Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Pomersbach/Pommersbach; Fryde/Fryda
Pomersbach/Pommersbach; Fryde/Fryda [wiadomość #26] Mon, 27 March 2006 22:00 Przejdź do następnej wiadomości
kolokolo70 jest aktualnie niedostępny  kolokolo70
Junior Member
Witam!
Poszukuj jakichkolwiek informacji na temat nazwisk Pomersbach lub Pommersbach (czasami uywano nazwiska Bomersbach) - zgodnie z informacj, ktr uzyskaem nazwisko Pomersbach oznaczao etnicznego mieszkaca Pomorza. Ciekawi mnie skd mogli pochodzi. Moi przodkowie, o ktrych wiem, od pocztku XIX w. zamieszkiwali Lww i okolice.
Ta sama sprawa dotyczy nazwiska Fryde/Fryda, ktorzy rwnie pochodzili z Pomorza, podg informacji nazwisko Fryda, Freda, Fryde okreli mona "jako kociewskie i poudniowokaszubskie, filologicznie potwierdzone zostay one w drugiej poowie XVIII w.: ksigi metrykalne par. Kocierzyna..."
Moich przodkw zanotowaem okoo 1790 roku na terenie parafii Inowrocaw.
Gdyby kto z Pastwa mia jakie ciekawe informacje na temat obu nazwisk i dodatkowo moe co wicej o pochodzeniu i zasigu na Pomorzu, to bd bardzo wdziczny.
Z powaaniem,
Marcin Koodziej
Odp: Pomersbach/Pommersbach; Fryde/Fryda [wiadomość #41 jest odpowiedzią na wiadomość #26] Thu, 30 March 2006 13:54 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Witaj
Nazwisko FRYDA wystpuje w 1773 w Baronie i w 1890 w Konarzynach.
FREDA w 1832 i 1920 w Bobowie, w 1920 w Osieku i w 1765 w Zblewie
Wszystko na Pomorzu (Kociewie)
Stanislaw Pieniek

[Uaktualnione dnia: Fri, 11 November 2011 02:33] przez Moderatora

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Pomersbach/Pommersbach; Fryde/Fryda [wiadomość #42 jest odpowiedzią na wiadomość #41] Fri, 31 March 2006 18:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kolokolo70 jest aktualnie niedostępny  kolokolo70
Junior Member
Szanowny Panie Staniswie!
Bardzo uprzejmie dzikuj za przekazane informacje!

Z powaaniem,
Marcin Koodziej
Odp: Pomersbach/Pommersbach; Fryde/Fryda [wiadomość #790 jest odpowiedzią na wiadomość #26] Mon, 28 May 2007 16:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kenobi jest aktualnie niedostępny  kenobi
Junior Member
Nie wiem jaki jest zwizek Pomersbachw z Pomorzem cho nazwisko to wskazywaoby na "pomorski strumyk", bo moja rodzina te pochodzi ze Lwowa. Rodzinka przypisuje sobie pochodzenie austriackie, ale nic pewnego nie wiem. Wiem za to, e Bommersbach to inna rodzina te zreszt ze Lwowa, ale oni chyba byli Niemcami z pochodzenia. Przed wojn skoligacili si zreszt troch z Pomersbachami, ale to 2 rne rodziny w moim mniemaniu.
Pozdrawiam serdecznie
Gosia Pomersbach
kenobi1@o2.pl
Odp: Pomersbach/Pommersbach; Fryde/Fryda [wiadomość #3302 jest odpowiedzią na wiadomość #26] Sun, 13 December 2009 20:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
marekg111 jest aktualnie niedostępny  marekg111
Junior Member
Anna Wilma(lub WYLMA) z /d Freda ur,1819 zm 15.11.1890 istnieje w moim drzewie .pozdrawiam Marek Gdaniec
Cecylia Wecka z domu Gdaniec [wiadomość #6419 jest odpowiedzią na wiadomość #3302] Tue, 22 February 2011 22:59 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
dyplomata6 jest aktualnie niedostępny  dyplomata6
Junior Member
Masz moe informacj o Cecyli Gdaniec
Odp: Pomersbach/Pommersbach; Fryde/Fryda [wiadomość #6510 jest odpowiedzią na wiadomość #3302] Sat, 26 February 2011 22:48 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Kostka jest aktualnie niedostępny  Kostka
Junior Member
Witaj Kuzynie!
Moja babcia Marta Kostka (ona Marcelego Kostki) bya z domu Gdaniec.
Pozdrawiam serdecznie
Jerzy Kostka
Odp: Pomersbach/Pommersbach; Fryde/Fryda [wiadomość #14037 jest odpowiedzią na wiadomość #6510] Mon, 02 February 2015 01:06 Przejdź do poprzedniej wiadomości
annawis jest aktualnie niedostępny  annawis
Miejsce: INOWROCŁAW
Member
zapraszam .... Genealogia z Kujaw Zachodnich.

Sprawy historyczno-genealogiczne. Rozmowy o genealogii i historii powiatu inowrocawskiego i Kujaw Zachodnich. Debaty na temat archiwaliw, indeksacji, zasobw i wszelakich poszukiwa na tym terenie.

https://www.facebook.com/groups/774479675969582/

Anna Winiewska
Poprzedni wątek: Rodzina Krzyżanów z Wielkiego Komorska
Następny wątek: Paliszewscy h.Habdank
Idź do forum:

Aktualny Czas: Tue Aug 04 21:12:04 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund