| Wiadomości Morskie [wiadomość #2889] |
Tue, 29 September 2009 00:43  |
Therese
|
Junior Member |
|
|
Hallo,
szukam informacji na temat wydawanej krtko po wojnie, prawdopodobnie w Gdyni, gazety "Wiadomoci Morskie".
Pozdrawiam, Teresa Swiatkowski
Therese Swiatkowski
www.theresemichalski.republika.pl
|
|
|
|
|
|
| Odp: Wiadomości Morskie [wiadomość #2892 jest odpowiedzią na wiadomość #2889] |
Tue, 29 September 2009 13:49   |
Therese
|
Junior Member |
|
|
Hallo Joanno,
dziekuje Tobie za informacje, wyslalam tam moje zapytanie chociaz watpie czy beda mogli cos na ten temat powiedziec.
O ile sie orientuje to gazeta ta byla skierowana nie tylko do marynarzy i rybakow, ale do wszystkich mieszkancow Gdyni (lub Gdanska). Nie wiem tez jak dlugo byla wydawana.
Ponawiam wiec moje pytanie z nadzieja ze moze jakis "senior" lub "zbieracz" bedzie cos wiedzial na ten temat.
Pozdrawiam serdecznie, Teresa
Therese Swiatkowski
|
|
|
|
| Odp: Wiadomości Morskie [wiadomość #2897 jest odpowiedzią na wiadomość #2892] |
Wed, 30 September 2009 08:49   |
mark65
|
Senior Member |
|
|
Witam
Skd masz pewno ,e taka bya nazwa gazety?
Znalazem kilka nazw ,wydawanych od 1945 r.,ale nie ma wrd nich Wiadomoci Morskich.
Lista znalezionych gazet :Morski Biuletyn Rybacki , Morski Przegld Gospodarczy , Biuletyn Batycki , Gazeta Morska , Dziennik Batycki , Gos Wybrzea
Moe na niego nietrafiem,a moe jest to poprostu dzia albo poprostu wkadka w gazecie.
Pozdr
Mariusz
Mariusz Momont
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne, Lubelskie Towarzystwo Genealogiczne
|
|
|
|
| Odp: Wiadomości Morskie [wiadomość #2903 jest odpowiedzią na wiadomość #2889] |
Wed, 30 September 2009 14:26   |
Therese
|
Junior Member |
|
|
Hallo Mariuszu,
pewnosci nie mam.
W moich notatkach rodzinnych mam zapis ze, Edmund Michalski utworzyl po wojnie gazete Wiadomosci Morskie. Oczywiscie nie byla to gazeta prywatna bo brat mojego ojca, zaraz po wojnie zajmowal sie zawodowo takimi sprawami jak "kinofikacja", radio i prasa. Wiem, ze w Gdansku i Gdyni nie przebywal dlugo, domyslam ze moze do 2 lat. Teraz postanowilam sprawdzic ta informacje i stad moje pytanie. Nie wykluczone ze gazeta ta nazywala sie inaczej, ale jezeli inaczej - to jak?
Chyba dawniej w stopkach redakcyjnych nie pisano nazwisk a wiec sprawa bedzie trudna. Zreszta moze on tylko powolal do zycia ta gazete a redaktorem byl ktos inny...
Widze ze jestes zorientowany w temacie prasy a wiec moze uda sie Tobie znalezc jeszcze cos na ten temat. Przyznam Ci ze ja nie mam gdzie szukac - Pomorska Biblioteka Cyfrowa dopiero powstaje.
Bede wdzieczna za kazda informacje
Z pozdrowieniami, Teresa
Therese Swiatkowski
|
|
|
|
|
|
| Odp: Wiadomości Morskie [wiadomość #2911 jest odpowiedzią na wiadomość #2889] |
Thu, 01 October 2009 10:37   |
Therese
|
Junior Member |
|
|
Hallo Januszu,
dziekuje za linka, niestety formularz kontaktowy nie dziala, probuje drugi dzien i ciagle ta sama informacja
W trakcie wysyania wiadomoci wystpi nieoczekiwany bd!
Przepraszamy. Zapraszamy pniej.
Moze masz do nich bezposredni adres mailowy?
Pozdrawiam serdecznie, Teresa
Therese Swiatkowski
|
|
|
|
|
|
| Odp: Wiadomości Morskie [wiadomość #2917 jest odpowiedzią na wiadomość #2912] |
Fri, 02 October 2009 10:35  |
Therese
|
Junior Member |
|
|
Hallo Januszu,
bardzo dziekuje za pomoc
i pozdrawiam serdecznie,
Teresa
Therese Swiatkowski