|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Czy to znajdę w Archiwum Państwowym w Gdańsku? [wiadomość #9367 jest odpowiedzią na wiadomość #9366] |
Thu, 02 February 2012 19:39   |
JurekPlieth
|
Senior Member |
|
|
| piesta napisa³(a) dnia czw, 02 luty 2012 07:10 | Najuprzejmiej.
W AP znajduj± siê tylko ksiêgi meldunkowe Sopotu z lat 1877-95
Akta Miasta Sopot zespó³ 521 sygn 1-2
Natomiast jestem w posiadaniu Ksiêgi Adresowej Sopotu z roku 1942.
Pisz nazwisko i imiê. Sprawdzê
Staszek
|
Staszku, dziêkujê. Ksiêgi adresowe znam, nie tylko t± z roku 1942, ale poniewa¿ nie jest mi znane nazwisko "po mê¿u" poszukiwanej osoby, wiêc niczego mi one nie daj±.
Mia³em wielk± przyjemno¶æ rozmawiaæ dzisiaj z 93-letni± pani± Wand± Szopiñsk±, mieszkank± Sopotu od urodzenia i chyba nawet honorow± obywatelk± tego miasta. Od niej w³a¶nie dowiedzia³em siê, ¿e w ksiêgach meldunkowych rejestrowano przed wojn± i w jej trakcie wszystkich mieszkañców, ³±cznie ze s³u¿±cymi, goñcami, itp., a wiêc i osoby, które nie by³y w³a¶cicielami nieruchomo¶ci. St±d i nadzieja moja na odszukanie interesuj±cej mnie osoby, zanim wysz³a ona za m±¿, albo i nawet pó¼niej, gdy¿ obok mê¿a rejestrowano te¿ i ¿ony z panieñskim nazwiskiem!
Wracaj±c do zasobów archiwalnych AP, tzw. "wyszukiwanie proste" wcale nie jest proste. Przyk³adowo has³a "Ksiêga adresowa" i "Ksi±¿ka adresowa" zdaniem tamtej szukajki wcale nie s± sobie to¿same Je¶li dodaæ do tego has³o "Ksiêga adresowa", ale w jêz. niemieckim, to robi siê z tego niez³a szarada
http://plieth.com
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Czy to znajdę w Archiwum Państwowym w Gdańsku? [wiadomość #9370 jest odpowiedzią na wiadomość #9368] |
Thu, 02 February 2012 19:58  |
JurekPlieth
|
Senior Member |
|
|
| piesta napisa³(a) dnia czw, 02 luty 2012 07:45 | "Ksiêga adresowa", chyba Tobie nic nie da.
W KA zamieszczano zwykle nazwisko g³ównego lokatora i nie ujmowano cz³onków rodziny.
Wa¿niejsze s± wiêc meldunki, gdzie rejestrowano wszystkie osoby zamieszka³e pod danym adresem.
Staszek
|
Moja pomy³ka - oczywi¶cie mia³em na my¶li "Ksiêgê meldunkow±"
http://plieth.com
|
|
|
|