Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Akt Å›lubu Bojanowska/Ostrowski
Akt ślubu Bojanowska/Ostrowski [wiadomość #14168] Fri, 06 March 2015 21:05 Przejdź do następnej wiadomości
ewulab jest aktualnie niedostÄ™pny  ewulab
Miejsce: Trójmiasto/Kozienice
Junior Member
Witam,
od kilku tygodni uparcie poszukujê aktu ¶lubu pary Joseph Ostrowski z Czerwiñska (kolonista wg metryki chrztu jednego z dzieci)i Marianny Bojanowskiej.
Pierwsze dziecko pary urodzi³o siê w 1807 roku, a ostatnie w 1827 roku - wszystkie by³y chrzczone w parafii Pieni±¿kowo. Niestety w ¿aden sposób nie trafi³am na akt ¶lubu pary.
Mo¿e kto¶ mi podpowie jak szukaæ, gdzie pope³niam b³±d?

Pozdrawiam, Ewa.
Poszukuję przodków rodziny Ostrowskich - Wielki Komórsk, Czerwińsk, oraz nazwiska Grudziąż i genezy nazwiska Balmas.
Odp: Akt ślubu Bojanowska/Ostrowski [wiadomość #14169 jest odpowiedzią na wiadomość #14168] Fri, 06 March 2015 21:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Anonymous Coward
Ewo,

Podejrzewam, ¿e b³êdu nie pope³niasz. Zauwa¿, ¿e brak jest ksi±g slubów (tak samo w AD Pelplin jak u "Mormonów") dla parafii Pieni±¿kowo dla okresu przed rokiem 1806, podobnie jak dla pobliskiej parafii Bar³o¿no (luka 1779-1820 dla ¶lubów), w której urodzi³o siê wielu Bojanowskich. Dodatkowo mo¿na za³o¿yæ, ¿e Marianna by³a wdow± i jej panieñskie nazwisko brzmia³o inaczej.
Proponowa³bym sprawdziæ wszystkie pobliskie parafie w celu odnalezienia aktu chrztu Marianny (w Bar³o¿nie znajdziesz 5 kobiet o imieniu i nazwisku Marianna Bojanowska - z tego 4 pasuj± do "równania") lub ewentualnie wykluczyæ hipotezê, i¿ wychodzi³a za m±¿ za Józefa Ostrowskiego jako wdowa.
Przewidujê, ¿e Twoja Marianna to jedna z tych czterech urodzonych w parafii Bar³o¿no i wówczas aktu ¶lubu, jak s±dzê zawieranego w tej parafii, fizycznie ju¿ nie ma.

Pozdrawiam

Janek

Ps: Czasami przy poszukiwaniach zdarzaj± siê luki - ot taka to jest przygoda z genealogi±.

Ps2: Jeszcze dodatkowe info:
Józef Ostrowski to zapewne zmar³y w Pieni±¿kowie w 1841 roku w wieku lat 58 (czyli rocznik ca.1783) natomiast Marianna to zapewne zmar³a równie¿ w Pieni±¿kowie w 1865 roku w wieku lat 79 (czyli rocznik ca. 1786 - st±d wniosek, ¿e w "grê: wchodz± juz tylko dwie marianny jedna urodzona w parafii Bar³o¿no w 1785 a druhga w 1787) - ale to musisz potwierdziæ wertuj±c skany aktów w AD Pelplin.

[Uaktualnione dnia: Fri, 06 March 2015 21:58] przez Moderatora

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Akt ślubu Bojanowska/Ostrowski [wiadomość #14171 jest odpowiedzią na wiadomość #14169] Fri, 06 March 2015 21:56 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Dziêkujê za potwierdzenie - w³a¶nie wydawa³o mi siê, ¿e jest luka w aktach od 1806 w dó³, ale za bardzo nie wierzê swoim umiejêtno¶ciom szukania w ró¿nych zasobach Very Happy wiêc wolê siê upewniæ.
Te cztery Marianny mam na li¶cie, ale - no w³a¶nie - jak potwierdziæ, ¿e jedna z nich jest t± w³a¶ciw±? W aktach urodzeñ dzieci nie ma informacji o tym, ile lat mia³a kobieta jak urodzi³o siê dziecko (takie informacje mam np. w aktach rosyjskojêzycznych z Gubernii Augustowskiej i w ogóle pod zaborem rosyjskim).

Przepraszam za - mo¿liwe, ¿e naiwne pytania, ale prowadzê poszukiwania od roku i uczê siê.

Pozdrawiam, Ewa.
Poszukuję przodków rodziny Ostrowskich - Wielki Komórsk, Czerwińsk, oraz nazwiska Grudziąż i genezy nazwiska Balmas.
Odp: Akt ślubu Bojanowska/Ostrowski [wiadomość #14172 jest odpowiedzią na wiadomość #14171] Fri, 06 March 2015 22:00 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Anonymous Coward
Ewo,

¦mia³o pytaj - wspólnie rozwi±¿emy zagadkê. W poprzednim po¶cie dorzuci³em jeszcze kilka informacji.

Pozdrawiam

Janek
Odp: Akt ślubu Bojanowska/Ostrowski [wiadomość #14173 jest odpowiedzią na wiadomość #14172] Fri, 06 March 2015 22:11 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Oj Janku, bardzo Ci dziêkujê, naprawdê jestem Ci wdziêczna, szczególnie, ¿e akty zgonów te¿ wertowa³am i chyba za bardzo chcia³am je znale¼æ, a raczej obawia³am siê podczepiæ te osoby pod moje poszukiwania.
Co do skanów to zamawiam je odp³atnie internetowo ze wzglêdu na odleg³o¶æ i trochê trwa zanim mi je pode¶l±.

Pozdrawiam, Ewa.
Odp: Akt ślubu Bojanowska/Ostrowski [wiadomość #14174 jest odpowiedzią na wiadomość #14173] Fri, 06 March 2015 22:24 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Anonymous Coward
Ewo,

Podajê jeszcze link z wykazem zasobów metrykalnych AD Pelplin:
http://www.diecezja-pelplin.pl/kuria/78-archiwum-diecezjalne -ksiegi-metrykalne

oraz dwa linki do zasobów mormoñskich dla parafii Pieni±¿kowo i Bar³o¿no:
https://familysearch.org/search/catalog/19559?availability=F amily%20History%20Library
https://familysearch.org/search/catalog/244497?availability= Family%20History%20Library

Czasami zdarza siê i tak, ¿e niektóre ksiêgi gdzie¶ zniknê³y ale pozosta³y po nich na szczê¶cie np. tylko mikrofilmy mormoñskie (jak w przypadku chocia¿by jednej ksiêgi urodzeñ parafii Sierakowice) lub czasem le¿± sobie spokojnie na pó³ce u jakiego¶ genealogicznego arcy³otra lub zapomniane na poddaszu parafii w stercie kurzu.

¯yczê owocnych poszukiwañ.

Pozdrawiam

Janek

Odp: Akt ślubu Bojanowska/Ostrowski [wiadomość #14175 jest odpowiedzią na wiadomość #14174] Fri, 06 March 2015 23:31 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Janku, dziêkujê za linki.
Zerknê³am do swoich notatek i widzê, ¿e mam zakre¶lon± Mariannê urodzon± w 1787 bo tê najbardziej obstawia³am, na li¶cie zamówionych aktów mam te¿ akt zgonu Marianny z 1865 roku, ale jak udowodniê, ¿e to ta Marianna - cierpliwo¶æ zapewne mnie uratuje, jak zobaczê akty i bêd± przet³umaczone, mo¿liwe, ¿e trafiê na jak±¶ ciekaw± wskazówkê.

Pozdrawiam, Ewa.
Odp: Akt ślubu Bojanowska/Ostrowski [wiadomość #14198 jest odpowiedzią na wiadomość #14175] Thu, 12 March 2015 15:46 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Dzi¶ dosta³am kilkana¶cie skanów z archiwum, oj bêdzie co robiæ Razz
Ju¿ widzê, ¿e z aktu zgonu Marianny Ostrowskiej mo¿na wyczytaæ, ¿e to Marianna z domu Bojanowska wiêc jestem znowu ca³e pokolenie do ty³u i akt urodzenia Marianny z 1787 roku ¶mia³o mo¿na uznaæ za w³a¶ciwy bo zmar³a Marianna mia³a 79 lat. Bardzo mnie to cieszy.

Pozdrawiam, Ewa.
Odp: Akt ślubu Bojanowska/Ostrowski [wiadomość #14199 jest odpowiedzią na wiadomość #14198] Thu, 12 March 2015 19:59 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Janku, w akcie zgonu Marianny Bojanowskiej jest informacja, ¿e by³a wdow± po Józefie Ostrowskim zmar³ym w 1841 roku, Ty te¿ takiego Józefa znalaz³e¶ - zmar³ego w tym roku w Pieni±¿kowie, ale ja szukam i nie znajdujê. Czy mo¿esz mi podpowiedzieæ jak albo gdzie szukaæ?

A tu przet³umaczony akt zgonu Marianny, z niego wynika, ¿e ¶lub zawarty zosta³ oko³o 1805 roku, a istnieje akt z 1805 roku - ¦wiecie, jednak s± tylko imiona Marianna i Joseph. Mam ten akt i jest bardzo zniszczony.
Wpis nr 3/865,
pogrzeb: 23.01.1865,
miejsce pochówku: Pieni±¿kowo,

zmar³a:
Marianna Ostrowska, wdowa po do¿ywotniku /Altsitzerwittwe/
zmar³a we wsi Czerwieñsk dnia 20.stycznia 1865 0 7 rano maj±c 79 lat
na suchoty i staro¶æ,

zg³oszenie: zg³osi³ syn Maciej /Mathias/ Ostrowski, mieszkaniec albo wsiedzia³y /Einsaße/
we wsi Czerwieñsk.

Ksi±dz proboszcz Hiacinth /Jacek/ Knopp [* 1806 Kolanowice na¦l±sku
+ 1872 Pieni±¿kowo, proboszcz w Pieni±¿kowie od 17.07.1840 ]

Spadkodawczyni pozosta³a wdow± 12.07.1841 we wsi Czerwieñsk zmar³ego mieszkanca
/Einsasse/ Józefa Ostrowskiego.

Ona pozostawi³a dzieci:
1. Michael 51 lat i 5mcy mieszkaniec /Einsasse/ w Pieni±zkowie ,
2. Barbara lat 46 zamê¿na za Jana Tollik, Einsasse w Twardej Górze /Hartenberg/ ko³o m. Nowe,
3. Mathias Ostrowski Einsasse 43 lata i 11 mcy zam. w Czerwieñsku,
4. Paul 41 lat i 7 mcy, Einsasse w Bar³o¿nie,

Pi±te dziecko Maria zmar³o przy ma³¿eñstwie m³odzieñczo jako zamê¿na Resem
i zamieszka³a w Twardej Górze, maj±c 23 lata utopi³a siê 1850 roku ko³o Gniewa /Mewe an der Weichsel / w Wi¶le.

Zmar³a by³a z domu Bojanowska. Jej rodzice zmarli przed siedmiu laty w Gonsiorken /ko³o Bar³o¿na/
jako mieszkanæy /Einsaßen/.
Zmar³a ¿y³a w ma³¿eñstwie 36 lat z Jo¿efem Ostrowskim.

Pozdrawiam, Ewa.

[Uaktualnione dnia: Thu, 12 March 2015 20:43]

Odp: Akt ślubu Bojanowska/Ostrowski [wiadomość #14201 jest odpowiedzią na wiadomość #14199] Thu, 12 March 2015 21:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Anonymous Coward
Ewo,

W naszej polskiej genealogii panuje chaos i ka¿de z Towarzystw Genealogicznych ma patent na nieomylno¶æ oraz króluje syndrom "psa ogrodnika".

Indeksy dotycz±ce zgonów Pieni±¿kowa z lat 1806-1853, których nie znajdziesz w Pomorskiej Genbazie http://www.ptg.gda.pl/index.php/certificate/action/showinfo/ (zwróæ proszê uwagê na wykaz zindeksowanych ksi±g), a które zdroworozs±dkowo winny tam byæ, znajduj± siê w innym miejscu, a mianowicie tu http://geneteka.genealodzy.pl/index.php?rid=897&from_dat e=1841&to_date=1841&search_lastname=ostrowski&se arch_lastname2=&rpp1=0&bdm=D&w=11pm&op=gt&am p;lang=pol (zwróæ proszê uwagê na znacznik "i", przy którym znajdziesz wiek zmar³ego).

Pozdrawiam

Janek
Odp: Akt ślubu Bojanowska/Ostrowski [wiadomość #14202 jest odpowiedzią na wiadomość #14168] Thu, 12 March 2015 22:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Oj niedobrze jak tak jest, osobi¶cie tego nie rozumiem bo zgodno¶æ w tym temacie przynios³aby du¿o wiêcej po¿ytku. Dziêkujê Ci bardzo za link, mia³am chyba zaæmienie umys³u i upar³am siê, ¿e tu znajdê dane i w ogóle nie sprawdzi³am geneteki.

Pozdrawiam, Ewa.
Odp: Akt ślubu Bojanowska/Ostrowski [wiadomość #14205 jest odpowiedzią na wiadomość #14201] Fri, 13 March 2015 10:22 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostÄ™pny  egopol
Senior Member
Tylko nie rozumiem tych znaków zapytania przy rocznikach je¿eli dane s± czytelne. Shocked Mam na my¶li genetekê.
Krzysiek

PS
odno¶nie psa ogrodnika: ka¿de towarzystwo ma swoje zasady, które w wiêkszo¶ci s± zbli¿one. Geneteka nie ma patentu na nieomylno¶æ. Ba³agan powstaje z niewiedzy samych cz³onków.
Jeden z wielu przyk³adów : Jedna z parafii jest w pe³ni zindeksowana ale kto¶ znalaz³ w AP w Bydgoszczy duplikaty z jakiego¶ tam okresu i to tylko trzech miejscowo¶ci z tej parafii. Zindeksowa³ i da³ do Gniazda.
Po 1. zdublowa³ niepotrzebnie czyj±¶ pracê przy czym sam siê napracowa³.
2 indeksy nie s± z ca³ej parafii tylko kilku wsi
3 do g³owy by mi nie przysz³o aby w Gnie¼dzie szukaæ czego¶ co terytorialnie jest w gestii PTG.
I oto w³a¶nie w ten sposób i wiele innych robi siê ba³agan.
Odp: Akt ślubu Bojanowska/Ostrowski [wiadomość #14216 jest odpowiedzią na wiadomość #14168] Fri, 13 March 2015 23:20 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Junior Member
Dzi¶ od Marianny Bojanowskiej dotar³am do 6xpradziadków mojego mê¿a. Nazwiska 6xpradziadków ze strony matki Bojanowskiej to Simon Wa¶kowski i Marianna Kie³basowa - w akcie ¶lubu z 1716 roku widnieje Simon Wojszczyk i Marianna Kie³basianka.

Czy to mo¿liwe, ¿e to samo nazwisko na przestrzeni lat 1716 - 1774 brzmia³o: Waskowszczonka, Waskowsi/Wa¶kowski (te przekszta³cenia rozumiem) i na pocz±tku(1716) Wojszczyk? Zupe³nie przez przypadek odnalaz³am nazwisko Wojszczyk pos³uguj±c siê tylko imieniem przy szukaniu aktu ¶lubu.

Wojszczyk - Waskowski?

Czy to mo¿liwe, aby w XVIII wieku szesnastolatka wychodzi³a za m±¿?

Pozdrawiam, Ewa.

[Uaktualnione dnia: Sat, 14 March 2015 09:43]

Poprzedni wątek: Balmas Ryńsk i okolice
Następny wątek: poszukowanie prababci Augustine Antonine Równias
Idź do forum:

Aktualny Czas: Thu Oct 08 06:52:10 GMT+2 2026

�ączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund