Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » PTG » PTG » Czy znacie tÄ… stronÄ™???
Czy znacie tą stronę??? [wiadomość #6328] Fri, 18 February 2011 18:38 Przejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostÄ™pny  egopol
Senior Member
http://ksiegi-parafialne.pl/

Tabela ksi±g metrykalnych ¶ci±gniêta zosta³a z naszej strony.
Co tym s±dzicie ?
Krzysiek
Odp: Czy znacie tą stronę??? [wiadomość #6330 jest odpowiedzią na wiadomość #6328] Fri, 18 February 2011 18:58 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member

W³a¶ciciel strony do odstrza³u!

Staszek

[Uaktualnione dnia: Mon, 01 August 2011 17:55]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Czy znacie tą stronę??? [wiadomość #6331 jest odpowiedzią na wiadomość #6328] Fri, 18 February 2011 21:24 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zatoka jest aktualnie niedostÄ™pny  Zatoka
Senior Member
Autor strony pope³nia do¶æ typowy b³±d merytoryczny pisz±c o ksiêgach parafialnych zamiast metrykalnych. Wbrew pozorom obraca siê to na dobre. W Googlach strona wy¶wietla siê na pierwszym miejscu. Poprzez ni± zainteresowani docieraj± do baz i dalej do for. W efekcie koñcowym docieraja do naszego ¶rodowiska, a to w tym wszystkim jest najwa¿niejsze. Mo¿na siê tylko z tego cieszyæ.

Pozdrawiam

Janusz Wegner

Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
Odp: Czy znacie tą stronę??? [wiadomość #6332 jest odpowiedzią na wiadomość #6328] Fri, 18 February 2011 21:47 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Janusz jest aktualnie niedostÄ™pny  Janusz
Senior Member
Witajcie!

Ja bym sie jednak tak nie cieszy³ bo "facet" skopiowa³ nasz± stronê oko³o 9 miesiêcy temu, kiedy jeszce nie wprowadzili¶my ograniczeñ do dostêpno¶æi indeksów.Zauwa¿cie(swoiste kuriozum ¿e indeksy z Bobowa -chrzty dostêpne s± nawet do 2005 roku!!!.Nie wiem tylko czy go¶æ ma na my¶li nas czy polskie PTG, ale i tak przesadzi³ i trzeba mu zwróciæ na to uwagê.

pzdr.Janusz

[Uaktualnione dnia: Fri, 18 February 2011 21:49]

Odp: Czy znacie tą stronę??? [wiadomość #6333 jest odpowiedzią na wiadomość #6328] Fri, 18 February 2011 22:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jolka
Miejsce: Gdynia
Senior Member
Nie bardzo rozumiem to oburzenie, przecie¿ nie publikuje tam indeksów a jedynie zbiorcz± informacje o wszystkich indeksach w sieci z linkami do danych stron. Moim zdaniem dobra robota Smile
Jola

GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BY�O, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIA�A.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWI�O, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTA�A.
Odp: Czy znacie tą stronę??? [wiadomość #6334 jest odpowiedzią na wiadomość #6328] Fri, 18 February 2011 22:24 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
To tylko dowodzi, ¿e strona nie jest uaktualniana. Zostawi³ bym to bez ¿adnej reakcji z naszej strony jako doskona³y przyk³ad szkoleniowy pt. "Jak rodz± siê nie¶cis³o¶ci w zestawieniach". Ze strony g³ównej s± linki do PomTG wiêc kto do nas trafi powinien zapoznaæ siê z wszystkimi tematami forum. Na wszelki wypadek mo¿na (wzorem Forgenu) "podnie¶æ" status tematu by zawsze by³ wy¶wietlany na pierwszym miejscu. Wtedy spe³ni funkcjê informacyjn±.

Pamietajmy, ¿e na stronie nie ma informacji o zakazie kopiowania podanych informacji.

Pozdrawiam

Janusz Wegner

Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych

[Uaktualnione dnia: Fri, 18 February 2011 22:33]

Odp: Czy znacie tą stronę??? [wiadomość #6337 jest odpowiedzią na wiadomość #6334] Fri, 18 February 2011 23:36 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kaphis jest aktualnie niedostÄ™pny  kaphis
Miejsce: Leverkusen
Senior Member
Witam

Moim zdaniem autor tamtej strony powinien sie najpierw skontaktowac z PomTG i zglosic chec wykonania takiej pracy.Wyobrazmy sobie , ze ja teraz pojde do Genoszukacza PolTG skopiuje indexy z Paczewa z roku 1880 obrobie je odpowienio w Exelu i wysle do Was. Tam juz ten rok jest dostepny tutaj jeszcze nie. To byloby zwykle przywlaszczenie sobie pracy innych osob.

PTG utrzymuje sie ze skladek czlonkowskich i wpisowego.Tego ile jest dokladane wiecej z kieszeni nikt nie moze policzyc ale sa to koszty takie jak :

- prywatny czas
- prywatny sprzet ( komputery , telefony , aparaty , samochody )
- koszty utrzymania sprzetu ( internet , oprogramowanie , prad , baterie ,paliwo olej )
- licytacje na aukcjach materialow ktore powinny znajdywac sie w archiwach a nie w prywatnych rekach
- mozna wymienic wiecej przykladow.

Cytuje : " Tyle, ¿e publikowanie linku do tej strony nabija facetowi kasê z wielu reklam a to ju¿ mo¿na traktowaæ jako komercyjne wykorzystywanie czyjej¶ pracy."

MIMO WSZYSTKO OSOBA KTORA TRAFIA NA FORUM POMORSKIEGO TOWARZYSTWA GENEALOGICZNEGO NIE JEST ZASYPYWANA REKLAMAMI A JEDYNIE INFORMACJAMI PO KTORE TU PRZYCHODZI !

Marek

Marek ZajÄ…c
Odp: Czy znacie tą stronę??? [wiadomość #6338 jest odpowiedzią na wiadomość #6337] Fri, 18 February 2011 23:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Dziêki za wypowiedzi.
S± bardzo ciekawe, tylko czy w przysz³o¶ci nie powinni¶my siê zastanowiæ nad prawami autorskimi - ogólnie rzecz ujmuj±c. Tym bardziej, ze chcemy siê przekszta³ciæ.
Uwa¿am, ¿e robota jest dobra pod warunkiem, ¿e nie komercyjna.
I jeszcze jedno z tego co pogrzeba³em w necie go¶ciu jest chyba z Czêstochowskiego towarzystwa.
Krzysiek
Odp: Czy znacie tą stronę??? [wiadomość #6339 jest odpowiedzią na wiadomość #6328] Sat, 19 February 2011 08:07 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Je¿eli potwierdzi siê informacja o jego cz³onkostwie w TGZC to zawarto¶æ strony winna byæ bezwzglêdnie skorygowana. Jako ¶rodowisko nie powinni¶my byæ ¼ród³em b³êdnych danych.

Pozdrawiam

Janusz Wegner

Odp: Czy znacie tą stronę??? [wiadomość #6340 jest odpowiedzią na wiadomość #6339] Sat, 19 February 2011 08:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Najwa¿niejsze jest to: Czy PomTG da³o pozwolenie na wykorzystywanie KOMERCYJNE (reklamy) swoich danych, nawet linków.
Zatoka dobrze pamiêta jak± mial dyskusjê z zamieszczaniem linków do czyich¶ stron bez zezwolenia na Genepedii.
Sk±d Krzysztofie wiesz, ¿e go¶ciu jest z TGZCZ?
U mnie kontakt do niego siê nie otwiera.

CO NA TO ADMINISTRATORZY NASZEJ STRONY ?????
CO NA TO ZARZ¡D POM TG ?????

Staszek

[Uaktualnione dnia: Sat, 19 February 2011 08:26]

Odp: Czy znacie tą stronę??? [wiadomość #6341 jest odpowiedzią na wiadomość #6328] Sat, 19 February 2011 08:25 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Staszku!!!!

O czym Ty piszesz? Jaka Geneteka? Dlaczego "siejesz" dezinformacjê?

Pozdrawiam

Janusz Wegner

Odp: Czy znacie tą stronę??? [wiadomość #6342 jest odpowiedzią na wiadomość #6341] Sat, 19 February 2011 08:28 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Twoja agresja panie Zatoka jest nie na miejscu. Po prostu zamiast genepedia napisalem geneteka. Cz³owiek inteligentny by siê tego domy¶li³.

Staszek
Odp: Czy znacie tą stronę??? [wiadomość #6344 jest odpowiedzią na wiadomość #6328] Sat, 19 February 2011 09:26 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Czyli przeszli¶my na "per Pan". Nie ma sprawy. Gratulujê samouwielbienia. Wychodzi na to ¿e ludzie, którzy dopiero zaczynaj± swoj± przygodê z genealogi± to zbiór pó³g³ówków lub cwieræinteligentów. Na szczê¶cie jest i nad wszystkim "czuwa" guru - Piesta.

Janusz Wegner

Odp: Czy znacie tą stronę??? [wiadomość #6345 jest odpowiedzią na wiadomość #6340] Sat, 19 February 2011 09:32 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Chyba siê pospieszy³em z t± Czêstochow±, kolega nazywa siê Kuba Charê¿a nick "makros"
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:NRLlZYT 9swkJ:www.genealodzy.czestochowa.pl/pl/twoje-konto/userprofi le/makros+kuba+char%C4%99%C5%BCa&cd=2&hl=pl&ct=c lnk&gl=pl&client=firefox-a&source=www.google.pl

Przewija siê te¿ na forum Lubelskiego TG

Krzysiek

Odp: Czy znacie tą stronę??? [wiadomość #6348 jest odpowiedzią na wiadomość #6328] Sat, 19 February 2011 23:58 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
adamkami
Senior Member
Co¶ mi siê wydaje, ¿e koledzy siê chyba trochê rozpêdzili próbuj±c negatywnie oceniaæ robotê Kuby.

1. Na tej stronie nie ma ¿adnych indeksów, jest tylko informacja z linkami, gdzie takie indeksy mo¿na znale¼æ. Tak wiêc zarzut, ¿e facet kopiuje czyj±¶ pracê, jest zupe³nie bezzasadny.

2. Je¶li chodzi o zakres podawanych lat to jest rzeczywi¶cie bajzel, ale nie tylko na tej stronie. Zakresy pokazywanych lat zmieniaj± siê w czasie (w zale¿no¶ci od ró¿nych uk³adów) równie¿ na naszej stronie. Na niektórych stronach pokazywany zakres lat ma siê nijak do tego co naprawdê jest w indeksie.

3. Cz³owiek robi du¿± pracê zbieraj±c dane z wielu stron. Robi to w wiêkszo¶ci rêcznie, dziêki czemu trafiaj± tam (w sposób uporz±dkowany) informacje, których czêsto by¶my nie znale¿li przy pomocy wyszukiwarek. Ten ukierunkowany na okre¶lony sposób zebrania informacji ró¿ni t± stronê od wyników automatycznego zbierania danych przez ró¿ne wyszukiwarki.

4. Je¶li chodzi o reklamy na stronie i straszne kokosy, które zbiera w³a¶ciciel tej strony, to mam pewne w±tpliwo¶ci. Nie wiem jak jest naprawdê, ale ilo¶æ reklam jest typowa dla darmowych kont webowych, które s± darmowe tylko dlatego, ¿e dostawca w³a¶nie umieszcza na nich reklamy. Sam osobi¶cie swoje pierwsze strony uruchamia³em na takich w³a¶nie serwerach z reklamami. Teraz sobie wykupi³em konto i nie mam na stronie reklam. Nie potêpiajmy cz³owieka, jak nie wiemy jak jest naprawdê.

5. Dziêki tej stronie trafia na nasz serwer wielu u¿ytkowników.

Adam

Odp: Czy znacie tą stronę??? [wiadomość #6352 jest odpowiedzią na wiadomość #6328] Sun, 20 February 2011 13:33 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
makros jest aktualnie niedostÄ™pny  makros
Miejsce: Chełm
Junior Member
Witajcie
Jestem autorem strony o której wsponinacie i tak bardzo Wam sie nie podoba Sad

Celem wyja¶nienia :

"Egopol" - Nie wiem i jak± tabelê ksi±g metrykalnych chodzi ..wiêc proszê o wyja¶niene.

"Piesta" -Odno¶nik do mojej strony znajduje sie na wielu stronach obecnie Polskich i zagranicznych równie¿ Waszej ( za co Dziêkujê) I nie s±dzê aby by³o to nabijanie kasy facetowi. Nie jest to darmowy serwer i domena te¿ nie jest darmowa a wp³ywy z reklam na stronie to nawet nie s± "ziarenka piasku" o kokosach nie wspominaj±c Tym bardziej iz nikomu nie nakazuje w nie klikaæ. Tak wiêc nie pokrywaj± kosztów w/w. Ale skoro ju¿ zosta³em odstrzelony to dalej nie bêdê ci±gn± odpowiedzi i polemiki z Panem.

"Zatoka" -Tak masz racjê jest ró¿nica miedzy parafialny a metrykalny ale sam przyzna³e¶ i¿ jest wyskoko dziêki temu w wyszukiwarkach. Jest to szczegó³ do poprawy ale dopiero gdy si±de nad optymalizacj± stron na format mobilny oraz SEO

"Janusz" -Strona istnieje od ok 3 lat, i nie u¿ywa³bym s³owa skopiowa³ nawet w cudzyms³owie. Kuriozum o którym Pan wspomina jest za spraw± Geneteki gdzie taki zakres lat jest podany (choc niedostêpny). Proponujê przeczytaæ jeszcze raz moj± strone g³ówn± "(..)aby by³o wiadomo jaka parafia zosta³a zindeksowana(...)Zakres lat jest ró¿ny dla ró¿nych stron"

".." Odno¶nie zakresu lat staram sie na bie¿±co go weryfikowaæ poniewa¿ w genetece potrafi± znikn±æ dane lata. Czasem z opó¼nieniem poniewa¿ nie na wszystkich serwisach jest bie¿±ca informacja a czasem trzeba sprawdzaæ rok po roku w ka¿dej miejscowo¶ci aby zobaczyc co nowego sie pojawi³o.
Nawet je¶li podany jest zakres lat który jest zindeksowany a nie udostêpniony to juz nie jest moja wina. To jedynie informacja i¿ s± indeksy choæ samo informowanie o tym (geneteka -Bobowo) juz wprowadza w b³±d i zdaje sobie z tego sprawê. Sam pomys³ aby indeksowaæ lata których nie mo¿na udostêpniæ jest dla mnie troche dziwny (o czym nawet Lukasz (Poznan Projekt) wspomina³ na Genealodzy.pl)
Jesli za¶ jest pomy³ka w latach zawsze mo¿na napisaæ e-mail aby skorygowaæ (adres na g³ównej stronie)

"Kaphis" -Proponuje Lubelskie TG tam s± indeksy w formacie tekstowym w ¿adem spoób niezabezpieczone przed kopiowaniem

"Egopol" -Nie jestem z Czêstochowy tylko z Che³ma woj lubelskie. Jestem zarejestrowany jako uzytkownik forum Czêstochowskiego TG, PolTG, Lubelskiego TG, Forgenu (jako mod) oraz Waszego (od chyba ponad roku ) A tak naprawdê nie nale¿ê do ¿adnego Towarzystwa.
Wiêc proszê nie zmyslaæ tym bardziej iz na profilu do którego link zosta³ podany powy¿ej jest wyra¿nie napisane "Che³m"

Je¶li Zarz±d oraz cz³onkowie Pomorskiego TG uzna i¿ moja strona dzia³a na szkodê Towarzystwa i otrzymam pisemn± pro¶be o zaprzestaniu wykorzystywania informacji z Waszej strony (do której s± odno¶niki jako ¼ród³a) oczywi¶cie zaprzestanê.

Nadmieniê tylko i¿ bêdzie to ewenement poniewa¿ NIKT jak do tej pory nie zg³asza³ do mnie ¿adnych zastrze¿eñ (Sami nadsy³aja pro¶by o umieszczenie linków) a jak dobrze Pañstwo wiedz± linki s± do min. Geneteki, Poznan Project, Forgen`u Lubelskiego TG i wielu innych stron prywatnych.

A tak na marginesie
Czê¶æ linków do Was jest jeszcze nie poprawiona a wszystkie bêd± prowadzic na strone g³ówn± a nie do konkretnej parafi jak teraz (brak czasu)
Niestety nie mam dostêpu ile jest wej¶æ na strony Pomorskiego TG z mojej strony ale od Was do mnie by³o w tym miesi±cu 77 przekierowañ (na 5 200 wej¶c) a w poprzednim 75 na 9.175 wej¶æ na moja stronê Mo¿e Administrator udzieli takiej informacji.

Troszke mnie dziwi Pañstwa nastawienie do mojej strony Sad

Wiem i¿ nie jest pozbawiona b³êdów nie jestem informatykiem i pracuje nad ni± sam) Ale chyba powinno Wam zale¿ec na tym aby jak najwiêcej osób odwiedza³o i pozna³o serwis Pomorskiego TG.
Wiele osób odwiedza ksiegi-parafialne.pl aby w³a¶nie TAM dowiedzieæ siê czy co¶ nowego zosta³o dodane z indeksów a nie strony bezpo¶rednio - baz danych.

A wszystkie w±tpliwo¶ci zawsze mo¿na wyja¶niæ ..zamiast robiæ nagonkê

Kuba Charê¿a

[Uaktualnione dnia: Sun, 20 February 2011 14:34]

Odp: Czy znacie tą stronę??? [wiadomość #6355 jest odpowiedzią na wiadomość #6352] Sun, 20 February 2011 19:08 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
mkurow jest aktualnie niedostÄ™pny  mkurow
Member
Strona mi siê podoba. Nawet je¶li nie jest aktualna to dziêki niej mam pojêcie o "zindeksowanych" zasobach parafialnych (to nie b³±d) w ca³ej Polsce. Dla mnie jako laika parafialne = metrykalne.
Mia³e¶ prawo skopiowaæ poniewa¿ na ca³ej stronie ptg ani Twojej nigdzie nie znalaz³em (poprawcie mnie je¶li siê mylê) znaczka Copyright. Zatem nikt nie ro¶ci sobie praw autorskich do informacji podanej na stronie.
Moi przedmówcy troszkê siê zapêdzili (takie mam wra¿enie, baaardzo subiektywne). Jak w przedszkolu, o to czyja jest zabawka a potem jeszcze dali ni± sobie nawzajem po g³owie.

[Uaktualnione dnia: Sun, 20 February 2011 19:09]

Odp: Czy znacie tą stronę??? [wiadomość #6374 jest odpowiedzią na wiadomość #6352] Mon, 21 February 2011 12:40 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam!
Bardzo mi³o, ¿e odezwa³ siê Kuba, autor przedmiotowej strony.
Pod ¿adnym pozorem nie zamierza³em negowaæ potrzeby istnienia centralnej bazy w takiej formie jaka istnieje. I oby w pewnym momencie nie zosta³a za¶miecona innymi danymi ni¿ ksiêgi metrykalne i odno¶niki do indeksów.
Maj±c wiêkszo¶æ swoich przodków na Pomorzu prowadzê równie¿ poszukiwania, tak jak i wielu z nas, w innych czê¶ciach kraju.
Wiêc dane zawarte na tej stronie w pewnym momencie mog± okazaæ bardzo przydatne. Nie ma równie¿ potrzeby przegl±dania wielu innych stron.
Jest tylko jedno ale...
Dlaczego o istnieniu tej strony i jej znalezieniu sprawi³ przypadek i poczta pantoflowa.
Jak wynika z powy¿szej dyskusji nikt z nas o niej wiedzia³ a je¿eli ju¿ to nieliczni u¿ytkownicy naszego forum.
Uwa¿am, ¿e je¿eli jest co¶ z naszej bazy wykorzystywane w bazie innych stron i uzupe³nione o wiêksz± ilo¶æ informacji, wypada³o by o tym poinformowaæ.
Aby wszyscy mogli z Twojej pracy korzystaæ.
A, ¿e jest link na naszej stronie, no có¿.
Dziêki tej zadymie szersze grono dowiedzia³o siê o tej bazie Laughing

"Egopol" - Nie wiem i jak± tabelê ksi±g metrykalnych chodzi ..wiêc proszê o wyja¶niene.

Taka sama jest na naszej i na Twojej stronie

"Egopol" -Nie jestem z Czêstochowy tylko z Che³ma woj lubelskie...........
poprawi³em siê:
http://www.ptg.gda.pl/forum/index.php?t=tree&goto=6345&a mp;S=937c5f70f4295daff17dd5632584b2d4#msg_6345

Pozdrawiam Krzysiek
Odp: Czy znacie tą stronę??? [wiadomość #6625 jest odpowiedzią na wiadomość #6374] Mon, 07 March 2011 19:53 Przejdź do poprzedniej wiadomości
makros jest aktualnie niedostÄ™pny  makros
Miejsce: Chełm
Junior Member
Z drobnym opó¿nieniem (za du¿o pogrzebów Sad w Rodzinie) - odpowiadam.

W sumie przez przypadek dowiedzia³em sie o dyskusji prowadzonej na temat mojej strony przegladaj±c statystyki sk±d by³y wej¶cia na www.ksiegi-parafialne.pl. Baaardzo ¿adko to robie i pewnie ¿y³bym w nie¶wiadomo¶ci.

"Dlaczego o istnieniu tej strony i jej znalezieniu sprawi³ przypadek i poczta pantoflowa."

Nie wiem.. Mo¿e dlatego ¿e nie s± podlinkowane skany z ZOSI; metryki.genealodzy.pl, obejmuje tereny tylko obecnej Polski ? Nie wiem.
Wiem i¿ prywatne serwisy z indeksami pisz± do mnie z pro¶b± o umieszczenie linku do ich indeksów, link jest w "Genepedi" inne osoby informuj± na swoich stronach (polskich i zagranicznych) jak równie¿ forach niemieckich, francuskich, czy rosyjskich o istnieniu mojej strony.

Chyba trzeba czasu aby ka¿da strona bez nak³adów na reklame ..zaistnia³a w sieci

Taka sama jest na naszej i na Twojej stronie

Bo to jest Wasza tabela i strona. U mnie jest tylko link który powoduje otwarcie w nowym oknie strony Pomorskiego TG. Co prawda mam kilki linków pdf. które s± na moim serwerze ale tylko dlatego iz nades³ali je do mnie sami autorzy z pro¶ba o publikacjê (jakis czas temu).

Przy okazji.. W tym tygodniu skoryguje zakresy lat i usunê te objête ustaw± aby nie wprowadzaæ w bl±d. Uczyni³a to tez Geneteka i juz nie informuje o latach , które z mocy Ustawy sa niedostêpne, choc zindeksowane.

Pozdrawiam z Che³ma
Kuba Charê¿a

Poprzedni wÄ…tek: Genealog Roku Genpolu
Następny wątek: Genealogiczne wtorki
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sun Oct 04 22:49:25 GMT+2 2026

�ączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund