Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Ogólnie o genealogii » Moje podsumowanie genealogiczne roku 2011
Moje podsumowanie genealogiczne roku 2011 [wiadomość #9229] Sun, 01 January 2012 16:38 Przejdź do następnej wiadomości
mark65 jest aktualnie niedostÄ™pny  mark65
Miejsce: Olszynka
Senior Member
Witam,
Min±³ w³a¶nie przed chwil±, stary rok 2011 i tak dla w³asnych celów dokona³em ma³ego podsumowania, co uda³o mi siê odszukaæ, odnale¼æ czy spotkaæ osoby , to wszystko co powiêkszy³o moj± wiedzê genealogiczn± o Rodzinie.
Przez ca³y rok pyta³em siê krewnych i znalaz³em kilka ciekawostek ,tak w³a¶ciwie mo¿na powiedzieæ skarbów Wink.
Jednej z tych ciekawostek, by³o odnalezienie na aukcji internetowej dokumentu wydanego przez mojego pradziadka, jest to wiêc, jedyny mój dokument na którym on jest podpisany.
http://www.ptg.gda.pl/forum/index.php?t=msg&goto=8773&am p;S=e15571955f059b0bb1c35f8f94c45231#msg_8773
Z postaci± mojego pradziadka wi±¿e sie te¿ inna ciekawa historia, uda³o mi sie niedawno potwierdziæ ,¿e jest uwieczniony na kilka nierozpoznanych dot±d mi zdjêciach.
Innym ciekawym skarbem, okaza³o siê odnalezienie ¶wiadectwa ukoñczenia przez mojego dziadka z kursu podoficerskiego w 64 Pu³ku Piechoty w Grudzi±dzu w marcu 1934 r.
Odnalezienie tych dokumentów zaowocowa³o pó¼niej, spotkaniem z moj± krewn±, która by³a te¿ w¶ród osób na weselu mojego dziadka w 1942 r.
Moje poszukiwania na pewno siê na tym nie koñcz± i liczê, ¿e tym roku uda mi siê odszukaæ wiele nierozpoznanych ze zdjêæ osób z okolic Czarnej Wody ( Mechliñski, Ebertowski ), a i mo¿e te¿ listy które wys³a³em do CAW-u i Argentyny, dadz± mi wiele powodów do poszukiwañ.
Dlatego, bardzo dziêkuje za Stary Rok, ale z nadziej± czekam na ten Nowy Rok 2012, czego ¿yczê Sobie i moim przyjacio³om, genealogom.
Pozdrawiam
Mariusz

Mariusz Momont
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne, Lubelskie Towarzystwo Genealogiczne
Odp: Moje podsumowanie genealogiczne roku 2011 [wiadomość #9240 jest odpowiedzią na wiadomość #9229] Mon, 02 January 2012 15:41 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
mark65 jest aktualnie niedostÄ™pny  mark65
Miejsce: Olszynka
Senior Member
Witam ponownie,
Wrzuci³em wczoraj moje podsumowanie dotycz±ce starego roku, i z nadziej± pisa³em o nowym zaczynaj±cym siê, nastêpnym roczku.
Jakie¶ by³o moje zdziwienie, gdy dzi¶ otrzyma³em odpowied¼ od moich dalekich kuzynów mieszkaj±cych w Argentynie Wink).
Mo¿na powiedzieæ,¿e teraz zaczynam nowy rok/w±tek w moich poszukiwaniach, tym razem bêdzie to poznanie losów Polaków osiedlaj±cych siê w Ameryce Po³udniowej i wspó³czesne ¿ycie ich potomków.
I jak tu, nie lubiæ genealogii !!!
Pozdrawiam
Mariusz

Mariusz Momont
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne, Lubelskie Towarzystwo Genealogiczne
Odp: Moje podsumowanie genealogiczne roku 2011 [wiadomość #9241 jest odpowiedzią na wiadomość #9240] Mon, 02 January 2012 16:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
JurekPlieth jest aktualnie niedostÄ™pny  JurekPlieth
Miejsce: Gdańsk
Senior Member
mark65 napisa³(a) dnia pon, 02 styczeñ 2012 03:41

Mo¿na powiedzieæ,¿e teraz zaczynam nowy rok/w±tek w moich poszukiwaniach, tym razem bêdzie to poznanie losów Polaków osiedlaj±cych siê w Ameryce Po³udniowej i wspó³czesne ¿ycie ich potomków.
I jak tu, nie lubiæ genealogii !!!

Wspaniale! Dla mnie ten poprzedni rok równie¿ by³ niezwykle owocny w interesuj±cej nas materii, acz g³ównie z tego powodu, ¿e po¶wiêci³em naszej wspólnej pasji wyj±tkowo du¿o czasu, nie tak jak w latach ubieg³ych. Sukcesów mam sporo, nie sposób ich wszystkich wymieniæ. Najwiêksza niespodzianka genealogiczna to odkrycie rodzonej siostry mojego dziadka, o której rodzina kompletnie nic nie wiedzia³a (albo tylko tak z pewnych wzglêdów udawali!) zamieszka³ej w czasie wojny w Sopocie! Je¶li w nadchodz±cym roku uda mi siê do koñca poznaæ jej losy, to sukces uznam za pe³ny.
Mariusz, dziêkujê, Ty sam odkry³e¶ dalekich moich przodków (Plimirscy, pamiêtasz?).
Pozdrawiam Was wszystkich z Nowym Rokiem.

Odp: Moje podsumowanie genealogiczne roku 2011 [wiadomość #9279 jest odpowiedzią na wiadomość #9229] Thu, 12 January 2012 12:16 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Teerose jest aktualnie niedostÄ™pny  Teerose
Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
Senior Member
Rok 2011 uwa¿am za udany, nawet bardzo.
Dawno ju¿ minê³y te czasy, kiedy odkrywa³am co chwilê kogo¶ nowego w moim czy mê¿a drzewku. Wiêc naturalnie nadesz³y lata posuchy, ale rok 2011 ewidentnie nale¿y do bardzo ciekawych pod wzglêdem genealogicznym.
1. Nawi±za³am kontakt z kuzynem mojego taty ze Szwecji, którego nigdy nie widzia³am, prawdopodobnie spotkamy siê w czerwcu tego roku.
2. Pozyska³am wiele nowych nieznanych zdjêæ i dokumentów dotycz±cych mojej rodziny ze strony taty. Dziêki Jarkowi pozyska³am z ancestry.com zdjêcia moich niemieckich prapradziadków, którzy wyprowadzili siê z okolic Starej Kiszewy w 1922r. (wraz z nimi te strony opu¶ci³y ich wszystkie dzieci oprócz mojej prababki). Dowiedzia³am siê w koñcu, kiedy zmarli prapradziadkowie. W tym roku mam nadziejê, ¿e odezwie siê daleki kuzyn z Oldenburga, który zdjêcia i dane prapradziadków w internecie umie¶ci³.
3. W czerwcu odwiedzi³am siostrê babki mojego mê¿a, od której chcia³am dowiedzieæ siê czego¶ o jej matce, która niestety zmar³a jeszcze przed wojn±. Wiele siê nie dowiedzia³am, ale na koniec wizyty okaza³o siê, ¿e na ¶cianie wisi piêkny du¿y portret Marianny, o któr± siê pyta³am.
4. Kilkana¶cie dni pó¼niej pojechali¶my na Ukrainê, m.in. byli¶my w Ko³odziejówce pod Tarnopolem, gdzie urodzi³a siê ww. Marianna. Z pewno¶ci± wrócimy tam jeszcze na d³u¿ej.
5. Na Gwiazdkê dosta³am w prezencie ksi±¿kê o rodzinie, z której pochodzi mój m±¿. Czytam takie historie, z kim to nie jest spokrewniony, ¿e a¿ bojê siê w to wszystko uwierzyæ Smile)).
6. Dziêki indeksacji ksi±g z AP Gdañsk, konkretnie ksi±g z Niedamowa, uzupe³ni³am o kilka pokoleñ w³asne drzewko, za to szczególnie dziêkujê wszystkim Wam, którzy przyczynili¶cie siê do nawi±zania wspó³pracy z AP. To by³o cudowne - znowu poczuæ, ¿e odkry³o siê akurat tego puzzla, który brakowa³ Smile)).

pozdrawiam wszystkich genealogów pomorskich i nie tylko, ¿yczê w 2012 udanych poszukiwañ
Iza
Poprzedni wątek: Poszukiwany Stanisław Filipiec - Pcim - Dziennik Bałtycki 18 listopada 2011
Następny wątek: Czy to znajdę w Archiwum Państwowym w Gdańsku?
Idź do forum:

Aktualny Czas: Wed Oct 07 09:36:04 GMT+2 2026

�ączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund