Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Bączek , Jeleńska
Bączek , Jeleńska [wiadomość #3697] Wed, 24 March 2010 10:48 Przejdź do następnej wiadomości
undaanna jest aktualnie niedostępny  undaanna
Member
Witam Serdecznie
Jake bym bya wdziczna za podszepnicie - zwaszcza ze strony Pastwa indeksujcych, lub w ktrych krgu zainteresowa pozostaje
Zblewo - dat urodzin,a moe take imion i nazwisk rodzicw
Pawa Bczka i jego ony Katarzyny Jeleskiej.
Mj pradziadek Jan Bczek urodzi si w Zblewie 7 marca 1868 roku,
a ochrzczony zosta 11 marca 1868 roku rwnie tam.
Szczliwie odnalazam dziki Pastwa pracy zapis tego zdarzenia w Indeksie Chrztw.
Jake to wielka pomoc dla tych ktrzy by chcieli poszukiwa
osobicie a s daleko !
Niestety jak dotd nie znam dat narodzin rodzicw Jana czyli
Pawa i Katarzyny pochodzcych take ze Zblewa - w Indeksie Zgonw
znalazam Pawa Bczka ktry zmar w wieku 52 lat w 1880 roku
czyli urodzi si w 1828 roku,oraz Katarzyn Jelesk zmar
w wieku 38 lat w 1876 roku,czyli urodzia si w 1838 roku.
Nie mam pewnoci jednak czy to s poszukiwane przeze mnie osoby.
Nie odnalazam take zapisu o ich lubie(moe w nim znajduj si take imiona ich rodzicw ?)Staram si pracowa samodzielnie , ale o t jedn uprzejmo zdecydowaam si Was poprosi.
Za wszelka pomoc i podpowiedzi bd niezmiernie wdziczna !
Pozdrawiam!
Anna
Odp: Bączek , Jeleńska [wiadomość #3699 jest odpowiedzią na wiadomość #3697] Wed, 24 March 2010 22:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Witaj Anno.
Ja, jak i rwnie wielu forumowiczw jestemy zainteresowani parafi Zblewo i wszystkim co jej dotyczy.
Moja droga,do budowy swojego drzewa genealogicznego, za nim powstay indeksy ksig metrykalnych i za nim zostay te ksigi sfotografowane przebiegaa przez Niemcy. Za nim wrciy one one do Polski i jedyny moliwy dostp do nich to byo albo udanie si do Niemiec do Regensburga albo, rwnie udanie si do |Niemiec do siedziby Mormonw i cignicie tych ksig ze Stanw.
I w tym czasie swoich Borowskich z tej parafii ustaliem po mieczu do 174o roku.
Znani s rodzice mojego Wojciecha-Adalbertusa.
|Na dzie dzisiejszy dostpne s ksigi z tej parafii s od ok 1720 roku. i w dalszym cigu poszukuj swoich- Borowskich.
A dziki naszej pracy w PTG odnajduje si wielu Kuzynw-ek po kilku wstecznych pokoleniach.
Dopiero teraz, kiedy zaangaowanie wielu z nas w krzewieniu naszej pasji pojawia si wymienita pomoc w poszukiwaniach w postaci indeksw.
Aby doj dalej, to nic innego, jak przecie prosta rzecz, naley zajrze do ksig metrykalnych Zblewa, ktre s dostpne w Pelplinie.
Ot i tyle
O ile mamy atwiejsz prac poszukujc swoich korzeni......
Pozdrawiam i ycz sukcesw.
Krzysiek

[Uaktualnione dnia: Thu, 25 March 2010 00:15]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Bączek , Jeleńska [wiadomość #3700 jest odpowiedzią na wiadomość #3699] Thu, 25 March 2010 10:32 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witam Serdecznie
Dzikuj za odpowied.
Krzyku,nie chciaam wyj na "pasoyta".Wiem e "kombatanci"
-mam nadziej e si nie obrazisz- lubi utrze nosa nowym.
Jestem wiadoma,e kto wczeniej zaczyna ten mia o wiele trudniej.Nastpni bd mieli pewnie jeszcze atwiej.
Nie jestem "niedzielnym genealogiem"-od dawna zbieram rodzinne fotografie i opowieci.Zdobyam ju wiele informacji,czytam wszelkie monografie jakie s mi dostpne o interesujcych mnie obszarach.Budow drzewa zaczynam dopiero teraz.Zgromadziam ju wiele metryk,odpisw ,ktre DZIKI WASZEJ PRACY potwierdziam
w indeksach.Brakuje mi tylko tego "konaru" w sprawie ktrego pisaam.Niestety s te tacy ktrzy na skrzydach polecieliby wertowa Stare Ksigi, ale na razie nie mog, a ciekawo zera .
Pozdrawiam
Anna
Odp: Bączek , Jeleńska [wiadomość #3707 jest odpowiedzią na wiadomość #3697] Fri, 26 March 2010 08:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Grysio70 jest aktualnie niedostępny  Grysio70
Member
Dzien Dobry Pani

Bardzo grzecznie Pani prosila o Pomoc.
Sprubuje pomoc.
Probowala Pani moze tak:

Na stronie glownej PTG :
1.Bazy Danych
2.Indeksy Ksiag Metrykalnych
3.Dotychczas zindeksowane pomorskie ksiegi
4.Zblewo (klick)
dostanie Pani opis z autorami Indeksow.
Jedno Nazwisko jest aktywne(sprawdzalem).Napisac prywatnie na adres nie na Forum.
Tak ladnie Pani prosi,jest szansa na zyczliwa odpowiedz, bez zbednych komentarzy.Sam kiedys prosilem,udzielono mi pomocy.
Na marginesie.Przykro mi gdy widze jak ktos grzecznie pyta( do tego sluzy chyba Forum) a nie pytani odpowiadaja na zupelnie inne pytania.Pomagajmy sobie a Forum bedzie zylo.
Tylko to co robimy dla innych ma wartosc.

Powodzenia w poszukiwaniach

Pozdrawiam

Grysio70
Odp: Bączek , Jeleńska [wiadomość #3708 jest odpowiedzią na wiadomość #3697] Fri, 26 March 2010 10:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Witaj
W latach 1827-1829 w Parafii Zblewo nie urodzi si Pawe Bczek
w latach 1837-1839 w tej parafii nie urodzia si Katarzyna Jeleska.

Pozdrawiam
Krzysiek

[Uaktualnione dnia: Fri, 26 March 2010 10:23]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Bączek , Jeleńska [wiadomość #3714 jest odpowiedzią na wiadomość #3707] Fri, 26 March 2010 19:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member

Witam Serdecznie
Dzikuj Grysio70 za yczliwo.Te mylaam,eby do indeksujcych si zwrci.Boj si ju jednak reakcji.
Niestety ju wiem z dowiadczenia,e czsto spotyka si
"zazdrosnych stranikw tajemnicy" czy to w archiwach,
czy na forach.Widocznie tak ju musi by.
Ale jake mio jest spotka czasem ludzi yczliwych,przyjaznych i cierpliwych.A ju na tym forum spotkaam si te z pomoc i yczliwoci.I za to jestem wdziczna.Pierwszy raz pytaam bezporednio o personalia.Bardzo bym chciaa odwiedzi Pelplin,
w przyszoci.I bd"Zosia,samosia".
Dziki za odpowied
Pozdrawiam
Anna
Odp: Bączek , Jeleńska [wiadomość #3715 jest odpowiedzią na wiadomość #3708] Fri, 26 March 2010 19:17 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Member
Witam Serdecznie
Dzikuj Krzysiu za odpowied.Na pewno okae si bardzo przydatna!
Doceniam to.
Pozdrawiam
Anna
Poprzedni wątek: Kochanek Irena z Wąbrzeźna
Następny wątek: Jarzyński, Jarzyńska,Palicki, Palicka
Idź do forum:

Aktualny Czas: Thu Jul 30 21:20:51 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund