Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Indeksy chrztow Å�Ä…ga
Indeksy chrztow �ąga [wiadomość #1740] Mon, 26 January 2009 07:03 Przejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Zwracam uwagê, ¿e osoba indeksuj±ca miejscowo¶æ £±g narobi³a masê b³êdów. W sytuacji gdzie ksiêgi s± bardzo czytelne np. nazwiska Fojut, Kujot i podobne s± wszystkie zapisywane jako Kajut. Tak jest z wieloma nazwiskami Oj kto¶ siê nie przy³o¿y³ do roboty!

Staszek

[Uaktualnione dnia: Mon, 26 January 2009 07:31]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Indeksy chrztow �ąga [wiadomość #1741 jest odpowiedzią na wiadomość #1740] Mon, 26 January 2009 10:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostÄ™pny  egopol
Senior Member
Nie ma takiej mo¿liwo¶ci aby nie pope³niaæ b³êdów w trakcie indeksacji. Nie pope³nia b³êdów ten co nic nie robi. I to trzeba byæ wybitnym specjalist± aby ich nie zrobiæ w ogóle.
Osoba, która indeksuje £±g z ilo¶ci± indeksowanych ksi±g powoli goni Ciebie i jest bardzo zaanga¿owana w PTG .
W Twoich indeksach, Staszku jest równie¿ sporo b³êdów wynikaj±cych z dobrowolnego odczytywania zapisów.
Mam tylko nadziejê, ¿e Twoja uwaga ma bardziej charakter korekty ni¿ z³o¶liwo¶ci.
krzysztof
Odp: Indeksy chrztow �ąga [wiadomość #1742 jest odpowiedzią na wiadomość #1741] Mon, 26 January 2009 10:36 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Nie pope³nia b³êdów kto nic nie robi. To stara maksyma. Z³o¶liwo¶ci± z mojej strony by³o by gdybym zwraca³ uwagê w sytuacji gdy pismo jest nieczytelne i zamazane. Je¶li jednak np.: chrzty £±g 1855/89 wyra¿nie pisze ¿e ochrzczono dziecko z ojca FOJUTH to chyba nie ma to nic wspólnego ani zbli¿onego z nazwiskiem KAJUT. Takich przek³amañ s± dziesi±tki. Przesympatyczny Krzysztofie, piszesz o tym, ¿e kto¶ kogo¶ dogania w ilo¶ci zindeksowanych rekordów. W³a¶nie to powoduje, ¿e robi siê tyle b³êdów. Byle jak ale szybko.
Indeksy metrykalne s± tylko informacj±. Jednak informacja fa³szywa, wprowadzaj±ca w b³±d nie jest nikomu potrzebna.
Indeksy wp³ywaj±ce od cz³onków powinny byæ weryfikowane przez koordynatora indeksacji wzglêdnie przez wprowadzaj±cego na stronê PTG. Je¶li tego siê nie robi, to po prostu odwala siê lipê.
Stanis³aw

Staszek
Odp: Indeksy chrztow �ąga [wiadomość #1897 jest odpowiedzią na wiadomość #1742] Wed, 25 February 2009 08:16 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Wieros jest aktualnie niedostÄ™pny  Wieros
Junior Member
Panie Stanis³awie, zupe³nym przypadkiem wesz³am dzi¶ na forum PTG i nie wiem po co "gmera³am" po stronie .... teraz wiem - aby znale¼æ Pañsk± informacjê o £±gu. Jestem ¶wiadoma niedoskona³o¶ci zapisów w parafii £±g. To moja pierwsza parafia, na niej uczy³am siê czytaæ po ³acinie i po niemiecku i po .... polsku, bo nie zawsze zapis ksiêdza by³ na tyle czytelny aby zorientowac siê w jakim jêzyku zapisany. Pañski post przybli¿a mnie do powrotu do £±ga i weryfikacji ca³ej parafii. Nikt nie jest doskona³y Smile! Jednak teraz to mnie Pan "nie zagnie"!!! jestem dobra w rozczytywaniu, a szczególnie wczesnych ksi±g. Moja ilo¶æ zindeksowanych wpisów wcale nie ¶wiadczy, ¿e siê spieszê i robiê niedok³adnie - jestem poprostu szybka w dzia³aniu, jednak b³êdy w poczatkowym okresie indeksacj (jak u ka¿dego) wynikaj± z braku praktyki. Pozdrawiam. Wiesia
Poprzedni wÄ…tek: PoszukujÄ™ Golubski
Następny wątek: KNEBA MYSZKIER (MYSCHKER)
Idź do forum:

Aktualny Czas: Thu Oct 08 18:40:46 GMT+2 2026

�ączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund