|
|
|
|
|
|
| Odp: Czy znacie tą stronę??? [wiadomość #6332 jest odpowiedzią na wiadomość #6328] |
Fri, 18 February 2011 21:47   |
Janusz
|
Senior Member |
|
|
Witajcie!
Ja bym sie jednak tak nie cieszy³ bo "facet" skopiowa³ nasz± stronê oko³o 9 miesiêcy temu, kiedy jeszce nie wprowadzili¶my ograniczeñ do dostêpno¶æi indeksów.Zauwa¿cie(swoiste kuriozum ¿e indeksy z Bobowa -chrzty dostêpne s± nawet do 2005 roku!!!.Nie wiem tylko czy go¶æ ma na my¶li nas czy polskie PTG, ale i tak przesadzi³ i trzeba mu zwróciæ na to uwagê.
pzdr.Janusz
[Uaktualnione dnia: Fri, 18 February 2011 21:49] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: Czy znacie tą stronę??? [wiadomość #6333 jest odpowiedzią na wiadomość #6328] |
Fri, 18 February 2011 22:18   |
jolka
|
Senior Member |
|
|
Nie bardzo rozumiem to oburzenie, przecie¿ nie publikuje tam indeksów a jedynie zbiorcz± informacje o wszystkich indeksach w sieci z linkami do danych stron. Moim zdaniem dobra robota
Jola
GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BY�O, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIA�A.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWI�O, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTA�A.
|
|
|
|
| Odp: Czy znacie tą stronę??? [wiadomość #6334 jest odpowiedzią na wiadomość #6328] |
Fri, 18 February 2011 22:24   |
 |
Zatoka
|
Senior Member |
|
|
To tylko dowodzi, ¿e strona nie jest uaktualniana. Zostawi³ bym to bez ¿adnej reakcji z naszej strony jako doskona³y przyk³ad szkoleniowy pt. "Jak rodz± siê nie¶cis³o¶ci w zestawieniach". Ze strony g³ównej s± linki do PomTG wiêc kto do nas trafi powinien zapoznaæ siê z wszystkimi tematami forum. Na wszelki wypadek mo¿na (wzorem Forgenu) "podnie¶æ" status tematu by zawsze by³ wy¶wietlany na pierwszym miejscu. Wtedy spe³ni funkcjê informacyjn±.
Pamietajmy, ¿e na stronie nie ma informacji o zakazie kopiowania podanych informacji.
Pozdrawiam
Janusz Wegner
Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
[Uaktualnione dnia: Fri, 18 February 2011 22:33] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: Czy znacie tą stronę??? [wiadomość #6337 jest odpowiedzią na wiadomość #6334] |
Fri, 18 February 2011 23:36   |
 |
kaphis
|
Senior Member |
|
|
Witam
Moim zdaniem autor tamtej strony powinien sie najpierw skontaktowac z PomTG i zglosic chec wykonania takiej pracy.Wyobrazmy sobie , ze ja teraz pojde do Genoszukacza PolTG skopiuje indexy z Paczewa z roku 1880 obrobie je odpowienio w Exelu i wysle do Was. Tam juz ten rok jest dostepny tutaj jeszcze nie. To byloby zwykle przywlaszczenie sobie pracy innych osob.
PTG utrzymuje sie ze skladek czlonkowskich i wpisowego.Tego ile jest dokladane wiecej z kieszeni nikt nie moze policzyc ale sa to koszty takie jak :
- prywatny czas
- prywatny sprzet ( komputery , telefony , aparaty , samochody )
- koszty utrzymania sprzetu ( internet , oprogramowanie , prad , baterie ,paliwo olej )
- licytacje na aukcjach materialow ktore powinny znajdywac sie w archiwach a nie w prywatnych rekach
- mozna wymienic wiecej przykladow.
Cytuje : " Tyle, ¿e publikowanie linku do tej strony nabija facetowi kasê z wielu reklam a to ju¿ mo¿na traktowaæ jako komercyjne wykorzystywanie czyjej¶ pracy."
MIMO WSZYSTKO OSOBA KTORA TRAFIA NA FORUM POMORSKIEGO TOWARZYSTWA GENEALOGICZNEGO NIE JEST ZASYPYWANA REKLAMAMI A JEDYNIE INFORMACJAMI PO KTORE TU PRZYCHODZI !
Marek
Marek ZajÄ…c
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Czy znacie tą stronę??? [wiadomość #6340 jest odpowiedzią na wiadomość #6339] |
Sat, 19 February 2011 08:15   |
 |
piesta
|
Senior Member |
|
|
Najwa¿niejsze jest to: Czy PomTG da³o pozwolenie na wykorzystywanie KOMERCYJNE (reklamy) swoich danych, nawet linków.
Zatoka dobrze pamiêta jak± mial dyskusjê z zamieszczaniem linków do czyich¶ stron bez zezwolenia na Genepedii.
Sk±d Krzysztofie wiesz, ¿e go¶ciu jest z TGZCZ?
U mnie kontakt do niego siê nie otwiera.
CO NA TO ADMINISTRATORZY NASZEJ STRONY ?????
CO NA TO ZARZ¡D POM TG ?????
Staszek
[Uaktualnione dnia: Sat, 19 February 2011 08:26] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Czy znacie tą stronę??? [wiadomość #6348 jest odpowiedzią na wiadomość #6328] |
Sat, 19 February 2011 23:58   |
 |
adamkami
|
Senior Member |
|
|
Co¶ mi siê wydaje, ¿e koledzy siê chyba trochê rozpêdzili próbuj±c negatywnie oceniaæ robotê Kuby.
1. Na tej stronie nie ma ¿adnych indeksów, jest tylko informacja z linkami, gdzie takie indeksy mo¿na znale¼æ. Tak wiêc zarzut, ¿e facet kopiuje czyj±¶ pracê, jest zupe³nie bezzasadny.
2. Je¶li chodzi o zakres podawanych lat to jest rzeczywi¶cie bajzel, ale nie tylko na tej stronie. Zakresy pokazywanych lat zmieniaj± siê w czasie (w zale¿no¶ci od ró¿nych uk³adów) równie¿ na naszej stronie. Na niektórych stronach pokazywany zakres lat ma siê nijak do tego co naprawdê jest w indeksie.
3. Cz³owiek robi du¿± pracê zbieraj±c dane z wielu stron. Robi to w wiêkszo¶ci rêcznie, dziêki czemu trafiaj± tam (w sposób uporz±dkowany) informacje, których czêsto by¶my nie znale¿li przy pomocy wyszukiwarek. Ten ukierunkowany na okre¶lony sposób zebrania informacji ró¿ni t± stronê od wyników automatycznego zbierania danych przez ró¿ne wyszukiwarki.
4. Je¶li chodzi o reklamy na stronie i straszne kokosy, które zbiera w³a¶ciciel tej strony, to mam pewne w±tpliwo¶ci. Nie wiem jak jest naprawdê, ale ilo¶æ reklam jest typowa dla darmowych kont webowych, które s± darmowe tylko dlatego, ¿e dostawca w³a¶nie umieszcza na nich reklamy. Sam osobi¶cie swoje pierwsze strony uruchamia³em na takich w³a¶nie serwerach z reklamami. Teraz sobie wykupi³em konto i nie mam na stronie reklam. Nie potêpiajmy cz³owieka, jak nie wiemy jak jest naprawdê.
5. Dziêki tej stronie trafia na nasz serwer wielu u¿ytkowników.
Adam
|
|
|
|
|
|
| Odp: Czy znacie tą stronę??? [wiadomość #6355 jest odpowiedzią na wiadomość #6352] |
Sun, 20 February 2011 19:08   |
mkurow
|
Member |
|
|
Strona mi siê podoba. Nawet je¶li nie jest aktualna to dziêki niej mam pojêcie o "zindeksowanych" zasobach parafialnych (to nie b³±d) w ca³ej Polsce. Dla mnie jako laika parafialne = metrykalne.
Mia³e¶ prawo skopiowaæ poniewa¿ na ca³ej stronie ptg ani Twojej nigdzie nie znalaz³em (poprawcie mnie je¶li siê mylê) znaczka Copyright. Zatem nikt nie ro¶ci sobie praw autorskich do informacji podanej na stronie.
Moi przedmówcy troszkê siê zapêdzili (takie mam wra¿enie, baaardzo subiektywne). Jak w przedszkolu, o to czyja jest zabawka a potem jeszcze dali ni± sobie nawzajem po g³owie.
[Uaktualnione dnia: Sun, 20 February 2011 19:09] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|