| Rodzina Krzyżanów z Wielkiego Komorska [wiadomość #13556] |
Wed, 27 August 2014 17:42  |
HenrykKrzyzan
|
Junior Member |
|
|
Witam serdecznie,
Od ponad roku zajmuj si poszukiwaniem swoich przodkw zwizanych przed wszystkim z Wielkopolsk. Kilka dni temu okazao si, e mj 2xpradziadek Szymon Krzyan urodzi si w Wielkim Komorsku 24.03.1819 roku. Jego rodzicami byli Franciszek Krzyan i Anna Solecka i wanie ich aktu lubu obecnie poszukuj, ktry musia odby si przed rokiem 1813 ( tym roku urodzi si modszy brak mojego przodka). W wyszukiwarce PTG znalazem 3 braci Szymona, wpis o zgonie jego matki Anny, ale aktu lubu tam nie ma. Chciabym prosi o pomoc w odnalezieniu tego aktu, lub/i wskazanie mi strony, na ktrej znalazbym skany ksig parafialnych Wielkiego Komorska.
Mam dowiadczenie w samodzielnych, ale jako mieszkaniec Poznania, nie mam moliwoci odwiedzenia AD w Peplinie, gdzie znajduj si oryginay tych dokumentw.
Bd wdziczny za kad pomoc.
Pozdrawiam
Henryk Krzyan
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Rodzina Krzyżanów z Wielkiego Komorska [wiadomość #14021 jest odpowiedzią na wiadomość #14020] |
Sat, 31 January 2015 17:02   |
|
|
Henryku,
Z podanych linkw moesz uzyska wszystkie informacje o okolicznych parafiach a nawet wicej.
Dodatkowo sprawd czy przypadkiem lub Franciszka Krzyana i Anny Soleckiej nie mia miejsca w 1810 roku - w parafii Wielki Komorsk (ten rok nie znajduje si w indeksach w Genetece; moliwe te, e tego rocznika brak w indeksach w AD Pelplin za 1798-1815 dla maestw zawartych w tej parafii). Poza tym panny o nazwisku Solecka bray luby w parafii Wielki Komorsk. Twoja Anna Solecka to najprawdopodobniej ta z rocznika 1792.
Pozdrawiam
Janek
Ps: "Dryndnij" do AD Pelplin. Uczynna jak zawsze Pani sprawdzi to "od rki".
Ps2: Wg mnie dla miejsca lubu s dwie opcje albo Wielki Komorsk w 1810 lub Pochocin przed 1813 ale w przypadku tej parafii nie ma ksig lubw dla okresu 1769-1835). W Bzowie, Jeewie, Nowem i Pienikowie takiego lubu brak.
[Uaktualnione dnia: Sat, 31 January 2015 17:42] przez Moderatora zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: Rodzina Krzyżanów z Wielkiego Komorska [wiadomość #14022 jest odpowiedzią na wiadomość #14021] |
Sat, 31 January 2015 17:49   |
HenrykKrzyzan
|
Junior Member |
|
|
| zelezny napisa(a) dnia sob, 31 stycze 2015 05:02 | Henryku,
Z podanych linkw moesz uzyska wszystkie informacje o okolicznych parafiach a nawet wicej.
Dodatkowo sprawd czy przypadkiem lub Franciszka Krzyana i Anny Soleckiej nie mia miejsca w 1810 roku - w parafii Wielki Komorsk (ten rok nie znajduje si w indeksach w Genetece; moliwe te, e tego rocznika brak w indeksach w AD Pelplin za 1798-1815 dla maestw zawartych w tej parafii). Poza tym panny o nazwisku Solecka bray luby w parafii Wielki Komorsk. Twoja Anna Solecka to najprawdopodobniej ta z rocznika 1792.
Pozdrawiam
Janek
Ps: "Dryndnij" do AD Pelplin. Uczynna jak zawsze Pani sprawdzi to "od rki".
|
Janku,
Uczynna pani Iwona ju sprawdzaa i nie ma ksigi parafii Wielki Komorsk z lat 1800-1813.
lub Franciszka Krzyana i Anny Soleckiej mg si jak najbardziej odby w Wielkim Komorski w roku 1810, tylko jak mam to sprawdzi, skoro nie ma tego w Peplinie i w Genetyce? Masz moe dostp do tego wanego dla mnie dokumentu? Bd Tobie bardzo wdziczny za wszelkie informacje, a za skan bym Ciebie ozoci 
Anna Solecka zmara w W.Komorsku w roku 1857, podano wiek 67 lat, ale wiadomo, e mogo to by "okoo", wic pewnie to ta Anna.
Pozdrawiam
Henryk
|
|
|
|
|
|
| Odp: Rodzina Krzyżanów z Wielkiego Komorska [wiadomość #14024 jest odpowiedzią na wiadomość #14023] |
Sat, 31 January 2015 18:22   |
|
|
Henryku,
Jeeli jest tak jak pisze Przedmwca, e rocznika lubw 1810 dla Wielkiego Komorska nie ma (czyli indeks lubw w AD Pelplin podany na stronie dla lat 1798-1815 musi by wybrakowany), to trzeba bdzie si pogodzi z faktem, i aktu nie bdzie.
I ewentualnie musisz zaoy, i lub mia miejsce w roku 1810 w Wielkim Komorsku (Anna Solecka ur. 1792 w Wielkim Komorsku jako 18-latka "pasuje") lub przyj pobliska parafi Pochocin jako miejsce lubu.
Poza tym nazwisko Solecki,-ka najczciej pojawia sie w tych dwch parafiach wic prawdopodobiestwo, e to jedna z poszukiwanych przez Ciebie parafii, w ktrej mia miejsce lub Twoich przodkw jest bardzo due.
Im dalej wstecz tym biaych plam wicej.
Moesz poszuka dodatkowo informacji o przodkach w rdach pozametrykalnych na przykad w wizytacjach biskupich i dziekaskich z XVIII i XIX wieku.
Moje korzenie s z Diecezji Chemiskiej i wanie w AD Pelplin przy kwerendzie wizytacji dziekaskiej znalazem dodatkowe informacje o swoim przodku, ktry peni funkcj witryka.
Pozdrawiam
Janek
Ps: Dodatkowo tu masz link do skanw na SZWA (po czci tego co si pokrywa lu tego czego nie ma w AD Pelplin)- Akta metrykalne parafii rzymskokatolickiej w Pochocinie, pow. wiecie (daty skrajne 1813-1874)
http://www.szukajwarchiwach.pl/6/324/0/?q=p%C5%82ochocin& ;amp ;wynik=8&rpp=15&page=1#tabZespol
[Uaktualnione dnia: Sat, 31 January 2015 18:23] przez Moderatora zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Rodzina Krzyżanów z Wielkiego Komorska [wiadomość #14030 jest odpowiedzią na wiadomość #14027] |
Sat, 31 January 2015 20:33   |
|
|
Henryku,
W Genetece w znajdujcych si dla poszukiwanego okresu 1800-1813 indeksach maestw (Wielki Komorsk) brakuje tylko jednego rocznika tj. wanie 1810.
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php?rid=381&from_dat e=&to_date=&search_lastname=&search_lastname2=&a mp;a mp;a mp;rpp1=0&bdm=A&w=02kp&op=gt&lang=pol
Indeksy przygotowano na podstawie dokumentw z AD Pelplin
Wielki Komrsk: luby 1729-1797,1798-1815 indeks, 1843-1891; 1892-1920
Ale jak zauwaye w Genetece brak tylko roku 1810 std moje zaoenie, e lub mg mie miejsce wanie w tym roku.
Wiek prawdopodobnej panny modej rwnie pochodzi na podstawie danych z Geneteki:
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php?rid=321&from_dat e=1750&to_date=1800&search_lastname=solecka&sear ch_lastname2=&rpp1=0&bdm=B&w=02kp&op=gt& lang=pol
S 3 Anny - ale tylko jedna "pasuje" do zaoenia - rocznik 1792 (jak zauwaye wczeniej wiek zmarej w 1857 [Wielki Komorsk] Anny Krzyan z domu Soleckiej - 67 lat odpowiada w przyblieniu rocznikowi 1792).
Pan mody - okoo 45 lat w 1810 roku (wiek 96 lat na podstawie podanego aktu zgonu w 1861 - Bzowo, daje nam w przyblieniu dat jego urodzenia na rok 1765). Mimo, i wiek podawany w aktach zgonu obarczony jest najwikszym bdem to biorc ten wiek jako pewnik to jest to moliwe, e Franciszek Krzyan zosta tat za pierwszym razem w 1813 roku majc lat 48 i za ostatnim razem w 1828 majc lat 63. Sadz jednak, e wiek Franciszka podany w akcie zgonu jest zawyony.
Niewykluczone, e urodzi si w 1777 (Wielki Komorsk) jako bliniak (siostra Jadwiga - zmara 3 lata pniej).
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php?rid=321&from_dat e=1777&to_date=1777&search_lastname=krzy%BFan&se arch_lastname2=&rpp1=0&bdm=S&w=02kp&op=gt&am p;am p;lang=pol
Pozdrawiam
Janek
[Uaktualnione dnia: Sat, 31 January 2015 21:09] przez Moderatora zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|