Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Giersz? Giersch? - parafia Raciąż
Giersz? Giersch? - parafia Raciąż [wiadomość #9262] Thu, 05 January 2012 19:57 Przejdź do następnej wiadomości
grazbi jest aktualnie niedostępny  grazbi
Junior Member
Witam,
mam prob bo w moich poszukiwaniach rodzinnych utknem na pradziadkach mojej ony.
Marianna? Maria? Anna? Domeracka ur.04.10.1836 nie wiem gdzie si urodzia,i jej m Franciszek Giersz? Giersch? (nazwisko w rodzinie wystpuje i tak i tak)ur.02.10.1835 nie wiem gdzie i kiedy brali lub.
Troje z ich dzieci urodzio si w parafii Raci.
Pisz na Forum, bo chyba wanie tu, kiedy przeczytaem co o tej rodzinie i by moe kto ma informacje potrzebne mi i mgby si nimi podzieli.
Bardzo prosz o pomoc.
Serdecznie pozdrawiam
Zbigniew

[Uaktualnione dnia: Thu, 05 January 2012 21:37] przez Moderatora

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Giersz? Giersch? - parafia Raciąż [wiadomość #9263 jest odpowiedzią na wiadomość #9262] Fri, 06 January 2012 11:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
wamke jest aktualnie niedostępny  wamke
Miejsce: Tuchola
Senior Member
Witam, kilka informacji o nazwisku Giersz:
w roku 1772 w Ciechocinie zanotowana zostaa Anna Gerszowa, a w Silnie Gerschewsky i Georg Gerschewsky, w roku 1671 wacicielem myna w Silnie by Gregor Giersz, w roku 1635 w Silnie mieszkali Thomas Jersz syn Szymona Jersza, w roku 1637 wacicielem myna w Silnie by Stanisaw Giersz, nazwisko to jest zdrobnieniem od imion Jerzy lub Gerard, G(i)erszewski jest form modelow, utworzon przy uyciu przyrostka -ewski od nazwiska G(i)ersz, wariant z pocztkowym J, powsta wskutek wymowy G jak J. S te nazwiska pisane Gehrs, Ghrs- notowane w Silnie w 1772r., oraz w Piastoszynie Goersch rwnie w 1772r. Jednoznacznie wskazuj one pochodzenie od imienia Gerhard.
Jest to jedno z nazwisk Kosznajderskich, o Kosznajderii jest kilka wtkw na forum, dodam, e Gierszewscy po dzie dzisiejszy mieszkaj w Silnie.
Pozdrawiam

Andrzej Wamke

[Uaktualnione dnia: Fri, 06 January 2012 11:36]

Odp: Giersz? Giersch? - parafia Raciąż [wiadomość #9264 jest odpowiedzią na wiadomość #9262] Fri, 06 January 2012 16:45 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
katnal jest aktualnie niedostępny  katnal
Miejsce: Bydgoszcz
Senior Member
Brak treści wiadomości

Katarzyna Zakryś-Nalazek

Poszukiwane nazwiska: Zakryś, Wegner, Rekowscy, Czajkowscy, Warmke, Jabłońscy, Walas

[Uaktualnione dnia: Fri, 06 January 2012 17:01]

Odp: Giersz? Giersch? - parafia Raciąż [wiadomość #9266 jest odpowiedzią na wiadomość #9263] Fri, 06 January 2012 21:05 Przejdź do poprzedniej wiadomości
grazbi jest aktualnie niedostępny  grazbi
Junior Member
Witam,
jestem troch zaskoczony wieloci moliwoci wystpowania tego nazwiska i jeeli bd musia uwzgldni to w swoim drzewie to czeka mnie ciekawe zadanie. Jednoczenie jednak, jeeli to nazwisko wystpuje w tak odlegych czasach, to mam nadziej e bd mg t ga rozwin daleko.
Serdecznie dzikuj
Zbigniew
Poprzedni wątek: Nekrolog
Następny wątek: Sobecki - parafia Kokoszkowy
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sun Aug 02 07:01:14 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund