Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Wilkowscy (wielka migracja z Wielkopolski na tereny Śliwic)
Wilkowscy (wielka migracja z Wielkopolski na tereny Śliwic) [wiadomość #18674] Fri, 02 July 2021 19:26 Przejdź do następnej wiadomości
artsik22 jest aktualnie niedostępny  artsik22
Junior Member
Temat ogó³em jest ogólnikowy, tym bardziej ¿e chodzi o ca³± rodzinê Wilkowskich nieznanego mi herbu, którzy przybyli na teren ¦liwic. Tutaj tkwi zagadka, któr± nie mo¿emy sami rozwik³aæ. Nasz przodek Jerzy Wilkowski ur. w Wielkopolsce (ok.1695-1792) przyby³ wraz ze swoim synem Kazimierzem oraz Fabianem na teren Kaszub. Pan Adam Wêsierski - lokalny historyk ze ¦liwic, w jednej swojej publikacji, ¿e nie jako Jerzy Wilkowski przyby³ na teren ¦liwic w I po³owie XVIII wieku. Jak wiemy, ani Jerzy, ani Fabian, którykolwiek z nich nie ma o nim wzmianki na ich temat w ksiêgach ¶liwickich. Ogó³em rodzina Wilkowskich pochodzi³a z rodu szlacheckiego. Niektórzy z tego rodu mieli wpisane w akcie zgonu, lub nawet urodzenia nobilis.
Jerzy Wilkowski w II po³owie zakupi³ Kamionkê, a jego syn Fabian Wilkowski Jab³onkê. Tam urodzi³a siê moja 6x prababcia Magdalena.
Proszê pomóc mi w ustaleniu sk±d ta rodzina pochodzi³a oraz czy jest jakakolwiek szansa w znalezieniu jakiego oni byli herbu. Mogê tylko wspomnieæ, ¿e na terenie Wielkopolski w tym czasie by³o wiele rodzin Wilkowskich. Z tym dwie interesuj±ce rodziny byli herbu Gryf oraz Kotwicz.

Pozdrawiam,
Grzegorz

[Uaktualnione dnia: Fri, 02 July 2021 20:10]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Wilkowscy (wielka migracja z Wielkopolski na tereny Śliwic) [wiadomość #18675 jest odpowiedzią na wiadomość #18674] Sat, 03 July 2021 21:21 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
malrom jest aktualnie niedostępny  malrom
Senior Member
http://www.ptg.gda.pl/index.php/certificate/action/searchD/

W bazie PTG s± Wilkowscy w parafii Sliwice.

Fabianus Wilkowski zmar³ w 1778 w wieku lat 62
a Georgius /Jerzy + 1792 w wieku 92 lata.

Po wpisie w bazie zgony =Wilkowska= w Sliwicach
bêd± panie Wilkowskie.

Trzeba wej¶æ w urodzenia i ¶luby, tam te¿ wymienieni s± Wilkowscy

Pozdrawiam
Roman M.

[Uaktualnione dnia: Sat, 03 July 2021 21:21]

Odp: Wilkowscy (wielka migracja z Wielkopolski na tereny Śliwic) [wiadomość #19700 jest odpowiedzią na wiadomość #18674] Wed, 27 September 2023 17:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
sympatykPTG jest aktualnie niedostępny  sympatykPTG
Member
Przeczyta³am post dopiero dzisiaj, zaciekawi³o mnie to nazwisko , bo w moim drzewie mam Jerzego Wilkowskiego /nobil/ , który by³ w³a¶cicielem Kamionki a jego brat Fabian Jab³onki. Ja znalaz³am Jego akt urodzenia w aktach w Drzycim / Mszano/ w 1716 roku . Zmar³ w 1792 w Kamionce. Jego ¶lub w 1759 w Brodach/Czersk/ z Katarzyn± Malechiñsk± /nobil/ze Starzysk. Mieli córkê Zuzanna Wilkowska ur. 1765 Sliwice, moja pra..., która wysz³a za m±¿ za Franciszka Gwizda³ê z Lisin. Ojciec Jerzego, ALBERT Wilczyñski/ Wilkowski/ arendarz Cekcynu /nobil/ o¿eni³ siê w 1712 roku z Katarzyn± Siemichowska/ Siemikowska/ /nobil/ w Sliwicach / Trzepciny/. Siemikowscy w Opis Królewszczyzn z 1664 posiadali Woziwodê . Malechiñscy to te¿ szlachta kaszubska . W lustracji z 1570 roku piosiadali Stary Wiec, Malachin a w Lustracji 1682 Malachin i Chwarzenko. Nie wiem , czy tak by³o. Prosze sprawdziæ .Pozdrawiam . Renata Brutel-Tuczko.
Odp: Wilkowscy (wielka migracja z Wielkopolski na tereny Śliwic) [wiadomość #19701 jest odpowiedzią na wiadomość #19700] Wed, 27 September 2023 19:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
artsik22 jest aktualnie niedostępny  artsik22
Junior Member
Dziêkujê krewnej na za informacje.
Proszê o kontakt na PW,
Pozdrawiam
Grzegorz Nowacki, potomek Fabiana Wilkowskiego
Odp: Wilkowscy (wielka migracja z Wielkopolski na tereny Śliwic) [wiadomość #19752 jest odpowiedzią na wiadomość #19700] Wed, 08 November 2023 01:08 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
wamke jest aktualnie niedostępny  wamke
Miejsce: Tuchola
Senior Member
Wg Lustracji Starostwa ¦wieckiego z 1765 roku by³o odwrotnie: Fabian w³a¶cicielem Kamionki, a Jerzy Jab³onki.

Andrzej Wamke

[Uaktualnione dnia: Wed, 08 November 2023 01:09]

Odp: Wilkowscy (wielka migracja z Wielkopolski na tereny Śliwic) [wiadomość #19754 jest odpowiedzią na wiadomość #19752] Thu, 09 November 2023 10:22 Przejdź do poprzedniej wiadomości
sympatykPTG jest aktualnie niedostępny  sympatykPTG
Member
Tak , zgadza siê, ale jest to pomy³ka , poniewa¿ w aktach urodzeñ, ¶lubów czy zgonów jest podana wie¶ Jerzego -Kamionka a Fabiana- Jab³onka.
Poprzedni wątek: Gdańsk po 1914, indeks
Następny wątek: Akt Ślubu z 1919r. z Niemiec, Pomocy!
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sat Oct 03 01:32:34 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund