Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Ogólnie o genealogii » Pytanie do bazy danych
Pytanie do bazy danych [wiadomość #2821] Sun, 20 September 2009 21:15 Przejdź do następnej wiadomości
kdan56 jest aktualnie niedostępny  kdan56
Miejsce: Tczew
Member
Witam
Mam pytanie dotyczce bazy danych . Moja dalsza kuzynka chciaa skorzysta z bazy ,(mieszka poza granicami kraju ) kiedy w rozmowie telefonicznej wspomniaem jej o tej stronce . Bardzo jej si podoba tylko ma problem z korzystaniem z bazy , plega on na tym e wpisaa do ramek imi i nazwisko dziadka swego ma plus dat urodzenia i miejsce , i baza jej wyrzucia e nie ma takiej osoby .
Ja nie musiaem na razie korzysta z bazy , lecz dla sprawdzenia wpisaem rwnie imi nazwisko i dat urodzenia , bez uzupeniania reszty ramek i wynik by ten sam czyli nic .
Moe co le robimy , prosz o wyjanienie .
Damian
Odp: Pytanie do bazy danych [wiadomość #2822 jest odpowiedzią na wiadomość #2821] Sun, 20 September 2009 22:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jolka
Miejsce: Gdynia
Senior Member
Damianie, nazwisko moze byc w ksiegach zapisane w innej formie lub jeszcze nie zindeksowano Twojej parafii. Moze napiszesz cos wiecej np o kogo chodzi i jakie lata ewentualnie z jakich rejonow (parafia) pochodzi osoba, ktorej szukasz - wtedy moze bedzie Ci mozna pomoc
Jolanta

GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
Odp: Pytanie do bazy danych [wiadomość #2824 jest odpowiedzią na wiadomość #2822] Mon, 21 September 2009 07:38 Przejdź do poprzedniej wiadomości
jarob jest aktualnie niedostępny  jarob
Senior Member
Nie potrzebnie wpisujecie dat urodzenia i miejscowo.

W bazie nie ma nazwy miejscowosci, w ktrej osoba si rodzi, tylko nazwa parafii, do ktrej nalazaa ta miejscowo w tamtym czasie. Jezeli chodzi o date urodzenia, to w bazie jest tylko rok.

Lepiej mniej danych poda, a w wynikach poszuka odpowiedniej osoby. Co za tyczy nazwiska i imienia, to tak jak przedmwczyni napisaa - moe by inaczej zapisane. Natomiast imi moe by zapisane w formie aciskiej.

Pozdrawiam,
Jarek Bieliński
Poprzedni wątek: Ciekawe pozycje książkowe
Następny wątek: Wiele nazwisk i bardzo starych Wiadomosci
Idź do forum:

Aktualny Czas: Fri Aug 07 00:05:32 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund