Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Czerwińscy
Czerwińscy [wiadomość #9961] Fri, 27 April 2012 07:47 Przejdź do następnej wiadomości
Darkan jest aktualnie niedostępny  Darkan
Miejsce: Bydgoszcz
Junior Member
Poszukuj informacji na temat osoby Joanna Czerwiska ur. 27.09.1910 r w Dortmundzie w Niemczech. Jest crk Juliana Czerwiskiego i Leokadii Plutowskiej. Joanna jest moj babci niestety oprcz tej informacji nic o niej nie wiem. Po wizycie w AP Bydgoszcz znalazem tylko informacje o jej pobycie w Bydgoszczy. Do Bydgoszczy trafia ze wiecia we wrzeniu 1932 r.W Bydgoszczy mieszkaa do stycznia 1933 r i wyprowadzia si do Grdka gm. Drzycim. S to jedyne dane ktre udao mi si ustali.
Jeli chodzi o dokumenty z pow. wieckiego z lat 1933 - 39 w AP jest ich niestety niewiele i na razie nic nie znalazem. Jeli chodzi o jej rodzicw te w genbazie PTG nic nie znalazem.
W gm. wiecie wg gen bazy PTG s liczne lady zarwno rodzin o nazwisku Czerwiski jak i Plutowski i sam powrt Joanny do Polski akurat w te rejony wiadczy raczej o tym e rodziny jej rodzicw wanie z tych rejonw pochodz. Na razie nie mam pomysu jak dalej si za to zabra moe jaka podpowied ? Smile
Pozdrawiam i mam nadziej, e kto uzupeni moj wiedz
Mirosaw Czerwiski
Odp: Czerwińscy [wiadomość #9962 jest odpowiedzią na wiadomość #9961] Fri, 27 April 2012 08:37 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Zapewne wiesz gdzie babcia zmara wic akt zgonu z USC moe wiele
wyjani.
Krzysiek
Odp: Czerwińscy [wiadomość #9967 jest odpowiedzią na wiadomość #9962] Sat, 28 April 2012 08:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Gdybym to wiedzia to nie byoby problemu Smile
Moe gdyby udao mi si znale jakie lady jej rodzicw i jej ewentualnego rodzestwa to byoby atwiej ale niestety w adnej bazie danych nic na razie nie znalazem na ich temat Sad
Mirek
Odp: Czerwińscy [wiadomość #9975 jest odpowiedzią na wiadomość #9967] Sat, 28 April 2012 12:00 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kaphis jest aktualnie niedostępny  kaphis
Miejsce: Leverkusen
Senior Member
Witam

Mirku po nitce do klebka... Gdzie jest pochowana Twoja babcia ? Napewno co roku pierwszego listopada Wasza rodzina jezdzi na groby. Dowiedz sie do jakiej parafi nalezy cmentarz. Udaj sie do tej parafi i tam zacznij poszukiwania. Napisz do Standesamt w Dortmund, Napisz do biura meldunkowego w Dortmund oni beda mieli tez informacje skad pochodzili rodzice Twojej babci. Nastepny krok to odszukaj akt slubu Twojej babci ( NIC O NIM NIE NAPISALES ) . W zalaczniku do slubu moich dziadkow znalazlem informacje o ich rodzicach , slubach i kiedy sie urodzili oraz o miejscu tych zdazen. Pamietaj ,ze genealogie zaczynasz od siebie samego a nie od miejsca gdzie wystepuja Cie interesujace nazwiska. Czerwinscy licznie wystepuja tez na Gornym Slasku ale nie wierze ze zmienisz teraz kierunek badan Wink. Musisz zbierac informacje ktore dalej beda prowadzic Cie do kolejnych.Skompletuj wedle moich rad wszystko o Twojej babci i tam znajdziesz wskazowki do dalszych krokow.

Pozdrawiam

Marek Zając
Odp: Czerwińscy [wiadomość #9977 jest odpowiedzią na wiadomość #9975] Sat, 28 April 2012 18:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Dziki za informacje, ale chyba nie doczytalicie tego co napisaem, ot ja o swojej babci wiem tylko tyle co napisaem i nic wicej Sad Nigdy jej na oczy nie widziaem nie wiem gdzie po 33 r ya i gdzie zmara. Wiem tylko gdzie si urodzia i kto by jej rodzicami. Nie wiem czy miaa rodzestwo.Dokumenty powiatu wieckiego z lat 1933 - 39 jakie zostay zachowane w AP w Bydgoszczy s bardzo skpe i nic w nich nie znalazem niestety dlatego nie wiem co mam dalej zrobi eby ruszy naprzd. Myl, e powinienem dry w kierunku poznanie jej rodzicw i ustalenia t drog czy moe pozostaa po nich jeszcze jaka rodzina, ktra moe co o Joannie wiedzie.
Mirek
Odp: Czerwińscy [wiadomość #9978 jest odpowiedzią na wiadomość #9977] Sat, 28 April 2012 18:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kaphis jest aktualnie niedostępny  kaphis
Miejsce: Leverkusen
Senior Member
Mirku a co z Twoimi rodzicami? Ktores z nich jest dzieckiem Twojej babci. Nikt nic nie wie?? A inne potomstwo Twojej babci??

Marek Zając
Odp: Czerwińscy [wiadomość #9979 jest odpowiedzią na wiadomość #9978] Sat, 28 April 2012 22:03 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Ojciec niestety nic na temat swojej matki nie wie bo by majc 1,5 roku wychowywany przez rodzin przysposobion
Odp: Czerwińscy [wiadomość #9994 jest odpowiedzią na wiadomość #9967] Thu, 03 May 2012 10:48 Przejdź do poprzedniej wiadomości
misiaczek2503 jest aktualnie niedostępny  misiaczek2503
Member
Witaj Mirku slady naszych rodzin znajdziesz w Swieciu ,Jezewie,Gdansku Oliwie,Tczewie,Tucholi,Osiek,Nowa Cerkiew kolo Chojnic ,Gdansk Matarnia,Gorznie oraz na Cmentarzu Starofarnym i Nowofarnym w Bydgoszczy pozdrawiam serdecznie Zosia.
Poprzedni wątek: Parafia Dobrcz, Włóki - Ślub prośba
Następny wątek: Rekowscy w Więckowach
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sun Jul 26 22:32:22 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund