| Wilkowscy (wielka migracja z Wielkopolski na tereny Śliwic) [wiadomość #18674] |
Fri, 02 July 2021 19:26  |
artsik22
|
Junior Member |
|
|
Temat ogó³em jest ogólnikowy, tym bardziej ¿e chodzi o ca³± rodzinê Wilkowskich nieznanego mi herbu, którzy przybyli na teren ¦liwic. Tutaj tkwi zagadka, któr± nie mo¿emy sami rozwik³aæ. Nasz przodek Jerzy Wilkowski ur. w Wielkopolsce (ok.1695-1792) przyby³ wraz ze swoim synem Kazimierzem oraz Fabianem na teren Kaszub. Pan Adam Wêsierski - lokalny historyk ze ¦liwic, w jednej swojej publikacji, ¿e nie jako Jerzy Wilkowski przyby³ na teren ¦liwic w I po³owie XVIII wieku. Jak wiemy, ani Jerzy, ani Fabian, którykolwiek z nich nie ma o nim wzmianki na ich temat w ksiêgach ¶liwickich. Ogó³em rodzina Wilkowskich pochodzi³a z rodu szlacheckiego. Niektórzy z tego rodu mieli wpisane w akcie zgonu, lub nawet urodzenia nobilis.
Jerzy Wilkowski w II po³owie zakupi³ Kamionkê, a jego syn Fabian Wilkowski Jab³onkê. Tam urodzi³a siê moja 6x prababcia Magdalena.
Proszê pomóc mi w ustaleniu sk±d ta rodzina pochodzi³a oraz czy jest jakakolwiek szansa w znalezieniu jakiego oni byli herbu. Mogê tylko wspomnieæ, ¿e na terenie Wielkopolski w tym czasie by³o wiele rodzin Wilkowskich. Z tym dwie interesuj±ce rodziny byli herbu Gryf oraz Kotwicz.
Pozdrawiam,
Grzegorz
[Uaktualnione dnia: Fri, 02 July 2021 20:10] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
|