|
|
|
|
| Odp: Czlonkowie PTG [wiadomość #2573 jest odpowiedzią na wiadomość #2572] |
Fri, 07 August 2009 20:18   |
mark65
|
Senior Member |
|
|
Witaj Mirek !!
W sprawie czonkostwa i skadki ,powiniene si skontaktowa z Adamem Kamiskim,on pomoe Ci jak to rozwiza,bo to tylko obecnie,prosty, techniczny problem.
Witam w naszym skromnym gronie i zapraszam rwnie (innych osoby te) na jesienne ju spotkania ,towarzystwa.
Pozdr
Mariusz
Mariusz Momont
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne, Lubelskie Towarzystwo Genealogiczne
|
|
|
|
| Odp: Czlonkowie PTG [wiadomość #2817 jest odpowiedzią na wiadomość #2573] |
Sat, 19 September 2009 11:44   |
mirok
|
Member |
|
|
Witam Wszystkich czlonkow PTG
Jak juz wiekszosc odwiedzajacych te strone zauwazyla, ze liczba czlonkow sie zwiekszyla m.in. o moja skronna osobe. Wiec jako „nowy“ mialbym pytanie do administratorow Portalu i oczywiscie “starszych kolezanek I kolegow” PTG. Jak wyglada to pod wzgledem organizacyjnym,-…kto zajmuje sie czym? Nie chcialbym oczywiscie pozostac tylko biernym jego czlonkiem, i korzystac z owocow pracy ktora wniesli inni czlonkowie PTG-jakies zajecie by sie dla mnie znalazlo…
Wyslalem juz pare postow , ale pozostaly niestety bez odpowiedzi.
Pozdrowienia dla wszystkich
Mirek Krzebietke Berlin
[Uaktualnione dnia: Sat, 19 September 2009 12:50] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
| Odp: Czlonkowie PTG [wiadomość #2832 jest odpowiedzią na wiadomość #2818] |
Wed, 23 September 2009 08:31   |
 |
Teerose
Wiadomości: 235 Dołączył(a): April 2006 Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
|
Senior Member |
|
|
Marcinie, nie mogam si powstrzyma, eby nie napisa. Niezmiernie podoba mi si Twoja "owocowa praca". Prawidowo powinno by "owocna", ale Twoja wersja jest po prostu powalajca .
Do Mirka: mieszkasz w Niemczech, moesz by przydatny w kwestii instrukcji poruszania si po tamtejszych urzdach. Od lat szukam grobu pradziadka z okresu I wojny wiatowej, zmar w Sudenburgu (dzi to dzielnica Magdeburga). Pisaam do zarzdu cmentarzy, ale nie znaleli ani grobu ani adnej informacji o pochwku. Powinnam teraz poszuka pewnie na cmentarzach zarzdzanych przez kocioy, ale zupenie nie wiem, jak si do tego zabra, pomijajc zupenie niewystarczajc znajomo jzyka. Jakby zamieszania byo mao, siostra dziadka twierdzi, e pradziadka pochowano w Berlinie. Gdzie Rzym, gdzie Krym? )))
pozdrawiam
Iza
|
|
|
|
|
|
| Odp: Czlonkowie PTG [wiadomość #2836 jest odpowiedzią na wiadomość #2832] |
Wed, 23 September 2009 12:02   |
 |
Milksurfer
|
Senior Member |
|
|
Ja bym sie zainteresowal dokladnie Gdzie sostal pochowany ?
przeciesz rodzina gdzies mieszkala wiec informacje musieli gdzies wyslac .
bym szukal w miejscu zamieszkania (rodzine bnym dobrze popytal)
bo magdeburg a berlin to jednak odleglosc a koszta pochowku tez wtedy nie byly za niske co jeszcze nic nie oznacza.
Ale czy Berlin czy Magdeburg oby dwa miasta zostaly mocno zbocardowane i zniszczone moze poprostu w tym krwi problem ze dokumety juz nie istnieja
istotne by bylo czy tam mieszkal i byl Zarjerestrowany to wtedy latwiej Rowniez konfesja dziadka by byla ciekawa W berlinie jest troche zych Archiwow
Ja bym troche popisal na twoim miejscu po tych archiwach
[Uaktualnione dnia: Wed, 23 September 2009 12:05] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: Czlonkowie PTG [wiadomość #2837 jest odpowiedzią na wiadomość #2836] |
Wed, 23 September 2009 13:55   |
 |
Teerose
Wiadomości: 235 Dołączył(a): April 2006 Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
|
Senior Member |
|
|
Marcinie,
pradziadek zmar w lazarecie 09-01-1915r. w wyniku ran odniesionych na froncie wschodnim. Mylaam, e pochowali go moe na jakim cmentarzu wojskowym lub co w tym rodzaju. Pisaam do zarzdu cmentarzy komunalnych w Magdeburgu i pani mi odpisaa, e przeszukali cay 1915 rok, ale informacji o moim przodku nie znaleli adnych. Poradzia mi zwrci si do zarzdw poszczeglnych cmentarzy wyznaniowych. Pradziadek by ewangelikiem. Zarzuciam na razie te poszukiwania, bo jak ju pisaam nie wadam niemieckim w stopniu takim, jaki pozwalaby mi na samodzielne poszukiwania cmentarzy.
Rodzina - nie ma si ju kogo w zasadzie pyta, yje jeszcze jedna siostra mojego dziadka, urodzona w 1925r. (pochodzi z drugiego maestwa prababki). To ona twierdzi, e mama jej opowiadaa, e bya na pogrzebie ma w Berlinie i bya tej ceremonii jedynym uczestnikiem. Nie wiem, na ile mona wierzy tej relacji. Do niedawna nikt w rodzinie nie wiedzia, kiedy pradziadek i gdzie zmar, dopiero informacje z Landesamt fur Gesundheit und Soziales z Berlina naprowadziy mnie na Sudenburg.
eby zamieszania byo wicej, babcia (synowa poszukiwanego pradziadka) opowiadaa, e te by pochowany w Braunschweigu. Teraz wiem, e w tej miejscowoci mj dziadek przebywa w trakcie suby w Wehrmachcie w IIW, w czasie jednej z przepustek odwiedzi grb ojca i std moe wzia si mylna opinia babci o miejscu pochwku.
Ale si rozpisaam... ))
Iza
|
|
|
|
| Odp: Czlonkowie PTG [wiadomość #2844 jest odpowiedzią na wiadomość #2837] |
Wed, 23 September 2009 20:30   |
mirok
|
Member |
|
|
Witaj Izolda
hmmm, ciekawa historia.Postaram sie Twoja sprawa zainteresowac.Jezeli byl ewangeliiem(to bardzo dobrze),maja tu w Berlinie bardzo dokladne archiwa.A po cmentarzach tez moge pospacerowac, moze cos znajde(kto wie...)
Jezeli chcesz to moge napisac do paru urzedow-zobaczymy co da sie zrobic.
Pozdrowienia
Mirek
[Uaktualnione dnia: Wed, 23 September 2009 21:12] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
|