| Przywitanie i zarazem prośba o rozczytanie nazwiska [wiadomość #18272] |
Wed, 23 December 2020 06:11  |
chwieral
|
Junior Member |
|
|
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Do genealoga mi daleko. Zawodowo zajmujê siê sztuk±, za¶ genealogiê traktujê jako po³±czenie rodzinnego obowi±zku, dbania o spu¶ciznê, jak i przyjemno¶ci w samych poszukiwañ, dr±¿eniu, analizowaniu.
Ucieszy³em siê, ¿e PTG zajê³o siê równie¿ ukraiñsk± (obecnie) miejscowo¶ci± Zbara¿ sk±d pochodz± moi przodkowie po k±dzieli. Wyszukujê ksiêgi, próbujê robiæ samodzielnie wszystko na tyle, na ile to mo¿liwe. Czasem jednak brak pewno¶ci zapala w g³owie ¿arówkê z napisem "b±d¼ ostro¿ny, je¶li nie jeste¶ pewny". St±d te¿ moja gor±ca pro¶ba o konsultacjê w postaci pomocy w rozczytaniu dwóch nazwisk moich przodków bezpo¶rednich z wycinku skanu metryki z ksiêgi ze Zbara¿a z roku 1857-go. Mój prapradziadek to Andrzej Za³uski. Wpisane jest imiê ojca oraz rodziców ojca, jak i matki oraz rodziców matki, czyli de facto zarówno rodzice, jak i dziadkowie Andrzeja Za³uskiego. Moja niepewno¶æ dotyczy dwóch zamieszczonych tu nazwisk, a mianowicie:
"Zachariasz Za³uski - syn Bazylego i Tekli ...?..."
oraz
"rodzice Xeni - Teodor Isterewicz i Helena ...?...".
Poni¿ej ów wycinek skanu:

Z góry uprzejmie dziêkujê za pomoc. W³a¶ciwe/jednolite brzmienie nazwiska jest tu bardzo istotne.
Serdecznie pozdrawiam
Radek
Moje badania genealogiczne nastawione są na następujące nazwiska: Chwieralski, Załuski, Pauliniewicz, Isterewicz, Wojcieszczuk, Brycki, Szydelski, Chorostecki, Rokicki, Dunajewski i in. Będę wdzięczny za pomoc w dotarciu jak najdalej.
[Uaktualnione dnia: Wed, 23 December 2020 06:17] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
| Odp: Przywitanie i zarazem prośba o rozczytanie nazwiska [wiadomość #19269 jest odpowiedzią na wiadomość #18277] |
Fri, 11 November 2022 02:17  |
chwieral
|
Junior Member |
|
|
Bardzo dziêkujê.
Moje badania genealogiczne nastawione są na następujące nazwiska: Chwieralski, Załuski, Pauliniewicz, Isterewicz, Wojcieszczuk, Brycki, Szydelski, Chorostecki, Rokicki, Dunajewski i in. Będę wdzięczny za pomoc w dotarciu jak najdalej.
|
|
|
|