Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Ogólnie o genealogii » Niemiecka strona genealogiczna
Niemiecka strona genealogiczna [wiadomość #9955] Thu, 26 April 2012 08:36 Przejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Witam!
Pod tym adresem jest Niemiecka wyszukiwarka http://meta.genealogy.net/search/index
Wyszukaa mi nazwiska /Grodotzki/, ktre s w moim zainteresowaniu.
Czy mgby kto z forumowiczw, mdrzejszych ode mnie, podpowiedzie skd one si tam wziy i czy ewentualnie jest moliwo ustalenia - nawizania kontaktu z osob, ktra je tam wprowadzia.
Translator nie zdaje egzaminu.
Krzysiek

[Uaktualnione dnia: Thu, 26 April 2012 08:56]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Niemiecka strona genealogiczna [wiadomość #9956 jest odpowiedzią na wiadomość #9955] Thu, 26 April 2012 19:36 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kaphis jest aktualnie niedostępny  kaphis
Miejsce: Leverkusen
Senior Member
Drogi Krzysztofie,

za madrzejszego sie nie uwazam ale potrafie Ci troche pomoc.Pod linkiem ktory podajesz znajduje sie opis informujacy ,ze wpisane przez Ciebie dane beda poszukiwane w nastepujacych bazach :

-GedBas - ta baze tworza osoby ktore udostepniaja swoje pliki GedCom dla Komputerowego Towarzystwa Genealogicznego
-Datenbank Historischer Adressbcher - ta baza to zapewne baza zindeksowanych ksiag adresowych - temat do dokladnego sprawdzenia
-FOKO - tej bazy nie znam jeszcze ale postaram sie cos wiecej o niej dowiedziec
-Forschungsdatenbanken der Vereine - dane z bazy danych Komputerowego Towarzystwa Genealogicznego
-Online Ortsfamilienbcher - regionelne ksiegi rodzinne ktore gdzies online musza byc dostepne
-Familienanzeigen - ogloszenia rodzinne pochodzace z tego co widze z gazet i przez kogos zindeksowane
-Volkszahlregister Schleswig Holstein (AGGSH e. V.) - spis ludnosci Bundeslandu Szlezwik Holsztein zindeksowany lub zamieszczone przez towarzystwo AGGSH e. V.
-Grabsteine - pomniki na cmetarzach
-Bremer Passagierlisten (MAUS e. V.) - listy pasazerow z Bremen zindeksowane lub zamieszczone przez MAUS e. V.

Jesli chodzi o kontakt z autorami danych to juz loteria. W GedBas dos czesto napotyka sie adres e-mail osoby udostepniajacej dane co jednak nie gwarantuje , ze proba nawiazania kontaktu zakonczy sie powodzeniem.

To co znalazles to uniwersalna wyszukiwarka bedaca efektem wspolpracy kilku towarzystw , ktore udostepniaja swoje efekty pracy - tak przynajmniej ja to rozumie.

Pozdrawiam

Marek Zając

[Uaktualnione dnia: Thu, 26 April 2012 19:37]

Odp: Niemiecka strona genealogiczna [wiadomość #9958 jest odpowiedzią na wiadomość #9956] Thu, 26 April 2012 21:11 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Dziki za zainteresowanie.
Zbieram wszystkie lady dot. nazwiska Grodocki, Grodotzki, Grodotzky.
W Polsce nie mieszka ani jedna osoba o tym nazwisku. A tak nazywaa si moja babcia z domu. Przez wieki mieszkali w parafii ew. Rudzienice k. Iawy i byli liczn rodzin. Jak do tej pory nawizaem tylko sympatyczny kontakt z wnukiem jej siostry zam w Holandii. Dlatego kady lad dot tego nazwiska jest dla mnie bardzo wany. Nie mam nic prcz suchych danych z drzewa sigajcego 1730 roku oraz czstkowej historii ycia babci.
link FOKO http://foko.genealogy.net/ zawiera dwie osoby jedna z Elblga druga z z Pniewa powiat Pask. Jest to o tyle ciekawe, e w te rejon na przeomie lat 1920/30 przybyli moi dziadkowie.
To s tylko dwie osoby a reszta?
Krzysiek
Odp: Niemiecka strona genealogiczna [wiadomość #9963 jest odpowiedzią na wiadomość #9958] Fri, 27 April 2012 08:43 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
No to zawezamy sie do FoKo. Na tyle ile ja rozumie ta baza jest tworzona przez:

http://www.dagv.org/

FoKo zawiera wpisy o wystepowaniu danego nazwiska na jakims terenie czyli w Twoim wypadku w Elblagu od 1912 a w Pinnau w Niedersachsen od 1897. Indeksy te nie wskazuja ile osob na danym terenie nosilo takie nazwisko a ich zadaniem jest tylko podac wskazowke innym badacza , ze na danym terenie maja cos do sprawdzenia.

wiecej tutaj :

http://wiki-de.genealogy.net/FOKO

Pozdrawiam

Marek Zając
Odp: Niemiecka strona genealogiczna [wiadomość #9968 jest odpowiedzią na wiadomość #9963] Sat, 28 April 2012 09:01 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witaj.
Dziki Marku za zainteresowanie.
Skorzystaem z translatora i z tego co zrozumiaem gwnie te zbiory dot. Prus Wschodnich, co tam byo ze lska.
Zbiory nie s kompletne. Czy przypadkiem nie jest to tak, e "X" przesya swoje dane te ktrymi jest zainteresowany i w ten sposb jest tworzona baza.
Jest tam rwnie wyszukiwarka miejscowoci.
Po wpisaniu np. Rudzienice - Raudnitz parfia, Frednowy-Frodenau, Tynwad - Tillwalde powinni wyskoczy moi.Niestety nie ma adnego.
U nas te s indeksy do dalszych bada ale jest to jasne i czytelne, wiadomo jak i gdzie pracowa, bada dalej.
I std moje upierdliwe pytanie skd maj te dane?
Krzysiek

Odp: Niemiecka strona genealogiczna [wiadomość #9970 jest odpowiedzią na wiadomość #9955] Sat, 28 April 2012 09:35 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Milksurfer jest aktualnie niedostępny  Milksurfer
Miejsce: Niemcy
Senior Member
witam

byla to strona i bazy ktore odrazu mi sie spodobaly wlasnie tam zaczolem moje poszukiwania

wynikalo to na poczatku z mojej niewiedzy bo wtedy nic podobnego w polsce nie bylo.

bardzo bym sie cieszyl jakby nasza strona i bazy tak sie tematycznie rozwijaly jak tam.

bardzo podobaja mi sie struktury organizacyjne

pozdrawiam

Marcin
Odp: Niemiecka strona genealogiczna [wiadomość #9972 jest odpowiedzią na wiadomość #9970] Sat, 28 April 2012 09:44 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
No i co z tego???
Pom w jej rozgryzieniu niedoukom z Niemieckiego i odpowiedz na moje pytania.
Napisz co mona tam znale, w jaki sposb byy wprowadzone dane z kim si kontaktowa w sprawie poszerzenia inf.itp.itp.itp.
Krzysiek
Odp: Niemiecka strona genealogiczna [wiadomość #9973 jest odpowiedzią na wiadomość #9968] Sat, 28 April 2012 10:17 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Z FAQ dotyczacego FoKo wynika , ze dane wysylaja wolontariusze i zanim zostana udostepnione ktos sprawdza ich poprawnosc pod katem nazw miejscowosci i terytorium. Jesli chodzi o byle wschodnie tereny Niemiec wyszukiwarka ma pracowac na dzisiejszych nazwach miejscowosci.Gdzies widzialem tez opis , ze ktos ma info o rodzinie nazwiskiem X w miejscowosci Y i przesyla to. Mozna w ten sposob wywnioskowac ze dane o interesujacych Ciebie nazwiskach udostepnil jakis krewny lub przypadkowa osoba ktora gdzies takie dane widziala lub posiada.

Marek Zając
Odp: Niemiecka strona genealogiczna [wiadomość #9974 jest odpowiedzią na wiadomość #9973] Sat, 28 April 2012 11:30 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Dziki Marku jeszcze troch pokombinuj.
Wpisujc np Rudzienice wyskakuje lista nazwisk. Natomiast przy wpisaniu Raudnitz dodatkowo przy niektrych nazwiskach jest jeszcze opis z innymi miejscowociami, zawiera nazwy niemieckie.
Po klikniciu przekierowuje na inn stron. Np. przy wpisaniu Frodenau- Frednowy w licie nazwisk wystpuje osoba Catharina Czychi. Ta sama osoba jest na familysearch i przy odczytywaniu /chyba, e tak jest zapisane i odczytyway dwie rne osoby/ zosta popeniony ten sam bd. Wic chyba te cigaj troch z bazy Mormonw. Zwrciem na to uwag, gdy Cichy wystpuje w moim drzewie w powizaniu z Grodockim.
Krzysiek
Odp: Niemiecka strona genealogiczna [wiadomość #9996 jest odpowiedzią na wiadomość #9958] Thu, 03 May 2012 13:41 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
NorbertRoclawski jest aktualnie niedostępny  NorbertRoclawski
Junior Member
egopol napisa(a) dnia czw, 26 kwiecie 2012 09:11

W Polsce nie mieszka ani jedna osoba o tym nazwisku. A tak nazywaa si moja babcia z domu. Przez wieki mieszkali w parafii ew. Rudzienice k. Iawy i byli liczn rodzin. Jak do tej pory nawizaem tylko sympatyczny kontakt z wnukiem jej siostry zam w Holandii. Dlatego kady lad dot tego nazwiska jest dla mnie bardzo wany. Nie mam nic prcz suchych danych z drzewa sigajcego 1730 roku oraz czstkowej historii ycia babci.
link FOKO http://foko.genealogy.net/ zawiera dwie osoby jedna z Elblga druga z z Pniewa powiat Pask. Jest to o tyle ciekawe, e w te rejon na przeomie lat 1920/30 przybyli moi dziadkowie.
Krzysiek

Odp: Niemiecka strona genealogiczna [wiadomość #9997 jest odpowiedzią na wiadomość #9958] Thu, 03 May 2012 13:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member

Krzysiek

Dzie dobry Panie Borowski.

Pisz ten tekst z Google Translator.
Czytam swoje posty na forum na PTG:
Odp: Niemiecka Strona genealogiczna

Prosz spojrze w niemieckiej ksice telefonicznej:
Link: http://www.dasoertliche.de/

Otrzymasz nastpujce numery telefonw i adresy.
Ta ksika telefoniczna jest publiczna. Wic nie ma prywatnoci.

Z powaaniem
Norbert Rocawski

[Uaktualnione dnia: Thu, 03 May 2012 13:43]

Odp: Niemiecka strona genealogiczna [wiadomość #9998 jest odpowiedzią na wiadomość #9997] Thu, 03 May 2012 13:44 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
NorbertRoclawski napisa(a) dnia czw, 03 maj 2012 01:42

Krzysiek

Dzie dobry Panie Borowski.

Pisz ten tekst z Google Translator.
Czytam swoje posty na forum na PTG:
Odp: Niemiecka Strona genealogiczna

Prosz spojrze w niemieckiej ksice telefonicznej:
Link: http://www.dasoertliche.de/

Otrzymasz nastpujce numery telefonw i adresy.
Ta ksika telefoniczna jest publiczna. Wic nie ma prywatnoci.

Z powaaniem
Norbert Rocawski

Odp: Niemiecka strona genealogiczna [wiadomość #10001 jest odpowiedzią na wiadomość #9998] Fri, 04 May 2012 10:35 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Senior Member
Serdeczne dziki za podpowiedzi.
Reszt przesyam na priv.
Krzysiek
Poprzedni wątek: Niemiecka strona genealogiczna
Następny wątek: USC Drzycim ,1890...
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sun Jul 26 23:42:35 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund