Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Tłumaczenia » Język niemiecki » Wpis w księdze zmarłych
Wpis w księdze zmarłych [wiadomość #9459] Fri, 10 February 2012 12:25 Przejdź do następnej wiadomości
janaki jest aktualnie niedostępny  janaki
Junior Member
Witam!
Proszê o przet³umaczenie za³±czonego wpisu w ksiêdze zgonów mojego przodka. Szczególnie chodzi mi o to co jest wpisane przy nazwisku, próbowa³em to odszyfrowaæ, ale niestety nic mi nie wychodzi.
Jacek
  • Załącznik: Muszyski.JPG
    (Rozmiar: 33.28KB, Pobrano 256 razy)
Odp: Wpis w księdze zmarłych [wiadomość #9462 jest odpowiedzią na wiadomość #9459] Fri, 10 February 2012 21:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
malrom jest aktualnie niedostępny  malrom
Senior Member
Panie Jacku,
Innym razem proszê podaæ jaka to jest parafia, miejscowo¶æ
rok zdarzenia, rubryki, tak¿e wyrazna fotkê . U³atwia to spojrzenie na pro¶bê, odpis i t³umaczenie.

odpis:
Casimirus Muszyñski, Besitzer, Rittel, den 31ten Mai, um 10 Uhr, Abends,
47 Jahre alt, vom Behörde gestoßen, ja, dto,
die Ehefrau Marianna geb. Szczepañska und 4 unmündige Kinder.

t³umaczenie:
zmar³ Kazimierz Muszyñski, posiedziciel/posiadacz/w³a¶ciciel, /zam.?/ Rytel,
maj±c 47 lat, tak, tak jak wy¿ej, z urzêdu odmówiono,/ale co?/,
pozosta³a po zmar³ym mê¿u Mariaanna Muszyñska z domu
Szczepañska i czworo nieletnich dzieci.

pozdrawiam
Roman M.

Odp: Wpis w księdze zmarłych [wiadomość #9464 jest odpowiedzią na wiadomość #9462] Fri, 10 February 2012 22:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Witam!
Po pierwsze dziêkuje za t³umaczenie. Po drugie wypis pochodzi z parafii czerskiej z roku 1863. Jutro umieszczê zdjêcie z rubrykami, tak aby mo¿na by³o poszczególne kolumny w odpowiedni sposób przypisaæ.
Jacek
PS. Pod pojêciem Besitzer - posiadacz, mo¿na rozumieæ osobê która mia³a w³asny kawa³ek ziemi, czyli nale¿a³a do tej "bogatszej" czê¶ci ch³opstwa?
Odp: Wpis w księdze zmarłych [wiadomość #9465 jest odpowiedzią na wiadomość #9459] Fri, 10 February 2012 22:08 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Todek49 jest aktualnie niedostępny  Todek49
Member
Ich stimme mit Roman überein bis auf 3 Stellen

Casimir Embarassed Muszyñski, Besitzer, Rittel, den 31ten Mai, um 10 Uhr, Abends,
47 Jahre alt, vom Pferde gestoßen Embarassed , ja, dto, die Ehefrau Embarassed
die Ehefrau Marianna geb. Szczepañska und 4 unmündige Kinder.

vom Behörde gestoßen, ergibt erstens keinen Sinn und ist außerdem falsch, es muesste dann...von Behörde gestoßen lauten.

Grüße
Theo

[Uaktualnione dnia: Fri, 10 February 2012 22:08]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Wpis w księdze zmarłych [wiadomość #9466 jest odpowiedzią na wiadomość #9465] Fri, 10 February 2012 22:17 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Hallo Theo,
Du hast Recht,
Danke

RM
Odp: Wpis w księdze zmarłych [wiadomość #9467 jest odpowiedzią na wiadomość #9465] Fri, 10 February 2012 22:28 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Witam!
Danke Theo.
Pewnie jak jutro wstawiê zdjêcie z tytu³ami poszczególnych kolumn to wszystko bêdzie jasne. Ale ja te¿ my¶lê, ¿e w tej kolumnie jest wpisywana przyczyna ¶mierci i "vom Pferde gestoßen", czyli jak sobie przy pomocy googla przet³umaczy³em "kopniêty przez konia", jest jak najbardziej na miejscu.
I tu ciekawy zbieg okoliczno¶ci, otó¿ mój dziadek, a jednocze¶nie prawnuk Casimira, te¿ niestety zmar³ na skutek kopniêcia przez konia. Wniosek, ja i moi synowie powinni¶my siê wystrzegaæ koni.
Jacek

[Uaktualnione dnia: Fri, 10 February 2012 22:29]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Wpis w księdze zmarłych [wiadomość #9468 jest odpowiedzią na wiadomość #9464] Fri, 10 February 2012 22:30 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Panie Jacku,
uwa¿am, ¿e chodzi tu o rolnika posiadaj±cego w³asne gospodarstwo
rolne; dom i ziemiê.
Pan Theo zwróci³ mi uwagê na to,¿e nie chodzi w pewnej rubryce
o / "z urzêdu odmówiono" /, ale o to, ¿e zgon Kazimierza
Muszyñskiego nast±pi³ w wyniku uderzenia przez konia;
" vom Pferde gestoßen "

pozdrawiam
RM
Odp: Wpis w księdze zmarłych [wiadomość #9470 jest odpowiedzią na wiadomość #9459] Sat, 11 February 2012 14:52 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Witam!
Przesy³am plik w z którego mo¿na odczytaæ tytu³y poszczególnych nag³ówków. Oczywi¶cie je¿eli mo¿na to proszê o ich przet³umaczenie.
Jacek
  • Załącznik: naglowki.JPG
    (Rozmiar: 78.67KB, Pobrano 214 razy)
Odp: Wpis w księdze zmarłych [wiadomość #9496 jest odpowiedzią na wiadomość #9459] Thu, 16 February 2012 10:28 Przejdź do poprzedniej wiadomości
nadbrzeze3a jest aktualnie niedostępny  nadbrzeze3a
Junior Member
Besitzer znaczy w³a¶ciciel ziemski od 40 do 60 ha. Tak by³o na Pomorzu. Gut Besitzer do 100 ha. Landbutbesitzer powy¿ej 100 ha.
Pozdrawiam Danuta
Poprzedni wątek: Zdjęcie - prośba o tłumaczenie
Następny wątek: Akt zgonu - Carolina z d. Pachur
Idź do forum:

Aktualny Czas: Mon Oct 05 23:16:44 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund