Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Potomkowie Józefa Laskowskiego z Gdańska
Potomkowie Józefa Laskowskiego z Gdańska [wiadomość #3] Fri, 24 March 2006 14:57 Przejdź do następnej wiadomości
Anonymous Coward
Witam
Poszukuj kontaktu z potomkami: Jzefa Laskowskiego - kolejarz polski w WM Gdask, urodzony w Sampawie w 1894 roku syn Jana, zgin w Dachau 27 XI 1942 roku, brat mojego dziadka Konrada Laskowskiego. Oeni si z Anastazj Lendzion.Dzieci: Feliks i Edwin
Pozdrawiam

[Uaktualnione dnia: Tue, 28 March 2006 01:15] przez Moderatora

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Potomkowie Józefa Laskowskiego z Gdańska [wiadomość #526 jest odpowiedzią na wiadomość #3] Sat, 03 March 2007 12:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Dario jest aktualnie niedostępny  Dario
Junior Member
janlask napisa(a) dnia pi, 24 marzec 2006 02:57

Witam
Poszukuj kontaktu z potomkami: Jzefa Laskowskiego - kolejarz polski w WM Gdask, urodzony w Sampawie w 1894 roku syn Jana, zgin w Dachau 27 XI 1942 roku, brat mojego dziadka Konrada Laskowskiego. Oeni si z Anastazj Lendzion.Dzieci: Feliks i Edwin
Pozdrawiam

Witam Smile
Co prawda mj dziadek nazywa si Jzef Laskowski ale to chyba nie ten sam - mj dziadek ur. sie 17 maja 1925 r. w Lipowcu - w okolicach Mawy.
Mia on Regin Laskowsk z domu Sagalska.

Pewnie to nie jest osoba , ktrej pan szuka lecz zapewne w paskich poszukiwaniach natkn si pan na ten wanie trop - myl , e moemy wymienia si informacjami - ja dopiero zaczynam poszukiwania korzeni ale jak tylko znajd cokonkretnego to dam zna.

Gdy szukajc swoich przodkw zapewne nieraz trafi na dane o paskich - z oczywistych wzgldw ( to samo nazwisko )

Imiona rodzicw mojego dziadka to :
Wadysaw Laskowski oraz Zofia Laskowska - niestety nie znam jej nazwiska rodowego.

Z opowiada pamitam tylko , e Wadysaw Laskowski chwali si pochodzeniem lordowskim czy co w tym stylu , e jego ojcie mia przed nazwiskiem VON - myl , e prdzej czy pniej dojd i do tych danych.

Pozdrawiam i licz na pomoc Smile
Odp: Potomkowie Józefa Laskowskiego z Gdańska [wiadomość #537 jest odpowiedzią na wiadomość #526] Mon, 05 March 2007 02:40 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Milksurfer jest aktualnie niedostępny  Milksurfer
Miejsce: Niemcy
Senior Member
witam

Von czyli mozna powiedziec ze nazwisko mialo styk z zaborem niemieckim prawdopodobnie ziemianin
natknolem sie u mnie rowniesz na Von i van ale pusniej nie bylo to tak stosowane jest to oznaczenie " Z " czyli Z Gdanska - Von Danzig Jako ziemianin schlachcic byl tak spisywany po nieniecku

pozdrawia Marcin

p.s.
Laskowskich z pomorza znam wielu sa prawie wszedzie
Odp: Potomkowie Józefa Laskowskiego z Gdańska [wiadomość #538 jest odpowiedzią na wiadomość #537] Mon, 05 March 2007 07:24 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Dario jest aktualnie niedostępny  Dario
Junior Member
Dziki za to info - no i dowiedziaem si znw czegonowego Smile
Czowiek szuka i uczy si cae ycie
Z tego co mi opowiadaa matka, to jej dziadek chwali si kiedy , e jego ojciec mia jaki nieduy paacyk na warmiii i mazurach - ale pojcia nie mam gdzie Confused

Pozdrawiam i licz na dalsz pomoc
Odp: Potomkowie Józefa Laskowskiego z Gdańska [wiadomość #539 jest odpowiedzią na wiadomość #538] Tue, 06 March 2007 00:43 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Anonymous Coward
Dario napisa(a) dnia pon, 05 marzec 2007 07:24

...
Z tego co mi opowiadaa matka, to jej dziadek chwali si kiedy , e jego ojciec mia jaki nieduy paacyk na warmiii i mazurach - ale pojcia nie mam gdzie Confused ...

Witam
Jeden z dworkw Laskowskich jest tu :
http://www.szlachta.org/obraz/VN3-4_d.jpg
Co prawda nie warmisko - mazurskie, ale warte zachowania.
Moi Laskowscy od 1776 roku (udokumentowane) mieszkali na Ziemii Lubawskiej i tak jest do tej pory.

Pozdrawiam Janusz Laskowski
Poprzedni wątek: Wrzosek Eugeniusz
Następny wątek: poszukuje danych nazwisko Bramański
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sat Sep 12 03:12:26 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund