Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Tłumaczenia » Język niemiecki » Akt Zgonu - czemu dwa nazwiska? - prosze o tlumaczenie
Akt Zgonu - czemu dwa nazwiska? - prosze o tlumaczenie [wiadomość #15853] Fri, 08 December 2017 11:16 Przejdź do następnej wiadomości
wajslukasz jest aktualnie niedostępny  wajslukasz
Junior Member
Dzien dobry

Prosil bym o przetlumaczenie aktu zgonu praprapra-babci.

Walcze z rozszyfrowywaniem aktow chsztu slubu i zgonu z staroniemieskiego juz jakis czas. Nieznam niemieckiego ale jest tutaj na forum dosyc duzo materialow pomagajacych w tym. Duzo sie powtarza wiec mam juz swoj sposob. Na przyklad wiem ze Sierakowice, ze umarla dnia 11.05.1886 roku majac 44 lata. Ale to wszystko jest informacje systematyczne ktore sie powtarzaja w tym samym miejscu w roznych aktach.

Ale nie rozumiem czemu na aktach zgonu bardzo czesto matka umarlej osoby ma podane dwa nazwiska. np w tym przypadku "z domu Kostuch-Kaminska ?" w innym przypadku pamientam ze mialem podane "z domu (: nieznane : ) - Wenta"

Mam jeszcze pare innych watpliwosci dla tego prosilbym o przetlumaczenie tego aktu w calosci jesli by sie dalo.

Pozdrawiam
Lukasz Wajs

[Uaktualnione dnia: Fri, 08 December 2017 11:17]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Akt Zgonu - czemu dwa nazwiska? - prosze o tlumaczenie [wiadomość #15854 jest odpowiedzią na wiadomość #15853] Fri, 08 December 2017 13:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Topol jest aktualnie niedostępny  Topol
Senior Member
Witam
wajslukasz napisa(a) dnia pi, 08 grudzie 2017 11:16

Dzien dobry

Prosil bym o przetlumaczenie aktu zgonu praprapra-babci.

Walcze z rozszyfrowywaniem aktow chsztu slubu i zgonu z staroniemieskiego juz jakis czas. Nieznam niemieckiego ale jest tutaj na forum dosyc duzo materialow pomagajacych w tym. Duzo sie powtarza wiec mam juz swoj sposob. Na przyklad wiem ze Sierakowice, ze umarla dnia 11.05.1886 roku majac 44 lata. Ale to wszystko jest informacje systematyczne ktore sie powtarzaja w tym samym miejscu w roznych aktach.

Ale nie rozumiem czemu na aktach zgonu bardzo czesto matka umarlej osoby ma podane dwa nazwiska. np w tym przypadku "z domu Kostuch-Kaminska ?" w innym przypadku pamientam ze mialem podane "z domu (: nieznane : ) - Wenta"

Mam jeszcze pare innych watpliwosci dla tego prosilbym o przetlumaczenie tego aktu w calosci jesli by sie dalo.

Pozdrawiam
Lukasz Wajs

w tym akcie nie chodzi o podwjne nazwisko, tylko o nazwisko i miejsce zamieszkania.

Nr. 26
Sierakowice, dnia 11 maja 1886
Zgosi si syn rolnika Anton Piotrowski
zam. w Sierakowicach
i owiadczy, e Jozefina Piotrowska
w wieku czterdziestu czterech lat katolickiego wyznania
zam. w Sierakowicach
urodzona w Kamienicy Krlewskiej - Wybudowanie
crka dzierawcy Martina Pawelczyka i
jego ony Marianny z domu Kostuch z
Kamienicy Krlewskiej - Wybudowanie
zmara w Sierakowicach
dnia jedenastego maja
roku tysic osiemset osiemdziesitego szstego
przed poudniem o godz.1 (o pierwszej w nocy)

Przeczytano, zatwierdzono i podpisano

Podpisy zgaszajcego i urzdnika USC.

Pozdrawiam
Józef Topoliński

www.topolinscy.eu
Odp: Akt Zgonu - czemu dwa nazwiska? - prosze o tlumaczenie [wiadomość #15855 jest odpowiedzią na wiadomość #15854] Fri, 08 December 2017 13:59 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
wajslukasz jest aktualnie niedostępny  wajslukasz
Junior Member
Bardzo dziekuje za przetlumaczenie tego!

Wiedze moj blad w tym przypadku... podejzewam ze kilka razy tak zle odczytalem w takim razie...

Ale moje poprzednie pytanie dalej takie samo:
Czemu czasami dwa nazwiska panienskie?

Np w tym tutaj akcie zgonu o ktorym mowilem w poprzednim poscie jest curka: Johan'a oraz (nieznane) gab. Wenta-Labuda costam costam... i to juz nie jeden raz sie spotykam...

Prosil bym o pomoc jeszcze z tym aktem jesli mozna... a jesli nie to tylko ten malutki kawaleczek
Odp: Akt Zgonu - czemu dwa nazwiska? - prosze o tlumaczenie [wiadomość #15856 jest odpowiedzią na wiadomość #15855] Fri, 08 December 2017 14:30 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Topol jest aktualnie niedostępny  Topol
Senior Member
wajslukasz napisa(a) dnia pi, 08 grudzie 2017 01:59

...

Np w tym tutaj akcie zgonu o ktorym mowilem w poprzednim poscie jest curka: Johan'a oraz (nieznane) gab. Wenta-Labuda costam costam... i to juz nie jeden raz sie spotykam...

Prosil bym o pomoc jeszcze z tym aktem jesli mozna... a jesli nie to tylko ten malutki kawaleczek

Crka w Szopa zmarego Johana i (nieznanej z imienia)
z domu Wenta maestwa Labuda.
(Labuda'schen Eheleute)

Pozdrawiam
Józef Topoliński

www.topolinscy.eu
Poprzedni wątek: Akt zgonu - proszę o pomoc
Następny wątek: akt chrztu 1877r. Wielki Komórsk - zawód/status rodziców
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sun Aug 02 01:21:18 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund