Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Ogólnie o genealogii » Moje podsumowanie genealogiczne roku 2011
Moje podsumowanie genealogiczne roku 2011 [wiadomość #9229] Sun, 01 January 2012 16:38 Przejdź do następnej wiadomości
mark65 jest aktualnie niedostępny  mark65
Miejsce: Olszynka
Senior Member
Witam,
Min wanie przed chwil, stary rok 2011 i tak dla wasnych celw dokonaem maego podsumowania, co udao mi si odszuka, odnale czy spotka osoby , to wszystko co powikszyo moj wiedz genealogiczn o Rodzinie.
Przez cay rok pytaem si krewnych i znalazem kilka ciekawostek ,tak waciwie mona powiedzie skarbw Wink.
Jednej z tych ciekawostek, byo odnalezienie na aukcji internetowej dokumentu wydanego przez mojego pradziadka, jest to wic, jedyny mj dokument na ktrym on jest podpisany.
http://www.ptg.gda.pl/forum/index.php?t=msg&goto=8773&am p;S=e15571955f059b0bb1c35f8f94c45231#msg_8773
Z postaci mojego pradziadka wie sie te inna ciekawa historia, udao mi sie niedawno potwierdzi ,e jest uwieczniony na kilka nierozpoznanych dotd mi zdjciach.
Innym ciekawym skarbem, okazao si odnalezienie wiadectwa ukoczenia przez mojego dziadka z kursu podoficerskiego w 64 Puku Piechoty w Grudzidzu w marcu 1934 r.
Odnalezienie tych dokumentw zaowocowao pniej, spotkaniem z moj krewn, ktra bya te wrd osb na weselu mojego dziadka w 1942 r.
Moje poszukiwania na pewno si na tym nie kocz i licz, e tym roku uda mi si odszuka wiele nierozpoznanych ze zdj osb z okolic Czarnej Wody ( Mechliski, Ebertowski ), a i moe te listy ktre wysaem do CAW-u i Argentyny, dadz mi wiele powodw do poszukiwa.
Dlatego, bardzo dzikuje za Stary Rok, ale z nadziej czekam na ten Nowy Rok 2012, czego ycz Sobie i moim przyjacioom, genealogom.
Pozdrawiam
Mariusz

Mariusz Momont
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne, Lubelskie Towarzystwo Genealogiczne
Odp: Moje podsumowanie genealogiczne roku 2011 [wiadomość #9240 jest odpowiedzią na wiadomość #9229] Mon, 02 January 2012 15:41 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
mark65 jest aktualnie niedostępny  mark65
Miejsce: Olszynka
Senior Member
Witam ponownie,
Wrzuciem wczoraj moje podsumowanie dotyczce starego roku, i z nadziej pisaem o nowym zaczynajcym si, nastpnym roczku.
Jakie byo moje zdziwienie, gdy dzi otrzymaem odpowied od moich dalekich kuzynw mieszkajcych w Argentynie Wink).
Mona powiedzie,e teraz zaczynam nowy rok/wtek w moich poszukiwaniach, tym razem bdzie to poznanie losw Polakw osiedlajcych si w Ameryce Poudniowej i wspczesne ycie ich potomkw.
I jak tu, nie lubi genealogii !!!
Pozdrawiam
Mariusz

Mariusz Momont
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne, Lubelskie Towarzystwo Genealogiczne
Odp: Moje podsumowanie genealogiczne roku 2011 [wiadomość #9241 jest odpowiedzią na wiadomość #9240] Mon, 02 January 2012 16:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
JurekPlieth jest aktualnie niedostępny  JurekPlieth
Miejsce: Gdańsk
Senior Member
mark65 napisa(a) dnia pon, 02 stycze 2012 03:41

Mona powiedzie,e teraz zaczynam nowy rok/wtek w moich poszukiwaniach, tym razem bdzie to poznanie losw Polakw osiedlajcych si w Ameryce Poudniowej i wspczesne ycie ich potomkw.
I jak tu, nie lubi genealogii !!!

Wspaniale! Dla mnie ten poprzedni rok rwnie by niezwykle owocny w interesujcej nas materii, acz gwnie z tego powodu, e powiciem naszej wsplnej pasji wyjtkowo duo czasu, nie tak jak w latach ubiegych. Sukcesw mam sporo, nie sposb ich wszystkich wymieni. Najwiksza niespodzianka genealogiczna to odkrycie rodzonej siostry mojego dziadka, o ktrej rodzina kompletnie nic nie wiedziaa (albo tylko tak z pewnych wzgldw udawali!) zamieszkaej w czasie wojny w Sopocie! Jeli w nadchodzcym roku uda mi si do koca pozna jej losy, to sukces uznam za peny.
Mariusz, dzikuj, Ty sam odkrye dalekich moich przodkw (Plimirscy, pamitasz?).
Pozdrawiam Was wszystkich z Nowym Rokiem.

Odp: Moje podsumowanie genealogiczne roku 2011 [wiadomość #9279 jest odpowiedzią na wiadomość #9229] Thu, 12 January 2012 12:16 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Teerose jest aktualnie niedostępny  Teerose
Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
Senior Member
Rok 2011 uwaam za udany, nawet bardzo.
Dawno ju miny te czasy, kiedy odkrywaam co chwil kogo nowego w moim czy ma drzewku. Wic naturalnie nadeszy lata posuchy, ale rok 2011 ewidentnie naley do bardzo ciekawych pod wzgldem genealogicznym.
1. Nawizaam kontakt z kuzynem mojego taty ze Szwecji, ktrego nigdy nie widziaam, prawdopodobnie spotkamy si w czerwcu tego roku.
2. Pozyskaam wiele nowych nieznanych zdj i dokumentw dotyczcych mojej rodziny ze strony taty. Dziki Jarkowi pozyskaam z ancestry.com zdjcia moich niemieckich prapradziadkw, ktrzy wyprowadzili si z okolic Starej Kiszewy w 1922r. (wraz z nimi te strony opuciy ich wszystkie dzieci oprcz mojej prababki). Dowiedziaam si w kocu, kiedy zmarli prapradziadkowie. W tym roku mam nadziej, e odezwie si daleki kuzyn z Oldenburga, ktry zdjcia i dane prapradziadkw w internecie umieci.
3. W czerwcu odwiedziam siostr babki mojego ma, od ktrej chciaam dowiedzie si czego o jej matce, ktra niestety zmara jeszcze przed wojn. Wiele si nie dowiedziaam, ale na koniec wizyty okazao si, e na cianie wisi pikny duy portret Marianny, o ktr si pytaam.
4. Kilkanacie dni pniej pojechalimy na Ukrain, m.in. bylimy w Koodziejwce pod Tarnopolem, gdzie urodzia si ww. Marianna. Z pewnoci wrcimy tam jeszcze na duej.
5. Na Gwiazdk dostaam w prezencie ksik o rodzinie, z ktrej pochodzi mj m. Czytam takie historie, z kim to nie jest spokrewniony, e a boj si w to wszystko uwierzy Smile)).
6. Dziki indeksacji ksig z AP Gdask, konkretnie ksig z Niedamowa, uzupeniam o kilka pokole wasne drzewko, za to szczeglnie dzikuj wszystkim Wam, ktrzy przyczynilicie si do nawizania wsppracy z AP. To byo cudowne - znowu poczu, e odkryo si akurat tego puzzla, ktry brakowa Smile)).

pozdrawiam wszystkich genealogw pomorskich i nie tylko, ycz w 2012 udanych poszukiwa
Iza
Poprzedni wątek: Poszukiwany Stanisław Filipiec - Pcim - Dziennik Bałtycki 18 listopada 2011
Następny wątek: Czy to znajdę w Archiwum Państwowym w Gdańsku?
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sat Aug 15 18:47:37 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund