Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Łęgowski
Łęgowski [wiadomość #5247] Thu, 18 November 2010 20:45 Przejdź do następnej wiadomości
Ryzaw55 jest aktualnie niedostępny  Ryzaw55
Junior Member
Czy kto posiada wicej wiadomoci o rodzinie JZEFA GOWSKIEGO ur.08.01.1852 w Michorowie(powiat i gmina Sztum) zmarego w Poznaniu 13.11.1930. By historykiem Pomorza, etnografem Kaszub i Pomorza organizatorem szkolnictwa, jzykoznawc, nauczycielem i przez 3 lata prezesem Towarzystwa Naukowego w Toruniu. Wiem, ze mia z Ludwik Masowsk (lub 1886 w Pocku) czwrk dzieci : Stanisaw Walenty dyrektor Urzdu Morskiego w Gdyni, inynier budowy okrtw, Witolda , Zygmunta i Wand zam. Cybichowsk.Znam jego rodzicw: Jan gowski i Marianna z domu Kozowska. Bardzo prosz o ewentualne wiadomoci np. o jego rodzestwie lub rodzestwie ojca lub dziadka. Rodzina gowskich bya do znana i zasuona dla Pomorza i licz na pomoc, zwaszcza internautw z okolic Michorowa.
Odp: Łęgowski [wiadomość #5248 jest odpowiedzią na wiadomość #5247] Thu, 18 November 2010 21:55 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Wojciech57 jest aktualnie niedostępny  Wojciech57
Miejsce: Gdynia
Junior Member
Witam,
Sam jestem tym zainteresowany. Moja rodzina, w najstarszych dostepnynch ksiegach parafialnych zapisywana "gowski" wywodzi sie z Pczewa (pocz. XVIII w.), pzniej Wielbrandowo/Skrcz. Jak dotd nie natrafiem na slad porewienstwa z postacia tytuow tego wtku, choc udao mi si odtworzy dua cze "drzewa" genealogicznego. Zaczam link do mapki z rozmieszczeniem rodzin gowski/Langowski ,ktor utworzyem na podstawie Katastru Fryderycjanskiego:
http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF&msa=0&msid=
113046581261216170550.000480100dd54bbbb868d

pozdrowienia
Wojciech
Poprzedni wątek: Szlagowski
Następny wątek: Franciszek Etmański i Władysława Tryba
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sat Aug 15 08:49:35 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund