Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Wiadomości Morskie
Wiadomości Morskie [wiadomość #2889] Tue, 29 September 2009 00:43 Przejdź do następnej wiadomości
Therese jest aktualnie niedostępny  Therese
Miejsce: Braunschweig
Junior Member
Hallo,
szukam informacji na temat wydawanej krtko po wojnie, prawdopodobnie w Gdyni, gazety "Wiadomoci Morskie".
Pozdrawiam, Teresa Swiatkowski

Therese Swiatkowski
www.theresemichalski.republika.pl
Odp: Wiadomości Morskie [wiadomość #2890 jest odpowiedzią na wiadomość #2889] Tue, 29 September 2009 10:00 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
aisaa jest aktualnie niedostępny  aisaa
Member
Witaj,
Patrzyam w katalogu biblioteki PAN i nie natrafiam na tak pozycj. Moe napisz do Federacji Zwizkw Zawodowych Marynarzy i Rybakw (kontak na stronie: http://www.fedmaryb.org.pl/morskie.php?m=5&mor=1&id= 2)Oni obecnie wydaj Morskie Wieci, moe to jaka kontynuacja tego co szukasz.

Powodzenia i pozdrawiam
Joanna

Pozdrawiam
Joanna
Odp: Wiadomości Morskie [wiadomość #2892 jest odpowiedzią na wiadomość #2889] Tue, 29 September 2009 13:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Hallo Joanno,
dziekuje Tobie za informacje, wyslalam tam moje zapytanie chociaz watpie czy beda mogli cos na ten temat powiedziec.
O ile sie orientuje to gazeta ta byla skierowana nie tylko do marynarzy i rybakow, ale do wszystkich mieszkancow Gdyni (lub Gdanska). Nie wiem tez jak dlugo byla wydawana.

Ponawiam wiec moje pytanie z nadzieja ze moze jakis "senior" lub "zbieracz" bedzie cos wiedzial na ten temat.
Pozdrawiam serdecznie, Teresa

Therese Swiatkowski
Odp: Wiadomości Morskie [wiadomość #2897 jest odpowiedzią na wiadomość #2892] Wed, 30 September 2009 08:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
mark65 jest aktualnie niedostępny  mark65
Miejsce: Olszynka
Senior Member
Witam
Skd masz pewno ,e taka bya nazwa gazety?
Znalazem kilka nazw ,wydawanych od 1945 r.,ale nie ma wrd nich Wiadomoci Morskich.
Lista znalezionych gazet :Morski Biuletyn Rybacki , Morski Przegld Gospodarczy , Biuletyn Batycki , Gazeta Morska , Dziennik Batycki , Gos Wybrzea
Moe na niego nietrafiem,a moe jest to poprostu dzia albo poprostu wkadka w gazecie.
Pozdr
Mariusz

Mariusz Momont
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne, Lubelskie Towarzystwo Genealogiczne
Odp: Wiadomości Morskie [wiadomość #2903 jest odpowiedzią na wiadomość #2889] Wed, 30 September 2009 14:26 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Hallo Mariuszu,
pewnosci nie mam.
W moich notatkach rodzinnych mam zapis ze, Edmund Michalski utworzyl po wojnie gazete Wiadomosci Morskie. Oczywiscie nie byla to gazeta prywatna bo brat mojego ojca, zaraz po wojnie zajmowal sie zawodowo takimi sprawami jak "kinofikacja", radio i prasa. Wiem, ze w Gdansku i Gdyni nie przebywal dlugo, domyslam ze moze do 2 lat. Teraz postanowilam sprawdzic ta informacje i stad moje pytanie. Nie wykluczone ze gazeta ta nazywala sie inaczej, ale jezeli inaczej - to jak?
Chyba dawniej w stopkach redakcyjnych nie pisano nazwisk a wiec sprawa bedzie trudna. Zreszta moze on tylko powolal do zycia ta gazete a redaktorem byl ktos inny...
Widze ze jestes zorientowany w temacie prasy a wiec moze uda sie Tobie znalezc jeszcze cos na ten temat. Przyznam Ci ze ja nie mam gdzie szukac - Pomorska Biblioteka Cyfrowa dopiero powstaje.
Bede wdzieczna za kazda informacje
Z pozdrowieniami, Teresa

Therese Swiatkowski
Odp: Wiadomości Morskie [wiadomość #2904 jest odpowiedzią na wiadomość #2889] Wed, 30 September 2009 14:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zatoka jest aktualnie niedostępny  Zatoka
Senior Member
Moe tu warto skierowa to pytanie?

http://www.polskamorska.pl/kontakt.html

Pozdrawiam

Janusz Wegner

Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
Odp: Wiadomości Morskie [wiadomość #2911 jest odpowiedzią na wiadomość #2889] Thu, 01 October 2009 10:37 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Hallo Januszu,
dziekuje za linka, niestety formularz kontaktowy nie dziala, probuje drugi dzien i ciagle ta sama informacja

W trakcie wysyania wiadomoci wystpi nieoczekiwany bd!
Przepraszamy. Zapraszamy pniej.

Moze masz do nich bezposredni adres mailowy?

Pozdrawiam serdecznie, Teresa

Therese Swiatkowski
Odp: Wiadomości Morskie [wiadomość #2912 jest odpowiedzią na wiadomość #2889] Thu, 01 October 2009 11:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zatoka jest aktualnie niedostępny  Zatoka
Senior Member
Faktycznie. Ja take nie mogem wysa do nich zapytania. W tym stanie rzeczy skierowalbym to pytanie do gazet i dziennikw wydawanych na wybrzeu gdaskim, zaczynajc od Dziennika Batyckiego. Moe ponizsza lista nasunie Ci kolejne pomysy?

http://www.portalmorski.pl/czasopisma-morskie.php

Pozdrawiam

Janusz Wegner

Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
Odp: Wiadomości Morskie [wiadomość #2917 jest odpowiedzią na wiadomość #2912] Fri, 02 October 2009 10:35 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Junior Member
Hallo Januszu,
bardzo dziekuje za pomoc
i pozdrawiam serdecznie,
Teresa

Therese Swiatkowski
Poprzedni wątek: los córek macieja mellera
Następny wątek: Kuś Wawrzyniec - Rejestry marynarzy
Idź do forum: