czlonkowie PTG
Czlonkowie PTG [wiadomość #2525] Fri, 31 July 2009 12:29 Przejdź do następnej wiadomości
Milksurfer jest aktualnie niedostępny  Milksurfer
Miejsce: Niemcy
Senior Member

Witam wszystkich
niebylem juz dawno w rubryce czlonkowie PTG
i po wejsciu doliczylem sie 114 ciezko zainteresowanych
cieszy mnie ze towarzystwo juz sie tak rozroslo Very Happy
Mam nadzieje ze mamy jeszcze wystarczajaco miejsca na zebraniach

pozdrawiam

Marcin
Odp: Czlonkowie PTG [wiadomość #2572 jest odpowiedzią na wiadomość #2525] Fri, 07 August 2009 19:32 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
mirok jest aktualnie niedostępny  mirok
Member
Pytanie techniczne
Od jakiegos czasu jestem zarejestrowany na PTG.Nadszedl juz czas, zeby zostac czlonkiem Smile.Ale w zwiazku z tym ze mieszkam w Berlinie nie wiem jak rozwiazac technicznie kwestie przelewu bankowego.
Z powazaniem
Mirek Krzebietke

Odp: Czlonkowie PTG [wiadomość #2573 jest odpowiedzią na wiadomość #2572] Fri, 07 August 2009 20:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
mark65 jest aktualnie niedostępny  mark65
Miejsce: Olszynka
Senior Member
Witaj Mirek !!
W sprawie czonkostwa i skadki ,powiniene si skontaktowa z Adamem Kamiskim,on pomoe Ci jak to rozwiza,bo to tylko obecnie,prosty, techniczny problem.
Witam w naszym skromnym gronie i zapraszam rwnie (innych osoby te) na jesienne ju spotkania ,towarzystwa.
Pozdr
Mariusz

Mariusz Momont
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne, Lubelskie Towarzystwo Genealogiczne
Odp: Czlonkowie PTG [wiadomość #2817 jest odpowiedzią na wiadomość #2573] Sat, 19 September 2009 11:44 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witam Wszystkich czlonkow PTG
Jak juz wiekszosc odwiedzajacych te strone zauwazyla, ze liczba czlonkow sie zwiekszyla m.in. o moja skronna osobe. Wiec jako „nowy“ mialbym pytanie do administratorow Portalu i oczywiscie “starszych kolezanek I kolegow” PTG. Jak wyglada to pod wzgledem organizacyjnym,-…kto zajmuje sie czym? Nie chcialbym oczywiscie pozostac tylko biernym jego czlonkiem, i korzystac z owocow pracy ktora wniesli inni czlonkowie PTG-jakies zajecie by sie dla mnie znalazlo… Razz
Wyslalem juz pare postow , ale pozostaly niestety bez odpowiedzi.
Pozdrowienia dla wszystkich
Mirek Krzebietke Berlin

[Uaktualnione dnia: Sat, 19 September 2009 12:50]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Czlonkowie PTG [wiadomość #2818 jest odpowiedzią na wiadomość #2817] Sat, 19 September 2009 12:44 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Napewno
mozna sie dopisac do spisywania ksiag Metrykalnych bardzo ladna owocowa praca dla spolecznosci tym samym monotonna Very Happy (

fotografowanie cmetarzy i spisywanie ich
(Prace najwazniejsze)

wydaje mi sie ze kazda reka z jakimis tworczymi mozliwosciami jest przydatna

Moze potrafisz zaimponowac jezykem obcym lub wiedza historyczna czy tak dalej
moze cos na kaputerze potrafisz

okazuje sie ze praktycznie wszystko jest przydatne

Jak by nie bylo witam w naszym towaszystwie i zycze owocowej pracy

Marcin
Odp: Czlonkowie PTG [wiadomość #2832 jest odpowiedzią na wiadomość #2818] Wed, 23 September 2009 08:31 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Teerose jest aktualnie niedostępny  Teerose
Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
Senior Member
Marcinie, nie mogam si powstrzyma, eby nie napisa. Niezmiernie podoba mi si Twoja "owocowa praca". Prawidowo powinno by "owocna", ale Twoja wersja jest po prostu powalajca Very Happy .

Do Mirka: mieszkasz w Niemczech, moesz by przydatny w kwestii instrukcji poruszania si po tamtejszych urzdach. Od lat szukam grobu pradziadka z okresu I wojny wiatowej, zmar w Sudenburgu (dzi to dzielnica Magdeburga). Pisaam do zarzdu cmentarzy, ale nie znaleli ani grobu ani adnej informacji o pochwku. Powinnam teraz poszuka pewnie na cmentarzach zarzdzanych przez kocioy, ale zupenie nie wiem, jak si do tego zabra, pomijajc zupenie niewystarczajc znajomo jzyka. Jakby zamieszania byo mao, siostra dziadka twierdzi, e pradziadka pochowano w Berlinie. Gdzie Rzym, gdzie Krym? Smile)))

pozdrawiam
Iza
Odp: Czlonkowie PTG [wiadomość #2835 jest odpowiedzią na wiadomość #2832] Wed, 23 September 2009 11:28 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam

Dlaczego powalajaca juz bez przesady Laughing
Odp: Czlonkowie PTG [wiadomość #2836 jest odpowiedzią na wiadomość #2832] Wed, 23 September 2009 12:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Ja bym sie zainteresowal dokladnie Gdzie sostal pochowany ?
przeciesz rodzina gdzies mieszkala wiec informacje musieli gdzies wyslac .
bym szukal w miejscu zamieszkania (rodzine bnym dobrze popytal)

bo magdeburg a berlin to jednak odleglosc a koszta pochowku tez wtedy nie byly za niske co jeszcze nic nie oznacza.

Ale czy Berlin czy Magdeburg oby dwa miasta zostaly mocno zbocardowane i zniszczone moze poprostu w tym krwi problem ze dokumety juz nie istnieja
istotne by bylo czy tam mieszkal i byl Zarjerestrowany to wtedy latwiej Rowniez konfesja dziadka by byla ciekawa W berlinie jest troche zych Archiwow

Ja bym troche popisal na twoim miejscu po tych archiwach

[Uaktualnione dnia: Wed, 23 September 2009 12:05]

Odp: Czlonkowie PTG [wiadomość #2837 jest odpowiedzią na wiadomość #2836] Wed, 23 September 2009 13:55 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Teerose jest aktualnie niedostępny  Teerose
Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
Senior Member
Marcinie,
pradziadek zmar w lazarecie 09-01-1915r. w wyniku ran odniesionych na froncie wschodnim. Mylaam, e pochowali go moe na jakim cmentarzu wojskowym lub co w tym rodzaju. Pisaam do zarzdu cmentarzy komunalnych w Magdeburgu i pani mi odpisaa, e przeszukali cay 1915 rok, ale informacji o moim przodku nie znaleli adnych. Poradzia mi zwrci si do zarzdw poszczeglnych cmentarzy wyznaniowych. Pradziadek by ewangelikiem. Zarzuciam na razie te poszukiwania, bo jak ju pisaam nie wadam niemieckim w stopniu takim, jaki pozwalaby mi na samodzielne poszukiwania cmentarzy.
Rodzina - nie ma si ju kogo w zasadzie pyta, yje jeszcze jedna siostra mojego dziadka, urodzona w 1925r. (pochodzi z drugiego maestwa prababki). To ona twierdzi, e mama jej opowiadaa, e bya na pogrzebie ma w Berlinie i bya tej ceremonii jedynym uczestnikiem. Nie wiem, na ile mona wierzy tej relacji. Do niedawna nikt w rodzinie nie wiedzia, kiedy pradziadek i gdzie zmar, dopiero informacje z Landesamt fur Gesundheit und Soziales z Berlina naprowadziy mnie na Sudenburg.
eby zamieszania byo wicej, babcia (synowa poszukiwanego pradziadka) opowiadaa, e te by pochowany w Braunschweigu. Teraz wiem, e w tej miejscowoci mj dziadek przebywa w trakcie suby w Wehrmachcie w IIW, w czasie jednej z przepustek odwiedzi grb ojca i std moe wzia si mylna opinia babci o miejscu pochwku.
Ale si rozpisaam... Smile))
Iza
Odp: Czlonkowie PTG [wiadomość #2844 jest odpowiedzią na wiadomość #2837] Wed, 23 September 2009 20:30 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witaj Izolda
hmmm, ciekawa historia.Postaram sie Twoja sprawa zainteresowac.Jezeli byl ewangeliiem(to bardzo dobrze),maja tu w Berlinie bardzo dokladne archiwa.A po cmentarzach tez moge pospacerowac, moze cos znajde(kto wie...)
Jezeli chcesz to moge napisac do paru urzedow-zobaczymy co da sie zrobic.
Pozdrowienia
Mirek

[Uaktualnione dnia: Wed, 23 September 2009 21:12]

Odp: Czlonkowie PTG [wiadomość #2849 jest odpowiedzią na wiadomość #2837] Thu, 24 September 2009 02:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Ja bym tam sprubowal

Volksbund Deutsche Kriegsgrberfrsorge e.V.

Najpierw tu

http://www.volksbund.de/graebersuche/content_suche.asp

a tam bym wpisal swoje

http://www.volksbund.de/mitmachaktionen/letzte_hoffnung/

Co prawda duzo o grobach z WWII ale i moze o WI tez pomoga w koncu o nie dbaja i to juz od 16. Dezember 1919

Wiecej o organizacji
po polsku niema
http://de.wikipedia.org/wiki/Volksbund_Deutsche_Kriegsgr%C3% A4berf%C3%BCrsorge

A to juz ostatnie co moge podac

http://www.dd-wast.de/frame.htm

Wejdz na "SUCHANTRAG" stoji tam jak to robic i ile kosztuje jak i kiedy odwiedzac w Berlinie
http://www.dd-wast.de/

dopisuje jeszcze

http://www.its-arolsen.org/de/system/welcome/witajcie/index. html
Jak to zalatwiac(niemiecki)
http://www.its-arolsen.org/de/historische_forschung/index.ht ml

Prosil bym o zlinkowanie tedo na naszej stronie jezeli jeszcze niema

[Uaktualnione dnia: Thu, 24 September 2009 02:41]

Odp: Czlonkowie PTG [wiadomość #2851 jest odpowiedzią na wiadomość #2849] Thu, 24 September 2009 06:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Miejsca pochowku moga byc bardzo rozne. Ja np.poszukalem swojego przodka w miejscu w ktorym bym sie wogole nie spodziewal
http://wiki-de.genealogy.net/Gerresheim/Kriegerdenkmal_auf_d em_Waldfriedhof
Niedawno mialem okazje rowniez odwiedzic cmentarz w Halbe pod Berlinen-ponad 40 tysiecy grobow i cala masa polskobrzmiacych nazwisk
http://www.volksbund.de/gedenkstaette_halbe/homepage.asp
Ale chyba najlepiej jak mowi Marcin napisac do Wastu w Berlinie.Jezeli cokolwiek egzystuje- to oni to znajda.Trwa co prawda dlugo(sam czekalem rok)ale sie oplaca.

Odp: Czlonkowie PTG [wiadomość #2863 jest odpowiedzią na wiadomość #2851] Fri, 25 September 2009 01:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Ja niewiem czy bedzie tam tyle dokumetow bo widze przewaznie wehrmachtu czyli 2 wojny swiatowej
z wojny pierwszej to oni za duzo nie maja. No ale kto nie prubuje ten nie wygra Very Happy
Jak mi sie cos jeszcze przypomni to dam znac
Odp: Czlonkowie PTG [wiadomość #2864 jest odpowiedzią na wiadomość #2863] Fri, 25 September 2009 07:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Czesc Marcin
No wlasnie, kto nie sprubuje ten nie bedzie wiedzial-sprobowac warto.A w koncu to jest Urzad oplacany przez podatnika - niech troche sie pomecza.
Tu rowniez znalazlem ciekawa strone
http://www.1914-18.info/erster-weltkrieg.php?q=lazaret+magde burg&client=pub-2104200963310099&forid=1&channel =1015871195&ie=ISO-8859-1&oe=ISO-8859-1&cof=GALT %3A%23008000%3BGL%3A1%3BDIV%3A%23336699%3BVLC%3A663399%3BAH% 3Acenter%3BBGC%3AFFFFFF%3BLBGC%3A336699%3BALC%3A0000FF%3BLC% 3A0000FF%3BT%3A000000%3BGFNT%3A0000FF%3BGIMP%3A0000FF%3BFORI D%3A1%3B&hl=de
Pozdrowienia
Mirek

Odp: Czlonkowie PTG [wiadomość #2865 jest odpowiedzią na wiadomość #2864] Fri, 25 September 2009 07:36 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
No wlasnie

Wlascicielaka strony to chyba tez jakis potomek zagubionego WOJAKA Laughing Very Happy
Odp: Czlonkowie PTG [wiadomość #2877 jest odpowiedzią na wiadomość #2864] Mon, 28 September 2009 11:54 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Member
a tu rowniez ciekawa wyszukiwarka zaginionych i poleglych w czasie 2 wojny
http://www.volksbund.de/graebersuche/content_suche.asp

Poprzedni wątek: Piknik naszego Towarzystwa
Następny wątek: Księgi ślubów Kościół ewangelicki Pogódki
Idź do forum:

Aktualny Czas: Tue Jul 28 19:54:17 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund